Şimdi Ara

Transformator Hakkında Bilgi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
700
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Elime böyle bir trafo geçti. Ayarlı güç kaynağı trafosu.

    Primer sargıya iki farklı voltaj verdiğimizde çıkış ona göre değişmez mi? Çıkış voltajlarını hangi giriş voltajına göre yazılmış anlamadım. 380V verdiğimizde 30V çıkıyorsa 220V verdiğimizde 30V çıkmaz. İki adet primer sargı mı mevcut trafoda? İki adet primer olsa 3 giriş ucu olmaz mı? Yanlış da yazılmış olabilir.

    Bu trafo 150W mı 550 W mı?

    Resimleri de ekledim. İyi akşamalr.


     Transformator Hakkında Bilgi Transformator Hakkında Bilgi Transformator Hakkında Bilgi







  • Trafo gücü toplam 550VA,,şebeke hattı yada sanayi hattı ile çalışır.Resim üzerinde işaretlendirdim.Evde kullanımda 380V girişten akım vermeye gerek yok.0-15V sekonder tarafından 50 Hz. indüklendiğinde(sakın şebekeden direk vermeyin,bu inverter örneğidir) 0-380V uçlardan 380-390 VAC alınabilir.
    Size yarayan tarafı dediğim gibi 0-220V uçları ile şebeke beslemesi girin,işinize gelen voltajdan da çıkış alın.Ör;0-45VDC arası ayarlı güç kaynağı istiyorsanız 0-30V çıkışdan akım almak gibi.

    Size en garanti olanı yazıyorum;bu işaretlediğim uçları siz bir multimetre ile teyid(doğrulama)edeceksiniz.Kısaca M.metre kısa devre modunda yüksek gerilim uçları kendi aralarında kısa devre göstereceği gibi 0-15-30V da kendi aralarında kısa devre gösterir,göstermesi gerekir.Fark;0-220-380V uçlar arası diğer sargıya göre daha yüksek iç dirence sahiptir.
    Tahminen 0-220V arası direnç 4-7 ohm arası(iletken çapı ve m.metreye göre değişir)gösterecektir.

    Bu itibarla,kati tavsiyem kontroldur,,,,bütün uçlar arasında kısa devre gösteriyorsa yada her hangi bir uç ile trafonun saçları arasında kısa devre gösterirse kullanmayın,arızalı demektir,başınıza iş açar.Tehlikelidir yani.

    http://tinyurl.com/nzuwh6m" data-href="http://tinyurl.com/nzuwh6m">
     Transformator Hakkında Bilgi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 28 Kasım 2013; 19:57:22 >




  • cyborg1981 kullanıcısına yanıt
    verilen ölçülere 550VA yaklaşık 500w gücünde.

    380 de bağlantı tipine göre(yıldız-üçgen) voltaj değişikliği olabilir.

    özel üretimde olabilir.kaliteli birşeye benziyor, sanırım alman malı :)
  • Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

    Bu bana bir hediye aslında, elektronikçi bir komşumun hediyesi. Gün gelir kullanırım diye saklayacağım. Şimdilik o kadar güç isteyen bir sisteme ihtiyaç duymadım.

    0'ın biri primer sargının, diğer 0 ise sokender sargının sıfırı mı oluyor? Ölçmeden kesinleştiremeyiz sanırım. Yakın zamanda ölçümlerini yaparım buraya da yazrım arkadaşlar.

    Saygılarımla...
  • Başınıza iş açar dediniz de aklıma geldi.

    Hiç unutmam ben liseye giderken, bir arkadaş öğretmene ödevini gösteriyordu. Devreye enerji vermesinden 5 saniye sonra trafo alev alev yanmaya başlamıştı, hemen söndürmüştük. Sanki o zamanlar bizi, şimdiki öğrencilerden daha çok zorluyorlardı.

    Elektronik mezunuyum ama 2012 yılının başına kadar elektronikle hiç uğraşmadım desem yeridir. Son iki yılda sanki içime Nikola Tesla'nın ruhu girmiş gibiyim. : ) Gelin görün ki; şimdi de hobilere ayıracak ne para ne de ortam uygun.

    İyi akşamlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cyborg1981

    Başınıza iş açar dediniz de aklıma geldi.

    Hiç unutmam ben liseye giderken, bir arkadaş öğretmene ödevini gösteriyordu. Devreye enerji vermesinden 5 saniye sonra trafo alev alev yanmaya başlamıştı, hemen söndürmüştük. Sanki o zamanlar bizi, şimdiki öğrencilerden daha çok zorluyorlardı.

    Elektronik mezunuyum ama 2012 yılının başına kadar elektronikle hiç uğraşmadım desem yeridir. Son iki yılda sanki içime Nikola Tesla'nın ruhu girmiş gibiyim. : ) Gelin görün ki; şimdi de hobilere ayıracak ne para ne de ortam uygun.

    İyi akşamlar.

    Anlayışınız için teşekkür ederim.
    Hocam önce güvenli ortam,güvenliği sağlamak diye düşündüğümden işi hiç bilmeyen için tavsiye de bulunmuştum.O yazım elbette sizin gibi bu işin okulunu okumuş dostlara geçerli değildir.
    Yazılarımla bir üyemize cüzi zarar gelirse altından kalkamam,hesabını da veremem diye düşündüğümden en alt kademeden anlatıyorum.Hoş görülmem dileğiyle...

    Not=Evet sizden tepki gördüğümden değil,,böyle yazmam sebebini açıklamak adına yazdığımın bilinmesini isterim.




  • Ne demek, olur mu öyle şey? Ben sadece bir anımı anlatmak istemiştim. İnsan ölene kadar öğrencidir. Ne demiştim, 2 yıllık bir elektronikçiyim. Beni hiç bilmiyor kabul edebilirsiniz. :) Temelim olsa da emin olun öğrenecek çok şey var. İnsan öğrendikçe, paylaştıkça, yardımlaştıkça var olur.

    Doğru söylüyorsunuz, güvenlik en önemli şey. Ben de hep mesajlarımda güvenlik uyarıları yaparım. Geri gelmeyen tek şey sağlık.

    Saygılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cyborg1981 -- 28 Kasım 2013; 22:09:22 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Forum hakkında bilgi
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Eyvallah hocam,
  • Herkese iyi günler arkadaşlar;

    Biraz geç olsa da trafoyu en sonunda ölçtüm, değerleri çizdim. Hala elektrik vermedim. Biraz güce ihtiyacım oldu, hem trafoyu ölçerim hem de kullanmış olurum dedim.

    Ölçümlere göre iki sarım olduğu görülüyor, 0-380V grubu, tek sarımdan uçlar çıkarılarak oluşturulmuş oluyor. Primer sargıya 15, 220, 380VAC uygulanabilir anlamına geliyor. Sarımlardaki tellerin kalınlığı inceliği belli olmuyor.

    Arkadaşlar yorumlarını bekliyorum.

    Saygılarımla...
     Transformator Hakkında Bilgi




  • Ölçüm sonucunda trafonun sağlam oldugu anlaşılıyor. Bağlantı Şekli en uygun yukarda yazdığım gibi olmalı. Aslında bu trafoyu 0-15-220V. arasında 15V almak amaçlı da kullanabilirsiniz.(kademeli trafo) Tabi bu güvenlik açısından biraz sorunlu olur.Bence en uygunu yukarda resmini cizdigim şekil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sayın malisert çok teşekkür ederim.

    15V çıkış olayını tam olarak anlamadım. Benim bildiğim kadarıyla çıkışlar, ikincil sargıdan alınır. Sarılır sarılır bir uç çıkarılır ve sarmaya devam edilir sonra bir uç daha çıkarılır, bu böyle devam eder. Bu tarafoda çıkış almak için birincil sargı kullanılıyor, çok ilginç. Ben "kademeli trafoyu" biraz araştırayım en iyisi.

    220V'tan 30V alıp onu kullanırım ben de.

    Tekrar saygılarımı sunuyorum...
  • Bende teşekkür ederim.
    Evet bahsettiğim kademeli konusu biraz ayrıntı ister hocam.
    Bu sebeple 30 volt sargisini akım almada kullanırsanız problem olmayacaktır. Kolay gelsin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.