Şimdi Ara

Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli oldu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
50
Cevap
0
Favori
1.702
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli oldu





     
    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yürütülen YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları) stratejisinin ikinci projesi için yapılan ihale bugün sonuçlandı. Kilovatsaat başı açık eksiltme usulüyle yapılan ihaleyi Siemens-Türkerler ve Kalyon tarafından oluşturulan Türk-Alman konsorsiyumu 3,48 cent/kwh teklifiyle kazandı.




    İhaleye ülkemizin en önemli enerji şirketleri ve dünyanın en büyük 10 rüzgâr türbini üreticilerinden 8'i oluşturdukları konsorsiyumlar ile katıldı. İhaleye katılan yabancı firmaların pazar payı, küresel rüzgâr enerjisi pazarının yüzde 90'ını temsil ediyor.

     

    Bakan: Dünya Rekoru Kırıldı!

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "YEKA ihalesinde, rüzgârda yerli katkı payıyla şu anda kilovatsaat başına 10,3 dolar/cent olan alım fiyatı 3,48 cente düşerek bir dünya rekoruyla gerçekleşti." dedi. Albayrak, "İmzaları attıktan en kısa süre hedefiyle birlikte, inşallah 2019 başına kadar yerli üretim rüzgâr türbinlerimizi sisteme dahil edeceğiz." ifadesini kullandı.
     
    Türkiye'de daha önce yapılan kömür ve nükleer ihaleleri ile karşılaştırıldığında rüzgâr enerjisi oldukça ekonomik görünüyor. Çayırhan kömür sahasından elektrik üretimi ihalesi için 6,04 cent/kwh teklifi, Akkuyu nükleer santralinden elektrik üretimi için de 12,35 cent/kwh teklifi ihaleyi kazanmıştı. Fiyatlara bakıldığı zaman rüzgar enerjisinin kömür enerjisinden iki kat, güneş enerjisinin iki kat ve nükleer enerjisinden de üç kat daha kârlı olduğunu görüyoruz. 

     



     




    Geçtiğimiz Mart ayında güneş enerjisi YEKA'sı için yapılan ihaleyi 6,99 dolar/cent ile Kalyon ve Güney Koreli ortağı Hanwha Grubu kazanmıştı. Rüzgâr YEKA'sı bu ihaleye göre yarı fiyatla sonuçlandı. Kalyon firması üçüncü havalimanı ihalesine de katılmış ve ihaleyi kazanan konsorsiyum içinde yer almıştı.

     

    Ayrıca Bkz.Türkiye rüzgar santrali kurulumunda Avrupa dördüncüsü

    Ülkemizde yenilenebilir enerji kullanımı giderek artıyor. Türkiye, yılın ilk yarısında rüzgâr santrali kurulumunda Avrupa dördüncüsü konumunda. YEKA kapsamında yenilenebilir enerji teknolojilerinin üretimi ve kullanımı konusunda yeni projeler yürürlüğe girecek.

     

    YEKA Kapsamında Neler Yapılacak?


    Siemens-Türkerler-Kalyon konsorsiyumu 1 milyar doların üzerinde rüzgâr tesisi yatırımı yapacak. Toplam 1000 MW kapasiteli rüzgâr enerjisi santrali kurulumu yapacak. Bunlara ek olarak rüzgâr türbini üretim fabrikası da kurulacak. Enerji sektöründeki yerliliğin arttırılması adına bir takım zorunluluklar bulunuyor. Siemens-Türkerler-Kalyon konsorsiyumunun açacağı fabrikada yüzde 65 yerlilik oranında üretim yapma ve yüzde 80 yerli mühendis ile Ar-Ge yapma zorunluluğu olacak. Ar-Ge çalışmaları 10 yıl boyunca devam edecek.





    Kurulacak rüzgâr türbini üretim fabrikasında her biri en az 2.3 MW gücünde olmak üzere ortalama 300 ile 450 adet yerli rüzgâr türbini üretilecek. Fabrikanın kurulumu için izin verilen süre sözleşme tarihinden itibaren 21 ay olacak. Fabrika ve tesislerin kurulumu ve işletilmesi için yaklaşık 3 bin 750 kişilik istihdam sağlanacak.


     
     

    Rüzgâr türbinleri ülkenin tek bölgesine değil çeşitli bölgelerine kurulacak. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenen şu 6 bölgeye toplam 1000 MW kapasite kurulacak:



    • Sivas: 200 MW

    • Kayseri - Niğde: 200 MW

    • Edirne - Kırklareli -Tekirdağ: 700 MW

    • Ankara - Çankırı - Kırıkkale: 200 MW

    • Bilecik - Kütahya - Eskişehir: 150 MW
    • Burdur - Denizli - Uşak: 100 MW



    Rüzgâr YEKA'sı ihalesini kazanan firma 1 milyar doların üzerinde rüzgâr tesisi yatırımı yapacak. Santrallerin devreye girmesiyle her yıl en az 3 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretilecek ve yaklaşık 1 milyon 100 bin evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgâr enerjisinden sağlanacak. Kurulacak tesisler sayesinde yıllık 1 milyon 500 bin ton karbon emisyonu azaltımı sağlanacak.

     

    Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli oldu Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli olduTürkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli oldu Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli olduTürkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli olduTürkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli olduTürkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli olduTürkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli oldu Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli olduTürkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli oldu Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli olduTürkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli olduTürkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli olduTürkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli oldu Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli olduTürkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli oldu Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli olduTürkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli oldu Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli oldu Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli olduTürkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli olduTürkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli olduTürkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli olduTürkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli oldu Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli olduTürkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli oldu Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli oldu Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli olduTürkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli oldu Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli oldu Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli oldu Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli oldu Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli oldu Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji ihalesini kazanan belli oldu







  • İlk ihale çok yüksek olmuş ya.



    Buna göre.



    Baya sıkı geçmiş 30 tur sürmüş.



    Ülkemize hayırlı olsun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aa



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Apple_M1 -- 10 Ocak 2021; 0:13:28 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu konularda uzman bir arkadaş açıklasa bu 3,48 cent/kwh işini, giren çıkan nedir ne değildir diye, tabii profesyonel bir bakış açısı ile...

  • Sürekli takip ediyordum ne zaman hata yapacaksınız diye. Nihayet "yenilebilir" enerjiyi yazmışsınız :D

    edit: düzeltildi teşekkürler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DburakKoc -- 3 Ağustos 2017; 15:31:46 >
  • Hahaahahahahh

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hazmedilmesi kolay olsa bari...

  • Kalyon her şeyde dahil durumda maşallah. Marmaray'ı da yanlış hatırlamıyorsam onlar almıştı zaten. Tabii iyidir kötüdür bilemem eskisine göre daha başarılı ama sonucu göremedik hala. Umarım başarılı bir iş yönetimi ile yaparlar bunu.

    Bir de şu cent/kwh kısmını doğru şekilde değerlendirmek iyi olur sanırım. Sanırım bayağı uygun bir fiyata tekabül ediyor 3,5 cent zira şu an elektriğin saf fiyatı 31 kuruş yani 8 cent civarında Burada yarısından daha ucuz olması durumu var ama niye cent ile diye düşünüyor insan. Tabii bu son kullanıcıya yansıyacak fiyat olmayacak ama birazcık da olsa düşüş olarak yansır umarım. Kaldı ki 31 kuruş da son kullancıya 40-45 kuruş civarı ulaşıyor.

  • Ekonomi çoh eyü diyen tipler gelmemiş. Haberi beğenmediler herhalde. Yada işlerine gelmedi.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: cebrail.bsrn

    Bu konularda uzman bir arkadaş açıklasa bu 3,48 cent/kwh işini, giren çıkan nedir ne değildir diye, tabii profesyonel bir bakış açısı ile...

    Eskiden Parayı kamyonla alıyorlardı, şimdi tırlara geçtiler. Kısa ve öz açıklaması.

    Yap - parayı götür - devret

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel şeylerde olmaya başladı. 2 senedir bas bas bağırıyorduk üniversitede bu Yenilenebilir Enerji ile ilgili. Sonunda...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cebrail.bsrn

    Bu konularda uzman bir arkadaş açıklasa bu 3,48 cent/kwh işini, giren çıkan nedir ne değildir diye, tabii profesyonel bir bakış açısı ile...

    Çok iyi azizim, zat en ısın İçinde bu konuda ki en tecrübeli firma olan Siemens var.



    Fiyat konusu ise gayet uygun, keza yılda 1.5 milyon ton karbon yakıt yakmaktan kurtararak güzel Anadolu'muzu daha az kirleteceğiz.



    Sanırım Alman hükümetinede iyi bir gönderme olmustur aramızda ki en sıkışık donemde 4 Alman firmasının ihalede "öncü" olması.



    Siz ne dersiniz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konuya fransızım malesef.No comment.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: cebrail.bsrn

    Bu konularda uzman bir arkadaş açıklasa bu 3,48 cent/kwh işini, giren çıkan nedir ne değildir diye, tabii profesyonel bir bakış açısı ile...

    Uzman değilim ama vpn ile girilebilen wikipedia göre oldukça düşük bir fiyat gibi genelde 4,4 ila 6,6 arasında fiyatlandırılmış
  • yansıması da önemli tabi... mesela.. maliyetler düşüp son kullanıcıya yaramayacak ise...
    örn: beledeye otobuslerinin benzinle çalışırken dizel/mazotla doğalgaz elektrik güneş enerjisi ile harcadığı aynı değil maliyet düşünce akbil/bilet fiyatına yansıyor mu? Peki gökten bedavaya gelen rüzgar güneş ışığının elektriğe dönüşümünün maliyeti mi ucuz şuan kullandığımız elektriğin mi? vatandaşı diken durum olmaması temennisi ile...

  • Rüzgar enerjisi için çok iyi fiyat. İşin içinde AR-GE merkezi, birde fabrika var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu arada radyasyon seven arkadaşlara gelsin Akkuyu nükleerin alım garantili fiyatı 12,35, Sinop'un ki 11,80 cent/kwH. Yenilenebilir enerji 3,48 ile nükleerin üçte biri fiyatında hem de yerli malı üretim hem de Türkiye'de Arge hem de dışa bağımlılık olmadan. Hala nükleer diyorlar insan alayamıyor. Ne dertleri var acaba?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: demirparcasi

    Bu arada radyasyon seven arkadaşlara gelsin Akkuyu nükleerin alım garantili fiyatı 12,35, Sinop'un ki 11,80 cent/kwH. Yenilenebilir enerji 3,48 ile nükleerin üçte biri fiyatında hem de yerli malı üretim hem de Türkiye'de Arge hem de dışa bağımlılık olmadan. Hala nükleer diyorlar insan alayamıyor. Ne dertleri var acaba?

    o fiyatalar 7-8 sene sonrası için ayrıca nükler santral uzun menziili füze ve bir çok teknolojik alanda gelişme için hayati önemi var herşeyi dar çerçevede düşünmeyin
  • Guzel gelişme.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yenilenebilir enerjiye yapılan her türlü yatırım, hem geleceğimize , hem sağlığımıza , hem çevremize yapılmıştır.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.