Şimdi Ara

Türkçe Oyunlar hakkında (23 Studios) Gran Turismo 5, KillZone 3, Start the Party, Mount&Blade, Trine

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1.360
Cevap
3
Favori
65.294
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,

    Ben 23 Studios'tan Semih. Türkçeleştirilen oyunların çevirisini ve dublajını yönetiyorum.

    Vakit buldukça Donanım haberi ziyaret edip, oyuncuların nabzını yokluyoruz. Belki de onlarca şüphe dolu mesajlarla karşılaştık.

    Gran Turismo 5, KillZone 3, Start the Party oyunları hakkında, içerik olarak değil de, dublaj ve çeviri hakkında sorularınız, merak ettikleriniz varsa buyurun.

    Konuşmak istediği bir önemli husus daha var. Bugün dükkanın birinde "PS2 & PS3 çip takılır" yazısını gördüm. İçeri gittim, konuştum fiyat falan aldım. Komik ve ironik bir konuşma oldu. Her neyse, orası işin trajikomik kısmı. İçeride PS3'lerini kırdırmaya gelen gençler vardı bayağı. Üzüldüm bayağı. Nedenine geleyim.

    Ben bizzat, neredeyse 15 yaşımdan beri bu sektörün içindeyim, sizlerden biriyim. Oyunların Türkçeleştirilmesi için çok çok uğraştım, onlarca konuşma yaptım, firmaları ikna etmeye çalıştım, fedakârlıklar yaptım kendi çapımda. Ülkemizin oyun endüstrisinin bireyleri olarak geldiğimiz noktadan çok memnunum. Fakat bir şeye açıklık getirmeme izin verin:

    Sony Europe, Türkçeleştirme olayında oldukça çekingen. İnanın dublajlara çok büyük paralar harcandı ve hepsi Türkiye'ye bir şans vermek içindi. Eğer satış rakamları bunu karşılamazsa, bir oyunun dahi Türkçeleştirileceğini sanmıyorum. Zaten, Özgür beyin büyük uğraşlarından sonra Sony Europe böyle bir şeye yanaştı ve karşılığı olmadığında, her gün Sony Yerelleştirme bölümünden bir düzine insanla onlarca mail konuşması yapan biri olarak, devamının olmayacağını rahatlıkla söyleyebilirim.

    Diğer ülkeler ile bizim ülkemize uygulanan durum cidden çok farklı. Masaya çok çok ciddi projeler yatırılıyor Türkçe için, ama geri çekiniliyor, henüz Türkiye piyasasına güvenilmediği için.

    Kimseye oyunları orijinal alması için ısrarda bulunmuyorum, haddime de değildir. Eğer, Türkçe oyunların devamını görmek istiyorsanız, lütfen orijinal oyuna destek verin. Fiyat konusunda Özgür Bey gerekli açıklamayı yapacaktır ama size şöyle bir ipucu vereyim, en pahalı Türkçe oyunun Aralın fiyatlarıyla uzaktan yakından alakası olmayacak. Yani çok uygun fiyatlardan piyasaya sürülecekler. Eğer Türkçe oyun taraftarı değilseniz, elbette ki korsan alırsınız, kimse de sizi engelleyemez, hakları da yoktur.

    Fakat eğer Diablo'yu, Assassin's Creed'i, Dragon Age'i Türkçe oynamak istiyorsanız, lütfen gitti gidiyor gibi yerlerden yapılan vergisiz ve kayıtsız alışverişlerle ülkemiz ekonomisine ve oyun sektörüne balta vurmayın. GG gibi sitelerde bulanan dükkânlar vergi kaçırıyor. Nereye, yurtdışına. Sendit gibi sitelerde sizin aldığınız ürünlerle yabancı ülkelere, bulundukları ülkelere vergi ödüyor, Türkiye Cumhuriyeti'ne değil.

    Yukarıda bahsettiğim oyunlar ihtimalsiz oyunlar değildir. Dikkatinizi çekerim. Şimdilik bu kadarını söyleyeyim...

    Kısaca demek istediğim, artık hep Türkçe oyunlar gelecek diye bir durum yok. Eğer satışlar beklenilenin üstünde olursa, çok çok çeşitli firmalar Türkçe dil desteği verecektir. Çok açık konuşamıyorum ama inanın bir bildiğim var, bildiklerim var. Şunu da eklememe izin verin, Sony'nin Türkiye satış rakamlarını takip eden tek firma Sony'nin kendisi değil. Kendim için, konuşmanın bir onur olduğu düşündüğüm insanlarla görüşmeler yaptım. Çok çok büyük oyunların firmaları. Herkes, beklemede..



    Haddimi aştıysam, affedin...

    Bu sosyal mesajımdan sonra(!) dublaj ve çeviri ile alakalı endişelerinizi, sorularınızı lütfen paylaşın. Elimden geldiğince yardım edeyim.

    Teşekkürler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 23 Studios -- 7 Kasım 2010; 15:52:49 >







  • Güzel bir açıklama olmuş, teşekkürler. Bence yıllarca Ps3'te orjinal oynayan insanlar fw attirsalar bile bu oyunları orjinal alabilirler...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aydınlattığınız için teşekkürler. Korsan kullananlar en azından Türkçe çıkan oyunları orijinal alsınlar. Yoksa bizi karanlık günler bekliyor. PS3'de Türkçe dublaj gerçekten mucize bir şey. Artık doya doya görüntülerin zevkini çıkartabileceğim. Kendi dilimde keyifle oyun oynayacağım. Bundan daha güzel bir mutluluk olabilir mi? Hep destek! Tam destek!
  • mervontrier aynen öyle hep destek, tam destek.Bu sene Türkçe çıkan oyunları almayı planlıyorum maksat gerisi de gelsin.
  • Her Turk oyun severin endise etmesi gereken ince bi noktadayiz. Bu gun gibi ortada. Fakat yinede Kilzone hatta ozellikle GT5 in satis rakamlari Turkce dil desteginden dolayi, Sony nin memnun kaldigi God of War'dan cok daha iyi olucak. Bu baglamda destek sart ALLAHIN izniyle.
  • bende oyunları Türkiye'den alma taraftarıyım.Bende isterim Türkçe oyunların piyasada olmasını ama ARAL bu şekilde çalışmaya devam ettiği sürece bazılarımızın buna yanaşacağını düşünmüyorum.Oysa oyunlar ve konsol aksesuarları yurt dışındakine yakın bir fiyata satılsa kimsenin gidipte bu işin spotuyla yada shopto/sendit gibi sitelerle uğraşacağına ihtimal vermiyorum.Size geçen gün yaşadığım trajikomik bir olayı anlatayım: Geçen gün teknosa'da gezinirken PS3 oyunlarına bakıyordum şu Move starter pack'in yanında gelen Starter Demo disk'i adamlar alarmlı kutuya koymuşlar ve üstüne 140 Tl etiket basmışlar.Arkasında koskoca satılamaz yazısı olmasına rağmen bunu yapmışlar.Resmen insanları enayi yerine koymaya çalışıyorlar,nereden kazıklasak diye göz kolluyorlar.Çalışanı bu konuda uyardıktan sonra bana bir de çok biliyormuş gibi o satılık,istiyorsanız o fiyata alabilirsiniz dedi.Güler misin ağlar mısın.Sonra mağaza müdürüyle görüştüm ve durumu düzelttirdim.Arkadaşlar hala MW 2 'yi 179 Tl'ye millete yutturmaya çalışıyorlar.
    http://www.teknosa.com/Cultures/tr-TR/Products/urundetay.htm?CS_ProductID=125081552&CS_Category=_PS3_OYUN795&CS_Catalog=_OYUN___HOBI

    Bunun gibi durumlarda ben gidipte kesinlikle Türkiye içinden oyun almam.Üzgünüm ama benim maddi durumum o kadar yüksek değil.Aynı oyuna 60-70 Tl vermek varken 180 Tl gibi uçuk bir para yatırmak bana saçma geliyor.Yurt dışında Move Starter Pack çıktığında 110 Tl gibi bir fiyata alınabiliyordu Türkiyede aynı paket 140-150 Tl arasındaydı ve ben gittim 140 Tl'ye Türkiye'den aldım.Motion controller yurt dışında 75 - 80 Tl , Türkiyede 90-100 Tl arasında alınabiliyor. Fiyatlar bu şekilde yakın olduktan sonra herkes garantili,vergili ürün alır.ARAL'ın biraz gözünü açıp oyun fiyatlarını düşürüp sürümden kazanması gerekiyor.Sürçü lisan ettiysek affola.




  • Türkçe oyunlar Sony'nin sonraki konsolları için de altyapı oluşturacak. Bunun yanısıra Türkçe, hak ettiği ilgiyi ve değeri görmüş olacak. Heavy Rain'de Polish dublaj seçeneği var. Polonya'da acaba kaç tane satıldı? Merak ediyorum.
  • @mertvontrier
    hiç bir avrupa ülkesiyle türkiyeyi bir tutma derim orda oyun satılmasada destek verilir.

    2. olarak çok güzel bir açıklama olmuş eminimki herkes türkçe oyunların artmasını hatta türkiyeye yeni oyun sektörlerinin açılmasını ister ama vergilerin yüksekliği ve bazı firmaların bunlardan avantaj sağlamak istemeleri müşteriyi yani bizleri farklı yönlere çekiyor. Ama türkçe destekli oyunlar gelince sony türkiyede satışa sunulup uygun fiyattan ( yeni oyun 100-120 tl gibi ) satışa sunulursa zannetmiyorum bir oyun severin gidip gg yada elektronik mağzalarından alış yapıcağını , sony dururken. Görüşlerim böyledir umarım herşey dilediğinizce olur. İyi forumlar
  • Destekliyorum. Teşekkürler
  • 23 Studios hocam öncelikle merhabalar hoşgeldiniz benim merak ettiğim konu dublaj için ses seçimleri nasıl ve kim tarafından yapıldı? (kim tarafından biraz garip oldu tabi ama misal Sev in sesi için kaç farklı alternatif sanatçı vardı yani dublaj sanatçısı kaç kişi arasından hangi kriterler baz alınarak seçildi? ses aralıkları gibi hangi sanatçı kaç yaş konuşur gibi durumlardan ziyade misal bu role Ziya Kürküt olur deyip geçilmiş olamaz diye düşünüyorum kriterleri ve karar alma mekanizmasını merak ediyorum?

    ayrıca orjinal oyuna sonuna kadar destek veriyorum yıllarca dünyadaki tüm hackerlara meydan okuyan Sony den acil çözüm bekliyorum
  • konu başlığını "Tehlikenin Farkında mısınız ?" şeklinde yapsanız içerikle daha uyumlu olabilirmiş
  • ben açıkçası dublaj konusuna fazla takılmıyorum.Çünkü dublaj konusunda Türkiye dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi.Yeterki seslendirmeler profesyonel ve bu işi bilen kişiler tarafından yapılsın.
  • KZ3 ve gt5 i alacağım inşallah Türkiye'den bandrollü olarak İnşallah gereken satışı yapar da Türkçe oyunların devamı gelir
  • Aslında kimse istemiyor spotçulardan v.s oyun almak ama elden ne gelir? Bir tarafta 179 liraya satılan bandrollü oyun, bir tarafta 80 liraya satılan aynı oyun ama tek farkı bandrolsüz.
    Yani şimdi gidipte nasıl 179 TL'i bir oyuna verelim, var mı bunun mantığı? Sony ne yapsın etsin Aral'ı piyasadan silsin yoksa Türkiye'de oyunculuk gelişemeyecek!

    En azından yurtdışı fiyatlarına satılsın artık oyunlar. Şimdi bir Killzone3 80-90 liradan satılsa hangimiz spotçudan alır? Yani burada taşın altına elini sokacak taraf Sony'dir.
    Bu ülkede asgari ücret 599 lira, en azından buradan hesap yapsınlar. Yurtdışında her imkan daha fazla olmasına rağmen bizden ülkece zengin olmalarına rağmen uygun fiyatlardan oyunlara ulaşanlar onlar.
    Eh bu durumda kimse bize demesin orijinal oyun almıyorsunuz size destek vermeyiz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gny*

    Aslında kimse istemiyor spotçulardan v.s oyun almak ama elden ne gelir? Bir tarafta 179 liraya satılan bandrollü oyun, bir tarafta 80 liraya satılan aynı oyun ama tek farkı bandrolsüz.
    Yani şimdi gidipte nasıl 179 TL'i bir oyuna verelim, var mı bunun mantığı? Sony ne yapsın etsin Aral'ı piyasadan silsin yoksa Türkiye'de oyunculuk gelişemeyecek!

    En azından yurtdışı fiyatlarına satılsın artık oyunlar. Şimdi bir Killzone3 80-90 liradan satılsa hangimiz spotçudan alır? Yani burada taşın altına elini sokacak taraf Sony'dir.
    Bu ülkede asgari ücret 599 lira, en azından buradan hesap yapsınlar. Yurtdışında her imkan daha fazla olmasına rağmen bizden ülkece zengin olmalarına rağmen uygun fiyatlardan oyunlara ulaşanlar onlar.
    Eh bu durumda kimse bize demesin orijinal oyun almıyorsunuz size destek vermeyiz.

    hocam bu cümledeki her harfin altına imzamı atarım biz spotçu sevdiğimiz için onlardan alışveriş yapmıyoruz fiyatları gözden geçirmekte fayda var




  • sony europe'un çekincelerinin olması normal. ama suçu kendilerinde de aramaları lazım, uzun yıllar türkiye'deki potansiyeli hiç araştırmadılar, bütün ciddi oyuncuları aral'ın kucağına bıraktılar ve bu adamlara utanmadan oyunlara 180 lira fiyat biçmelerine izin verdiler, avatar'ın oyunu 230 liraydı galiba bi ara.
    sony aral'a haddini bildirmeli, diğer oyun dağıtıcıları ile konuşup aral'ı zorlamalı fiyatlar konusunda. electronic arts crysis sayesinde türkiye'de deneyimli, sony god of war sayesinde neler olabileceğini gördü, biz yapabileceğimizi fazlasıyla yapmaya çalışıyoruz oyuncular olarak, geriye kalan tek şey, tabiri caizse, aral'ın başının ezilmesi. elektronik marketlerde 180 liraya fifa-pes almaya gelen aileleri uyarmaktan, oradaki satıcıları kem küm ama öyle demeyin dedirtmekten sıkıldım açıkçası.

    umarım daha çok yazarsınız ve bizi bilgilendirirsiniz içeride neler olduğuna dair. hoşgeldiniz




  • Güzel açıklama olmuş, günlerce burda jailbreak cilerle tartıştık durumu anlattık, onlarında anlamaya çalışması için onlarca yazı yazdık.

    Ülkemiz oyuncu kitlesinin bu önmeli konuda bilinçlemesi şart, bu bizim sınavımız eğer burda başarılı olabilirsek ilerde çok önemli projelerin

    geleceğine eminim.

    Türkçe PS3 platformu kurmuştum facebook üzerinden destek için şu an 900 kişiye yakın üyemiz var sizlerde katılın destek verin.

     Türkçe Oyunlar hakkında (23 Studios) Gran Turismo 5, KillZone 3, Start the Party, Mount&Blade, Trine

    TÜRKÇE PS3 OYUNLARI DESTEK PLATFORMU TIKLA PS3 TÜRKÇE OYUNLARINA DESTEK İÇİN KATIL.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi U_şen -- 5 Kasım 2010; 10:01:32 >




  • Merak etme nasıl GOW 3 40 000 adet sattıysa aynı şekilde Killzone 3'de o kadar satacaktır. Kısacası Sony etiketli oyunları gidip mağazasından alacağız ama kısmen katılamadığım konu Aral' a destek veremeyeceğiz bir oyuna 170 TL. verip.


    Saygılarımla
  • Yazı çok güzel teşekkürler öncelikle.Sonra sony shoplar gerçekten oyun fiyatlarını düşürdü.Ben bazı oyunları bekleyip sırf sony shopdan almak için bekledim spotcuya yakın fiyatla sattılar.Bu olaylarına ciddi olarak devam ediyorlar.Hatta geçen şakasını yaptım gt5 çıkarsa bana bi tane ayırın şehir dışındayım dedim.Biz shoplardan oyunlarımızı alalım.Buda oyuncu kitlesi oldugunu göstersinki devam edilsin dublajlara.Şahsen bazı oyunlarda dublajda olsa orjinal dilinde oynamayı o hissi yaşatmasını isterim.Bazen dublajda o his kayboluyor.
  • Arkadaş zaten demiş Sony Shop'larda satılan oyunların ARAL oyunları ile yakından uzaktan alakalı olmayacak diye. Bu işin Türkçe kısmı bir yana Sony Shop'lardan uygun fiyata alınan oyunların satış rakamları piyasada fiyat dengesi oluşturacaktır. ARAL yeni fiyatlar karşısında tepkisiz kalamaz, tabii bu oyunlar yeteri sayıda satılırsa.

    GG konusunda söylenenler de doğrudur, bugüne kadar gerek GG gerekse dışarıdan aldığımız oyunlar da demek ki, Sony Türkiye'de bir rahatsızlık yaratmış ki, bu tip girişimlerde bulunuyorlar. Aslında bu da piyasa dengeleri ile alakalı bir durum. Artık uygun fiyata satılan oyunları 10-20 lira demeden bandrollü olarak alarak kendimiz adına doğru olanı yapacağız diye düşünüyorum.

    Kopya oyunlarla ilgili başlıklarda çok tartıştık, çok şeyler söyledik. Eğer bu durumun devam etmesini istiyorsak bu oluşuma destek vermek zorundayız. Bir kaç yıl içinde artık neredeyse tüm oyunlar Türkçe olabilir... Her şey şu günlerde oyunlarımızı nereden alacağımza bağlı...




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.