Şimdi Ara

Türk Telekom ve diğer firmalar VDSL2 Plus (35b) veya FTTH Fibere geçsin! (26. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
509
Cevap
18
Favori
40.353
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
867 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2223242526
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • e_capkan kullanıcısına yanıt

    Mevcut konuyu şu anda güncelledim, konu içeriğini kontrol edebilirsiniz. Haber verdiğiniz için teşekkürler. Bu arada G.fast artık gereksiz geliyor çünkü bakırdan komple kurtulma yönünde düşünüyorum artık. Tamamen FTTH altyapı yaygınlaşmalıdır.

  • Yeni yapılan binalara artık fiber altyapı getiriyorlar çok iyi ama müstakillere al adsl otur yerine.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Öncelikle, ilk mesajdaki şu ifadeyi düzeltmek isterim:


    Alıntı

    metni:
    " 10 Gbps için en az M.2 tip SSD şarttır. Ancak 1 Gbps simetrik hızı HDD bile kaldırabilir. Sata SSD kullananlar 1 Gbps'te daha da rahat edebilir."


    "M2 tip SSD şart" denirken, belli ki "NVME SSD" kastedilmek istenmiş. Yanlış tabir kullanılmış.


    Doğru ayırım, M2 SATA SSD ve M2 NVME SSD şeklindedir.


    M2 biçim faktörüdür. Bir M2 SSD, SATA veya PCIe arabirimi üzerinden iletişim kurar. PCIe üzerinden veri alışverişi yapabilene "NVME SSD" denir.


    Çok daha yüksek okuma ve yazma hızları için, hem M2 slotunda hem de takılan SSD'de "NVME özelliği" olması şarttır. İkisinden birinde bu destek yoksa, SATA hızında çalışılır.


    Mesela, benim M2 slotumda NVME desteği olsa da ben M2 SATA SSD taktım kullanıyorum, okuma hızım 500'de kalıyor ama M2 NVME'lerin 3000'lik okuma hızına hiç ihtiyaç duymuyorum ki.


    ******************************


    İnternet konusunda da temel mesele, ihtiyacın belirlenmesi/anlaşılması.


    Memleketin %90'ı, interneti TikTok, İnstagram, Twitter, WhatsApp, Facebook, Youtube ve Netflix için kullanıyor. Buralar için 16-24 megabitlik internet yetiyor.


    4K içerik izlemek isteyenlere 35 megabit, 8K içerik izlemek isteyenler ve çevrimiçi oyun oynayanlara 50-75 megabitlik internet yetiyor...


    Evde veya işte görüntülü sohbetler, toplantılar/telekonferanslar da çok yüksek bağlantı hızı istemeyen şeylerden.


    Yani, yurdum insanının 100-200-300 megabit gibi yüksek hızlara hiç ihtiyacı yok aslında.


    Mesele internette "gigabit"lerden "süper hızlar"dan ziyade, stabilite. Bunun da tek yolu %100 fiber.


    VDSL2 Profile 30 ve 35 kullanımını desteklemiyorum. İnternet artık telefon hattından verilmemeli, yollardaki bakır kablo hatlarının kaldırılmalı, her binaya fiber kablolar gitmeli. Fiber kablonun maliyeti bakır kablodan çok daha düşük, verimliliği de bakırla kıyaslanmayacak ölçüde yüksek.


    Telefon hatları vaktinde sadece ses iletmek için dikildi. Bu hatları, VDSL2'yi daha fazla zorlamaya gerek yok. VDSL2 Profile 35'ten istenilen verimin alınamadığı söyleniyor.


    Türk Telekom, son 10 yıldır büyük çoğunlukla FTTC altyapısı kurdu. Fiberi, evlerin içine olmasa da yakın sokaklara kadar götürdü (20-25 kadar şehirle sınırlı olan Superonline ve Türksat Kablo yerine, Türk Telekom üzerinden konuşmak daha doğru)... Yani vatandaşların çoğu, fiber kabloların girdiği saha dolaplarının 150-250 metre uzağında. Bu kısa mesafelerden her binaya fiber kablo götürülebilir, FTTC'den FTTB'ye/FTTH'ye geçilebilir. Bunun belli bir işçilik masrafı var illa ki. "Ödenek yetmiyor" demek yerine, ahaliden para toplayıp yapabilecekleri bir şey. Ahali de talep edecek, taşın altına elini sokacak.


    DSL verimsiz. 16 megabitlik ADSL alıyorsun, saha dolabından ankastreye gelinceye kadar 3 megabiti buharlaşıyor, eve 13 megabit giriyor. 35 megabit VDSL 33 megabit olarak geliyor... Fiberde böyle kayıplar yok. Hız limiti de yok, ADSL 24 megabiti geçmiyor, VDSL2 Profile17 de 100 megabiti geçmiyor. Fibernette normalde bir hız sınırı yok (Servis sağlayıcı koyuyor o sınırları)


    İstediğim şey, DSL'nin sonlandırılması, fiber altyapıdan evlere 12-25-50-75-100 megabit/s indirme hızı şeklinde 5 farklı paketten, ihtiyaca ve bütçeye göre internet sunulması... Hiper internet-süper internet-ultra internet-yalın internet falan gibisinden, kafa karıştırıcı şeylere hiç gerek yok. Binalara kadar fiber altyapı, üstüne 5 paket, açık ve net... 10-15 yıl içinde bunlar 100-200-300-400 megabit gibisinden katlanabilir, gigabit paketlere geçilebilir ama şu anki koşullarda öyle hızlar çok gereksiz, uçuk.


    Tabii benim istediğim de ütopya, farkındayım.





  • Bence artık müstakil hanelere veya büyükşehirler harici fiber yatırımı yapmayan Telekom'a, Super VDSL teknolojine geçişi için baskılanması gerekiyor. Bu şekilde VDSL'de alınabilir upload hızı 100 mbps e kadar arttırılmış hale gelecek.


    ADSL ve VDSL in teknik sınırları belli ve bir yanda VDSL fiberdir deniliyor bir yandan VDSL'i fibere dönüştüreceğiz yalanıyla da halk uzun süredir oyalanıyor.


    VDSL de daha yüksek hızlar alabilmek mümkün ve kablo yatırımı yapmadan mevcut bakır teller ile VDSL 17a'dan VDSL 30a veya 35b'ye modülasyon güncellemesi yapılarak ulaşılabilir hız arttırılabilir şehirden uzak mahalle ve köylere bile.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RElS -- 8 Eylül 2023; 16:7:0 >
  • RElS kullanıcısına yanıt
    bahsettiğiniz teknolojiyi kurmak sıfırdan GPON altyapı kurmaktan daha pahalıya geliyor.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • GPON uzun yıllar daha verilmeyecek o bir oyalama taktiği maliyetten söz etmek ki 35 mbps kullanan vatandaş 100 mbps e erişim sağlayabileceği için artırılan tarifelerin ücretleri ile bu yatırımın maliyeti kolayca karşılanabilecektir. SuperVDSL teknolojisinin en önemli avantajı daha uzak mesafelere daha yüksek hız iletilebilmesi. Gpon altyapıya değil şehirdışına şehir içinde bile ulaşmak mümkün değil.


    Sistem zaten kendi maliyetini karşılıyor. Maliyet söz konusu bile olamaz günümüzde çünkü fazlasıyla ISS ler faturalara yansıtıyor maliyetleri. GPON altyapı daha ucuzsa sahalara halen Tip7 kabin yerleştirilmesinin bir açıklaması ve mantığı yok o halde.


    Tip7 yerinde SuperVDSL destekli kabin koyulacak yapılacak işlem bu. Ama GPON da kabin değişikliği yanı sıra ayrıca dairelere kadar fiber hat çekilme işlemi var ve bu konu açılalı 3 yıl olmuş VDSL den Fibere dönüşüm yapılan daire sayısı %3 ü geçmiyordur.





  • RElS kullanıcısına yanıt
    demek istediğim şey; G.Fast ya da 35b gibi kart başına 256 müşteri destekleyen yeni nesil kartların fiyatı 16 portlu be port başına 128 abone destekleyen kartların 2 katı. Tip7 gibi enerji ile beslenen saha dolaplarından FTTH hizmeti verilebilir yeter ki yatırım/dönüşüm yapılmak istensin. firma fark etmeksizin yatırım önceliğini daha az kazı ve kablolama maliyeti olan bölgelerden başlıyorlar.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 2223242526
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.