Şimdi Ara

Ubuntu Bitmiştir Toprağı Bol Olsun (Biterken Başkalarını da Bitirecek)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
39
Cevap
1
Favori
3.187
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Burada benim kadar Ubuntu savunucusu 'militan' yoktu bazı arkadaşlar biliyor, ben bile tahammül edemiyorum artık iyice işlerin suyu çıktı.

    Linux'u bitirmek için resmen ant içmiş adamlar. Snapd denilen rezil projeyi bitirmek yerine dalga dalga her yere bu pisliği yaydılar seri bir şekilde. Belki düzeltirler diye umuyorduk ama yok malzeme buymuş düzelmiyor. (19.04 sürümünü düne kadar kullandım her şey aynı dandik)

    Birisi de çıkıp demiyor ki, bu ne arkadaş yav yapacağınız işe **** uygulamalarımız sizin Snapd yüzünden çok geç açılıyor ve sorunlu çalışıyor, biz deb ve rpm dışında bir şey vermeyiz demiyorlar.

    Bir çok uygulama şuan deb paket yerine artık sadece Snapd olarak indirme linki veriyor, ve bu ilerleyen günlerde daha da artacak, ne deb nede rpm sunmuyorlar artık resmi olarak. Varsa yoksa Snapd ve Flatpak.

    Ubuntu Uygulama marketi yüzde 80 Snapd içeriyor şuan, rezilliği kendiniz de zaten göreceksiniz, o snapd ile paketlenmiş uygulamar indirdiğiniz zaman.

    Ubuntu Snap Nedir?
    # Normal uygulama 1 saniyede açılıyorsa Snapd ile paketlenmiş uygulama 8 - 10 saniye içinde açılır (Ssd olsa bile)
    # Normal uygulamalar her türlü usb ve hafıza kartını görebilirken, aynı uygulama Snapd ile paketlenmişse usb ve hafıza kartını göremiyor.
    # Normal uygulama 20 Mb diyelim 20 Mb veri indirirken, Snapd olan 20 Mb lık uygulama için 1 gb bile indirebilir, linux içinde linux.
    # Normal uygulama sistem temasıyla tam uyumluyken, Snapd olanı alakasız bir tema ile çalışır.
    # Normal bir uygulama güncelleme alınca mevcut uygulamayı günceller, Snap olan eskiyi güncellemez yeni bir paket olarak sisteme ekler, eskiyi de silmez bilgisayarı babasının çöplüğü gibi kullanır.
    # Ne yazık ki yakında uygulamaların üstünde reklamlar, ve satın alın v.s gibi şeyler göstermenin alt yapısı da hazırlanıyor.

    Snapd çekirdeğini silip kurtulabilirsiniz Snapd uygulamalarını görmezsiniz, ama bu seferde eski güncellenmeyen uygulamalara kalırsınız. Çünkü adamların dini imanı Snapd olmuş yemeden içmeden sadece bunları güncelliyorlar.

    Aynı şeyi Fedora'da Flatpak ile yapıyor, yukarıda yazığım her olumsuzluk Flatpak içinde geçerli, ama Fedora rpm paketlerini hiç bir zaman es geçmiyor her zaman güncel tutuyor uygulama ve paketleri, ve zorla Flatpak dayatmıyor kullanıcılara tamamen isteğe bağlı şuan siz isterseniz flatpak desteğini açıyorsunuz. (Ama açmayın Snapd ne ise Flatpak onun lacivert renkli olanı)

    Projeye bak arkadaş, bir uygulama anında açılırken artık 8 - 10 saniye açılmasını bekle, üstüne bilgisayarın çöplüğe dönsün, linux içinde ayrı bir linux çalışsın, hafıza kartını usb yi filan göremesin uygulama. İş değil bu kasıtlı sabote etme çalışması gibi bişey..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SerdarS. -- 6 Mart 2019; 0:17:57 >







  • Türkçe çevirileri hazırlarken kullandığım Poedit isimli bir uygulama var, yeni sürümü çıkmış indireyim dedim, uygulama normalde sadece 3mb filan deb paketli olanı. Tamı tamına 600 küsür mb dosya indirmiş ve uygulama Linux sürümü değil Windows sürümü olarak wine ile birlikte kurulmuş, uygulama üstüne satın al butonu gelmiş premium özellikler bilmem ne diyerek, sitemde kullandığım temayla hiç alakası olmayan bir temayla çalışıyor.

    Normalde tıklar tıklamaz açılan uygulama 10 saniye bekledikten sonra açılıyor.. Ubuntu Snapd rezilliği tam olarak budur
  • Snapd işini bırakmadıkları sürece Ubuntu'ya verilen her destek Linux'a kurşun sıkmaktır şuan.
  • Ubuntu amele işi abim bilgisayar mühendisi o da ubuntu kullanıyor defalarca kez söyledim git fedora falan kullan ama nafile kullanan kullanıyor. Ubuntu ilk çıktığı zamanlarda bir kere kullanmış olan nasıl bir kepazelik olduğunu bilir aslında neden ubuntuda bu kadar ısrar ediyor insanlar anlayabilmiş değilim yeni bir şeyler öğrenmek bu kadar mı zor geliyor insanlara.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gen2 -- 5 Mart 2019; 19:38:44 >
  • gen2 G kullanıcısına yanıt
    Bu Snapd olayı sorunlu olduğu için 19.04 ile düzeltirler diye umuyordum, tam tersine ne var ne yok her şeyi Snap olarak paketleyip markete işlemişler bu seferde. En küçük bir düzeltme ve iyileşme yok üstelikte. Geliştiricilerin de aklını çelmişler, deb olarak sunulması gereken paketler sadece Snapd olarak sunuluyor. Pisliklerini her yere yaymak için alt yapıda hazırlamışlar.

    Komple sildim Ubuntu'yu daha da işim olmaz bu beyinsiz adamlarla, Fedora'ya geçtim mis gibi şuan, ama bunlarda ilerde Flatpak olayını dayatmaya başlarlarsa o zaman bu iş biter benim açımdan. Son kale olarak Arch kalır Arch üstünde de bazı uygulamalar paketçi arkadaşların keyfine kalıyor.

    Çoğu insan olayın farkında değil daha, snapd ve flatpak Linuxa yapılmış en büyük kötülüktür.
  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    Kendilerince linuxu kolaylaştırıp hantallaştırıyorlar işte microsoft kafası
  • gen2 G kullanıcısına yanıt
    Türkçe çevirileri hazırlarken kullandığım Poedit isimli bir uygulama var, yeni sürümü çıkmış indireyim dedim, uygulama normalde sadece 3mb filan deb paketli olanı. Tamı tamına 600 küsür mb dosya indirmiş ve uygulama Linux sürümü değil Windows sürümü olarak wine ile birlikte kurulmuş, uygulama üstüne satın al butonu gelmiş premium özellikler bilmem ne diyerek, sitemde kullandığım temayla hiç alakası olmayan bir temayla çalışıyor.

    Normalde tıklar tıklamaz açılan uygulama 10 saniye bekledikten sonra açılıyor.. Ubuntu Snapd rezilliği tam olarak budur
  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    Şaka gibiymiş gerçekten.
  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    Snap ve Flatpak uygulamaları aslında fixed dağıtımların güncel uygulama kullanmaları için bir çözüm gibi düşünülebilir. Ama bu tür uygulamalar dağıtım bağımsız ve tüm tüm bağımlılıkları içerdikleri için boyut yüksek olabiliyor. Bununla birlikte Ubuntu tabanında Deb paketi bulmak zor değil. PPA depolarında bir çok uygulamanın güncel sürümleri mevcut, varsayılan depoda olmayan bir çok uygulamaya da ulaşabiliyorsunuz.

    YPPA uygulaması ile bunları taban sürümüne göre kolayca aratıp kurabilir ve yönetebilirsiniz.https://launchpad.net/~webupd8team/+archive/ubuntu/y-ppa-manager

    Bununla birlikte ben Poedit gibi bir uygulamanın güncel olup olmamasını hiç umursamıyorum, mesela Filezilla, Transmission gibi bir çok uygulamanın bir hata kapatmadıktan veya çok önemli bir özellik olmadıktan sonra son sürüm olup olmaması benim açımdan bir şey ifade etmiyor. Hatta VLC'nin bile hangi sürüm olduğunu umursamıyorum. Sadece bir defa x265 desteği için PPA deposundan güncellemiştim, o kadar (eski sürümlerden birisinde).

    Bununla birlikte sık kullandığım LibreOffice ofisin güncel sürümde olması benim için önemli, zaten kolaylıkla Deb paketleri bulunabildiği gibi, PPA deposundan son sürümü otomatik olarak yükleniyor.

    Bir de Otter tarayıcı var son zamanlarda hafif olduğu için kullandığım, başka da PPA deposuna ihtiyaç duymuyorum, Otter'ın deposu da zaten tarayıcının Github sayfasında yönlendiriliyor.

    Snap uyguamalarını ben de ben de beğenmiyorum, loop olarak açılışta bağlanması zorunluluğu bence çok saçma. Flatpak biraz daha oturaklı sanki. En azından Linux Mint'te Flatpak uygulamaları varsayılan temayla oldukça oldukça uyumlu çalışıyor. Snap uygulamalarına göre biraz daha modüler yapıda. İlk başta çekirdek olarak büyük boyutlu yükleme olsada, daha sonra bu çekirdek ile çalışan diğer uyguamaların kurulumu az boyut tutuyor. Bununla birlikte Flatpak de sistemimde silinmiş durumda.

    Varsayılan paket yönetim sistemlerinin modüler yapısı benim hoşuma gidiyor. Ama yeni başlayan kullanıcılar özellikle fixed dağıtımlarda, dışarıdan paket yüklemeye kalktıklarında bağımlılık dar boğazıyla karşılaşıyorlar. Aslında basit olan bu meseleyi bu tür yeni kullanıcılara izah etmek zor. İşte bu noktada Flatpak, Snap ve Appmage gibi yeni projeler devreye giriyor.

    Ubuntu'da Snap core kurulu olduğu için, bir snap paketini alıp internet bağlantısı olmayan bir PC'ye kolayca yükleyebiliyorsunuz. Bence tek avantajı bu.

    Bu sistemler ileride geliştirilip daha modüler hale getirilirse belki daha şık olabilir. Ama modülerlik demek bağımlılık sorunları demek, burada bir kısır döngüye ister istemez girilir. Çekirdek gibi üstüne yazmadan yüklenen bir sistem getirilebilir mesela. Tabi bu işi karmaşıklaştırır ve baıkımı zorlaştırır.

    Bu arada Cinnamenu çevirisini güncellemişsin, sanırım Cinnamon'la takılıyorsun arada bir.




  • kelebekx3 kullanıcısına yanıt
    Evet hocam ppa depo bulmak bi yere kadar, mesela en son vlc için bir ppa eklediğimde yüklememesi gereken bir lib paketini eski sürümün üstüne yüklemiş sistemde çalışan bir çok uygulamanın açılmamasına neden oldu buda, üstüne üstlük vlc videoları bile açmıyordu ppa dan güncellediğim vlc.

    Fedora ve Arch kullandıktan sonra her paketin güncel oluşu bir depoya ihtiyaç duymama olaylarından sonra Ubuntu biraz gözümden düşmüştü ama yinede kullanıyordum, ama bu Snapd olayı iyice zıvanadan çıktığı için bıraktım, çünkü 19.04 sürümünü düne kadar kullandım en ufak bir iyileşme yok her yer snap her yer sıkıntı. Dahada kullanmam mümkün değil Snapd olduğu sürece.

    Evet benim çok eski minik bir dizüstü var onda Linux Mint Cinnamon 19.1 kullanıyorum Kullandığım eklenti filan olursa mutlaka çevirisini yapmaya özen gösteririm



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SerdarS. -- 5 Mart 2019; 23:27:28 >




  • Son kullanıcıya hitap eden en güzel dağıtım tamamen benim gözümde fedoradır abi. Arch olarak değil de manjaro vs gibi kullanıcıyı zorlamadan kurulan ( antergos mesela ) dağıtımlarda 2-3 sanırım.

    Fedora kullanım kolaylığı açısından, arch ise KİSS mantığı ile çok güzel gelmiştir hep lakin debianda bir o kadar sibirya kadar soğuk mesela....

    AppImage olayı var birde hocam. Ufak tefek tek kullanımlık şeylerde kullanıyorum şahsen flatpak ve snap den kat kat iyidir sanırım
  • Bu arada fedora kurmayı düşünüyorum tekrar ufak bir yere arch kullanıyorum aylardır lakin fedoranın rahatlığını özlemedim değil 😊

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • loradona kullanıcısına yanıt
    Gnome olayına tam hakim olduğum için Fedora üstünde karşılaştığın bir eksiklik olursa haber sal bana
    Masaüstü menüsü ve sağ tık için Gnome takımı bir eklenti geliştiriyor günden güne iyileştirdiler hala eksiklikler var ama güzel yinede.

    rpmfusion reaktörlerini aç gerisini fedoraya bırak , Gnome zaten çok akıcı çalışıyor bunlarda



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SerdarS. -- 6 Mart 2019; 0:54:55 >
  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    Waylandın durumu nedir hocam ufak bir merak ettim açıkcası

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • loradona kullanıcısına yanıt
    Hala eksiklikler var onlar tamamlanınca x11 gibi olabilir, ondan bi artısı yok henüz, eksileri var

    - Yazılar bulanıklaştı ve küçüldü X11 le kıyaslayınca
    - Sudo komutu ile uçbirimden hiç bir uygulama açılmıyor (wayland desteklemiyor)
    - alt + f2 r (gnome shell yenilenmiyor) (wayland desteklemiyor)
    + Renkliler daha renkli beyazlar daha beyaz (pskolojik olabilir ama renkler daha canlı gibi waylandda)
    + Animasyonlar akıcı ve sorunsuz (x11 üstünde de aynı şekilde akıcı sorunsuz Fedora'da bu iş çözülmüş zaten)
    + Tv'ye Hdmi üstünden 4k 60 fps görüntü aktarımı yaptım gayet güzel sorun yok
    ? Fedora 30 test sürümü kullandığım için Steam depoları aktif değil, oyun test edemedim
  • Snap uygulama marketinin ne kadar güvensiz ve ucube bir yer olduğunun bir kanıtı da var.
    Elamanın teki bir oyun paketliyor snapd olarak içine gizli madencilik kodları yerleştiriyor, ve sorunsuzca Ubuntu Snap marketine ekliyor bunu bir dünya adamın bilgisayarına giriyor bu oyun Ubuntu sayesinde.

    Kullanıcılardan birisi fark ediyor durumu olay şurada:https://www.reddit.com/r/linux/comments/8iupdz/caution_the_are_malware_snaps_in_ubuntu_snaps/
  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    Ubuntu tam aptal işi harbiden.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SerdarS.

    Snap uygulama marketinin ne kadar güvensiz ve ucube bir yer olduğunun bir kanıtı da var.
    Elamanın teki bir oyun paketliyor snapd olarak içine gizli madencilik kodları yerleştiriyor, ve sorunsuzca Ubuntu Snap marketine ekliyor bunu bir dünya adamın bilgisayarına giriyor bu oyun Ubuntu sayesinde.

    Kullanıcılardan birisi fark ediyor durumu olay şurada:https://www.reddit.com/r/linux/comments/8iupdz/caution_the_are_malware_snaps_in_ubuntu_snaps/
    Bireysel depolar söz konusu olduğunda böyle riskler her dağıtım için söz konusu olabilir. Mümkün olduğunca resmi depolar ya da yazılımların resmi depolarını kullanmakta fayda var. PPA depolarında da resmi ekiplerin depolarını kullanıyorum, örneğin VLC, Firefox, LibreOffice gibi çok bilindik uygulamaların resmi depoları var. Bunları kullandığınızda sıkıntı yaşamazsınız. Aynı durum AUR'da da ortaya çıkmıştı. Tabii Snap tarafındaki olay resmi bir paket kaynağı olunca daha vehim oluyor. Aynı durum AppImage ve Flatpak için de geçerli olabilir. Özellikle AppImage'da Firejail gibi bir sandbox kullanmak gerekli.
    https://www.bleepingcomputer.com/news/security/malware-found-in-arch-linux-aur-package-repository

    https://www.reddit.com/r/linux/comments/8xnvzv/arch_linux_aur_repository_found_to_contain_malware/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 6 Mart 2019; 18:7:7 >




  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    Bu arada kullanımda ufak bir değişiklik yapıp wayland ile opensource driverler ile kullanmaya başladım. Wayland çok daha akıcı hissettirdi ne yalan söyleyim
  • Omg Ubuntu üstünde snap propaganda konu açılmıştı, insanlar biraz uyanmış az da olsa, bende bol bol yazdım olumsuzluklarını, bazı beyinsizler hariç kimse memnun değil işten, sonunda tüm yorumları kapattılar, ne yorum yazılıyor nede eski yorumlar okunuyor şuan

    İlk kez görüyorum böyle bir sansür, kimse snapd hakkında kötü konuşmasın her şey güllük gülistanlıkmış gibi bir hava estiriliyor.

    Sadece propoganda konusu var yorum kapatıldı: https://www.omgubuntu.co.uk/2019/03/linux-users-install-3-million-snap-apps-every-month




  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    Hocam geçmiş olsun birşey öğrendim daha az önce.

    bknz:https://silverblue.fedoraproject.org/

    Fedoranın sadece flatpak uygulamaları kullanmayı hedeflediği branch ı....

    Ekip bu branchı daha çok gleiştirmeye çelışıyor son zamanlarda
    Sadece flatpak uygulamalar kurulabiliyor sisteme xd



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi loradona -- 11 Mart 2019; 9:29:52 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.