Şimdi Ara

TT Fiberde Modem Kirasından Kurtulma (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
264
Cevap
17
Favori
21.291
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Yahu hadi ben yıllardır adsl kullandım fiber gelmez diye hiç araştırmadım ont nedir bilmezdim de bunlar orada görevli ont nedir ne iş yapar nasıl bilmezTT Fiberde Modem Kirasından Kurtulma TT Fiberde Modem Kirasından Kurtulma 

• bparker B kullanıcısına yanıt

Ev telefonu var diye Size özel telefon çıkışlı ont mi veriliyor tam anlayamadım da? çünkü bendeki ont de telefon çıkışı falan yok.

Örnek bizdeki bu

TT Fiberde Modem Kirasından Kurtulma
  • Benim bildiğim sabit telefon (VOIP) hizmeti için RJ11 çıkışı router cihazında yer alıyor hep. ONT sadece optik sinyali Ethernet paketlerine dönüştüren basit bir cihaz. Telefonu Huawei ve Zyxel cihazlarda olduğu gibi router üzerindeki (arkasındaki) gri jaklara bağlıyorlar.

Örnek tasarım, en sağdaki iki soket, tel 1 ve tel 2:

TT özelinde RJ11'li ONT hiç görmedim ama varsa da doğrudur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 6 Temmuz 2025; 2:58:20 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• programmer_onur kullanıcısına yanıt

Bende öyle biliyorum hatta yukarıda dediğin gibi tarif ettim de arkadaş ont ye takılı deyince sordumTT Fiberde Modem Kirasından Kurtulma 

Bu arada 2021 yılında bir konu buldum da o zaman tt ekibi fiber bağlantı yaparken o ince obk kablo soketinden kopmasın diye alt görseldeki gibi koruyucu kutu ve kopmayan fabrikasyon yapımı ara kablo takıyorlarmış şimdi hem kazık fiyata fiber verip böyle sağlam iş yapmıyorlar ulan ne pis devire girdikTT Fiberde Modem Kirasından Kurtulma 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mito1172 -- 6 Temmuz 2025; 3:19:12 >

• quote:

Orijinalden alıntı: mito1172

Bende öyle biliyorum hatta yukarıda dediğin gibi tarif ettim de arkadaş ont ye takılı deyince sordumTT Fiberde Modem Kirasından Kurtulma 

Bu arada 2021 yılında bir konu buldum da o zaman tt ekibi fiber bağlantı yaparken o ince obk kablo soketinden kopmasın diye alt görseldeki gibi koruyucu kutu ve kopmayan fabrikasyon yapımı ara kablo takıyorlarmış şimdi hem kazık fiyata fiber verip böyle sağlam iş yapmıyorlar ulan ne pis devire girdikTT Fiberde Modem Kirasından Kurtulma 

Babamın son derece flu çektiği fotoğrafı paylaşıyorum.

Soldaki cihaz tilgin hg2331 router, sağdaki de ONT.

ONT'nin portları:

Sarı kablo, fiber kablo, fiber girişi ONT'nin alt yüzeyinde. ONT'nin modeli de Huawei HG8240H.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bparker -- 6 Temmuz 2025; 12:37:51 >

• arkadaşlar farklı iss'deyim modemi iade etsem telekoma kira düşer mi ?

• ahmetsoul kullanıcısına yanıt

Düşmez; routeri hizmet aldığınız firmaya iade etmekle yükümlüsünüz. Tt aboneleri için geçerli durum.

Hocam telefon kablosunun bağlı olduğu cihaz router, LAN1 portuna ethernet kablosu bağlanmış hattâ incelerseniz. Muhtemelen LAN1 etiketli o RJ45 soket aslında LAN1/WAN combo port, yani ONT'den gelen kablonun bağlandığı soket.

ONT'de (en alttaki foto) OBK (fiber kablo) girişi ve ethernet çıkışı var olması gerektiği gibi ve router (Tilgin) cihazına gidiyor.

Edit: Alttaki ilave mesajlarda konuyu @bparker netleştirmiştir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 6 Temmuz 2025; 14:56:30 >

Sağdaki Ont değil; Gpon modem.

Örneği var burada. Catv çıkışlı olanıda var.

https://www.sonet.com.tr/bireysel/cihazlar-ont.html

• HesaplıBilgi kullanıcısına yanıt
    Açıklarken sağ-sol ayrımı yapmadan yazdım hocam ben, arkadaşın fotoğraflarına göre tanımlayıp yazdım.

Sizin attığınız ve GPON modem dediğiniz cihazda OBK (optik) giriş yok ya da ben göremiyorum. FTTB ile ethernet WAN veya FTTH sistemlerde ONT ile yine ethernet WAN soketi ile kullanılabilir olduğu görünüyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 6 Temmuz 2025; 14:12:27 >

Kapak var; çoğu kişi farketmiyor.

Telefon Huawei HG8240H cihazına bağlı o cihaz da bir router değil, ONT cihazi yani GPON terminali. Telefon kablosunun bağlı olduğu port da ont'nin TEL1 portu.

Bu portlar HG8240H cihazının portları, Tilgin'in değil.

HG8240H'ın spesifikasyonuna bakabilirsiniz: https://www.router-switch.com/pdf2html/pdf/hg8m218240h-datasheet.pdf

Router özelliği olmayan ve telefon çıkışı olan pek çok ONT cihazı var. Örneğin Aliexpress'te ont pots diye ararsanız görebilirsiniz.

Hatta Huawei'nin ONT modellerine şuradan bakabilirsiniz:

https://www.router-switch.com/media/upload/product-pdf/huawei-ont-product-datatsheet.pdf

Bu dokümana göre HG8240H bir bridge ont, yani home gateway (router) cihazı değil. Babamın router'ı yani home gateway cihazı tilgin, ont cihazı hg8240h ve analog telefonu da hg8240h'a bağlı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bparker -- 6 Temmuz 2025; 14:39:8 >

• HesaplıBilgi kullanıcısına yanıt

ont ve gpon modem aynı şey.

Gayet iyi anladım.

Huawei GPON terminal/ONT olduğu ve Wifi/router özelliği olmadığı için oradan Tilgin'a bağlıyorsunuz eve kablosuz internet dağıtımı için.

Yalnız yeryüzündeki en kötü seçimlerden birisi olabilir Tilgin marka Wifi konusunda. Kalıbının cihazı değil. Doğru düzgün bir Wifi router bağlarsanız çok iyi olur, Keenetic veya Tp Link/Zyxel bile olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 6 Temmuz 2025; 14:38:19 >

Babamı evdeki wifi şifrelerini değiştirmek zorunda bırakacağım için daha router meselesine bulaşmadım, rahatını bozmaya değmeyebilir.

Yeni Wifi cihazına Tilgin'daki halihazır SSID ve WPA2-PSK şifreyi tanımlarsanız client/istemci aygıtlar hiç ses etmeden bağlanıyor hocam genelde. Babanızın ruhu duymaz. Test ettim, onayladım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 6 Temmuz 2025; 14:45:25 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: programmer_onur

Yeni Wifi cihazına Tilgin'daki halihazır SSID ve WPA2-PSK şifreyi tanımlarsanız client/istemci aygıtlar hiç ses etmeden bağlanıyor hocam genelde. Babanızın ruhu duymaz. Test ettim, onayladım.

iyi fikir, evet. router alırsam bunu yapacağım.

Anladım sizin ont baya değişikmiş ilk kez gördüm varmış demek ki telefon girişli ont 

Aynen aynı ssid ve şifre kullanılırsa cihazlar şaşırmadan bağlanıyor. Kamera, robot süpürge, beyaz eşya, mi-box vs.

• mito1172 kullanıcısına yanıt

TT ftth'ta ev telefonu hizmeti alan herkes bu hizmeti ont ile almıyor olabilir tabii. TT router'ının telefon çıkışıyla hizmet alan aboneler router iade etmek istediklerinde telefon hizmetini nasıl alacaklar? Türk Telekom voip ayarlarını bile paylaşmayabilir. Telefon hizmetini ONT'den almak üzere telefon çıkışlı ONT talep edebilirler mi acaba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bparker -- 7 Temmuz 2025; 15:50:52 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.