Şimdi Ara

Tarih Soru Bankası Tavsiye

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: ShanksTun01 Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 1 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
2.380
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Forumu incelediğim zaman TYT ve AYT konularında tarihten soru çözmeye gerek yok gibi yazıların çoğunlukta olduğunu gördüm. ÖSYM'nin TYT'de soru sayısından bağımsız olarak, AYT Eşit Ağırlık ve Sözel'de dikkate alınarak, belki tarihe ilgisi olanların kendini tazelemesine faydalı olacak (Akademik Tarih dururken bu da nereden çıktı demeden) kaynak tavsiyeleriniz neler olurdu? Yakın zamanda tecrübe etmiş kişilerin tavsiyeleri daha iyi olacaktır.

    Aşağıda aklıma gelen yayınları yazdım. Bunlardan kimi nitelikli kimisi birbiri ile aynı. Kimisi de gereksiz. Şu kadar bu kadar, çözmeye gerek yok demeden beş altı kaynak sebebi ile yazılsa güzel olur.



    3D

    Avantaj

    Armada

    Aydın

    Benim Hocam

    Bes

    Bilfen

    Bilgi Sarmal

    Birey B

    Endemik

    FDD

    Fen Bilimleri

    Final

    Hız ve Renk

    Gezegen

    Kafa Dengi

    Karekök

    Limit

    Madalyon

    Merkez

    Miray

    Muba

    Nitelik

    Oksijen

    Okyanus

    Palme

    Paraf

    Pegem

    Sadık Uygun

    Seviye

    Toprak

    Üç Dört Beş

    Yanıt

    Yayın Denizi

    Yeni Nesil




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atahoca -- 27 Temmuz 2023; 18:24:45 >







  • Ben aslında hiçbir ayt tarih soru bankası çözmedim sadece merkez yayınlarına bakmıştım biraz baya iyiydi
    Son 51 yılın çıkmışlarını çözdüm ve 345in 10lu denemesini çözdüm gayet yeterli oldu yanlış gelmedi ayt tarih 1-2 den konu için de internetteki ayt tarih slaytları faydalı oldu
  • quote:

    Orijinalden alıntı: atahoca

    Bu mesaj silindi.

    Teşekkür ederim.

    Kaynak tavsiyeleriniz bizim için değerli ve not aldım. Kaynak inceleme fırsatınız olursa ek tavsiyelerinizi de öğrenmek isterim.


    Merkez Yayınları TYT AYT Tarih Analitik Soru Bankası sözel ve eşit ağırlıklara uygun yayınlardan herhalde. Sayısallar için faydası olur mu? Yoksa başka kaynaklara yönelmeleri iyi olur?


    Sorum sınav hazırlığından ziyade kendini test etme amaçlı. Daha ziyade akademik kaynaklara yöneldiğimiz için bu tarafımın zayıf kalmasını istemiyorum. Şöyle diyeyim %90 civarı (öğrenci için %70 diyelim) yapan birisinin %100 çıkması için pratik yapması... Full'e yakın yapanların sorularını cevaplama... Tavsiye isteyenler için kendi yaş grubuna yakın kişilerin ve yakın zamanda sınava hazırlananların tecrübelerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atahoca -- 24 Temmuz 2022; 12:45:8 >




  • atahoca A kullanıcısına yanıt

    rica ederim

    merkez yayınları hem tyt hem ayt için çok faydalı olur tytde bilgileri bilmek yorum yapmayı çok kolaylaştırıyor diğerlerini çözmediğim için çok bir şey söyleyemeyeceğim ama 345,3D,bilgi sarmalın sayısal kısımlarından yola çıkarak tarihte de çözülebileceğini düşünüyorum

    ayrıca youtubeda da çok faydalı içerikler var mehmet celal özyıldız hoca mükemmel anlatmış mesela ben çok yararlandım videolarından ve tarihin çoğunu ondan dinledim,not aldım vs.

    benim asıl alanım zaten sayısal geçen sene ilk bin yapmıştım bizim hocamız tyt tarih için önermişti merkezi kısa özet bilgiler içermesi çok yararlı

    ayt tarih soru bankası da çok iyidir eminim ve son olarak delta kültür özet kitaplarından da çok yararlandım tyt tarih özet kitabı sayısallar için vazgeçilmez ayrıca tyt coğrafya özet kitabı da öyle.





  • konuyu tyt/ayt genel sohbet forumunda açarsanız daha faydalı olur
  • Oraya mesaj yazamıyorum. O yüzden burada açtım. Dilerseniz siz taşıyabilirsiniz ya da bu şekilde konu açabilirsiniz. Önemli olan istenen faydanın sağlanması.


    Not: Yazma koşulu ise şu an bana uygun değil.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atahoca -- 24 Temmuz 2022; 20:36:15 >
  • Leonard07 L kullanıcısına yanıt

    Hocam internetteki tarih slaytlari derken neleri kastettiniz

  • Renk123 R kullanıcısına yanıt

    Ayt tarih slayt yazınca irfan kaygısız hocanın slaytları çıkıyor,konu anlatım olarak eksiği olduğunu düşünmüyorum

  • Leonard07 L kullanıcısına yanıt

    Hocam felsefe grubu ve din için neler yapmıştınız neler çözmüştünüz

  • Leonard07 L kullanıcısına yanıt

    Slaytlar silinmiş (birkaç linki denedim) ama pdf'ler duruyor. Başlıklar eski müfredata ya da klasik usule göre ama tarzı güzel. Yorum kabiliyetini geliştirecek şekilde duruyor. Haritalar avantaj.

  • Ümitcan Evleksiz aşağıdaki tavsiyeyi yapmış ama Seviye ve Sadık Uygun'u kitapçılarda göremedim. Örnek sayfaları da yok o yüzden inceleyemedim. İnceleyen üyelerimiz varsa diğer yayınlarla mukayese yaparak belirtirse faydalı olacaktır.


    Ümitcan Evleksiz'in mesajı:

    "TYT kısmında 1, AYT kısmında 2-3 soru bankası ayrıca bol bol bölüm denemesi çözülmesi gerektiğine inanıyorum. AYT adına bir hocadan düzenli takip etmenizi de tavsiye ederim. Ramazan Yetgin / Selami Yalçın / M. Celal Özyıldız dan dersler dinlemiştim ben. Özellikle Ramazan Yetgin AYT Oynatma Listesinin hazine olduğunu düşünüyorum. TYT içinse Sosyal Hocam kanalı (Eskiden Tonguçtaydı) iyidir. "TYT Tarih zaten yorum, bilgi çıkmıyor" anlayışından kurtulmanızı istiyorum.

    -Endemik TYT Tarih : Temel düzey bilgiler içeren yorum sorularıyla sınav ayarında çok hoş bir kitap.

    - Nitelik AYT Konu Anlatım : Kitabın biraz sıkışık olması dışında sorun yok

    - Seviye AYT Soru Bankası : Her sorusu dikkatli analiz edilmeli. Çok beğendiğim bir kitap.

    - Sadık Uygun AYT SB : Seviyeye göre çok daha zor bir kitap. Ancak bu kitabı bitiren biri tarih adına ne var ne yoksa her şeyi öğrenir. Tabi bu kaynağı çözmeden önce konu anlatım kısmında eksik bırakmamak lazım. Aksi halde kitabın 70% 'i falan boş kalabilir. Eşit Ağırlıkçılara pek önermem, sözeller çözebilir.

    - Çıkmış Sorular : KPSS, YGS, LYS çıkmış sorular tarihte çok önemli bence.

    - Seviye El Kitabı : Çok özet, tekrar haricinde fazla işe yaramaz.

    - Limit El Kitabı : El kitabı alacaksanız bunu öneririm."


    --------------------------------------------------

    Şu ana kadar sadece Leonard07 tavsiyede bulundu. Hatırlatma babından burada tekrar paylaşıyorum.


    Leonard07'nin mesajı:

    Ben aslında hiçbir AYT Tarih soru bankası çözmedim. Sadece Merkez Yayınlarına bakmıştım biraz baya iyiydi.

    Son 51 yılın çıkmışlarını çözdüm ve 345'in 10'lu denemesini çözdüm gayet yeterli oldu, yanlış gelmedi. AYT Tarih 1-2 den konu için de internetteki AYT Tarih slaytları faydalı oldu. AYT Tarih slayt yazınca İrfan Kaygısız Hocanın slaytları çıkıyor, konu anlatım olarak eksiği olduğunu düşünmüyorum.

    Merkez Yayınları hem TYT hem AYT için çok faydalı olur. TYT'de bilgileri bilmek yorum yapmayı çok kolaylaştırıyor diğerlerini çözmediğim için çok bir şey söyleyemeyeceğim ama 345, 3D,Bilgi Sarmal'ın sayısal kısımlarından yola çıkarak tarihte de çözülebileceğini düşünüyorum.

    Ayrıca youtube'da da çok faydalı içerikler var Mehmet Celal Özyıldız hoca mükemmel anlatmış mesela ben çok yararlandım videolarından ve tarihin çoğunu ondan dinledim,not aldım vs.

    Benim asıl alanım zaten sayısal geçen sene ilk bin yapmıştım bizim hocamız TYT Tarih için önermişti merkezi kısa özet bilgiler içermesi çok yararlı

    AYT Tarih soru bankası da çok iyidir eminim ve son olarak Delta Kültür özet kitaplarından da çok yararlandım YTY Tarih özet kitabı sayısallar için vazgeçilmez ayrıca TYT Coğrafya özet kitabı da öyle.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atahoca -- 26 Temmuz 2022; 11:48:17 >




  • Ben diğerlerini ne yaptı ne etti bilmiyorum illa 2 tane 3 tane çözeceksin diye bi zorunluluk yok hiç çözmeden de 1. olunabiliyor görüldüğü üzere
    Bana sorsanız sadece çıkmış+detaylı konu anlatımı yeterli
  • Leonard07 L kullanıcısına yanıt

    Sınavlara hazırlık için dediğiniz husus geçerli olabilir. Kimisinin 5-6 kaynakta yapamadığını kimisi tek kaynakta yapıyor. Bunun için sınavın mantığını bilme, güçlü bir anlama ve kavrama gücü, açık bir algı ve dikkat gerekiyor.


    Konuyu açmadan önce ciddi derecede araştırma yaptım. Tarih konusu genelde es geçilmişti. Kaynak belirten üyelerimizin bir kısmı ise artık forumda gözükmemekte. Sorum sadece sınavlara hazırlığı esas almadığı için (ki YKS konusunda çoktan ununu elemiş, eleğini asmış birisiyim), belki bize soranlara daha iyi rehberlik yapabilmemiz ve kendimizi test etmemiz için konuyu açtım. Bu test etme durumu için tek kaynak yeterli olmayabilir.

  • Benim hocam var, bir de palme fena değil. benim hocam palmeden iyi ama. Palmenin mf kitapları iyi oluyor.



    edit: pegem de oldukça iyi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-63D46C1FB -- 30 Temmuz 2022; 14:26:54 >
  • Pegem'in soru bankasını incelemedim. ÖABT ve KPSS'de ise genelde beğenilen bir yayın. Konu anlatım föylerini ise gördüm. Emsalinden aşağı kalmıyor.


    Palme ve Benim Hocam'ın tarih soru bankaları ise daha giriş gibi. Palme'de yandaki özetler ve Çağdaş kısmı fena durmuyor ama geneldeki sorular için aynı şey söylenebilir mi, bilmiyorum. Palme'nin kurumsalları daha iyi olabilir. Piyasa'da bulunuyor mu bilmiyorum.

  • atahoca A kullanıcısına yanıt

    Hocam ben tarihte yıllar önce çağdaş tarih için esen yayınları çözmüştüm, sonra esen yayınları bitmiş maalesef, normal tarih için de genelde final çözmüştüm. Coğrafyayı da finalden çözdüm.


    Üniversite bittikten sonra kpss kursu için çok iyi tarih kaynakları çözmüştüm, benim hocam, pegem ve benim gittiğim dershanede bir yerel yayını çözmüştüm. Gerçekten bazı tarih kpss kitapları çok iyi oluyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-63D46C1FB -- 30 Temmuz 2022; 20:9:47 >
  • Esen, şu an Limit'in bünyesine geçti. Yeni yeni güncelliyorlar. O dönem piyasada birkaç tane kaliteli yayın vardı. Onları çözen yeterli çalışmayı yapıyordu. Belki birbirinden farklı, biribirini tamamlayan iki kaynak ifadesi daha doğru. Bir de çıkmış sorular... Şimdi yayınlar çok çeşitlendi. Bu çeşitlilik arasında en faydalı soru bankası ve konu anlatım hangisidir diye konu açtık. Yalnız burada gayem sınava hazırlıktan ziyade kendini test etme olduğu için dört beş kaynak da olsa olur.

    KPSS mantığı ve YKS mantığı tam uyuşmuyor. İlk yıllarda KPSS konu anlatımı yapan hocaların YKS soru bankalarını beğenmiyordum. Bu biraz da diğer taraf alışkanlıklarındadır. Şimdi epey sene geçti, belki YKS'ye yaklaşmışlardır. KPSS kitabı yayımlayan yayınevleri de YKS piyasasına giriyorlar, bakalım sonuç ne olacak.


    Sınav için değil de ciddi tarih okuması yapacak kişiler için en önemlisi doğru metodoloji bilgisi ile ana kaynakları okumak olacaktır.





  • atahoca A kullanıcısına yanıt

    Sağlam bir tarih okuması için Batılı yazarların tarih kitapları (Von Hammer,Peter Golden), ve Türk Tarih Kurumu okumaları önemli bana göre. Osmanlı Tarihi çalışan birisi Osmanlıca öğrenirse çok rahat vakanüvisleri de okur. Yalnız Osmanlı Türkü tarih yazarları gelenek üzere yanlı yazar. Mesela Roma Tarihi bile Yunanca ve Latince bilmeli, Osmanlı Tarihi, Selçuklu çalışan Farsça öğrenmeli gibi. Ya da Avrupa tarihi çalışan İngilizce bilmeli.


    Rus, Osmanlı ve Çin tarihçiliği pek objektif değildir, genelde dönemin padişahları,çarları, krallarına sunulan eserler olduğu için biraz daha fikirsel kaygı vardır. Genelde tarih disiplinine bilimsel yaklaşanlar İngilizler oluyor.


    Bu kaynaklar yetmiyor bir de metodolojik kaynakları okumak gerekiyor dediğiniz gibi. Yalnız ne kadar kazarsak kazalım tarihin her zaman silinmiş bir sayfası oluyor. Belki de insanlığın hiçbir zaman bulamayacağı olmuş olgular olacak.


    Kpss'de genelde İnkılap ve Cumhuriyet Tarihi, Atatürkçülük ağırlıklıdır. Tyt'de yani ilk aşamada da öyledir, mesela ekstradan Osmanlı Tarihi sorulur. Fakat ikinci aşama olan Ayt'de durum değişiyor. Tarihi inceleyen bilim dalları bir bölüm olarak, Tarih olayları ve olguları bir bölüm olarak soruluyor, genelde Sosyal-1 Sosyal-2 ya da Tarih-1 Tarih-2 diye iki aşama var Ayt'de. Bence Öabt Tarih ve Kpss Tarih, Yks'de göre daha efor ister, bu da daha ezber olmasından dolayı. Yks tarihi genelde yorumlama üzerine.





  • Batılı yazarların eserleri dışarıdan bakışı yansıtması açısından önemli olsa da ciddi problemleri de var. Bu dönemimizde yazılan kitaplar için de geçerli. Dışarından bakışta (özellikle ana kaynaklarda) devamlı yaşandığından dolayı dikkat çekmeyen hususları aktarmaları faydalı. Fakat değerlendirmeleri kendi toplumlarının anlayışına göre olduğu için (bazen düşmanlık ve siyasi amaçlarını gerçekleştirmek için argüman sunma da var) birçok yanlış değerlendirme ile karşılaşılabilir. Günümüzde de çok büyük tarihçiler dönemi incelerken kendi tezlerini ispat gayesi taşımaları, o dönemin fikir, inanç, hukuk yapısı konusunda ana kaynaklara inen araştırmalar yapmadıkları için ciddi hatalar yapıyorlar. Polemik olmaması için şahıslardan örnekler vermiyorum. Fakat büyük tarihçi olmak hatasız manasına gelmiyor. Dil bilmek önemli olmakla beraber kişilerin ve toplumun davranışını bilmek için onların düşünce dünyasını şekillendiren eserleri aslından ve orada yazanları gerekçelendirerek okuyabilmeli. Bu hususta eksiksiz olan kişi bilmiyorum. Yalnız bu açıklamada youtube'da ders anlatan bazı kişilerin tarihte en büyük uzman gibi görüldüğünden kısada olsa bu açıklamalar gerekebiliyor. Konu ilgili sayfalarda ele alındığından uzatmayıp konu başlığına tekrar yöneliyorum. Bu arada Osmanlı dönemi tarihçilerinin eserleri günümüz alfabesi ile neşredildi. Bazıları da sadeleştirildi. Normal bir okuyucu için yetebilecek derece yayınlar var. Metodoloji yine gerekli. Misal yeniçeriler hakkında sadece o dönem rakip kampta görülen bir zümreden şahsın yazdığı kitap tek kaynak olarak ele alınamaz.


    Malum siz uzay bilimci olsanız bile toplum çanak antenini ayarlayamayınca bu bir şey bilmiyor gözüyle bakıyor. Alandan olunca bazı kişilerin YKS vb. sınavlarda kaynak sorması (bazen soruların gelebilmesi -sorun yaşamasak da gelişmek lazım-) ve bizim de kendimizi test etmemiz için konuyu açtım.





  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.