Bildirim
Türev

Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü,
1 Mobil

Giriş
-
-
Up
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > -
Uppp
Hocam bir bakar mısınız size zahmet
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi leyture -- 23 Şubat 2020; 9:57:13 >
İlk soru için x=1 noktasında payda 0 olduğu için tanımsız türev yok, x=2 için de sağdan ve soldan türevi eşit değil.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SirDanielDD -- 22 Şubat 2020; 18:36:31 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocamın dediği x=1 noktasında tanımlı değil ki türevi olsun veya olmasın galiba ama zaten x=1 noktasında türev arayamazsin yani turevli değildir. Soru bence biraz eksik kalmış tanım kümesini vermeliydi dediğin gibi ama benim bilmediğim bir şey varsa lütfen düzeltin öğrenelim. Up
Sağolun hocam demek istediğimi çok güzel özetlemişsiniz.Galiba mustafa yağcı nın videosundaydı şöyle bir soru sormuştu x+1/x-4 ün hangi değerleri için limit yoktur diye sormuştu daha sonra hemen eklemişti sakın 4 demeyin çünkü 4 tanım kümesinde değil 4 de limit aranmaz şeklinde burada da benim kafama o takıldı bilen biri varsa açıklarsa iyi olur bu durum baya kafamı karıştırdı
Limit tanimli degilse surekli degildir. Surekli degilse turevlenemez. Her türevlenebilirlilikte süreklilik vardır ama her süreklilikte türev var denemez.
Hocam yanlış anlamayın ben de öğrenmek için soruyorum ama benim bildiğim tanım kümesinde olmayan bir elemanın limiti var da denemez yok da denemez bilemezsiniz çünkü o fonksiyonun orada ne yaptığını bilmiyorsunuz sayı bölü sıfır geliyor o da tanımsız demek yani demek istediğim şu limiti yoktur ile limiti incelenemez demek farklı şeyler eskiden süreksizlik diye bir kavram vardı fonksiyonun tanım kümesinde olmayan bir eleman için süreklilik incelenemez ama süreksizlik de incelenemez denirdi burada kafama takılan o yani türev yok mu yoksa incelenemez mi
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi leyture -- 22 Şubat 2020; 23:42:14 >
buradaki 2.cevabı inceleyebilirsiniz yazan kişinin de dediği gibi süreklilik var demek yanlış yok demek de yanlış
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi leyture -- 22 Şubat 2020; 23:45:7 >
1.soru için yazıyorum kaç noktada türevsiz derse x=1 ve x=2 yani 2 tane
Tanımlı olduğu aralıkta kaç nokta türevsiz derse x=2
Yani 1 tane.
Anladığım kadarıyla bu konunun net bir şekilde kabul edilen bir cevabı yok, hem süreklilik hem türevlilik için,
"tanım kümesinde olmayan değerler için böyle bir soruyu sormanın hiçbir anlamı yok, cevabı 'süreksizdir' veya 'türevsizdir' değildir, sorunun anlamı yok" diyenler de var, "sürekliliğin (veya türevliliğin) şartlarından biri fonksiyonun o noktada tanımlı olmasıdır, bu şartı sağlayamadığı için o noktada süreksizdir (veya türevsizdir)" diyenler de var. Bana kalırsa ilk görüş daha kuvvetli bir şekilde kabul edilen, yani bir f fonksiyonu x=a'da süreksizdir veya x=a'da türevsizdir demek için a'nın tanım kümesinde olması gerekiyor görüşü daha baskın. İngilizce şu linkte bu konu konuşulmuş:Mathematics Stack Exchange
differentiability checkhttps://math.stackexchange.com/questions/840484/differentiability-check
Sonuç olarak Ösym'nin nasıl kabul ettiği önemli, Meb'in son çıkan 12. sınıf ders kitabına veya üniversite sınavlarında bu durumun olduğu bir soru çıkmış mı diye bakılabilir. Ama az önce son basım Karekök AYT Matematik Soru Bankası kitabına baktım, Süreklilik-Test 8 (sayfa 207) şu soru:
(Resim linki:https://i.ibb.co/7zWQd0D/20200223-133953.jpg)
Bu sorunun cevabını E diye göstermiş, yani "x=2'de süreksizdir" diye kabul etmemiş. Yani bir noktada süreklidir diyebilmek için de, süreksizdir diyebilmek için de o noktanın tanım kümesinde olması gerek şeklinde kabul etmiş.
Bu arada sorunun orijinalinde tanım kümesini gösterip göstermemesinin de bir önemi olduğunu düşünmüyorum, paydada (x-2) ifadesi varsa her türlü "2" tanım kümesinde yoktur, yani tanım kümesini R-{2} diye belirtip belirtmemesi pek önemli değil, söylemese de aynı tanım kümesi kabul edilir. Bir de şu mesajınızdaquote:
Galiba mustafa yağcı nın videosundaydı şöyle bir soru sormuştu x+1/x-4 ün hangi değerleri için limit yoktur diye sormuştu daha sonra hemen eklemişti sakın 4 demeyin çünkü 4 tanım kümesinde değil 4 de limit aranmaz şeklinde burada da benim kafama o takıldı bilen biri varsa açıklarsa iyi olur bu durum baya kafamı karıştırdı
biraz konsept karmaşası olmuş :), tanım kümesinde olmayan değerlerde limit aranabilir ve o noktalarda limit var olabilir, çünkü limitte fonksiyonun o noktadaki değerine bakılmaz, o noktanın etrafındaki noktalarla ilgilenilir, örneğin f(x)=(x²-1)/(x-1) fonksiyonu x=1'de tanımlı değil ama limiti var ve limit=2. Aranmayacak olan (en azından aranıp aranmayacağı tarşılan) şey süreklilik/süreksizlik/türevlilik vs.
-
Anladım hocam teşekkür ederim siz dedikten sonra ben de acil ayt mat kitabına baktım böyle bir soru göremedim sorarlarsa heralde polinom şeklinde sorarlar yani en azından ben böyle umuyorum :)
Sizlere de teşekkür ederim ilgilenip yanıt verdiğiniz için
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X