Şimdi Ara

Sumo Robot Hakkında Bilgi Sahibi Olan

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
983
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar sumo robot yapmaya başladım fakar cisim sensörü olarak ne kullanacağımı bilemiyorum bilgi sahibi olan varsa bilgisini paylaşırsa sevinirim

• Biz de geçen yıl mini sumo yapmıştık. Bu yaz bir tane daha yapmayı düşünüyoruz. Genelde Türkiye'de MZ80 kullanılıyor (yurtdışında m18 d80 diye geçiyor galiba).
    Biz de bunları kullandık. Diğer çok kullanılan ise (eskiden özellikle) Sharp sensorleri. Fakat sharp lar logic değil analog çıkış veriyor. MZ80 ise logic. Yani MZ80 var yada yok diyor
    ama sharp uzaklığı da söylüyor. Biz projede sharp kullanmayı düşündük fakat geç tepki verince (biz de yanlış kullanmış olabiliriz) MZ80 kullandık.

Bu sefer OMRON
    E3Z-D62
    kullanmayı düşünüyorum. Bu da digital. Fiyatı da indirimde galiba (http://www.malzemeyeri.com/Omron-E3Z-D62-Endustriyel-Cisim-Sensoru,PR-6.html)

OMRON ve MZ80 in trimpotla menzilleri ayarlanabiliyor.

• Çok teşekkür ederim
  • Peki ben de size soru sorabilir miyim?
    Motor olarak bir öneriniz var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kedi008 -- 24 Haziran 2015; 0:12:43 >
  • Kaç motor kullanıcaksınız
  • Geçen sene 4 kullanmıştık ama bu sene 2 düşünüyoruz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba,

Sumo robotlarda Türkiye'de en çok kullanılan Sensör http://www.f1depo.com/Keyence-PZ-G41N-Endustriyel-Kizilotesi-Sensor,PR-277.html'dir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ankabot -- 24 Haziran 2015; 16:45:58 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Mini Sumo robot motoru içinse bu motorlar en ideal seviyede motorlardır. http://www.f1depo.com/6V-600Rpm-Reduktorlu-Mikro-DC-Motor-ULTRA-HP,PR-413.html motoru kullanabilirsin
  • Fakat bu sensör 12 voltta çalışıyor buna da dikkat etmek lazım. Keyence iyi firmadır. Öneri için teşekkürler. Torku ne kadar?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kedi008 -- 24 Haziran 2015; 22:22:42 >
  • Merhaba Arkadaşlar, Sumo kategorisinde ben Türkiye 2.si oldum, derecem var bu konuda.

Sensör olarak en iyisi Keyence marka, eğer maliyet olarak düşük birşey istiyorsanız ve yeni başlıyorsanız MZ80 kullanılabilir. Yarışmalarda Zirveyi almak istiyorsanız Keyence şart ama.

Motor olarak Maxon RE35, RE40 veya DCX 35L en iyi motorlar bu konuda. Gene maliyet olarak biraz daha düşük istiyorsanız 1000rpm Redüktörlü Proton motorlara bakabilirsiniz.

Bu malzemelerden önce en önemlisi o motorları çalıştırabilecek bir motor sürücüdür. Röle kullanırsanız hız ayarı yapamazsınız. Ayrıca röleler kesin yapışır ve hiçbir işe yaramaz. En az 50v 150A bir motor sürücüye ihtiyacınız var.

Bir başka önemli husus ise robotun ön panelidir. Ön panel ile yer arasında ışık geçmeyecek kadar mesafe olmalıdır. Yerden toz kaldırması lazım ön panelinizin.

Kolay Gelsin.

• Robotu yere nasıl sıfırlıyorsunuz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: SéRD@R ~

Merhaba Arkadaşlar, Sumo kategorisinde ben Türkiye 2.si oldum, derecem var bu konuda.

Sensör olarak en iyisi Keyence marka, eğer maliyet olarak düşük birşey istiyorsanız ve yeni başlıyorsanız MZ80 kullanılabilir. Yarışmalarda Zirveyi almak istiyorsanız Keyence şart ama.

Motor olarak Maxon RE35, RE40 veya DCX 35L en iyi motorlar bu konuda. Gene maliyet olarak biraz daha düşük istiyorsanız 1000rpm Redüktörlü Proton motorlara bakabilirsiniz.

Bu malzemelerden önce en önemlisi o motorları çalıştırabilecek bir motor sürücüdür. Röle kullanırsanız hız ayarı yapamazsınız. Ayrıca röleler kesin yapışır ve hiçbir işe yaramaz. En az 50v 150A bir motor sürücüye ihtiyacınız var.

Bir başka önemli husus ise robotun ön panelidir. Ön panel ile yer arasında ışık geçmeyecek kadar mesafe olmalıdır. Yerden toz kaldırması lazım ön panelinizin.

Kolay Gelsin.

mikroişlemci olarak ne kullanıyorsunuz?arm değilse neden arm kullanmadınız?

• kedi008 K kullanıcısına yanıt
    Bu resimler sana yardımcı olur herhalde. Şuan böyle ön paneli ile zemin arasında boşluk olduğuna bakmayın, metal dohyo'ya koyunca robot yapıştığı için o boşluk kalmıyor. Bu 2013 yılında sahip olduğum ve şimdiye kadar ki en kötü robotumdu.

• şey sadece üye? kullanıcısına yanıt
    Mikroişlemci olarak PIC16F877A gayet yeterli oluyor. Arduino ve Arm gibi platformlarda yapılabilir tabi. Devrelerini kendimiz tasarladığımız için PIC kullanması daha kolay oluyor.
  • Sumo robotlarda herhangi bir boyut kısıtlama yada klasman varmı? Agır siklet gibi
  • quote:

Orijinalden alıntı: SéRD@R ~

Mikroişlemci olarak PIC16F877A gayet yeterli oluyor. Arduino ve Arm gibi platformlarda yapılabilir tabi. Devrelerini kendimiz tasarladığımız için PIC kullanması daha kolay oluyor.

peki böyle yarışmalara stm32f407 gibi kartlarla girebilir miyiz?
  • enemywalker kullanıcısına yanıt
    Sumo robotlarda Nano Sumo, Mini Sumo , Sumo ve Mega Sumo olarak farklı kategoriler var. Ülkemizde olanları ise Mini Sumo ve Sumo katagorileri. Her kategorinin kendisine göre boyut ve ağırlık sınırı var. Mini Sumo için robot boyutları 10x10cm yükseklik sınırsız, ağırlıkta 500gr. Sumo için ise 20x20cm ölçüler, yükseklik sınırsız, ağırlık olarak 3kg olması gerekiyor en fazla robotların.
  • Tabiki istediğin geliştirme kartını kullanabilirsin. O konuda herhangi bir sınırlama yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serdareng -- 30 Haziran 2015; 20:47:48 >
  • Cevabınız için teşekkürler.24v yüksek torklu bir robot yapmayı düşünmüstüm.
  • enemywalker kullanıcısına yanıt
    Olabilir, bizim 48v'luk robotumuz vardı. :D Maxon RE40 serisinden. Kolay gelsin :)
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.