Şimdi Ara

Türk diye bir ırk var mı yok mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
683
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ben araştırmalarıma bu soruyla devam ediyorum. Avrupalılar Türk'ü Müslümanla eş kullanıyor, yani din=milliyet(Kur'an'a göre de bu böyle). Türk kimliğinin İslam ile ortaya çıktığını görüyoruz. Bugün Anadolu'daki Müslümanlar kendilerine Türk diyor ve buranın adı Türk-iye. Ortaasyadakilerin kendilerine Türk dediklerini bilmiyoruz, Türk deyince burayı anlıyorlar onlar. Peki Türk kimliği, ırkı ortaya nasıl çıktı, çıkarıldı? Bunda Macar türkologların önemi büyük, bu işte bir sinsilik var ve insanları ırk, milliyet olarak sınıflama ve bunun bilimini ortaya çıkarma işi Avrupalılar tarafından ideolojik amaçlarla ortaya çıkmış ve yürütülmüş. Avrupalıların kendilerine bir köken bulma arayışı ve sömürgecilik sonucu karşılaştığı halkları tanıma ihtiyacı ile. Yani ırk tanımı batılı bir şey baştan zaten. Bilimsel bir gerçekliği var mı? Bugün Türk dediğiniz Ortaasya'daki insanlara bakıyorsunuz, inanın anlaşma oranınız çok çok çok düşük. eee, kendilerine Türk demediklerini de biliyoruz. Ama işte bu konuda ilginç bir şey var ortada, tarihi metinlerde de oğuz, tatar böyle sanki farklı kavimler gibi görünüyor, Türk ise ayrı bir kavim ve kimlik. Göktürk kitabelerinden şu kısmı şuraya bırakıyorum :

    “…Azıcık Türk milleti
    yürüyor imiş. Kağanları alp imiş. Vezirleri Bilge imiş. O iki kişi var
    oldukça, siz Çinlileri öldüreceklerdir diyorum. Biz Oğuzları da
    öldüreceklerdir diyorum. Ben böyle diyorum.”

    Bu kısım, bir OĞuz casusunun ağzından Göktürk veziri ile ilgili bir parça. Dikkat edilirse, kendisinden Oğuzlar diye bahsediyor ve Azıcık TÜrk Milleti derken Türk'ü ayrı bir kimlik olarak ele alıyor. Aynı şeyi Kaşgarlı Mahmut da yapıyor, onda da Türk ayrı bir şey Oğuz ayrı birşey(yanlış hatırlamıyorsam). Peki Türk kim şimdi? Bu mesele hakkında ne düşünüyorsunuz?







  • Türk ayır bir şey oğuz ayrı birşey değil..Oğuz bir boy'dur ve orta asyada bir sürü Türk boyları vardır..Oğuzlarda bunlardan biridir..Anadoluda yaşayanlar kendilerine Türk diyor;dün halil inalcık kitabında azer beycan ve kırgız tarafları için asıl Türkler onlardır diye bahsettiğini okudum..Türk kimliğinin islam ile ortaya çıktığını??Daha ortada dinler yok ken bak bakalım orta asya ve çinin belası hangi boylar hangi kavimlermiş bunlar hangi ırktanmış bir araştır..Kavimler göçünün başlamasına sebep olan.gök tanrıya inanan göktürkler??Nasıl islamla ortaya çıkar Türk kimliği??Irk batılı bir şey değil baştan zaten..

    Anadolunun adı Türklerin türk-iye demesiyle olan bir şey değil..Osmanlı zamanlarında Türk ler zaten Anadoluda olduğu için çoğu italyan tüccar ve marco polo Türqia diye adlandırmıştır anadoluyu Türkiye ismide buradan gelir..Irk ile ülkeleri bir birine karıştırma..Türk dedğinde sadece türkiye değil Bütün türkmen ülkelerini kapsar..

    Verdiğin parçyaı bilmiyorum ama o zamanlar o bölgelerde bir çok Türk boyu ve kavimi olduğu için bir bir lerini bir şekilde başka isimlerle ve başkalaştırarak ele almaları normal bende..Tabi araştırmak lazım bir sebebi vardır..Misal şu an Türk'üm demek yerine osmanlı torunuyum diyende var..




  • Türk bir ırk olarak da vardır bir millet olarak da. Yani ırkın Türk olabilir, yahut ırk olarak başka bir ırka mensup olup Türk milleti içerisine dahil de olabilirsin. Bu ayrı bir şey.

    Kime Türk dendiği ise tarih içinde değişen bir şey. Orta Çağ tarihçilerinde özellikle de İslam tarihçilerine göre Türk, müslüman olmamış iken Türkmen ise müslüman olmuş için kullanılır. Osmanlı'nın klasik döneminden itibaren ise Türk, müslüman ile eşit olarak kullanılır. Oğuz'un, Tatar'ın vs. bunlarla alakası yoktur. Oğuz bir Türk boyudur. Tatar ise tartışmalı olsa da genellikle Karadeniz'in Kuzeyindekiler için kullanılır. Moğollara Tatar dense de Türk için de kullanılır.

    Göktürk dönemindeki Oğuz ayrımı ile bugün Orta Asya'daki Türk ayrımı tamamen farklı şeyler. Ben bir Türkmen'e dahi Türk olduğuna inandıramadım. Çünkü onlara Ruslar tarafından ağır bir kültür baskısı uygulandı. Türk olamadılar; Türkmen, Kazak, Kırgız, Özbek vs. oldular. Daha yeni yeni özellikle Kazaklar artık biz de Türk'üz demeye başladılar. Göktürk döneminde ise durum tamamen farklıydı. O dönemde zaten ırk, milliyet diye bir kavram yoktu. Hepsi akraba olduklarını biliyorlardı, ama farklıydılar. Ayrıca Göktürkler'in Oğuzlar'dan bahsetmesinin sebebi yıkılmasında Dokuz Oğuzlar'ın çok büyük etkisinin olması. Biz Anadolu Oğuz'u yani Türkmen'i değil yalnız o Dokuz Oğuzlar, onu karıştırmayın.

    Türkiye isminin nereden geldiği ise halen tartışmalıdır. Türkçe iyelik ekinden mi geliyor, Arapça yer belirten iyye'denmi geliyor, İtalyanlar'ın ia'sından mı geliyor halen daha belli değil.

    Biraz okumakta, tarihi bilmekte fayda var.




  • Biyolojik olarak yok. Etnik bir kavram olarak takiliyor.
    http://science.sciencemag.org/content/351/6273/564

    "We believe the use of biological concepts of race in human genetic research—so disputed and so mired in confusion—is problematic at best and harmful at worst. It is time for biologists to find a better way"

    Detay:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3737365/

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • yıl olmuş 2019 hala ütrk ırkmıdır. yok değildir fasulyedir bizde fasulye sırığıyız sa as
  • Türkler 2 ırkın karışmasıyla ortaya çıkmış bir millettir. Kızılderilileri oluşturan hablogrup ile Doğu avrupalıları oluşturan grubun karışmasıyla ortaya çıkmış.

    Türk diye bir ırk var mı yok mu?

    en hakiki türkler olarak görebileceğimiz altaylılara bakacak olursak. büyük çoğunlukla slav grubu olan r1a ve kızılderili geni olan q ile karışarak çıktığını görebilirsin. moğol genide büyük oranda var fakat onlarla daha sonradan karışmışız.

    Türk diye bir ırk var mı yok mu?

    Türk diye bir ırk var mı yok mu?

    dünya genelinede bakacak olursan r1a geni en fazla türklerde bulunuyor daha sonra avrupa halklarında.

    yani demem o ki türk dediğimiz millet ilk olarak r1a ve q grubunun karışmasıyla ortaya çıkmış. yarı asyalı yarı avrupalı bir millettir. tabi türkler dünyaya çok fazla yayılmış bir millet olduğu için heryerde farklı insanlarla milletlerle karışmışlardır.

    Türklerin ana vatanı orta asya sürekli beyazlarla asyalı özelliği gösteren milletlerin birbirleriye mücadelesine konuk olmuş bunun sonucundada iskitler, hunlar, türkler ortaya çıkmış.

    kızılderililerin, bütün avrupa toplumlarının(ilk vikingler hariç.) hepsinin kökeni ve çıkış noktası orta asyadır.(10.000 yıl önce)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 4F3 -- 18 Ocak 2018; 17:16:23 >




  • Türk diye bir ırk yoktur, hiçbir zaman da olmamıştır, bir milliyettir.
  • Selanik göçmeniyim. Araştırmalarım sonucu dedelerimin, Osmanlının Karamanoğlunu yıktıktan sonra o bölgeden sürülen bölge halkına mensup olduklarını öğrendim. Yüzyıllarca Selanikte yaşamışlar, Osmanlı onları oraya yerleştirmiş.

    Şimdi soyumuz Türklere dayanıyor dayanmasına da, etnik özelliklerime baktığımda Türk etnik özelliklerine çok uzak buluyorum kendimi. Sarı saçım mavi gözüm gür sakalım. Ne bileyim uymuyor Türk etnik özelliklerine. Tmm, sarışın Türklerde var. Ama bunların Trabzon ve Yunanistan çevresinde çokca görülmesi bir tesadüf mü sizce? Belli ki atalarımız oranın bölge halkıyla da etkileşim içerisine girmiş, evlenmiş. Veya Türklerin Araplara yakın bölgelerinde ise Türkler Araplara benziyor. Buda mı bi tesadüf sizce?

    Orta Asya'dan gelen Türklerin etnik özelliklerini neden hiçbirimiz taşımıyoruz?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.