Şimdi Ara

Türkiye'nin hava kirliliği haritası açıklandı: Havası temiz sadece bir il var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
82
Cevap
1
Favori
3.772
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Türkiye'nin hava kirliliği haritası açıklandı: Havası temiz sadece bir il var

    Türk Toraks Derneği, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği oranlara ve limitlere göre havası kirli ve en temiz kentleri açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği oranlara göre (PM10) Türkiye’de havası temiz tek şehir Rize oldu.
     

    İstanbul, Ankara İzmir’in ilçe düzeyinde kirlilik haritasına baktığımızda da en kirli ilçelerin İstanbul’da Göztepe, Esenyurt ve Aksaray; Ankara’da Sıhhiye ve Kayaş; İzmir’de ise Bornova ve Bayraklı olduğunu görüyoruz. İstanbul Esenyurt’ta yaşan bir kişi geçtiğimiz yıl 240 gram, Ankara Sıhhiye’de yaşayan bir kişi ise geçtiğimiz yıl 255 gram zehirli toz solumuş.

     
    Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Fuat Kalyoncu, “Dünya Sağlık Örgütü’nün görünmez katil olarak tanımladığı ve dünyada her yıl 3 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açan bu sorunun ülkemizde de tanınmasını, duyulmasını ve bu sayede her an soluduğumuz zehirli havanın artık son bulmasını istiyoruz” dedi.
     
    Türkiye'nin hava kirliliği haritası açıklandı: Havası temiz sadece bir il var
     

    Türkiye’de hava kirliliğine yol açan fosil yakıtların kullanılmasına bağlı olarak 2876 erken ölüm, 4311 hastane yatış ve yılda 3 milyar euroyu aşan bir sağlık harcaması gerçekleşiyor.

     

    Yenilenebilir Enerji ve Toplu Taşıma Vurgusu

    Dünya Sağlık Örgütü Çevre Bilimleri bölümünden Dr. Annette Prüss, dünyada her yıl hayatını kaybeden 7 milyon insandan 3 milyonunun açık havada bulunan kirlilik nedeniyle öldüğüne dikkat çekti. Hava kirliliğine karşı nasıl önlem alınması gerektiğine vurgu yapan Prüss şunları söyledi: “DSÖ olarak biz hava kirliliğini halk sağlığı aciliyeti ilan etmiş vaziyetteyiz. Hava kirliliği iklim değişikliğine de etki ediyor. Acilen yaşam tarzımızı değiştirmemiz lazım. Enerji kaynaklarımızı yeniden değerlendirmemiz ve daha temiz enerji kaynaklarına yönlenmemiz gerekiyor. Özellikle özel araçlar yerine toplu taşıma ile ilgili kararlarımızı yaşarken almamız lazım.

     20'nin altında tek şehir var: Rize. Sağlık Bakanlığı limitlerine göre havası kirli olanlar gri renkte gösterilmiştir.

    Dünya Sağlık Örgütü PM10’da 20’nin üzerindeki değerler kirli olarak kabul görürken TC Sağlık Bakanlığı PM10’a göre 48 üzerindeki değerler kirli olarak kabul ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü limitlerine göre son bir yılda partikül madde açısından sadece Rize ilinde sınır aşılmamış. Geri klan illerde hava kirliliği yaşanıyor. Sağlık Bakanlığının limitlerine göre 80 ilin 53’ünde hava kirliliği mevcut.

     

    Hava Kirliliği Takip Uygulaması

    Türkiye’deki tüm illerin hava kirliliğinin takip edilebildiği “Nefesiniz Cebinizde” aplikasyonunun tanıtımı da yapıldı. Son 24 saatin verilerini gösteren aplikasyon ile havadaki zehirli tozun miktarı tespit edilebiliyor.
     
     







  • şehir merkezinde değilde boş arazidemi ölçecekti? siz hava kirliliği yüzünden hasta olmaya razıysanız inanmayın diyebilirsiniz. havası temiz yerde 1 yıl yaşayın sonra gelin bakalım ankaranın içinde nefes alabiliyor musunuz? merkezde ölçmüşlermiş insanların çalıştıkları yer gittikler okul oturdukları ev hepsi şehir merkezinde. hiç kimse sırtında çantasıyla ormanda kamp yaparak yaşamadığına göre evet şehir merkezinde ölçecekler.
    Kömür yakılan iller yüksek.

    Gizli bir veri açıklamıyorlar ki. Nerede ölçüldüğü, istasyonlar, ne çıktığı belli. Günlük hava kirliliği ile de birebir örtüşüyor. Kırmızı olduğu günlerde cam açılmıyor.

    Varsa bir anti-tez, toplayın verilerinizi öyle gelin, boşuna angarya yaratıp meşgul ediyorsunuz konuyu. Adamlar veri toplamış. Yeşil Bursa'yı temiz sanarsınız belki ama gerçek öyle değil. Arabayla geçerken bile belli oluyor. Tabii ki İstanbul, Balıkesir, Manisa, Bursa'nın ilçelerinden daha temiz. Benim bulunduğum yerlerle veriler gayet örtüşüyor. Kaldı ki PM10 her zaman da anlaşılmayabilir. Ankara'daki asbest faciası gibi. Kokması falan gerekmiyor kanser etmesi için. Ağaçlar herşeyi halletse keşke. Sık orman içinde yaşamadıkça ağaç oksijen verir sonra bir rüzgarla İran'a kadar gider.

    http://aqicn.org/city/turkey/karadeniz/rize/
    http://aqicn.org/city/turkey/istanbul/uskudar/mthm/
    Bu kadar tutarsız bir çalışma görmedim epey süredir.

    1- Muğla 71 ama İstanbul 48??? Nüfus desen İstanbul 15 katından fazla. Yüzölçümü desen Muğla 3 kat büyük. Araç, fabrika sayısı, sanayi falan desen İstanbul 100 katı. Hadi Muğla'da kömür yakıyorlar ısınmak için desek, adamlar klima kullanıyor kış aylarında. Nasıl Muğla daha kirli yahu?
    2- Sıhhiye Ankara'nın Çankaya İlçesi'ne bağlı bir semt.
    3- Bizdeki nüfus ve yüzölçümüne oranla araba sayısına bakıp da "Hava kirliliği feci boyutlarda. En önemli çözüm ise özel araç kullanımını azaltmak." minvalinde çılgın öneride bulunan "bilim insanına" sormak isterim. 3'te birimizden ufak olan ama bizdekinin 3-5 katı özel araç sayısına sahip İtalya, Japonya ve benzeri ülkeler "eyvallah, biz hiç uğraşmayalım" deyip direk mezara girsin o halde.

    Ulan gün geçmiyor ki ülkede sığırlıkta sınır tanımayan bir gelişme olmasın.
    Hollanda düz mü? Esen rüzgardan ve yağan yağmurdan bahsedelim mi? Çünkü daha zordur.

    Ne yazık ki bin liradan ucuz bisikletler çocuk oyuncağı olmanın ötesine geçemeyip ulaşım sağlamıyor. 2-3 bin liralık bisiklet ise hafif ya da elektrikli olacağından yokuşlar zaten sorun olmayacaktır. Ne yazık ki sizın bundan haberiniz yok. 20 yaşından büyüklerin ulaşım için bisiklet kullandıklarını anlayamıyorsunuz. Her ne olursa olsun büyüklerin bisiklet kullanmasının ne sakıncası var? Kimileri yürüyemezken 90 yaşında bisiklet binen dedeler, nineler bu sağlığı neye borçlu olabilirler? Çocuk gibi bisiklet binmelerine değildir herhalde(!)

    Buralarda işini doğru yapanlar saygı görmüyor, nefret görüyor. Siz de böylesiniz. Kask takanların sebebi kötü sürücü olduklarından mı sanıyorsunuz? Bisikletli ölümlerinin çoğunda araba suçlu. Ölümlerin büyük bir kısmı da kask takılsa önlenebilirdi. Hollanda'lılara bakarsanız kask takmazlar, araba endişeleri yoktur.
    Dediğinizin aksine bisiklet RESMEN bir taşıttır. Buna karşı gelmek SUÇTUR. Bu konu yoruma açık değil.
  • İlçe bazında olmasa da şehir olarak liste verilseydi iyi olurdu aslında. Büyükşehirleri zaten biliyoruz...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mcake±

    İlçe bazında olmasa da şehir olarak liste verilseydi iyi olurdu aslında. Büyükşehirleri zaten biliyoruz...

    şehirlere göre değerlerin olduğu görseli ekledim
  • Kusura bakmayın da bu harita hem mantıklı değil, hemde km2 ye düşen orman alanına bakmamışlar. Şehir merkezinde gitmiş biyerde ölçmüş inanmayın. Zonguldakta havanın iyi çıkması da ayrı ilginç

  • Dizel arabalar,kömür kullanımı ve çarpık kentleşme yüzünden şehir mezkerlerinde hava çok kirli oluyor.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: blackteam1

    Kusura bakmayın da bu harita hem mantıklı değil, hemde km2 ye düşen orman alanına bakmamışlar. Şehir merkezinde gitmiş biyerde ölçmüş inanmayın. Zonguldakta havanın iyi çıkması da ayrı ilginç

    şehir merkezinde değilde boş arazidemi ölçecekti? siz hava kirliliği yüzünden hasta olmaya razıysanız inanmayın diyebilirsiniz. havası temiz yerde 1 yıl yaşayın sonra gelin bakalım ankaranın içinde nefes alabiliyor musunuz? merkezde ölçmüşlermiş insanların çalıştıkları yer gittikler okul oturdukları ev hepsi şehir merkezinde. hiç kimse sırtında çantasıyla ormanda kamp yaparak yaşamadığına göre evet şehir merkezinde ölçecekler.




  • Reisin havası bile yeter ne bekliyordunuz ki :D

  • Malesef sanayi havanın icine ediyor kocaeli dilovası tarafı ağır sanayiden dolayı kanser vakaları her gün çoğalıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cidden sıhhıyede yarim saat gezin bogaziniz agrir havada igrenc bir koku ve duman var ben daha kötüsünü görmedim umarim görmem de.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İl bazında göstermek yanıltıcı bence. Bir bölge temizken bir kısmı yaşanmaz olabilir. Hava akışının az olduğu -çanak gibi- bölgelerde kirlilik yüksek olacaktır. Bir ilçede hiç sanayi yokken diğerinde kömür santrali varsa ikisi ayrı değerlendirilmeli. Mesela Çanakkale'de bildiğim kadarıyla çok sayıda termik santral kuruldu. Ama havası temiz görünüyor.
  • ankara ulucanlarda her akşam sis var zannedersiniz soba dumanından. oda hava alsın diye camı açarsınız içerisi duman kokar

  • Ortalama 2000 metre yükseltinin olduğu Erzurum Kars bölgesi İstanbul dan daha kirli. Yaw ve he

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2023 Yılında LOZAN bitince AK havalı günler TÜRKİYEYİ bekliyor Muhahaha buna inan canlılar var valen. Beyin yerine STOPLAZMA zoru ile yaşadıkları için her şey 4 X 4 gidiyor. Betonlaşmaya son gaz devam ondan sonra bir şey denildiğini duyduklarında ise nereden buldukları da meçhul UCUBE bilim adamlarının yazdıkları yazıları getirip önümüze bilgi diye koyuyorlar. Ağaçların halen FOTOSENTEZ gerçeğinin bile ne olduğu tartışılmakta beyni olan az düşündüğünde çözer. Ağaçlar ormanlar yok ise böyle altınıza yapar malak gibi düşünür durursunuz bu durumu Ne motorlu araçların azaltılması ne de kömür kullanılmaması kesin olarak çözemez maalesef. beton saha oranının acile % 98' lerden % 35' lere düşürülüp tekrar eski yeşil yaşam foryasına dönmesi lazım ülkenin başka hiç bir şekilde havaların temizlenmesi mümkün değil çünkü OKSİJEN üretimi minimize değerlerin çok ama çok altında artık eksi değerlerde.





  • Trabzon 41 tamam anladımda bayburt 37 nasıl yani burada sanayii yok ağır işlem yapılan fabrika yok tek bildiği 1 tane un fabrikası fabrika olarak var bence bir yerde gariplik var.

  • Bunlar hep termik santral

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adana'ya bak Afyon'dan temiz çıkmış.Ulan yaşamasak inanacağız

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • waltran kullanıcısına yanıt
    Gitmiş tek kelimeye takılmışsınhttps://www.ntv.com.tr/turkiye/turkiyede-temiz-hava-sadece-cankirida,GzR6i18sHkWaoVevR4eAdg istersen buna da inan Ağaç olmayan çankırı en temiz havalı il yersen
    Aynı dünya sağlık örgütü 1 sene önce Çankırı derken şimdi rize Alla alla .Zonguldakta nefes alamazsın.
    Km2 başına orman alanına bakın bi öyle gelin.Daha sanayi bölgesi fabrika daha işin içine katmıyorum bile



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi blackteam1 -- 19 Kasım 2017; 16:30:40 >
  • Kelime anlamı Sıhhiye ama hava kirliliği bakımından en kötü durumda. Çelişkiye bak. Melih sağolsun her yeri batırdı.
  • Hava kirliliği genel olarak duman, gaz gibi algılanıyor ancak

    partikül madde kirliliği gözle ya da burunla anlasilamayabilir.

    Ayrica Turkiyede limit değerler avrupanın iki katı neredeyse.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Muş da ne varda 98 cıkmıs. Biri esas bunu açıklasın

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.