Şimdi Ara

TÜRKÇE KARŞILIKLAR (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
6.472
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: Timurlénk

quote:

Orijinalden alıntı: Lath.Crusader

Ne diye seksi görünmeye çalışıyorsun, adam gibi iletişimsel ima veya iletişim iması diye çevirsene...

olayın özeti bu işte.

siz yine sabırla okuyorsunuz, her halinizden belli. ben "subjektif ontoloji" şeklinde bir ibare gördüğüm an, kağıttan okuyorsam parçalara ayırıyorum. internetteysem bilgisayarı kapatıp kendimi dışarı atıyorum.

tamam kimi kelimelerin, kimi kavramların karşılıklarını bulmak malesef biraz zor. geçenlerde başka bir konu altında paranoid_android arkadaşımız örneklemişti.
    ama öyle yazılarla karşılaşıyorum ki seksi olma çabası dışında aklıma başka bir ihtimal gelmiyor.

Fena örnekmiş hocam...
    "Subjektif ontoloji".... Müthiş bir çeviri...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lath.Crusader -- 9 Mayıs 2012; 1:38:19 >

• Hazırlık sınıfında bilgisayar hocamız "tıklamak" yerine "kliklemek" diyordu. Allahım ifrit oluyordum resmen!
  • Olayın anafikri çok güzel. Kelimelere Türkçe karşılıklar bulmamız gerekiyorsa da, haddim olmayarak aşağıdaki çevirileri çok gereksiz buluyorum. "Oturaklı götürgeç" diye insanların TDK ile dalga geçmek için uydurduğu kelimelere benzemişler. "lanse etmek", "prezentabl", "feasible", "smooth" gibi çok kulak tırmalayan ve yeni yeni dilimize girmeye başlayan kelimeleri yerelleştirmeye çalışmak çok daha faydalı olacaktır.

Sonuç olarak Alikuşçu'ya katılıyorum. Artık dilimize iyice yerleşmiş kelimelerle uğraşmaktansa, yeni girmek üzere olan kelimelere karşılık bulmak daha faydalı olcaktır.

quote:

internet: genel ağ
    elektron: eksicik
    pozitron: artıcık
    proton: önelcik
    nötron: ılıncık
    hidrojen: suteği
    oksijen: odteği
    karbon: kömürteği
    silisyum: kumteği

• Güzel konu...Elinize sağlık.
  • kelimelerin ve mesajların hepsini okudum hepsine katılıyorum yanlız gerçekten elementler aslında kalmalı çünkü bilim dili evrenseldir. Ben buna inanıyorum

Orijinalden alıntı: emirhan75

kelimelerin ve mesajların hepsini okudum hepsine katılıyorum yanlız gerçekten elementler aslında kalmalı çünkü bilim dili evrenseldir. Ben buna inanıyorum

Bu da kültürel bir mesele aslında.
    Türkçede demir, tunç, bakır, kalay gibi metallerin ve alaşımların adları var. Çünkü bunlarla zamanında uğraştık.
    Ama lityumu örneğin bilmiyorduk ve buna bir ad bulamadık dolayısıyla.

Bugün demir adını Türkçeden çıkartmak için hiçbir nedenimiz yok.
    Eğitim sırasında ben evrensel bilim dilinin öğrenilmesinden yanayım ama Türkçesiyle birlikte.

Çocuklarımıza demiri öğretirken, parantez içinde ferrumu belirtmenin gayet uygun olacağı düşüncesindeyim.
    Periyodik tablodaki çoğu elementi normal hayatta tanımıyoruz.
    Aslında Türkçe karşılık bulmanın en zor olduğu kısım burası. Ve aslında en gereksiz kısmı burası.
    Dünya üzerindeki hiçbir dilde, aynştaynyuma karşılık bulabileceğimizi zannetmiyorum çünkü yapay element.

• quote:

Orijinalden alıntı: M

quote:

Orijinalden alıntı: emirhan75

kelimelerin ve mesajların hepsini okudum hepsine katılıyorum yanlız gerçekten elementler aslında kalmalı çünkü bilim dili evrenseldir. Ben buna inanıyorum

Bu da kültürel bir mesele aslında.
    Türkçede demir, tunç, bakır, kalay gibi metallerin ve alaşımların adları var. Çünkü bunlarla zamanında uğraştık.
    Ama lityumu örneğin bilmiyorduk ve buna bir ad bulamadık dolayısıyla.

Bugün demir adını Türkçeden çıkartmak için hiçbir nedenimiz yok.
    Eğitim sırasında ben evrensel bilim dilinin öğrenilmesinden yanayım ama Türkçesiyle birlikte.

Çocuklarımıza demiri öğretirken, parantez içinde ferrumu belirtmenin gayet uygun olacağı düşüncesindeyim.
    Periyodik tablodaki çoğu elementi normal hayatta tanımıyoruz.
    Aslında Türkçe karşılık bulmanın en zor olduğu kısım burası. Ve aslında en gereksiz kısmı burası.
    Dünya üzerindeki hiçbir dilde, aynştaynyuma karşılık bulabileceğimizi zannetmiyorum çünkü yapay element.

Haklısınız. Bence de dilimize zaten çoktan girmiş bulunan kelimeleri değiştirmek gereksiz. aynı şekilde uzun süredir Türkçesini kullandığımız kelimelerin, şimdi entel takılıp yabancı olanını kullanma çabası da çok saçma.

Bir de şu dikkatimi çekmişti, 1940'ların 50'lerin gazetelerinde, kitaplarında, yazılı kaynaklarında örneğin Washington yerine Vaşington kelimesi kullanılmış olduğunu farketmiştim. Bu şekil kullanımı Ruslar da yapıyor, örneğin adamlar İngilizce'den aldıkları kelimeleri kendileri nasıl okuyorlarsa o şekilde kendi alfabelerinde yazıyorlar.

Ayrıca bir de Almanlar, yabancı dillerden aldıkları kelimeleri asla orijinal şekliyle değil, sanki Almanca bir kelimeymiş gibi okuyorlar.

Sizce Vaşington dense ya da Barrack Obama yerine Barak Obama denmesi daha mı saçma olur ?

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.