Şimdi Ara

Türk yazarlar yetersiz mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
0
Favori
1.074
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İtiraf edeyim: bir isin icinde Türk varsa tedirgin yaklasirim her konuda, kitaplarda da ayni seyi yasadim. Bunca yabanci yazarlarin kitaplarini okudum iclerinde illaki kotulerde vardi ama kotu de olsa insani kendisine hayran birakan taraflari mutlaka oluyor ve cok fazla zorlanmadan bitiriyorum kitabi. Bu zaman zarfinda bir kac defa Türk yazarlarin kitabi gecti elime mesela metin uca nin iki kitabini almistim bir kac bolum okuyup kendime küfredip iade ettim. En son da Meleklerin Fisiltisi adli fanastik romani yogun tavsiyelerle aldim ama ondan da pisman oldum. (az once bitti kitap). Ne zaman Türk yazarin kitabini okumaya baslasam, kitap okumaktan soguyorum.
    Merak ettigim Türk yazarlar yabancilarla boy olcusebilir mi? (Benim fikrim ortada ama genel kanıyı merak ediyorum) Sabah kinyas ve kayra kitabini siparis ettim onu da iptal etmeyi dusunuyorum simdi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Metin Uca ve diğer kitabın yazarı üzerinden Türk yazarları değerlendirmeniz pek doğru olmamış. Bence gayet iyi yazarlarımız var. Belki de sizin ilgilendiğiniz türde kitaplar yazmıyorlar ve onlara ulaşamıyorsunuz sadece.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kinslayer

Metin Uca ve diğer kitabın yazarı üzerinden Türk yazarları değerlendirmeniz pek doğru olmamış. Bence gayet iyi yazarlarımız var. Belki de sizin ilgilendiğiniz türde kitaplar yazmıyorlar ve onlara ulaşamıyorsunuz sadece.

Zaten sorun da ordaya isleri gucleri siyaset, derin devlet, Türkiye nin bilinmeyenleri v.s...
    Benim rastladiklarim bunlar en azindan...

Var mi dunya çapında, ya da birilerine rakip olabilecek duzeyde bir kitap tavsiye edecegin?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi W.Amadeus -- 31 Aralık 2011; 9:56:57 >
  • Olaya roman olarak bakarsak, öncelikle kendini ispatlamış yazarlarımız var; Yaşar Kemal daha geçen gün Fransa'dan ödül aldı tekrar, bir Oğuz Atay'ımız, Tanpınar'ımız var.
    Ya da benim güncel tavsiye edebileceğim; Barış Bıçakçı, Sezgin Kaymaz, İhsan Oktay Anar, Alper Canıgüz gibi yazarlar var. Ve şu an aklıma gelmeyen birçokları tabi.
  • Bunun bir sebebi de şudur bence. Dünyadaki tüm kitaplar sonuçta dilimize çevrilmiyor. Sonuçta yayınevleri ticari olarak kar etmek zorundalar ve çevirmeninden baskısına, dağıtımından bandrolüne kadar birçok yatırım yapıyorlar o yüzden görece daha kaliteli romanların çevirimi yapılıyor. Hal böyle olunca da siz okuduğunuz her yabancı romanın iyi olduğunu düşünüyorsunuz.

Örnek vermek gerekirse ülkemizde büyük hayran kitlesi olan Dexter dizisinin ilham aldığı Jeff Lindsay'in kitap serisi var. İlk 3 kitap Türkçeye çevrildikten sonra istenen satış grafiği gelmeyince diğer kitaplar çevrilmiyor. Oysaki kitaplar çok iyi fakat satış gelmeyince yayınevi devam etmiyor.

Emin olun çok kaliteli yazarlarımız var ancak okumak tanımak lazım.
  • Edebiyat olarak gerideyiz diye düşünüyorum,Türk Edebiyatı bir Rus Edebiyatıyla, bir Alman Edebiyatıyla boy ölçüşemez.Ama tek tek bakarsak bizde de güzel yazarlar var.Sadece ticari bakılıyor olaya o kadar.Yukarıda arkadaş Dexter örneğini vermiş.Ben de Game of Thrones örneğini vereyim. O kitaplarda yeni çevriliyor.Sırf dizisi var diye.
  • Sadece popüler kitaplar üzerinden bakarsan olaya tabi öyle düşünürsün. Şu önyargıyı bırakıp gerçekten yeterli kitaplarımızdan oku bak bakalım gerçekten yetersiz(!) mi?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • aynen katılıyorum
  • Bence fantastik edebiyat konusunda çok çok yetersiziz. Aslında hep istedim fantastik edebiyatın ucundan bir yerlerinden başlamak, farklı bir dünya tasarlamak, ama ülkemizde bu çok zor, belki dilini çevirip yurt dışında denemek lazım bunu, ama o zamanda reklam adına çok masraf yapmak lazım.
  • Yaşar Kemal, Ahmet Hamdi Tanpınar, Ömer Seyfettin, Sait Faik?

Güncel Türk yazarlar diye değiştirirsen daha doğru olur
  • Popüler kitap yazan türk yazar pek yok ama çok kaliteli yazarlarımız var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: DMUKKS

Edebiyat olarak gerideyiz diye düşünüyorum,Türk Edebiyatı bir Rus Edebiyatıyla, bir Alman Edebiyatıyla boy ölçüşemez.Ama tek tek bakarsak bizde de güzel yazarlar var.Sadece ticari bakılıyor olaya o kadar.Yukarıda arkadaş Dexter örneğini vermiş.Ben de Game of Thrones örneğini vereyim. O kitaplarda yeni çevriliyor.Sırf dizisi var diye.

Hakan Günday Az kitabını al oku.Eger bunada burun kıvırırsan sorun sende arkadaşım.Kaç yıllık geçmişimiz var bizim edebiyatımız bir rus edebiyatı, bir ingiliz edebiyatı kadar değil demen çok komik :) Sen al da bi ingiliz edebiyatından roman oku begenmezsin çünkü o dönemi anlatıyor ama kitap klasik, mutlaka okunması gerekenler arasında.Ayrıca bi kitabın güzel olup olmamasını neye göre değerlendiriyoruz?Nobel ödülü almış yazarımız var :D daha ne olsun

• quote:

Orijinalden alıntı: yurtik

quote:

Edebiyat olarak gerideyiz diye düşünüyorum,Türk Edebiyatı bir Rus Edebiyatıyla, bir Alman Edebiyatıyla boy ölçüşemez.Ama tek tek bakarsak bizde de güzel yazarlar var.Sadece ticari bakılıyor olaya o kadar.Yukarıda arkadaş Dexter örneğini vermiş.Ben de Game of Thrones örneğini vereyim. O kitaplarda yeni çevriliyor.Sırf dizisi var diye.

Hakan Günday Az kitabını al oku.Eger bunada burun kıvırırsan sorun sende arkadaşım.Kaç yıllık geçmişimiz var bizim edebiyatımız bir rus edebiyatı, bir ingiliz edebiyatı kadar değil demen çok komik :) Sen al da bi ingiliz edebiyatından roman oku begenmezsin çünkü o dönemi anlatıyor ama kitap klasik, mutlaka okunması gerekenler arasında.Ayrıca bi kitabın güzel olup olmamasını neye göre değerlendiriyoruz?Nobel ödülü almış yazarımız var :D daha ne olsun

Belki de Türk romanı olarak değiştirilmeli o eleştiri, ilk ilkel romanlarımızın Tanzimat döneminde ortaya çıktığı düşünülürse. Hakan Günday'ın iyi bir roman yazmış olması(öyleyse?) durumu değiştirmiyor. Nobel almış edebiyatçımız var, doğru. Bravo! Fakat bu ödülü Alman yazarlar 9 defa aldı. Bu yüzden belki de "das Land der Dichter und Denker" deniyordu Almanya için. Geçmişimizdeki eksiklikleri kabul etmek bizi aciz yapmaz, ilerlemek için şansımız var.

• Bu konuda yalnız olmadıgımı bilmek (ne kadar acı da olsa) guzel, en azindan sorun bende degilmis asagi yukari herkesin dusuncesi bu yonde. Bundan böyle guncel Türk yazarlari takip etmicem klasiklere yönelicem umarım fikrim degisir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kinslayer

quote:

Orijinalden alıntı: yurtik

quote:

Belki de Türk romanı olarak değiştirilmeli o eleştiri, ilk ilkel romanlarımızın Tanzimat döneminde ortaya çıktığı düşünülürse. Hakan Günday'ın iyi bir roman yazmış olması(öyleyse?) durumu değiştirmiyor. Nobel almış edebiyatçımız var, doğru. Bravo! Fakat bu ödülü Alman yazarlar 9 defa aldı. Bu yüzden belki de "das Land der Dichter und Denker" deniyordu Almanya için. Geçmişimizdeki eksiklikleri kabul etmek bizi aciz yapmaz, ilerlemek için şansımız var.

Bence iyi yazarlarımız var, söylediğiniz kadar kötü durumda değiliz.İfade özgürlüğünün bu kadar kötü oldugu bir ülkede gelinen nokta küçümsenmeyek kadar iyi bence.Bir de şöyle bir şey var avrupa o aydınlanma çaglarını bize göre daha kolay yaşadılar.Eskiden osmanlıda özelliklere bagnazlıktan gelen bir durumdan dolayı edebiyatta geri kalmamız ya da bi İngiltere gibi geçmişimizin olmaması çokta garipsenmemeli.İngiliz dili edebiyatıögrencisiyim bazı şeyleri daha net görüyorum, okuyorum.

• @Kupa_xl
    Umarım benim yazdıklarımdan öyle bir çıkarım yapmamışsınızdır. Kendi dilinizde yazılmış edebiyatın zevkine varırsınız umarım.

@yurtik
    İDE öğrencisiyseniz, dediğiniz gibi bizden daha geniş perspektiften bakabilirsiniz olaya. Ama benim sözüm Türk Edebiyatı'na değil Türk Romancılığı'naydı. Örneğin, geçmişimizde dev gibi yükselen Divan Edebiyatı'nı Halk Edebiyatı'nı nasıl inkar edebiliriz. Roman konusunda ise, Avrupa'nın daha erken başladığı yolculukta bizden önde olması da gayet normal. Ama günümüzde de tabi ki iyi yazarlarımız var, üstte de belirtmiştim bu fikrimi.
  • İhsan Oktay Anar bence oldukça yetenekli ve kalemi keskin bir yazar.
    ve evet; diğer ülke yazarlarıyla rahatlıkla boy ölçüşebilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: DoRioN

Bence fantastik edebiyat konusunda çok çok yetersiziz. Aslında hep istedim fantastik edebiyatın ucundan bir yerlerinden başlamak, farklı bir dünya tasarlamak, ama ülkemizde bu çok zor, belki dilini çevirip yurt dışında denemek lazım bunu, ama o zamanda reklam adına çok masraf yapmak lazım.

Haklısınız bu çok zor. Ben yapıyorum şu an mesela. Fantastik bir roman yazdım ve kitabım çıktı. Kitabımın satışı az şu an. Yakın zamanda biraz tanıtım olacak, birkaç editöre gönderdim beğenildi gazetelerde haberi yapılacak. Belki o zaman bir şeyler çıkar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Buzmavisi

quote:

Orijinalden alıntı: DoRioN

Bence fantastik edebiyat konusunda çok çok yetersiziz. Aslında hep istedim fantastik edebiyatın ucundan bir yerlerinden başlamak, farklı bir dünya tasarlamak, ama ülkemizde bu çok zor, belki dilini çevirip yurt dışında denemek lazım bunu, ama o zamanda reklam adına çok masraf yapmak lazım.

Haklısınız bu çok zor. Ben yapıyorum şu an mesela. Fantastik bir roman yazdım ve kitabım çıktı. Kitabımın satışı az şu an. Yakın zamanda biraz tanıtım olacak, birkaç editöre gönderdim beğenildi gazetelerde haberi yapılacak. Belki o zaman bir şeyler çıkar.

Yanılmıyorsam anatolya efsaneleriydi değil mi? Bende ileri ki zamanlarda alıp okumak istiyorum. En azından türk yazarlara katkımız olmalı. Ama ülkemizde pek tutmasını beklemeyin. Eğer bütçeniz varsa yurt dışında şansınızı deneyin birde.

• büyük yazarlarımız olduğu doğru(yaşar kemal-tenekeyi okuyorum:olağanüstü bir eser)ancak özellikle fantastik tarzı kitaplar beş para etmez ey arkadaş sen hiç mi stephen king okumadın !
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.