Şimdi Ara

Türkiye'de 5G ne kadar hızlı olacak? Gerçekte kaç Mbps göreceğiz? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
132
Cevap
4
Favori
5.817
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
27 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: gunesahmet

5G'nin bir esprisi yok son kullanici icin. Baglanti hizini belirleyen ana faktor yine o baz istasyonuna bagli olan kullanici sayisi olacak. Son zamanlarda atilip tutulan 10-100 kati baglanti hizi artacak safsatasina aldanmayin. Teoride bile neredeyse mumkun degil.
    Kucuk bir tuyo vereyim. 5G geldiginde eger yavaslik yasiyorsaniz mobil data ayarlarindan manuel olarak 4G'yi secin.

5G istasyonların kullanıcı kapasitesi çok daha fazla. Kolay kolay doyurulamayacak düzeyde. MMwave hikaye de her yere 100 MHz N78 ulaşsa gayet iyi hızlar ve hizmet alınır.

Bunlar teorik değerler. Forumdan bir arkadaşla İstiklâl Caddesi'nde Turk Telekom ile 6 ms ping gördük. 1700 Mbit de hız almıştık aynı yerde. Hâlâ şebekenin fiber tarafındaki iyi kurulumu çok önemli. Trafik Ankara'dan İstanbul'a Almanya üstünden kıvranırsa o gecikme avantajının bir anlamı olmaz.

Hangi bantlardan 5G var bölgede? Hızlar biraz 4G bantlarına benziyor.

• Gelsin gelmesine de pek bir anlamı yok. Hız isterse gigabit olsun, kota 20 30 gb olduktan sonra çok da anlamı yok. Şu anda da 150 200 alıyorum LTE ile. 750 alsam ne olacak? 30 gb hepi topu tarifem.

Biz LTE kullanalım ama kotalar insani seviyelere çekilsin daha iyi.

30 gb 700 mbit 300 lira mı tercih edersiniz yoksa 150 gb 100 mbit 300 lira mı?

• 4.5 G çıktığında İstanbul ikitelli de hız testinde Turkcelll ile 320 mbps almıştım. Bu nasıl 5G anlamadım . 10 gbps lerden bahsediliyordu şimdi 1 gbps bile hayal olacak anlaşılan

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi khaos -- 19 Ağustos 2025; 16:15:53 >
  • baktılar vatandaş ucuza kaçıyor para alamıyorlar 5 g yle dünya para götürecekler sözde 2021 de 5 g ye geçecektik 4, g yaptı tüm dünya bizimkiler uyanık 4,5 g yapacağız 5 g ye geçiş hızlı oalcak dediler ama eline yüzlerine bulaştırdılar 4 yıldır ab ve bulgarda 5 g kullanıyorum.ülkemiz teknolojik olarak ab ülkelerinden önde ama bu konuda dünya sonuncusu hem fiyat hem limit.almanda paketim bitmiyor ülkemizde 1 haftada 15 gb harcıyorum almanda 20 gb hafta sonları en 6 saat tik tok v.s paket bitmiyıor ama ülkemizde bitiyor.

• Bu kadar hızlar ne işimize yarayacak.Anca cebimizden daha hızlı para çıkar.Şuan bile resmen kazık yiyoruz.

Türkiye'de 5G ne kadar hızlı olacak? Gerçekte kaç Mbps göreceğiz?
    MSI MPG X570 GAMING EDGE WIFI, AMD Ryzen 5900x, G.SKILL Trident Z Neo 64GB (4 x 16GB)DDR4 3600, MSI Radeon 6800 XT, Corsair HX1200, Corsair Air 540, 2x ST8000DM004 Seagate 8TB 5400RPM, WDC WD40EFRX WD RED 4 TB 5400 RPM, KXG50ZNV256G NVMe TOSHIBA 256 GB,Sandisk ULTA NVMe 1 TB, 2x ST1000DM003 1 TB 7200 RPM, SteelSeries RIVAL 100, Audio-Technica ATH-M50x, Samsung 28 UE590D, AOC Q3279VWF
  • 5.5G loading neyse en azından ismi 5G olur ama 4G hızlara ulaşırız artık :) Bu arada 5G getirene kadar baz istasyonlarını gerekli lokasyonlara kursalar keşke. İzmirin göbeğinde şebeke problemini ortadan kaldırırlar en azından. Bornova metroda vodafone çekmiyor. Kaynaklarda turkcell çekmiyor. Karabağlarda telekom çekmiyor dertlerinden kurtuluruz en azından :))

• Ülkede insan hayatına değer verilmiyor, millet 5g derdinde hız derdinde. Oralara gelene kadar ohooooo :D

• Ormanlar yakıldı, 5G için hazırız.

Evet 5g teknolojisi ve frekans bantları bu hızları destekler ama bizim dandik operatörler bu hızları sunamaz çünkü baz istasyonlarında böyle bir altyapı ve kapasite yok.

Hala 15 sene öncesinin cihazları, bakır kablo ile internet erişimi sağlanan baz istasyonları var.

Ancak havalimanında falan görürsünüz bu hızları o da kotanız dolmaz ise. Türkiye'de 5G ne kadar hızlı olacak? Gerçekte kaç Mbps göreceğiz? 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 19 Ağustos 2025; 19:31:54 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    Selamlar, 5G'nin gelmesiyle beraber, tahmin ediyorum ki internet kotalarında bir miktar artış olacaktır. Bu durumu 4G zamanında da yaşamıştık, en yüksek paket 3G'de 50 GB civarında kota sunarken, 4G'de 100 GB'ye varan kotalar gördük, hatta şu anda 200 GB'ye kadar çıkabiliyor.

Normal şartlarda yeni bağlantı teknolojilerinde fiyatların da bir miktar düşmesi beklenir, ama bizde öyle bir şeyin olma ihtimali yok.

4G'de alınan hız nerede olduğunuza göre ciddi şekilde değişebiliyor. Mesela ben, Turkcell hattımda zaman zaman hız testleri yapıyorum ve 4G'de 200 Mbps hız gördüğüm de oluyor, hızın 10 Mbps seviyesinde gezindiği yerler de.

Yurt dışındaki operatörlerin internet tariflerini zaman zaman inceliyorum, aynen dediğiniz gibi. Örneğin müşteriye 5G hızlarında 100 GB kota veriliyor, bunu aşarsan, hızın şu seviyeye iner deniyor. Türkiye'de de benzer bir fiyatlandırmaya geçilmesi bence mantıklı olacaktır, ben açıkçası 5G dönemiyle birlikte bazı operatörlerden bunu bekliyorum.

Şu Vodafone'un elinde ne büyük fırsat var aslında, adamlar İngiltere'deki iş modelini buraya getirmek yerine, buradaki iş modeline uyum sağlamayı seçtiler.

• krkmz1666 kullanıcısına yanıt
    Ingiltere'de yasiyorum ve hayir tahmin ettiginiz gibi bir durum degil. Wifi networkunde'de ayni durumlar soz konusu. Temel olarak her iki teknolojide ayni. Bir yayinci istasyona yuk ne kadar binerse once gecikmeler daha sonra hizda azalmalar en son networkteki kullanici oturumlarinin dusmesi durumlari gozlenir.
    5G'nin bu bolgede dusuk kalmasinin nedeni finans merkezlerinin oldugu bolge olmasindan kaynakli.
    Bu durumu soyle aciklayayim Telefonlarimiz biz aksini soylemedigimiz surece sebekenin destekledigi bant genisligine otomatik gecer. Bunu zaten biliyorsunuzdur. Haliyle cogu kullanici bu ayarlara bakmaz bile normal kullanim sirasinda. Bolgede 5G 4G her ikisininde baz istasyonlarindan var ve Turkiye'de de bu durum olacaktir kesinlikle. Simdi soyle dusunun otomatik olarak cihaz 5G'nin daha iyi olacagini dusunecektir cunku yapilandirmasi bu yondedir tum cihazlarin (Bazen kirsal bolgelerde ya da baz istasyonlarinin yetersiz oldugu yerlerde telefonlarinizin 3G'ye otomatik gecmesi gibi). Sonucta telefon uzerindeki network cipi internet baglantisini kontrol etmez onceligi her zaman hangi baz istasyonuna daha stabil baglandigini onemser.

Dolayisiyla hesaplama burda cok basit olur. 10.000 kisinin bagli oldugu 5G baz istasyonunu dusunun birde 100 kisinin bagli oldugu 4G baz istasyonunu dusunun. Tabiki her durumda 4G daha hizli olacaktir. Her ikisinede verilen ISP baglanti kalitesi ayni. Iki sistemin farklari kullanilan frekans + Network chipleri. Wifi Mesh'ler ile ugrasanlar ne demek istediklerimi anlayacaktir.

Kisacasi 5G destekli telefonunuz var ve 5G kullaniminda hizinizin dustugunu gorurseniz gecici olarak 4G'ye gecirebilirsiniz baglantinizi sorununuz cozulur bir sureligine (tabi ayni bolgede herkes aynisini yapabilir sansinia :D)

Buradaki komik durum yan dairemde 1 Gbit full duplex baglanti hizmeti veriliyor ayni firma benim daireme getiremiyor cunku sagolsun Evin yoneticisi izin vermiyor firmadan istedigi parayi alamadigi icin :) Bende indirme ve yukleme cozumu olarak telefonu kullaniyorum (Sinirsiz data paketi var).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gunesahmet -- 19 Ağustos 2025; 20:51:43 >

• 5G'nin ilk yıllarında lafı beni benden aldı. Arkadaş 5G'yi ticari olarak kullanılmaya başlamasının üzerinden 7 yıl geçtiğinde kullanmaya başlayacağız. 7 yıldır ne bekliyordunuz ları?

• sis651 kullanıcısına yanıt
    Bir suredir Istanbul'a gitmiyorum o yuzden hangi bolgelerde oldugu konusunda bir fikrim yok. Ama cok surmez yayginlasmasi. Muhtemelen oncelik olarak Is merkezlerinin oldugu bolgelerden baslarlar.

• 5G benim gibi ev internet altyapısı zayıf olanlar için önemli diye düşünüyorum Fakat ne yazık ki fiyatları 4.5G de bile gereksiz pahalı
    Evimde bakır ttkom altyapısı var 50mbps destekliyor Bunun yerine yüksek hızlı ve düşük gecikmeli mobil modem altyapılı ev interneti kullanmak hoş olurdu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.