Şimdi Ara

5G ihalesi bugün: Türkiye'de 5G ne kadar hızlı olacak? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
151
Cevap
4
Favori
7.882
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
29 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

1.5gb yine iyiymiş Bende 2.6gb harcadı. 5G İle kotalar kesinlikle artmalı

5G ihalesi bugün: Türkiye'de 5G ne kadar hızlı olacak?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Testi yaptığınız bölgeyi sormuştum.

N28 ile göreceğiniz hız 100 Mbit düzeylerinde. 4G de eklenerek daha yüksek hızlara ulaşırsınız. 1 Gbit civarı hızlar N78 bandı ile mümkün.

Bizde herkes kotalı kullanıyor. Bu da baz istasyonlarındaki yükü ciddi azaltıyor. Bu yüzden uygun 5G istasyon yoğunluğunun olduğu yerlerde uzun süre sorun yaşamayız. Yurtdışında hızların düşük olma sebebinin biri de bu. Sınırsız paket veriyorlar, yoğunluktan da 5G hızları bizim operatörlerin 4G hızlarına düşüyor.

Şuan zaten 3G'nin 4G'den iyi hızlar verdiği yerler var artık.

O durum burada da var da duplex bağlantı çok nadir bizde. %0,001 Turknet sayesinde. 5G ihalesi bugün: Türkiye'de 5G ne kadar hızlı olacak? 

Operatörler 4G'ye 5G'ye geçişten para kazanmıyor, onlara kalsa 3G'ye geçmek bile istemiyorlardı. Para kazanıyor olsalar 5G'ye 10 sene önce geçerdik zaten. Dehşet yatırım maliyetleri var bunların. Bundan para kazanan Huawei, Ericsson, Nokia gibi altyapı donanımı üreticileri. Tek donanımı satmaktan değil, özelliklerin kullanımından lisans ücreti alarak da sürekli gelir elde ediyorlar. Bizim paramız da para etmediği için tüm yatırım maliyeti bize giriyor, hem de sağlam giriyor.

5g ve 4g senkron çalışacağı için 4g ye çekmek çok fark etmeyecek

Nerede hocam o bakır kablolu baz istasyonları? Bakır para ediyor çünkü, pek bakır bırakmak istemezler şebekede.

2G için bakır yeter de 3G ve ötesi için radyolink ve fiberin aşağısında bir şey kullanılmıyor artık.

Alakası yok WiFi 6 ve 7 ikisi de hem 2.4 ghz hemde 5ghz yayın yapabiliyor. WiFi 5 sadece 5ghz üzerinden yapıyor.

TL değersiz olduğu ve tüm yatırım da dövizle yapıldığı için ciddi sıkıntı yaşıyoruz biz. Lisans ücreti ve donanım ücretleri muazzam yatırımlar olduğu için, her yeni teknolojiye geçişte zam yiyoruz genelde. Ama teknolojinin kullanım oranı arttığında şebeke yükü azaldığı için kotalarda biraz artış olabiliyor. Hani hemen ciddi kota artışı beklemeyelim ama N78 yaygınlaştıkça daha yüksek kotalar da yaygınlaşacaktır.

Sınırsız isteyen için şuan da Vodafone var. Vodafone ciddi sıkıntı yaşıyordu grup olarak, hatta Türkiye operasyonu görece memnun oldukları yerlerdendi. Şuan bir değişiklik var mı bilmiyorum ama olduğunu da sanmıyorum.

4g ve 5g stand alone değilse beraber çalışır. Zaten ingilterede yaygın olan bu. Telefon ekranında 5g yazsa bile telefon 4g yi kullandığı zamanlar oluyor. Cihaz Samsung’sa 5g işareti koyulaşıyor 4g de 5g sembolü açık renk alıyor. iPhone da ise ayarı var direkt ayarı var 5g auto veya 5g on. İngiltere 5g hızının düşük kalma sebebi de 15-20£ da herkesin sınırsız kullanması.

Operatör santrallerine uzak birçok ilçe baz istasyonunda durum böyle istanbul ankara izmir'de olmasa da diğer şehirlerde kullanımı var, verdikleri internet hızları zaten 3g hızında sadece telefon ekranında 4.5g görüyoruz o yüzden ha 3g ha 4g bence fark yok Türkiye'deki operatör altyapılarında. Söylediğin gibi radyolink kullanımı da yaygın ve fakat radyolink'te iyi bir şey değil radyolink'in veri iletim bant genişliği de oldukça düşük ve hava koşullarından etkileniyor. Fiber çekili olan bazlarda kullanılan cihazlar da eski kapasiteleri düşük ve güncel teknolojileri içermiyor, cihazları yenileme süreçleri çok yavaş çünkü cihazlar çok pahalı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 19 Ağustos 2025; 21:53:19 >

Artık her ilçeye TT fiberi gidiyor hocam. Operatör ondan kiralamak istemiyorsa da kendi radyolink ağını kuruyor. Bakır zamanları 2G için SDSL kullandıkları zamanlardı anca. 2 Mbit ile hangi trafiği taşıyorsun 4G'de. TT santralinde Ethernet ile bağlanır belki, o tamam.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

N78 yayılımı maliyetten dolayı zaman alacak. Pek çok istasyon 4G frekanslarından DSS vermek için ya da N700 vermek için hazır muhtemelen. Her yerde anten ve radyo değişikliği bile yapmayacaklar belki. N78 için zaten her sektöre tek anten konuyor, radyosu anteni bir arada. Uğraşmalık işi yok ama maliyet çok.

• Pek umitli olmasamda umarim 5.5G ile gercekden hem hizlar hemde kotalar artar.5G ihalesi bugün: Türkiye'de 5G ne kadar hızlı olacak? 

Hatırladığım kadarıyla Turkcell'in elinde 4G ihalesinden, LTE dışı bazı frekanslar vardı. Hat birleştirme geçmişte yapmadıkları bir şey değil, zannediyorum bası bazistasyonları güncellemek daha kolay olacak.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Çalıştığım hastanenin -üçüncü katında telefon çekmediği için Vodafone‘a geçtim çünkü hastanenin Vodafone ile anlaşması vardı bir tek Vodafone çekiyordu ve yedi seneden beri hastanede olduğumdan dolayı operatör değiştiremedim ve sürekli bir üst pakete çıkmak zorunda kaldım tabii en son gelinen noktada sınırsız paket oldu ama şunu söylemek istiyorum ki en kötü operatör Vodafone olabilir haliç‘ten geçerken bile bağlantı tamamen kopuyor görüşme yaparken arama başarısız hataları alıyorum ve bu hatalar şu anda güncel uzun zamandan beridir olan hatalar ve kırsal bir yerde de oturmuyorum İstanbul’un göbeğindeyim noktalama işareti olmamış olabilir kusura bakmayın dikte ile yazdırıyorum bunu

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.