Bu gidişle 5G'ye de en son biz geçersek şaşırmam. Frekans ihalesinin döviz üzerinden yapılmasına operatörlerin itirazı, yurtdışından çok fazla ürün getirileceği için yeni ekonomi politikasıyla uyumsuzluk. Üstüne de vatandaşların 5G'li cihazlara (ekonomik sebeplerle) erişim zorluğu. |
TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (2344. sayfa)
-
-
En azından baz istasyonlarının tam fibere gemisi ve 5g için altyapının hazır olması için çalışmalar yapılmalı. Yoksa yine sürüneceğiz. 4g bile akşamları internete girme diye yalvarıyor.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Yapılıyor zaten ama dağıtılacak frekanslara göre baz istasyonu sayısınında artması gerekiyor. Zaten Turkcell ve TT, baz istasyonlarının yarısını mevcutta fiberle besliyor. Kendi bölgemde TT'nin hızları iyi, Turkcell Superbox ile batırmıştı o da yavaş yavaş toparlıyor. Yani baz istasyonunda fiber olmamasına rağmen 200 Mbps'ler rahat görülüyor. Asıl sorun kalabalık yerler örneğin Sabiha Gökçen havalimanındaki 3 operatöründe baz istasyonu fiberle besleniyor ama hala aramada bile sorun yaşanıyor. Yani Turkcell 2600 bandını bile aktif etmiş ona rağmen internet hızı 10 Mbps. Tek başına fiber 5G'de mucize yaratmaz yani. Önemli olan frekanslar ve baz istasyonu sayısı. Çalıştığım yerde Vodafone ve Turkcell'in baz istasyonlarına fiber geliyor. Vodafone fiberli olduğu halde hala 7-8 Mbps veriyor, Turkcell 80-100 arası, TT fiberle bağlı değil ama Turkcell ile aynı sonuçları veriyor.
-
Teşekkür ederim. Bölgenize ait bir mail yoktu elimde maalesef. Lakin tekrar bakayım, belki bulabilirim yoksa dahi.
-
Bu nokrada bence en büyük engel frekans tahsis ihalesi. Gerisinde teknik açıdan zaten şuan Avrupa ve dünya 5G'nin henüz başında ekonomik şatlar elbette zorlasa da şayet frekans tahsis ihalesi farklı bir yöntemle yapılırsa veya LTE ihalesi kadar maliyetli olmazsa donanım maliyetlerinin finansmanı telco'lar için hiç bir şey. Zaten frekanslara değecekleri para ile ülkeyi donanıma boğabilirler. LTE/IMT ihalesinde operatörler neredeyse 4 Milyar EUR ödediler. Operatörlerin zaten operasyonel yatırımları TT ve Turkcell için birer birer 900 Milyon - 1 Milyar USD civarı senelik. Yani telco'lar LTE ihalesinde şayet kamuya para ödemek zorunda kalmasaydı frekanslar için bugüne değin yaptıkları yatırım üzerine bir 4 milyar EUR'luk daha yatırım yapabilirdi (gerçi bunu tercih etmezlerdi muhtemelen zira ciddi oranda boçlanmak zorunda kalmışlardı frekans bedellerini finanse edebilmek için).
-
Bende araştırıyorum ama adam akıllı mail bulamadım şuana kadar bölgemle alakalı, umarım bulabilirsiniz hocam. Çok duamı alırsınız :d
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Türkiye'ye 5G'nin gelmesi uzun yıllar bulacak gibi geliyor hocam hem yatırım maliyeti hem yerlilik isteniyor hemde BTK'nın tekrar 5G için frekans ücreti istemesi euro bazında.
4.5G ihalesi neden yapıldı o zaman 4G ihalesi yapsalardı.
-
@NitroNos Alt yapı sorgulama sitelerine bunuda eklermisiniz.
Güzel sorgulama sayfaları var
www.veganet.com.trVeganet | Taahhütsüz,AKN Kotasız,Limitsiz, Fiber İnternethttps://www.veganet.com.tr/altyapi.php -
Sizin gönderdiğiniz linkten altyapı sorgulaması yapınca altyapımda fiber gözüküyor ama diğer sitelerin sorgulamasında (türk telekom dahil) altyapı gözükmüyor :/ Bu işten bir şey anlamadım... Bu sorunun neyden kaynaklandığını bilen var mı?
-
Selamlar, bina dış kapısını bu kabloyu getirip bıraktılar. Bina eski bir bina 2021de vdsl geldi. Şimdi yapılan çalışma tam olarak nedir? Benim bir şey yapmama gerek var mı?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi islamzeki -- 5 Mart 2022; 20:36:4 > -
Fiber bu. Muhtemelen FTTH kurulacaktır. Sizin yapacağınız bir şey yok şu aşamada.
Teşekkürler hocam yanıtınız için. Acaba çok bekleyecek miyiz? Yoksa devamı çabuk mu gelir.
-
Bize VDSL 2015 te geldi hala FİBER bekliyoruz çok şanslısın.
-
kablo üzerinde hangi firmanın ismi var?
-
Rica ederim. Aşağı yukarı aktif olması 1-2 ay sürer.
Merhaba, lokasyon neresiydi?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam Büyükşehir Belediyesi el attı anladığım kadarıyla. O sayede bizim bölgelere geldi diye düşünüyorum. Yer Samsun.
-
Türk Telekom
-
Selamlar, lokasyon samsun - ilkadım - fevzi çakmak
-
He tamam hayırlı olsun şimdiden
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X