Şimdi Ara

Trump yüklenince sıraya girdiler... Tehditle 9.5 milyar $

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.119
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 2017 yılının başından itibaren 8 aylık dönemde otomotiv devleri Amerika’da adeta yatırım atağına kalktı. Bu atak sadece ABD’li otomotiv markalarından değil Alman, Japon, Güney Kore ve İsveçli markalardan da geldi. 8 ayda toplam yatırım tutarı 9.5 milyar doları bulurken, bu yatırımlar ülkede 12 bin kişiye yakın istihdam yarattı. İşte bu yılın başından itibaren ABD’de gerçekleşen yatırımlar şöyle:

    General Motors (GM)
    Amerika’daki mevcut fabrikalarına farklı alanlarda toplam 1 milyar dolarlık yatırım yaptı ve 1500 kişiye yeni istihdam yarattı.

    Fiat Chrysler (FCA)
    Ohio ve Michigan’da 2 bin kişiye istihdam sunacak 1 milyar dolarlık yatırım yaptı.

    Hyundai
    Ülkededeki mevcut fabrikalarında 1 milyar dolarlık yatırımı hayata geçirdi.

    Ford Motor
    Michigan’da 1.2 milyar dolarlık yatırıma imza attı, yaratılan istihdam sayısı henüz açıklanmadı.

    Toyota
    Kentucky’de 1.3 milyar dolarlık yatırımı başlattı. Yeni istihdam oluşmadı.

    BMW
    Güney Caroline’da 2018-2021 yılları arasında bin kişiye yeni iş imkanı sağlayacak 600 milyon dolarlık yatırım başlattı.

    Toyota ve Mazda
    4 bin kişiye iş imkanı sunacak olan 1.6 milyar dolarlık yatırıma başladı. İki Japon marka, Ağustos ayı başında ABD’de endüstriyel işbirliğine gitmek üzere anlaşma imzalamıştı. İki markanın ortak kuracağı fabrikada elektrikli otomobiller üretilecek.

    Honda
    Ohio’da 267 milyon dolar tutarında 300 kişiye iş imkanı sunacak olan yatırımını hayata geçirdi. Fabrikada daha fazla Accord üretilecek.

    Volvo
    İsveç kökenli marka Güney Caroline’da 500 milyon dolarlık yatırıma başladı. Bu yatırım 1900 kişiye iş sağlayacak.

    Daimler (Mercedes) AG
    Alabama’daki SUV fabrikasında 600 kişiye istihdam isthdam yaratacak olan 1 milyar dolarlık yatırımını başlattı. Bu fabrikada 2020’den itibaren elektrikli SUV modelleri açıklandı. Ayrıca fabrikanın yanında batarya da üretilecek.







  • Güç.. Gercek guç. Çakma degil oyle lafta degil.. Yaptirtirlar...

    Tehdit mehdit adam ulkesini dusunuyor. Darisi basimiza



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nzm_turkey -- 25 Eylül 2017; 13:13:59 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • basketcıler adama serseri desin sanatçılar adama küfür etsin ama adam dediğini yaptırıyor....işe ihtiyacı olana iş fırsatı acıyor....
  • Eyy amerika sen kimsin ya

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Toyota öyle böyle yatırım yapmıyor amerikan pazarını kaptırmamak için.
  • Adambaşı 1 teklik kafa koparmış, isterlerse vermesinler.
  • adam görgüsüz mörgüsüz ama çaat diye yatırım yaptırıyo
    hoş o paralarla da teröristleri besliyo orası da ayrı
  • Hocam bunlar tamamen politika. Bir cogu zaten yapilacak olan yatirimdir ama Trump sahipleniyor iste.
    Bunlarin hepsinin fabrikalari var. yatirim denilenlerin cogu yeni fabrika degil. Olan fabrikada model degisimi. Trump olmasa model degismeyecek miydi degisecekti. Yersen.

    Ki bir yeni modelin fikrinin ortaya cikisindna uretime kadar gecen surenin 3-4 yil oldugunu dusunursen bu yatirimlarin sanmiyorum ki hic biri Trumpdan sonra karar verilmis olsun.buyuk ihtimal karar verilmisti ama politikadan dolayi goze sokulmaya baslandi.

    Bir tek Toyota ve Mazda bence Trump sayesinde Amerikaya gelen yatirimdir.
  • ne var yani bizde kabile lideri barzaniyi tehdit ediyoruz, bak nasıl ipledi bizi iptal etti referandumu
  • Dünyanın bir yerinden, dünyanın başka yerindeki bir hıyara özenmek... "Helal olsun" demek... Dünyadan zerre anlamayanların işi...

    Trump'un yaptıkları ABD'nin uzun vade çıkarları ile çok fena çakışıyor. Özellikle Meksika ve Latin asıllı Amerikalılar, göçmenler ve kaçaklar konusunda ileri geri konuşması... ABD insan kaynakları politikasının kökünü dinamitliyor hıyar. Çok da fifi gerçi...

    Bu yatırımlar vs. konusunda o kadar dar bir alandan bakıyorsunuz ki dünyaya, Trump'ın yediği nanelerinin size ne sonuçlar doğuracağını gözlemlemekten acizsiniz. Bak sana bir şey anlatayım:

    Ben kendi teknolojisini geliştirmiş, kendi sınıfında dünyanın en sağlam ve ince ve hafif yapay taşını üretiyorum. Geçen yıl ABD'nin en büyük yapı malzemeleri üreticisi olan firma ile görüşme halinde idik. Niyetimiz teknoloji transferi yapmak idi. Ben teknolojimi kısıtlı olarak onlara devredecektim. O bölgede benim teknolojim ile üretip, o bölgeye satmalarına izin veren bir transfer anlaşması yapacaktım. Sonra Trump iktidar oldu. Bizim çapsız hükümet, 3 kuruş geçici sermaye için bangır bangır Türkiye'nin imajını "islam ülkesi"ne çektiği için, ABD'de de Trump gibi bir ırkçı iktidar olduğu için bütün ABD'li firmalar kendini geri çekti. Bir islam ülkesi ile uzun boylu iş yapmak istemiyor adam. Oturdun mu kıç üstü? ABD'de böyle bir değişimin yaşanma ihtimalinin git gide büyüdüğünü ben 12-13 yıl önce görüyordum. Sen bunun olacağını öngörsen ve "nüfusu müslüman laik ülke" imajını korusan, yani muhafazakar olacaksan gene olsan da, bir Merkel nasıl muhafazakarsa öyle muhafazakar olsan, El Nusra ile iş tutmasan, İran'dan petrol kaçırmasan falan, piyasayı geren faktörlerden pek etkilenmezdin.

    Aynı şekilde ihracatının %85'i gümrük birliği ülkelerine, atar yapıyoruz batıya... Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?

    Şimdi, Trump'ın piyasayı germesi uzun vadede ABD'ye yarar mı? Hayır. Neden? Çünkü ben büyürsem ABD daha da çok büyür. Nasıl yani? Basit. Türkiye ekonomisinin %62'si yabancı sermayeden oluşuyor. Ben büyürsem batı büyür. Trump ortalığı gerip beni küçültür ise, ABD de küçülür. Kapiş? Yani ülkesinin hayrına iş yapmıyor o hıyar. Tamamen değişen dünyanın yapısı gereği işsizliğe, dar gelirliliğe mahkum, eğitimsiz, hödük ve çapsız olan kocaman bir nüfusa populist artistlikler yapıyor.

    Bu yaptığı da gelişmiş ABD ile bu mağara adamı ABD arasındaki gerilimi arttırıyor. Bu da çok yanlış. Yani, Orta ABD kırsalındaki tipik bir hödük Amerikalı ile, Newyork'daki, Chicago'daki, San Francisco'daki arasında zaten olan nefreti, çatışmayı arttırıyor bu salak. Bana bir yerlerden tanıdık geliyor. Ama hoş değil. Sonucu da ne ABD'ye yarar, ne Türkiye'ye.

    O yüzden neye helal olsun dediğinizi tam anlamıyorum. Biraz geniş düşünün.




  • Başarı budur, ülkeye Araplara silah satarak da milyarlar kazandırdı, diğerleri kumda oynasın dese yeridir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt
    sakın yanlış anlama yazını okuyunca(iş le alakalı bölümde) bir an bu geldi aklıma...



  • aviregal kullanıcısına yanıt
    Aynen böyle...

    Ülkemizin imajı ile dünyada artışta olan korkuların ve bu korkuların körüklediği siyasi değişimlerin birbiri ile çatışması Türkiye'de eşek gibi çalışan, bir şeyler geliştiren onca yatırımcının olduğu yerde saymasına sebep oldu. Bu noktada çok büyük konuşacağım. Üzerine alınan alınsın. Çekemeyen anten taksın:

    Ben bu yatırımı geçtim oturmuş ve politikaları istikrarlı bir ülkede yapmayı, 2005 yılında bağımsızlığını ilan etmiş, geleceği belli olmayan, 670.000 nüfuslu Karadağ'da yapmış olsam çoktan bir kaç teknoloji transferi yapmıştım. Ülkenin içinde bulunduğu hali özetlemeye yeter sanırım. Türkiye'nin ekonomik ilişkilerinin bel kemiğini oluşturan ülkelerin siyasi akımları ile, ülkemizin imajı bir tezat halinde. Bunu aklı başında, vasat zekalı herhangi bir yönetici 15 yıl öncesinden rahatlıkla görebilirdi. Yöneticilerimizin bunu göremeyecek kadar çapsız olmadıklarından da eminim. Gerçekleri görmelerine rağmen, tamamen art niyetle hareket ederek, şahsi çıkarları ve şahsi hayalleri doğrultusunda ülkeye yön verdiklerini düşünüyorum. Bu da beni üzüyor. Ben kazanmışım, kazanmamışım bana çok fark etmez. Ben iyi bir hayatı öyle ya da böyle yaşarım. Para bassam uçup kaçmam, gidip kendime 30 metrelik bir yat almam. Bu kötü gidişat yüzünden batsam bitsem, şu an yaşadığım kalitedeki hayattan düşük kalitede bir hayat da yaşamam. Dolayısı ile bana bir şey değişmez pek.

    Ancak, bir şeyleri başarsam, etrafıma, aidiyet duyduğum bu coğrafyaya, bireyi olduğum halkıma bir faydam dokunur. Bir teknoloji geliştirme vakfı kurarım mesela. Çocuk okuturum. Yurt dışına kaybettiğimiz beyinlerin girişimci olanlarını yerinde finanse ederim, hiç olmazsa Türk sermayesi altında kalmalarını sağlarım, daha uzar gider... Yani, bizimkiler kendi bacağına sıkıyor. Farkındalar da aslında. Ama şahsi hayaller gerçekleştirilebilir fırsatların önüne geçiyor. Fırsatlar kaçıyor... Türkiye'nin bu büyük potansiyelinin içinde bu ziyanlığı görmek ise her vatanseveri üzer. Yoksa bana hayat değişmez. Ben milyonlar kazansam pek uzamam. Batsam gitsem de pek kısalmam. Ne olsa mevcut standartlarımı koruyacak parayı ben bir şekilde kazanırım.

    Dünyanın en büyük 16'ıncı ekonomisi, bulunduğu coğrafyanın en büyük bölgesel gücü, 90 milyon nüfusu, yüksek kalitede insan kaynağı, her alanda iyi eğitimli profosyonellerin bulunabildiği Türkiye ile sikko Karadağ'ı kıyaslayıp, bir yatırımı "şu an henüz 12 yaşında olan ve geleceği belli olmayan Karadağ'da yapsam daha iyiydi" demek durumun vehametini ortaya koyuyor bence. Anlayana, söylediğim laf çok büyük ve çok ağır. Tabi anlayana...




  • Katar'a da çöktüydü geçenlerde...
  • Amerika'nın reisi ortalığı her konuda karıştırdı. Çenesi maşallah çok çalışıyor. Kendine düşman edinmekte birisi gibi çok usta birisiymiş.
  • gerçek güç bu işte, bizimkilerde yaptırım yapmayanı sattırmayacağız dese keşke, ama nerde o yürek
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.