Şimdi Ara

Türkiye'de yaşlı nüfusu artıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
248
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Türkiye'de yaşlı nüfus artarken, çocukların toplam nüfus içindeki payı ise sürekli azalıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlenen bilgilere göre, 2014 sonu itibarıyla 77 milyon 695 bin 904 kişi olarak belirlenen Türkiye nüfusunun, yüzde 24,3'ü 0-14 yaş, yüzde 67,8'i 15-64 yaş arasında (52 milyon 640 bin 512 kişi) ve yüzde 8'i de 65 yaş ve üzerinde bulunuyor.

65 YAŞ ÜZERİNDEKİ NÜFUS ARTIYOR
    Yıllar itibarıyla nüfusun gelişimine bakıldığında, ülkedeki doğurganlık hızının azalmasına bağlı olarak genç nüfus oranının sürekli azaldığı, yaşam kalitesinin artmasına bağlı olarak, yaşlı olarak kabul edilen 65 yaş ve üzerindeki nüfusun ise sürekli arttığı gözleniyor.

ÇOCUK NÜFUS ORANI AZALIYOR
    Çocuk nüfusunun toplam nüfusa oranı yıllar içinde hep azaldı. 0-14 yaş grubu çocukların genel nüfusa oranı 1990'da yüzde 35'e (toplam nüfus 56,4 milyon kişi), 2000 yılında yüzde 29,8'e (toplam nüfus 67,8 milyon kişi) ve 2014 yılı sonunda da yüzde 24,3'e kadar geriledi.

2014 sonu itibarıyla 77,7 milyonluk Türkiye nüfusunun yaklaşık 4'te biri çocuk. Ülkede, 0-14 yaş arasında 18,8 milyon kişi, 65 yaş üzerinde ise 6,2 milyon kişi bulunuyor.

NÜFUSUN YENİLENMESİ İÇİN DOĞURGANLIK HIZI 2,1 OLMALI
    Bir ülkenin nüfusunun kendini yenilemesi için de doğurganlık hızının en az 2,1 olması gerekiyor.

TÜİK tarafından hazırlanan, toplam doğurganlık hızının doğal akışı içinde azalıp, 2050 yılında 1,65'e düştüğü, bu tarihten sonra artışa geçerek 2075 yılında 1,85 değerine ulaştığı doğurganlık senaryosu ile yaptığı temel projeksiyona göre, çocuk nüfusunun toplam nüfusa oranı 2023 yılında yüzde 21,2, 2050 yılında yüzde 15,7, 2075 yılında da yüzde 14,6'ya kadar gerileyecek.

2075'TE YAŞLI SAYISI ÇOCUK SAYISINI GEÇECEK
    Yaşlı nüfus oranı ise 2023'te yüzde 10'u, 2050'de yüzde 20'yi aşacak. Türkiye'nin 65 yaş ve üzerindeki nüfusu 2075 yılında genel nüfusun yüzde 27,7'sini oluşturacak.

TÜİK'in temel senaryosu gerçekleşirse, 60 yıl sonra yani 2075 yılında, nüfusunun 89 milyon 172 bin 88 kişiye ulaşması beklenen Türkiye'de yaklaşık 13 milyon çocuk, 24,7 milyon da yaşlı olacak.

Bu da Türkiye'nin en geç 15-20 yıl içinde "yaşlı ülkeler" kategorisine gireceğini gösteriyor.

• Önemsiz bir detay.Ortaçağda önemliydi bu durum artık 10 kişinin ürettiği bir proje ile milyarlarca lira kazanılıyor.Fabrikalarda robotlar çalışıyor.Savaş için desen zaten adam tek tuşla onlarca füze atıyor ki 1 tanesi bile İstanbul'u siler haritadan.Ayrıca hala Avrupa'ya oranla iyi durumdayız kıyas bile edilemez.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kragger

Önemsiz bir detay.Ortaçağda önemliydi bu durum artık 10 kişinin ürettiği bir proje ile milyarlarca lira kazanılıyor.Fabrikalarda robotlar çalışıyor.Savaş için desen zaten adam tek tuşla onlarca füze atıyor ki 1 tanesi bile İstanbul'u siler haritadan.Ayrıca hala Avrupa'ya oranla iyi durumdayız kıyas bile edilemez.

Şöyle anlatayım sen 1 tane malum ırk 10 tane gelicek 20-30 yılda savaşmadan seçimle kazanıcaklar vatanı çoğunluk olucaklar.
  • bldoy kullanıcısına yanıt
    E git bölün o zaman bu nasıl mantık?

• Şuanda avrupanın en genç nüfuslu ülkesiyiz ama önümüzdeki 30-40 yıl sonra en yaşlı ülkesi olacağız

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Avrupa ülkelerinde çocuk yapmaya teşfiki için reklamlar ve kampanyalar yapılırken ülkemizin başbakanı "3 çocuk" dediğinde yer yerinden oynuyor, "yatak odamızada girdiler!!" sözleri ediliyor, karikatürler hazırlanıyor, makaleler yazılıp dışbasına servis ediliyor. Türkiye, Avrupa ülkelerine nazaran genç nüfus sıkıntısı çekmiyor fakat bu oranı korumak adına devlette politika geliştirmeli. Ekonominin genişlemesi ile doğum destekleri ve yarı zamanlı çalışan anneye 1.435 lira destekleri gibi politikalar geliştirildi. İlerleyen zamanlarda bunlarda arttırılacak ve Osmanlı zamanında verilen ikiz doğum destekleride gerçekleştirilecektir. Az çok, eksik tam bir şekilde politika geliştiriliyor ve nüfus düzenlemesi sağlanıyor. Yaşlı nüfusun artışı ise hükümetin ülkeye getirdiği refah seviyesi ve sağlık hizmetleri ile anlaşılabilir.

• quote:

E git bölün o zaman bu nasıl mantık?

Al işte sen çocuk yapma tamam yaşarsan o günleri o bldoy bana dediydi dersin ben evlendiğimde 4-5 tane çocuk yapıcam malum ırktan ne eksiğim var çalışır bakarım hiç para yok bahanesine sığınmayın.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Millet işsizlikten kıvranıyor. Bugün üniversitelerde öğrencilerle bir konuşun kaç tanesi mezuniyetinden sonrasına iyimser bakıyor. Türkiye'nin nüfusu olması gerekenin 20 milyon fazlası. Bu ülkeye bu şartlarda 50 milyon yeter
    Daha çok çocuk daha ucuz işgücü demektir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bundeskanzler -- 11 Mayıs 2015; 14:07:26 >
  • Kediyeyolgösterenadam kullanıcısına yanıt
    Avrupa'nın en kötü ülkesinin geliri ile seninkini kıyasla sonra konuş.3 çocuk yapmak kolay 1000₺ maaş ile onları nasıl besliceksin ona cevap ver.Ne güzel yazıyorsunuz herkes 3-5 çocuk yapsın diye.He ülkende genç işsizlik yüzde kaç ona bak bir de.Çocuklarının geleceğini düşünen 1-2 taneyi geçmesin bu ülkede.

• quote:

Avrupa'nın en kötü ülkesinin geliri ile seninkini kıyasla sonra konuş.3 çocuk yapmak kolay 1000₺ maaş ile onları nasıl besliceksin ona cevap ver.Ne güzel yazıyorsunuz herkes 3-5 çocuk yapsın diye.He ülkende genç işsizlik yüzde kaç ona bak bir de.Çocuklarının geleceğini düşünen 1-2 taneyi geçmesin bu ülkede.

Malum ırk serbest meslekte bütün pazarları ele geçirmiş sanayiler inşaatlar her yerdeler sen nerdesin devlet memuruyum diye hava at çalışır 2 bin tl alırsın onlar en az 5 bin şahsen bende öyleyim memur olmayı hiç bir zaman istemedim istemem de serbest piyasa daha karlı.
  • millet kendine bakamıyor bide çocuk yapıp ona mı bakacak, çok ciddiyim bu bile akapenin bir stratejisi olabilir, 3 çocuk yapın rızık Allahtan diyorlar bide, he he sen bizim rızkımızla ak saray yap mercedes al oğlanlarına gemicik al sonra rızık ALLAH tan de halka
  • quote:

Orijinalden alıntı: E-Klasse

millet kendine bakamıyor bide çocuk yapıp ona mı bakacak, çok ciddiyim bu bile akapenin bir stratejisi olabilir, 3 çocuk yapın rızık Allahtan diyorlar bide, he he sen bizim rızkımızla ak saray yap mercedes al oğlanlarına gemicik al sonra rızık ALLAH tan de halka

Ben nasıl kendime bakıyorum az yeyin az doymadınız hayatınızı yaşıcanız demi yaşayın tabi para yetmez .
  • quote:

Orijinalden alıntı: bldoy

quote:

millet kendine bakamıyor bide çocuk yapıp ona mı bakacak, çok ciddiyim bu bile akapenin bir stratejisi olabilir, 3 çocuk yapın rızık Allahtan diyorlar bide, he he sen bizim rızkımızla ak saray yap mercedes al oğlanlarına gemicik al sonra rızık ALLAH tan de halka

Ben nasıl kendime bakıyorum az yeyin az doymadınız hayatınızı yaşıcanız demi yaşayın tabi para yetmez .

cok merak ediyorum ne kadar kazanıorsun,

kendine bakabiliyorsan ailene de bakabilirsin hadi evlen tutan mı var seni.

• 30 yaşındayım, nasip kısmetse ağustosta evleneceğim. Sizlere masraflarımı yazayım, eşim şu an için çalışmıyor onu da belirteyim;

- 1050 tl ev kredisi, 550 sini ben ödüyorum 500 ünü babam. 5 yıl.
    - Bekar yaşıyorum şu an için, yeme içme 250 -300 tl (alkol vb. lüks yok)
    - ev eşyaları toplamda 5000 tl gibi bir rakama geldi, ödemesi 10 ay (tv ve fırını akrabalarım aldı)
    - su genelde 30- 40 tl, elektrik 70 tl, doğalgaz kışın 150 tl
    - 60 tl kapıcı aidatı (neden alıyorlar onu da anlamış değilim)
    - işe metroyla gidip geliyorum günlük 4 tl aylık 120 tl
    - sigara kullanıyorum, lüks tüketim onu yazmıyorum.
    - cep telefonumu, öğle yemeğimi allahtan şirket karşılıyor.

Toplamda aile yardımlarını çıkarınca aylık giderim 1900 tl gibi bir rakam. Ailem yardım etmese düşünmek bile istemiyorum.

şimdi düşünüyorum eşim asgari ücretli bir işe girse de nefes alsam diye.

Bir de çocuk mu? Gerisine siz karar verin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Beetle Juice -- 11 Mayıs 2015; 15:08:31 >

• Kediyeyolgösterenadam kullanıcısına yanıt
    Şu Cemiyeti Osmaniye sloganı ve logosuna bakınca ne tür bir zihniyete sahip olduğunu hemen anlaşılıyor.

Bol nüfusla yayılma ve hakimiyet kurma zihniyeti...Yani eski çağ zihniyeti.

Bol nüfusla Türkiye gibi bir ülkede eski sefillerin yerine yeni sefiller getirerek ancak sefillik çeken, yokluk çeken nüfusun miktarını arttırırsınız, sermaye sahiplerine de yeni gönüllü köleler yaratırsınız başkada
    bir şey olmaz.

Şu ortaçağ kafasından biraz silkinip dışarı baktığınızda nüfus bolluğunun gerektiği gibi değerlendirilemediği şartlarda sadece yeni sorunlar getireceğini göreceksiniz.
  • Nüfus 100 milyon olursa süper güç olabiliriz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: tla776

quote:

quote:

5bin den aşağı nadir oluyor ama serbest piyasa sonuçta ben tek maşa taama edemem bulurum kendime yapcak iş bu paradan altı beni kesmez .

• quote:

quote:

quote:

Evlenicem de kız yok paramı yedirmeyi sevmem ben benim paracıklarım onlar namuslusunu bulursam bakarız.

• bldoy kullanıcısına yanıt
    Allah daha çok versin, inşallah 10.000 kazanırsınız ilerde ancak bugün asgari ücretle geçinmeye çalışan nüfusun oranı toplam nüfusun en az %40-50'sidir.

Yoksulların çok çocuk yapması bugün ve gelecekte onların yoksulluğunun ve toplumdaki toplam yoksul miktarını arttırmaktan öte bir işe yaramaz.

Türkiye'de doğru düzgün üretim yok, sanayi yok, işyeri yok.

Üniversite mezunu birkaç yüzbin işsiz var piyasada, daha siz mevcut sorunlarınızı halledememişsiniz yeni sorunlar yaratmak istiyorsunuz gelecekte de.

Ayrıca daha siz ülkeye sokulan milyonlarca Suriye'liyi hesaba katmamışsınız..Onlar da çoğalacaklar ve bugün asgari ücretle çalışan bir sürü türk vatandaşından bile daha az ücretlerle çalışıp
    işgücü piyasasını ucuzlatacaklar.

Bugün çocuk yapmak eğer aile yoksulsa %90 o doğacak çocuğu cefa dolu, çile dolu bir hayata mahkum etmektir.

Cehalet ve kadercilik anlayışı bu ülkeyi gittikçe bozacaktır.

Şu aşağıdaki haberdeki adamın olduğu yerde olsaydım gider suratına tükürürdüm müthiş zekasını tebrik etmek için.

Gereksiz yere çoğalmak israftır ! Haramdır !

• quote:

quote:

quote:

quote:

Evlenicem de kız yok paramı yedirmeyi sevmem ben benim paracıklarım onlar namuslusunu bulursam bakarız.

al işte bekara karı boşamak kolay deyimini doğrulamak bu kadar işte ilk önce evlen coluk cocuğa karışda ondan sonra boş boş konuşursun.

benim cocuğum olacak 5 ay sonra, geçen perşembe muayeneye gittik eşimin alması gereken vitaminler ve muayene ücreti 120 tl. hafta sonu beşikdir dolaptır gibi şeylere baktık en ucuzu 1500 tl.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.