Şimdi Ara

TUVTÜRK Araç Muayene Aşamaları

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.796
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj




  • Araç muayenesine girecekler dikkat!

    Türkiye'de araç muayene istasyonları özelleştikten sonra araç kontrolleri artık özel sektöre geçti. Devraldığı istasyonlarda gerçekleştirdiği araç muayenelerinde yeni sistemle 10 ayrı nokta kontrolü yapan TÜVTÜRK uygun olmayan birçok aracı geri çeviriyor.

    TÜVTÜRK'ün açıklamasına göre araç muayenesinde kontrol edilen noktalar ve kontrol yöntemleri aşağıdaki gibi sıralanıyor.

    1. Fren tertibatı: Fren pedalından başlayarak mekanik, hareketli, sürtünen ve esneyen her aksam elle veya gözle kontrol edilir. İlgili mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde fren test cihazıyla aynı aks üzerinde bulunan tekerleklerin fren kuvveti, sapma yüzdesi ile toplam araç ağırlığına göre fren verim yüzdesi hesaplanır.

    2. Direksiyon sistemi: Direksiyon simidinden başlayarak sırasıyla direksiyon mili, direksiyon kutusu ve bağlantı elemanlarıyla sistemi tekerleklere bağlayan direksiyon rot kollarının boşluk ve sağlamlıkları elle, gözle ve boşluk test cihazlarıyla kapsamlı olarak kontrolden geçirilir.

    3. Görüş şartları: Aracın tüm dış camları, cam yıkama tertibatları, cam silecekleri, iç ve dış görüş aynaları titizlikle kontrol edilir.

    4. Aydınlatma sistemi:
    Tüm iç ve dış aydınlatma, fren, gösterge, sinyal, geri vites, plaka ile sınır lambaları kontrol edilir. Uzun, kısa ve sis farlarının yükseklik ayarları cihazlar vasıtasıyla test edilir.

    5. Aks, jant, lastik ve süspansiyon sistemi: Tüm aks, jant, lastik ve süspansiyon sistemi titizlikle kontrol edilir.

    6. Şase ve şase bağlantı parçaları: Araç gövdesinin sağlamlığı hem sürüş anında hem de olası bir kaza durumunda yolcular açısından büyük öneme sahiptir. Bunun yanı sıra şaseye bağlanmış bir çok parçanın da sağlam ve çalışır durumda olması gerekir. Sürücü kabini, araç gövdesi, bağlantıları, merdiven basamakları, koltuklar, alt taban, egzoz boruları, susturucular, yakıt tankı ve boruları, stepne ve taşıyıcısı, kapılar ve kapı kilitleri, yan ilave korumalar, çekici römork ve treyler çeki kaplini ile kaplin mekanizmalarının kontrolünü kapsar.

    7. Diğer donanımlar: Pasif güvenlik sistemlerinin en önemlilerinden biri emniyet kemeridir. Bir kaza esnasında emniyet kemeri takılı olan yolcunun diğer yolculara göre hayatta kalma şansı her zaman daha yüksektir. Bu sebeple ön ve arka emniyet kemerleri ile kilitlerinin fonksiyonelliği kontrol edilir. İlave olarak yangın söndürme tüpü, üçgen ikaz reflektörü ve ilk yardım çantası da kontrolden geçirilir.

    8. Gürültü kirliliği: İstasyonlarda gürültü seviyesi kontrolleri gerçekleştirilir ve aracın çalışır vaziyetteki gürültü oranının standartlara uygunluğu test edilir.

    9. Yolcu taşıyan araçlar için: Koltuk düzenleri, iç aydınlatma lambaları, ısıtma ve havalandırma sistemlerinin seyahat eden yolcuların gereksinimlerini karşılayacak özelliklere sahip olup olmadığı kontrol edilir.

    10. Araç tanımları: Plaka ile ruhsat üzerindeki tescil ve trafik bilgileri kontrol edilir.

    Araç muayenesinde yanınızda bulundurmanız gerekenler

    * Ruhsat
    * Fenni muayene izin belgesi
    * Trafik sigortası
    * İlk yardım çantası (Traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda en az 1 adet)
    * Üçgen Reflektör (Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda en az 2 adet)
    * Yangın Söndürme Cihazı (Sayısı, cinsi ve kapasitesi araç sınıfına ve aracın kullanım amacına göre değişiklik gösterir.)
    * Stepne (Motosikletler ve lastik tekerlekli traktörler hariç bütün araçlar ile tarım orman römorkları da dahil olmak üzere tüm römorklarda her zaman kullanılabilir durumda en az 1 adet)

    Araç muayene ücretleri

    Karayolları Trafik Muayene İstasyonlarında yapılacak araç muayene ücretleri, 1 Ocak 2009 tarihinden geçerli olmak üzere %12 oranında artırıldı. Buna göre;

    * Otobüs, kamyon, çekici ve tankerler 165,2 TL,
    * Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork 123,9 TL,
    * Traktör (römorklu ve römorksuz), motosiklet, motorlu bisiklet 63,7 TL oldu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LordMayros -- 21 Ocak 2009; 19:51:04 >







  • daha detaylı bilgi istiyorsanız muayenesi.com
  • modifiye araç sahipleri için bu özelleştirme hiç iyi olmadı aslında

    ama genel olarak can ve mal güvenliğimiz açısından da iyi bir uygulama yapılıyor
  • quote:

    Orjinalden alıntı: BySerkan

    modifiye araç sahipleri için bu özelleştirme hiç iyi olmadı aslında

    ama genel olarak can ve mal güvenliğimiz açısından da iyi bir uygulama yapılıyor



    devletin olduğu yerde çile bitmez, özelleştirmenin olduğu yerde cepte tüy bitmez..

    hepsi danışıklı dövüş erbabım..

    bu arada cam filmi konusunda tavırları nasıldır ki acep, hangi modifiyelere göz yummuyorlar
  • bu yeni istasyonlar bazı yönlerden çok güzel oldu ama kıl tüy meselelerine çok fazlaca takıyolar mesela adam stoplarını ledliyapmış yada angel eyes far takmış yok orjinali olacakmış, xenon fara git değiştir gel ama filme bişey demiyolar müşterilerim en koyu film ile geçiyolar
  • benim ruhsatın arkasında filmi sök yazıyor hala biniom öle gittigi yere kadar filmsizde binilmiyor be kardeşim pencere camı gibi ne öle kabak görünüyorsun
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Tüvtürk muayene çeşitleri?
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.