Şimdi Ara

Türkler Neden Hiçbir Konuda Başarılı Değiller ? Mutlaka izlemelisiniz...! (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
141
Cevap
42
Favori
5.119
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
60 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: MoneyTalks

yüzlerce defa yazdım tekrar yazıyorum;

bir ülkenin geleceğinin kafasındaki hayal memur olmak ise o ülke ilerleyemez, üretemez büyüyemez. Kafası çalışan, tasarlamak, araştırmak isteyen insanlar-mühendislerin kafasında geçim derdi, kıcını sokacak 1+1 daire derdi olduğu sürece bu ülkenin mühendisliği ve teknolojisi ilerleyemez. Ülkenin mühendis akademisyeni, bilim adamının, fizikçi kimyacısının kafasında hanımın ısrarı sonucu değiştirilen salon takımının taksidi oldukça bu ülkede bilim ilerlemez.

Gidin dershanelere (gerçi kaldırdılar), lise son öğrencilerine sorun kardeşim ne olmak istiyorsun. ben çok duydum "abi atanması kolay bölüm olsun" daha 17 18 yaşında çocuğun kafasındaki plan devlete girmek. Neden peki ? sebebi çok basit rahat olduğunu düşündüğü için.

Neden rahat olduğunu düşünüyor ? Çünkü çevresindeki herkes öyle söylediği için. Çünkü okulunda gördüğü öğretmenleri müdür yardımcıları, giderse devlet dairelerindeki memurları görüyor ve "la olm bunlar ne yapıyorki" diyor.

Yani mevcut kadro işini hakkıyla yapmadığı için gelecek neslide etkiliyorlar.

Türk milleti atadan gördüğünü yapar derler, o çocukda üst neslini görüp örnek alıyor. "Ulen bunlar yatıyorsa ben neden yatmayayım, başımı sallayıp maaşımı almayayımki" diyor.

Eee sonra ne oluyor ? Gencecik beyinler memuriyete koşuyor. Belkide okuması gereken şu an okuyandan daha iyi mühendislik yapabilecek, daha iyi akademisyen olabilecek daha iyi doktor olabilecek insanlar sırf bu rahat arzusu ile kaderlerini dolayısıyla ülkelerinin kaderini değiştiriyorlar.

Allah için şu anki polis kadrolarına bakın hele. Konuşun. avukatıda var, mühendiside var, öğretmenide var. iktisat, işletme, uluslararası ilişkiler, psikoloji okuyanıda var. lan olum delimisiniz deseniz adam size ne diyr biliyormusunuz ? "Abi banane ya. okuduk ettik 2k ya patron agız kokusu çekeceğime daha fazla maaşa polis olurum sansım yaver giderse rahat ilçeye düşer yatarım. şansım yoksada kötü yerlerde çalışır belkide şehit olurum." yani tamamiyle oluruna bırakmış pekçok memur var. bu adamlar genç, bu adamlar o yaşta hayattan bezmiş.

daha çok yazılırda bu forumda "özet geçiver abi " diyen kekomsular olduğu için pek anlamı yok.

"aga belediyede tanıdık varmı yaee" diyerek noktalıyalım.

Aşağı yukarı aynı fikirdeyim. Ama problem sadece bu değil. Yani yanlış örneğin yanlışlığı sadece "rahat yaşamak hiçbir şey yapmamak" da değil. Aynı zamanda saçmasapan boş iş ve boş muhabbetlerin hayatımızın önemli bir parçası haline getirmemiz, bunu yapanları da örnek almamızdır. Bunlar çok tehlikeli örnekler. Ve bu zehir zerk etti mi düzelmek pek mümkün olmuyor. Ailedeki eğitim ve okuldaki eğitim sistemi çöp. Düzgün örnekler yok. Ezberci, yaratıcılığı köreltici, saçmasapan bir eğitim anlayışı var.

Bu arada videoyu izledim. Güzel bir kişisel gelişim semineri olmuş. Aynı fikirdeyim. Bu ülke maalesef bilim ve teknolojide oldukça geri. Yüksek vergi, resim ver harçlara rağmen bilim ve teknolojiye yeterince bütçe ayrılmıyor ve hesap da sorulmuyor. Hesap sorana da iyi gözle bakılmıyor zaten. Yaftalar hazır.

Yalnız seminerde verilen Netwon, Hz. İsa ve Hz. Muhammed örnekleri hem bir o kadar birbirinden alakasız hem de konuyla alakasızdır. Örnekler konunun ciddiyetini biraz bozsa da anlatılmak isteneni çok iyi anlatmış.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Itsuka Shido

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Itsuka Shido

eğitim sistemi düzgün değil. cumhuriyet 1923 yılında kuruldu. 92 yılda çıkan bilim insanlarına bakarsan çoğunluğunun doğum tarihleri 1940-50 arası. 1923'ten 1683 arası osmanlı devletinin duraklama dönemi. bu tarihler arasında hiç bir eğitim faaliyeti yok fakat bir kaç bilim adamı yetişiyor. 1683 ve öncesinde ise ali kuşçu, piri reis gibi büyük alimler yetişiyor. nedeni türk milletinin savaşçı bir millet olması. tarihe bakıyorsun önce orta asya oradan kavimler göçü oluyor hop avrupa, 40-50 yıl çin esareti yaşanıyor, daha sonra göktürk, ondan sonra islamiyetle tanışılıp ön asyaya geliniyor. buradan daha ileriye gidip anadolu, 250 yıl anadolu da kalınıyor bu sırada haçlı seferleri oluyor. ondan sonra moğol istilası, beyliklere ayrılıyor. daha sonra 1299-1683 yılları arası bir hareketlenme var. bir çok eser bırakılıyor.

millet olarak sürekli hareket halindeyiz. daha önemlisi avrupa, arap, çin, mısır, yunan milletlerinin çok fazla hareketlenme yaşamayıp belirli bölgelerde devamlı yaşaması. millet olarak savaşçı bir kavim olmamız bunu kanıtlar nitelikte. atalarımızı islamiyet öncesi kalıcı eseri olarak bir tek orhun yazıtları var. bir de çin sınırlarında bulunan ve bize ait olduğu söylenen beyaz piramit var. orta asyaya dahi göç ettiğimiz tezi varken bilim adına pek birşey beklenemez. edebiyat, felsefe alanlarında en ileri milletlerden biriyiz. kimse çıkıp araplar, fransızlar vs demesin. mevlana, yunus emre gibi edebiyat alanında ve felsefe alanında en iyilerinden iki şaire sahibiz. daha saymadığım yüzlerce şair ve yazar var. göçebe bir kavimden bilim beklemek cahilliktir. kurtuluş savaşını kazanamasak orta asyaya geri dönecektik.

atı ilk kullanan, pantolonu ve gömleği ilk kullanan bir milletiz. aslında ürettiğimiz şeyler hep günlük hayatı kolaylaştırmak adına veya askeri alanda ileri seviyelere gitmişiz. sen bir avcıdan bulaşık yıkamasını bekliyorsun. günümüzde göç durumları yok fakat bu seferde eğitim sisteminin çarpıklığı bunu engelliyor.

aslında savaşları pek bahane olarak görmek yanlış.

bknz almanya. adamlar 2 defa dünyaya yenildi. ama şu an hala ekonomik ve sanayi olarak süper güç statüsündeler.

onların makineleri ile dünya dönüyor, asya onları taklit ediyor. onların araçları dünyada geziyor. onların ağır sanayisi ile dünya çalışıyor.

savaşlardan ziyade diğer milletlere göre biz sürekli hareket halindeydik. savaşlar bunun neticesinde oldu. örneğin yunan medeniyeti dediğinde şuan ki yunanistan, batı ege akla gelir. germenler dediğinde orta avrupa, ingilizler dediğinde britanya, mısır dediğinde şuan ki mısır devleti sınırları gelir ama türk milleti dediğinde avrupa, asya, kuzey afrika toprakları gelir. diğer yandan bu medeniyetler yerleşik olduğu için kolaylıkla yazılı eserlerini bize göre erken vermiştir. örneğin ilk türk yazılı kaynakları orhun abideleri m.s 500lerde verildi. ama mısır, yunan medeniyetlerinde bu daha eskilere dayanır. aynı olay germenler vs içinde geçerli. savaşlar medeniyetleri iyi veya kötü yönde etkiler. bu bizi kötü yönde etkiledi. tarihimizde savaşsız geçen 100 yıl yok. en son kıbrıs çıkarması vardı örneğin kıbrıs çıkarmasından bu yana 40 yıl geçmiş.

şu anki mısır ve arap halkı hiç yer değiştirmedi hocam

araplar biraz hareket etti. islam coğrafyasından bunu anlaya bilirsin. bunuda iyi yönde kullandılar. örneğin ilk robot çizimleri bir arap bilgin tarafından yapıldı. daha sonra da vinci bunu o zamanki çağa uygulaması veya sıfırı arapların bulası gibi.

• Klasik saçma bir video sanki her şey düzenli planlı programlı bir şekilde işleniyor da bu ülkede de azıcık olsa ders çalışan gençlere kızıyorsunuz üstelik çekirdek çitleyip 7/24 dh de olan asosyaller de üretmek icat etmek önemli diyor ironik! Siz vatandaşlarınıza iyi huzurlu bir ortam sağlayamazsanız durum bu olur şimdi birileri yine kızacak o kızacak insanlar da önce saygı üslup gibi temel şeylerden başlasınlar bir zahmet bol sallamasınlar

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rockmania01

ilk önce kusura bakmayın aydın doğan ve medyasını ne takip ediyorum nede dinliyorum bu ülkeye faydası dokunmuyor . Bu ülke niye geri kalıyor diye yazmış anlatmış saygım sonsuz çıkıp aydın doğana sorsaya bu ülke üretmeye bagımsız olmaya çalışırken biz niye engel oluyoruz diye. (örnek yaptıkları yayınlarda arabaya,köprüye, havalimanına, Askeri sanayiye söyledikleri) çıkıp dese yap bu ülkede niye terörü destekliyoruz bu ülkenin kalkınmasına engel olmuyor mu bu bu ülkede bazı alanların gelişmesini engellemiyor mu. sorsun bunları da cevaplasın. Bu ülke kalınması için bu ülkede terör sorun olmaması böylece olmadıgı için şuan oraya harcadığımız emegin gelişmeye akması gerekmiyor mu?. Bizim ülkede herkes çıkarının derdindedir erken yoldan rahat para kazanayim gerisi hikaye diyen iş yapana da bordo klavyelik yapma huyu vardır. Bu ülke üretmek gelişmek istesede bir şey olmaz gelişmesin diye bir sorun bulup ortaya atarlar. merak etmeyin.(yandaş kelimesi diyenler hırsız diyenler cevap vermiyorum. Örnek konular mevcut.)

Bu mesaj kimsenin işine gelmez insan adım atacağı yerde olay çıkacak bomba patlayacak diye endişe duyar hale geldi bu durumda ülke insanı rahata kaçıyor demek ülke zihniyeti böyle demek ... Nasıl ikili oynayacaklarını çok çok iyi biliyorlar entel hocalar

• Tamamen haklı adam.

edit:https://youtu.be/__yTofXY-Kg?t=17m57s ....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VatandA.Ş. -- 25 Ekim 2015; 4:01:53 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Helal olsun bu kadar iyi anlatılamazdı.Bu ülkenin bu halde olmasının tek suçlusu halktır.Birde siyasetçilere kızıyoruz ulan toplum çok düzgün,ahlaklı,çalışkan,vatansever de siyasetçiler bozuk.Hakettiğimiz şekilde yönetiliyoruz işte.Herkes nasıl kazık atarım nasıl kısa yoldan kar ederim onun derdinde.Kimse işini iyi yapmıyor önemsemiyor.Her insanda her kurumda her olayda herşeyde bunu çok net görebiliyoruz.

Kusura bakmayında bizden bir yol olmaz ben umudumu kestim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi awolfinsky -- 25 Ekim 2015; 3:54:45 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sarısin

Klasik saçma bir video sanki her şey düzenli planlı programlı bir şekilde işleniyor da bu ülkede de azıcık olsa ders çalışan gençlere kızıyorsunuz üstelik çekirdek çitleyip 7/24 dh de olan asosyaller de üretmek icat etmek önemli diyor ironik! Siz vatandaşlarınıza iyi huzurlu bir ortam sağlayamazsanız durum bu olur şimdi birileri yine kızacak o kızacak insanlar da önce saygı üslup gibi temel şeylerden başlasınlar bir zahmet bol sallamasınlar

1-Sen en başından kendinle çelişiyorsun
    2-Videoda zaten hata olarak devleti yargılıyor lakin devleti halk oluşturur sen yanlış anlamışsın.
    3-Hep merak ettiğim bişey var neden sosyal ağlarda takılan insanlar asosyal oluyor anlamıyorum? Neye dayanarak diyorsun mesela bunu? Yada kaç tane dhli arkadasın varda çekirdek çıtladıgını gördün? 1gün 24 saat 5 saat uyuyan bir insanım ben kalan 19saatimi doya doya geçirebilirim.Geceleride dhye bol bol girerim.Asosyalmıyım şimdi? Asosyallık bir hastalıktır ve ülkemizde asosyal insanların çok olduğunu sanmıyorum bazı kelimeleri anlamını bilmeden kullanmayın ve tanımadığınız insanları bi bok bilmeden yargılamayıda kesin :D

• Türk olmadıkları için..Ben etrafımda Türk göremiyorum şahsen bir Arap özentiliği,Arap kültürü almış başını gidiyor
    ABD den ziyade Arap emperyalizmi sömürüyor ülkeyi
  • quote:

Orijinalden alıntı: ungalath

Avrupa ülkeleri çok gelişmiş evet.Sözde en hümanist en insanlığa katkı yapan onlar.Bugün afrikada neden ingilizce fransızca çok fazla konuşuluyor ? O kadar yer altı zenginlikleri olan ülkeler neden 1 gram içecek su dahi bulamıyor.bunları soran yok "herkes evet çok haklı adam" falan demiş.Bu kadar insanın açlıktan yada terörden ölmesinin sebebi kim ? Bu avrupalıların abd nin çıkarları için kaç tane insan can verdi acaba biliyor musun ? Gidin bakın bakalım ırakta 10 senede kaç canlı bomba patlatılmış ne kadar insan ölmüş.Gidin bakın suriyede oturubilecek bir tane apartman kalmış mı ? neden bütün dünyayı saran hastalıkların %90 nı Afrikadan çıkıyor ? Bunları da düşünmek lazım.

Düşün zaten sana düşünme diyen yok ama adamın dediğini tarafsız birşekilde dinlersen senin kasettiğin gibi avrupa hayranı olmadığını anlarsın. ki zaten ''avrupa'' video içersinde birkaç yerde geçiyor ondada böyle harikalar şöyle harikalar demiyor adam genel olarak dünyada gelişmekte olan ülkelerden bahsediyor, öyle senin gibi hee avrupalılar şöyle pkk yı destekliyor afrikadakileri aç bırakıyor diye fakir edebiyatı yapmak kadar saçma birşey yok dünya adil biryer değil kardeşim insalık tarihi boyunca birileri hep diğerlerini sömürmüştür ama biz akıllı olamıyoruz dünya üzerinde kendi yerimizi yaratamıyoruz böyle giderse adamında dediği gibi ne olduğu belli olmayan dünya üzerinde gereksiz nüfus kalabalığı yapan bir ülke olacağız

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Rockmania01

ilk önce kusura bakmayın aydın doğan ve medyasını ne takip ediyorum nede dinliyorum bu ülkeye faydası dokunmuyor . Bu ülke niye geri kalıyor diye yazmış anlatmış saygım sonsuz çıkıp aydın doğana sorsaya bu ülke üretmeye bagımsız olmaya çalışırken biz niye engel oluyoruz diye. (örnek yaptıkları yayınlarda arabaya,köprüye, havalimanına, Askeri sanayiye söyledikleri) çıkıp dese yap bu ülkede niye terörü destekliyoruz bu ülkenin kalkınmasına engel olmuyor mu bu bu ülkede bazı alanların gelişmesini engellemiyor mu. sorsun bunları da cevaplasın. Bu ülke kalınması için bu ülkede terör sorun olmaması böylece olmadıgı için şuan oraya harcadığımız emegin gelişmeye akması gerekmiyor mu?. Bizim ülkede herkes çıkarının derdindedir erken yoldan rahat para kazanayim gerisi hikaye diyen iş yapana da bordo klavyelik yapma huyu vardır. Bu ülke üretmek gelişmek istesede bir şey olmaz gelişmesin diye bir sorun bulup ortaya atarlar. merak etmeyin.(yandaş kelimesi diyenler hırsız diyenler cevap vermiyorum. Örnek konular mevcut.)

Bu mesaj kimsenin işine gelmez insan adım atacağı yerde olay çıkacak bomba patlayacak diye endişe duyar hale geldi bu durumda ülke insanı rahata kaçıyor demek ülke zihniyeti böyle demek ... Nasıl ikili oynayacaklarını çok çok iyi biliyorlar entel hocalar

artık bu ülkede nerede bomba patlayacağını ögrendik. Terörün ve terörüstün eylem yapıp barış istediği çok özgür bir ülkedeyiz. Özgür değiliz diyen değil ben özgür değilim çünkü özgürlüğümü özgür değiliz diyenler yiyor.

• MühendisMurat kullanıcısına yanıt
    Gerçekten çok doğru konuştu adam. Sorgulamıyoruz. Sen ben o olarak değil. Milletçe sorgulamıyoruz

• Geninde olmayan islam yüzünden,kültüründe olmayan bu inanış biçiminden kurtulmadıkça başarılı olamazlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Cleveland Cavaliers

quote:

Klasik saçma bir video sanki her şey düzenli planlı programlı bir şekilde işleniyor da bu ülkede de azıcık olsa ders çalışan gençlere kızıyorsunuz üstelik çekirdek çitleyip 7/24 dh de olan asosyaller de üretmek icat etmek önemli diyor ironik! Siz vatandaşlarınıza iyi huzurlu bir ortam sağlayamazsanız durum bu olur şimdi birileri yine kızacak o kızacak insanlar da önce saygı üslup gibi temel şeylerden başlasınlar bir zahmet bol sallamasınlar

1-Sen en başından kendinle çelişiyorsun
    2-Videoda zaten hata olarak devleti yargılıyor lakin devleti halk oluşturur sen yanlış anlamışsın.
    3-Hep merak ettiğim bişey var neden sosyal ağlarda takılan insanlar asosyal oluyor anlamıyorum? Neye dayanarak diyorsun mesela bunu? Yada kaç tane dhli arkadasın varda çekirdek çıtladıgını gördün? 1gün 24 saat 5 saat uyuyan bir insanım ben kalan 19saatimi doya doya geçirebilirim.Geceleride dhye bol bol girerim.Asosyalmıyım şimdi? Asosyallık bir hastalıktır ve ülkemizde asosyal insanların çok olduğunu sanmıyorum bazı kelimeleri anlamını bilmeden kullanmayın ve tanımadığınız insanları bi bok bilmeden yargılamayıda kesin :D

Anlamını bilmeden mi ? :D tamamdır dostum ben doğrudan ne seni ne de herhangi birini örnek gösterdim fakat bu dediğim tamamıyla bir gerçek hayatta bilgisayar başına oturmaktan başka hiçbir şey başaramamış adam benim gibi bir adaya bir şey icat etmek üretmek önemlidir diyemez ha siz de bu konumda mısınız kendinizi sadece siz bilebilirsiniz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ŞokBıçaklıZed -- 25 Ekim 2015; 8:57:35 >

• MühendisMurat kullanıcısına yanıt
    Helal olsun aydinlandirdin bu dh halkini

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aslında bir çok şey,okuma yazma bilmeyen halktan da kaynaklanıyor çünkü bu azımsanmayacak kesim,bazı insanların işlerini bir hayli kolaylaştırıyor.Önce bu insanları okuma-yazma öğretmeyle başlamalıyız,en azından onların okutulmayan çocuğu varsa o çocuklardan...

• butun samımıyetımle......cok tesekkur ederim...boyle yararlı bir gorseli paylastıgın ıcın....
  • Bir numara bellidir 2 numara tartışılır dedi 1.hz. muhammed 2. newton 3. hz.isa dedi ben çıktım zaten

• quote:

Orijinalden alıntı: Cruiser33

quote:

Orijinalden alıntı: ungalath

Avrupa ülkeleri çok gelişmiş evet.Sözde en hümanist en insanlığa katkı yapan onlar.Bugün afrikada neden ingilizce fransızca çok fazla konuşuluyor ? O kadar yer altı zenginlikleri olan ülkeler neden 1 gram içecek su dahi bulamıyor.bunları soran yok "herkes evet çok haklı adam" falan demiş.Bu kadar insanın açlıktan yada terörden ölmesinin sebebi kim ? Bu avrupalıların abd nin çıkarları için kaç tane insan can verdi acaba biliyor musun ? Gidin bakın bakalım ırakta 10 senede kaç canlı bomba patlatılmış ne kadar insan ölmüş.Gidin bakın suriyede oturubilecek bir tane apartman kalmış mı ? neden bütün dünyayı saran hastalıkların %90 nı Afrikadan çıkıyor ? Bunları da düşünmek lazım.

Düşün zaten sana düşünme diyen yok ama adamın dediğini tarafsız birşekilde dinlersen senin kasettiğin gibi avrupa hayranı olmadığını anlarsın. ki zaten ''avrupa'' video içersinde birkaç yerde geçiyor ondada böyle harikalar şöyle harikalar demiyor adam genel olarak dünyada gelişmekte olan ülkelerden bahsediyor, öyle senin gibi hee avrupalılar şöyle pkk yı destekliyor afrikadakileri aç bırakıyor diye fakir edebiyatı yapmak kadar saçma birşey yok dünya adil biryer değil kardeşim insalık tarihi boyunca birileri hep diğerlerini sömürmüştür ama biz akıllı olamıyoruz dünya üzerinde kendi yerimizi yaratamıyoruz böyle giderse adamında dediği gibi ne olduğu belli olmayan dünya üzerinde gereksiz nüfus kalabalığı yapan bir ülke olacağız

şuan için bilim konusunda geride kaldık ama bu daha önceden böyle olduğu anlamına da gelmiyor.Adam türklerden direk parazit gibi bahsetmiş.
    Ayrıca bir yerlerde insanlar ölürken benim refah seviyem artacaksa, onları basamak olarak görüceksem ne yapıyım ben öyle bilimi sanayiyi ? Eksik kalsın, bizim en büyük kazancımız insanlığımız olsun.Bu söylediklerimin fakir edebiyatıyla falan alakası yok.İnsanlığa katkın sadece yaptığın buluşlarla vs. ile olmuyor.Sen bunu somutlaştırırsan gerçekleri görmekten uzak olursun.

• 600 milyon Dolarlık sarayımız olduğu için. Kendi elimizle ödediğimiz vergilere hesap soramadığımız için..

Kısacası kendimizi sorgulamadığımız için bu haldeyiz. Her geçen gün daha beter oluyor bu ülke.

• TED'in bu tür konuşmaları çok iyi oluyor. Son zamanlarda pek takip etmesem de ara ara bakıyorum.
    Bu konuşma hem beni motive etti hem de biraz olsun gerçekleri görmemi sağladı. Türkiye'nin eğitim seviyesinin ne kadar alt seviyelerde olduğunu daha çok anladım.
    Sonda söylediği sözler de çok doğruydu. 600 Milyon dolara saray yaptırmak..
    Forumda kız, tip meselelerinden farklı konu görmek de beni şaşırttı.

@MühendisMurat'a bu videoyu paylaştığı için teşekkür ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drybeansandrice -- 25 Ekim 2015; 12:27:02 >
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.