Şimdi Ara

Türkiye'deki Adalet sisteminin kokuşması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
315
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Mahkeme salonuna yolu düşüp de düzgün bir yargılanma süreci yaşayan var mı bilmiyorum ama ben yaşayana kadar durumun vahametini bilmiyordum.Benim gibi yaşayanlar da en azından belki içlerini dökmek ister.

Üniversite'de öğrenciyken muhtemelen ülkedeki herkesin bildiği uluslararası bir şirkette çalışmaya başladım.Tabi o dönem öğrenci olduğum ve ilk iş tecrübem olduğu için olayları çok anlayamamıştım.Biraz da şirketin sistemi sizi oraya yönlendiriyordu.Anlaşmaları imzaladık çalışmaya başladım.Neyse çalışmaya başladıktan 2 yıl sonra benim çalıştığım departmanın kapatılacağı söylenerek 600'e yakın kişi 2 gün içinde paldır küldür işten çıkarıldık.Ne kıdem tazminatı ne ihbar tazminatı hiçbir şey yok.

Tabi herkes beklemiyordu.Düşünün tüm planlamanızı bu işe göre yapıyorsunuz ama haber verilmeden çıkartıyorlar.Tabii hemen bir avukatla konuştuk.Bize yaptıklarının yanlış olduğunu bu davayı kesin kazanacağını bizden de dava sonucuna göre kazanırsa %10 alacağını söyledi.Neyse zaman aşımı varmış hemen belgeler toplandı başvura başvura 30 kişi başvurduk(Bu da ülkemizin hakkını savunmaktan ne kadar uzak olduğunu gösteren bir şey)Sonra davalar başladı.Avukat ilk başta bizimle konuşurken davalar birleştirilir.Her masraf 30'a bölünür dedi ama sonra bize davalar birleştirilmedi dedi(Burada avukatın bize nasıl çakallık yaptığını anlayamamıştık)

Sonra dava başladı alt mahkemede davalar görüşmeye başladı.İstanbul'un göbeğinde ofisi olan bir şirket bizi kendi taşeron firmasında çalışıyor gibi göstermiş ama biz Türkiye'deki ofisi için çalışıyorduk bunu da belgelerle ispat ettirmeye çalıştık.Yıllar sonra alt mahkeme kararı çıktı ve işte o anda ülkenin adalet sisteminin ne kadar berbat olduğunu gördüm.30 kişi aynı sebeple aynı yerden aynı zamanda işten çıkartılıyor ama 3 tane farkı sonuç çıkıyordu.Çıkan sonuçlar şöyleydi

1.10 kişinin haklı olduğu ve onların Türkiye'de çalıştığı işe iade edilmesi gerektiği(Yeniden işe almayacağı için tazminat vermeli demek)
    2.10 kişinin haksız olduğu ve işe iade edilmemesi gerektiği
    3.10 kişinin haklı olduğu ama bu davayı Türkiye'de açmaması gerektiği yurtdışında çalıştıkları

şeklinde sonuçlara varılmıştı.Yani 3 tane farklı karar çıkmıştı

Hepimiz şok olduk ve nasıl olur da böyle olur diye Avukat yüklendik.Avukat'ın dediği "Alt mahkemede hakimler davaları incelemez Yargıtay'da nasıl olsa doğru çıkar diye incelemeden karar verirler.Merak etmeyin yargıtay'da hepsi tek sonuca bağlanacak" dedi.Bunu o kadar rahat söylemişti ki çok normal bir durummuş gibi davranmıştı.Buna inanamadım avukat bizi avutmak için söylüyor diye düşündüm.Çünkü hakimler nasıl davayı incelemeden karar verir ki.Bu durum çok vahim bir şey.Ama avukat haklı çıktı Yargıtay süreci bitince tüm dava tek karara bağlandı ve davayı kazandık.Herhangi bir ekstra tazminat yok attığı gün ne vermesi gerekiyorsa onu verdirdiler.(Bu bile ne saçma sistemimiz olduğunu gösteriyor.Yani insanları paldır küldür işten atmanın ödemesi gereken şeyleri ödememenin bir cezası yok)Zaten adamlar karlı çıktı 570 kişinin tazminatlarını ödememiş oldular.

Daha sonra adalet sisteminin başka kokuşmuş kısmıyla tanıştım avukatlar.Bunu da tesadüfen başka bir avukat arkadaşımla konuşurken öğrendim.Davayı anlatırken en başta bu davaların birleşmemesi çok saçma bilerek birleştirmemiş dedi.Sonra anlattı.Davayı kazanacağını bildiği için karşı taraftan sadece tek bir dava için 1800 tllik avukatlık ücreti almak yerine 30 tane 1800 tllik avukatlık ücreti almış oldu deyince daha netleşti her şey.Bunun bize ne gibi kötü bir etkisi oldu.Dava'da 3 taraf vardı.Biz Taşeron Şirket ve Gerçek Şirket.Davayı biz Kazandık Gerçek Şirket kaybetti ama bizim avukat taşeron şirketi davaya eklediği için bizim Taşeron şirketin avukatlık ücretini ödememiz gerekiyormuş.Yani avukatımız kendisi çakallık yapayım derken hem herkes dava boyunca tek tek davaların ücretini karşıladı hem de normalde kişi başı 60 tl vereceğimiz yerde 1800 tlden 30 kişi 54 bin Tl vermiş olduk.Yani avukatımız da bizi kazıklamıştı bir nevi.

İşin başka trajik bir tarafı bize sigorta yapılmadı bu şuan Ana haber bültenlerine çıkacak büyüklükte bir haber.Bizi senelerce sigortasız çalıştırmıştı bu uluslararası şirket.Mahkeme kararı ile ispatlandı ki biz o şirketin çalışanıyız.Yani uluslararası şirket İstanbul'un göbeğinde ülkenin en seçkin üniversitelerinden insanları kaçak çalıştırdı.Sgk'ya gidiyorum durumu anlatıyorum Yargıtay kararı gösteriyorum.Bak burada ..... adlı kişininin..... adlı şirketin çalışanı olduğuna diye karar var.Gir bak sisteme bu şirket bana sigorta yatırmış mı?Hayır.Yani bunu inceleyin diyorum.Trilyonluk ceza kesilecek bir durum bu diyorum dinlemiyor(1 yıl sigortasız işçi çalıştırma cezası 38 asgari ücret 65 bin tl.Bir de biz üst gelirdik bize yüksek prim yatırmalıydı (3 bin dolar kazandığım oldu 1 ayda yani yüksek primler ödenmeliydi) ama hadi hesabı asgari ücretten yapayım hesabı 680 tl prim ödemeliydi 2 senede toplam 16 bin prim yapar.Tüm bunları 600 kişi üzerinden hesaplayınca.10 milyon tl prim 80 milyon Tl civarında sigortasız işçi çalıştırma cezası demek.)Yani sgkdakilere 90 milyon tl ceza verilme ihtimali olan bir olayı anlatıyorum adam gibi dinlemiyorlar bile.Sokaktan geçen vatandaşa anlatsam heyecanlanır ki öyle de oldu yanda dinleyen amca bile konuyla ilgilendi.Uluslarası çalışma örgütüne(ILO) de mail atmamı söyledi(Onlara da ayrıntılı bir şekilde karar dosyasını falan attım ama geri bile dönmediler)Memurlar ise umurlarında değil bön bön suratıma bakıyor.Tüm Sgk binasını dolaştım yok anlamadı kimse en sonunda biri başından atmak için tamam dilekçe yaz ver dedi.Tabii ki ne oldu sonuç yok.Dava açıcam yeniden sigorta primi ödenmesi için.

Sonuç olarak Sgk İle ilgili Olarak 90 milyon Tl,Toplam çıkardığı kişilerin tazminatı 18 milyon Tl.Cebinden toplamda 108 Milyon Tl çıkması gereken şirket sadece 900 bin Tl ödeyerek davayı kaybetti!"Biz de davayı kazandık"Maalesef ülkemizin adalet sistemi bu halde bir mahkemeden tüm adalet sistemini yargılamak belki insafsızca ama bunlar öyle böyle hatalar değil.Yani düzgün bir sistemden böyle sonuçların çıkması mümkün değil

Bu hadi basit bir iş davasıydı.Düşünün bir de hayatınızı etkileyecek bir dava olsa.İşte o zaman insanın kanı donuyor.Düşünün ülke çıldırmış durumda en ufak şeyden kavga çıkıyor ve hiç beklemediğiniz bir şekilde kendinizi koruyayım derken karşı taraftaki kişi ölüyor.Davanızı hakkıyla incelemeyen hakimlerin olduğu para için müvekkilini satan avukatların normal olduğu bir sistemde ne kadar adil yargılanabilirsiniz ki?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0985F6AB6 -- 13 Ocak 2018; 8:25:26 >

• Paramız yoktu okuyamadım

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam haklisiniz ama yazdiginiz gibi 600 kisiden sadece 30 u itiraz ediyorsa 570 kisi yuzunden bu halde olmaya devam edecegiz insanlar kendi adaletini kendi saglar oldular can ve mal guvenligi kalmadi umutsuzca beklemek disinda yapabilecegimiz bisey yok ne kadar cabalarsak cabalayalim omrunde 2 kitap okumamis biri vatan hainligiyle sucluyor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adalet sistemiyle ilgili abarttığınız kadar sorun göremedim. Suçlanacak biri varsa avukatınız ve işten çıkarılan 570 kişidir, dava birleştirme olayını araştırmadığınız için sizinde payınız var. 600 kişiden 570'i duyarsız kalmış sizde hala şu kadar ceza kesilmesi lazım diye söyleniyorsunuz. Bimer'e falanda yazın bari o kadar uğraşmışsınız yarıda kalmasın Doğru olanı sizin yaptığınız tabide ülkenin bu düzeyde olmadığını anlatmaya çalışıyorum. Sonuç olarak davayı kazanmışsınız ve çalışanların sizinle ilgilenmemesini adalet sisteminin kokuşması olarak algılamışsınız bende tüm yazıdan insanların kokuşmasını algıladım. Bu olay şu sözü kanıtlar nitelikte olmuş; Her halk hakettiği gibi yönetilir.

Geçmiş olsun, son durum nedir?

• Hocam adalet sistemimiz de eğitim sistemimiz de o 600 kişiden geriye kalan 570 kişi yüzünden bu halde.Acınası bir durumdayız.Umarım adaletin gerçekten işlediği zamanları görebiliriz...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi r.H -- 29 Mart 2018; 9:8:36 >

Bu üye 3 Bant Bilardo aşığıdır..!
  • r.H kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle öyle ve maalesef çoğu kişinin dava açmayacağını bildikleri için haklı çıktılar ödeyecekleri paranın %1'ini bile ödemeden gazetelere skandal diye düşmeden olaydan kurtuldular.

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.