Şimdi Ara

türkler ve klasik müzik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
24
Cevap
0
Favori
825
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • sizce neden Osmanlının en parlak dönemlerinde 15 yy 16 yy da Osmanlıdan hiç doğru düzgün şu anda dünya çapında tanınmış ve dinlenen klasik müzik bestecileri çıkmamıştırda Avrupa parlak döneme geçer geçmez mükemmel eserler ortaya çıkmıştır islamla bir bağlantısı olabilir mi

• Bence İslam'ın etkisi var, çünkü onlar reformdan sonra kilisenin baskısından kurtulup özgürce sanat yapmaya başladı.
  • türkler ve klasik müzik

bu iki kelime yan yana nasıl gelebilir?

türk kültürü klasik müziği kaldıramaz, çünkü klasik müzik kitap okumak gibi bir şeydir.

osmanlı döneminde tsm ve barok vardı ancak bu müziklerle ermeniler ilgileniyordu yine.

siz tartışakoyun ben geliyorum birazdan

sürpriz

the bomb has been planted

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi byob -- 8 Aralık 2013; 13:28:58 >

• Orijinalden alıntı: Aesthetic.

Bence İslam'ın etkisi var, çünkü onlar reformdan sonra kilisenin baskısından kurtulup özgürce sanat yapmaya başladı.

Orijinalden al� Aesthetic.
    demek istediğin açığa güzel bir şey çıkması için öncesinde baskı olup baskıdan kurtulmak mı gerekir her güzelin altında baskı vardır mantığı mı
  • belirttiğin dönemler Osmanlıda din baskısının artmaya başladığı bir dönem. O dönemde müzik ile uğraşmak ulema tarafından hoş karşılanmıyordu. Ayrıca arap kültürüyle aşırı derecede etkileşimli olduğundanda bu tür müziğin gelişememesi normal.
  • quote:

Orijinalden alıntı: selimolc

quote:

Orijinalden alıntı: Aesthetic.

Bence İslam'ın etkisi var, çünkü onlar reformdan sonra kilisenin baskısından kurtulup özgürce sanat yapmaya başladı.

demek istediğin açığa güzel bir şey çıkması için öncesinde baskı olup baskıdan kurtulmak mı gerekir her güzelin altında baskı vardır mantığı mı

Ben öyle düşünüyorum. Baskı, tabular olmadan yapılan baskıyla yapılana göre çok daha sanatsaldır. Bugün Şeriatla idare edilen ya da İslami baskının yüksek olduğu ülkelerde sanat namına bir şeylerden söz etmenin zor olması buna örnek olabilir.
  • "Klasik Turk Muzigi" kavramindan bihaber bir forum... Bethooven, Mozart, Tschaikovsky, Verdi, Chopin'ler varken Osmanli'da da Dede Efendi'ler vardi. Yapilan beste sayisi Avrupa'daki ulkelerden az degil.

Her toplumun "klasik muzik" kavrami birbirinden farklidir. Eger "neden Bati tarzi muzik yapilmiyordu ?" sorusunu soruyorsaniz ben de size su soruyu soruyorum: Neden bugun klasik Turk muzigi yapilmiyor? Hangisi daha vahim siz karar verin.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: neverlate

"Klasik Turk Muzigi" kavramindan bihaber bir forum... Bethooven, Mozart, Tschaikovsky, Verdi, Chopin'ler varken Osmanli'da da Dede Efendi'ler vardi. Yapilan beste sayisi Avrupa'daki ulkelerden az degil.

Her toplumun "klasik muzik" kavrami birbirinden farklidir. Eger "neden Bati tarzi muzik yapilmiyordu ?" sorusunu soruyorsaniz ben de size su soruyu soruyorum: Neden bugun klasik Turk muzigi yapilmiyor? Hangisi daha vahim siz karar verin.

bu tür yanıt geleceğini tahmin ettiğim için soruma şu cümleyi eklemiştim ''şu anda bilinen tanınan dinlenen dünya çapında'' bırakın amerikadaki avrupadaki insanları türkiyedeki insanlara bir sorunuz dede efendiyi kaç kişi biliyor bunu elbette savunmuyorum durumun vahim olmadığını söylemiyorum

• quote:

quote:

"Klasik Turk Muzigi" kavramindan bihaber bir forum... Bethooven, Mozart, Tschaikovsky, Verdi, Chopin'ler varken Osmanli'da da Dede Efendi'ler vardi. Yapilan beste sayisi Avrupa'daki ulkelerden az degil.

bu tür yanıt geleceğini tahmin ettiğim için soruma şu cümleyi eklemiştim ''şu anda bilinen tanınan dinlenen dünya çapında'' bırakın amerikadaki avrupadaki insanları türkiyedeki insanlara bir sorunuz dede efendiyi kaç kişi biliyor bunu elbette savunmuyorum durumun vahim olmadığını söylemiyorum

Bunun cevabi Bati kulturunun dunya uzerindeki hegemonyasidir. Islam falan degildir.

Neden Hint klasikk muzigi dinlenmiyor, neden Japon klasik muzigi dinlenmiyor, neden Afrika klasik muzigi dinlenmiyor? ...

• quote:

quote:

quote:

Bunun cevabi Bati kulturunun dunya uzerindeki hegemonyasidir. Islam falan degildir.

Neden Hint klasikk muzigi dinlenmiyor, neden Japon klasik muzigi dinlenmiyor, neden Afrika klasik muzigi dinlenmiyor? ...

aslında haklısınız ama yanlış açıklamışsınız gibime geldi biraz düşündümde klasik müzik Avrupa kültürünün müziği haline gelmiş olbilir tarih içerisinde örneğin hint klasik müziği dediğimiz müzik aslında herkesin bildiği hint melodili şarkılar olabilir bunuda hint klasik müziği değilde hint kültürünün müziği yada türklerin alaturka müziği gibi düşünebiliriz

• Bence klasik müzik kavramı biraz farklıdır ülkeye bölgeye göre
    Şu 35 dakikalik video'yu dinlemenizi öneririm ege üniversitesi konservatuar bölümü öğretim görevlisi aynı zamanda klarnet vürtüözü Tolga Akşit'in belli bölümlerde batı ve türk müziğiyle ilgili açıklamaları var.
    http://www.dailymotion.com/video/x10z46x_tolga-aksit-kariyer-doktoru-nda_news

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Legendery -- 8 Aralık 2013; 14:58:22 >
  • Rönesans sonrası Avrupa aristokrasisi ve bujuvası için matematik temelli müzikleri Türk halkının benimsememiş olması çok normal, ki Avrupa toplumlarında da halkın benimsediğini ve oturup klasik müzik dünlediğini düşünmek çok iyimser bir davranış olur. Klasik müzik dinlemek ve anlamak için, hele ki opera ile ilgilenmek için sıradan bir insana göre daha fazla eğitim gerekir ve bu tür bir eğitim de ancak gelirle ya da aileden gelen kültürle orantılı olur.

Ayrıca, Neverlate forumdaşımın belirttiği önemli bir nokta var; Avrupa'nın egemen kültürü. Avrupa kendi yaşam şeklini tüm dünyaya dayatmıştır ve bu nedenle birçok farklı coğrafyada Avrupa medeniyetin beşiği olarak görülür. Oysa ki Avrupa'nın medeniyeti tamamen kan, sömürü ve katliam üzerine kurulu, Uzakdoğu medeniyeti ile kıyaslandığında "Devede kulak" kalacak kadar küçük ve yenidir. Bugün herkes İtalya'daki Roma arenalarını bilirken, Pekin'deki Yasak Şehir adlı imparatorluk sarayının bir ucundan diğerine 3 saatte gidildiğini pek kimse bilmez; çünkü Batı emperyalizmi birşeyi empoze etmenin en kolay yolunun onu sevdirmekten geçtiğini öğrenmiştir.

Bu ülke Aşık Veysel'i çıkardı ve halkına armağan etti. Ne Mozart ne de Beethoven halk için müziklerini icra etmediler ve Avrupa'da elitlere müzik ürettiler. Ferrari'ye binemedikten sonra, Türkiye'de üretilmiş olması benim için anlam ifade etmiyor. Önemli olan, halk tarafından satın alması çok daha kolay olan ve hisselerinin bir kısmı işçilerine ait olan Volksawagen'i üretmektir bana göre.

• quote:

Orijinalden alıntı: webbie

Bu ülke Aşık Veysel'i çıkardı ve halkına armağan etti. Ne Mozart ne de Beethoven halk için müziklerini icra etmediler ve Avrupa'da elitlere müzik ürettiler. Ferrari'ye binemedikten sonra, Türkiye'de üretilmiş olması benim için anlam ifade etmiyor. Önemli olan, halk tarafından satın alması çok daha kolay olan ve hisselerinin bir kısmı işçilerine ait olan Volksawagen'i üretmektir bana göre.

Konuyla ilgili fazla bilgim yok ama bunlar ne güzel cümleler, ne güzel ifadelerdir. Bu topraklarda Âşık Veysel vardı.

Ve klasik müziğin elitlere yönelik olması gerçeği. Veysel'in de bir o kadar halkın müziğini yapması. Gece gece niye bilmiyorum ama mutlu oldum. Ya da mutlu olmak için bahane arıyordum bilemiyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: webbie

Rönesans sonrası Avrupa aristokrasisi ve bujuvası için matematik temelli müzikleri Türk halkının benimsememiş olması çok normal, ki Avrupa toplumlarında da halkın benimsediğini ve oturup klasik müzik dünlediğini düşünmek çok iyimser bir davranış olur. Klasik müzik dinlemek ve anlamak için, hele ki opera ile ilgilenmek için sıradan bir insana göre daha fazla eğitim gerekir ve bu tür bir eğitim de ancak gelirle ya da aileden gelen kültürle orantılı olur.

Ayrıca, Neverlate forumdaşımın belirttiği önemli bir nokta var; Avrupa'nın egemen kültürü. Avrupa kendi yaşam şeklini tüm dünyaya dayatmıştır ve bu nedenle birçok farklı coğrafyada Avrupa medeniyetin beşiği olarak görülür. Oysa ki Avrupa'nın medeniyeti tamamen kan, sömürü ve katliam üzerine kurulu, Uzakdoğu medeniyeti ile kıyaslandığında "Devede kulak" kalacak kadar küçük ve yenidir. Bugün herkes İtalya'daki Roma arenalarını bilirken, Pekin'deki Yasak Şehir adlı imparatorluk sarayının bir ucundan diğerine 3 saatte gidildiğini pek kimse bilmez; çünkü Batı emperyalizmi birşeyi empoze etmenin en kolay yolunun onu sevdirmekten geçtiğini öğrenmiştir.

çok güzel yazmışsında kişileri yaşadıkları döneme ve tarihlere göre yargılamak gerektiğini düşünüyorum

• Ben hiçkimseyi yargılamadım. Klasik müzik halk için yapılan bir sanat değildi ve bundan bahsettim. Ne o gün ne de bugün klasik müzik halk için yapılmadı ve hiçbir toplumda insanların geneli oturup klasik müzik dinlemez. Siz hiç satış rekoru kıran ya da klasik tabirle "Top 10" listesinde yer alan bir klasik müzik bestesi duydunuz mu? Ya dünyanın herhangi bir köşesindeki br mahallede halkın toplanıp klasik müzik çalıp söylediğini?
  • osmanlının o en parlak dönemlerinde avrupa ve asyada osmanlıdaki sosyal hayata özenme vardı, şark kültürü osmanlı üzerinden diğer ülkelerde sosyal ve kültürel hayatı etkiliyordu, peki neden osmanlı, çünkü edebiyat bilim askeri alanlardaki gelişmelerde osmanlı öncülük ediyordu ve üstünlük sağlıyordu, bu da bu alanlarda bir osmanlı idolü oluşmasına sebep oluyordu

şimdi ne değişti peki, avrupa bilimsel ve sanatsal alnlarda kendi idolünü ortaya koymuş durumda, bu alanlardaki gelişmelere kendisi önclük ettiği avrupa idolü yakalanmadığı sürece dünyaçapında tanınma çok ekstrem durumlar dışında zordur

bizim bahsettiğiniz alanlarda tanınmamış isimlerimiz varsa bu içimizden böyleleri çıkmadığından değildir, ancak bizim gelenekçi anlayışımızı aşıp da dünyaya açılmamız zor oluyor; bizde bestesi olan güftesi olan çok padişahımız var da şimdi burda kim dinler, dinliyor, sorsan nimetten saymazlar yok ulema yasaklamış derler hor karşılarlar vs, ayrıca zengin bir edebiyat hazinemiz de var, ki arapça olarak kayda geçirildiği için de hor görülen bilimsel çalışmalar mevcuttur osmanlı zamanında

ama işte modern zamanların geçmiş zamanlar üzerindeki dominant etkisi bu bunlara neden oluyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0299B8CF8 -- 12 Aralık 2013; 15:41:54 >

• "doğru". namaza bile insanları nasıl çağıracağını akıl edip bulamayan hocaların,ezan olmasaydı ne yapacaktık diyen kesim, etkisinde kim ne kadar ne yapsın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: montevo

"doğru". namaza bile insanları nasıl çağıracağını akıl edip bulamayan hocaların,ezan olmasaydı ne yapacaktık diyen kesim, etkisinde kim ne kadar ne yapsın.

Yazdıklarımdan bunu anladıysanız, üstüne ne yazsam vakit kaybı olacak.
  • sende beni anlamamışsın ben bişey diyor muyum?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.