Şimdi Ara

trafo volt amper ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
8.969
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar trafolar elektriği yükseltirken akımı daha mı çok çekiyor yani aradaki farkı akımla mı kapatıyor? eğer böyleyse 1 volt için kaç amper gerekir?

• trafo denilen cihaz
    girişi voltajı ile çıkış voltajı arasında bir oranı sağlamaya yarar
    mesela
    220 / 12 trafo girişteki 220 voltu 12 volta düşürür

trafodan çekebileceğin akım ise trafonun watt değeri ile ilgilidir

örneğin 220 / 12 - 10 Watt trafodan yaklaşık 1 amper çekerken
    100 Watt trafodan yaklaşık 10 amper çekebilirsin
  • akımdan fedakarlık edersin gerilim kazanırsın gerilimden fedakarlık edersin akım kazanırsın.

Fakat güç(w) değişmez .
  • peki 100 watt lık bi trafonun sekonder uçlarına 12volt 30 ma uygulasam primerden 220 volt 10 amper çekebilirmiyiz kardeş onuda açıklarmısın lütfen..
  • quote:

peki 100 watt lık bi trafonun sekonder uçlarına 12volt 30 ma uygulasam primerden 220 volt 10 amper çekebilirmiyiz kardeş onuda açıklarmısın lütfen..

evt bu durumda ne oluyor ozaman bide trafo herhangi bir kazanç sağlamıyomu yani akım veya gerilim yükseltilirken diğerinden mi yararlanılıyor.
  • trafolarda giren ve çıkan enerjiler eşittir.(kayıpları yok sayarsak) dolayısıyla giriş ve çıkış akım-gerilimlerde de buna bağlı bir oran vardır. yüksek gerilim ve düşük akım giriyorsa, düşük gerilim ve yüksek akım çıkar.
  • VgirişxIgiriş = V çıkışxIçıkış (aradaki Foucault ve bakır kayıplarını belirtmedim %10 kadardır iyi bir trafoda.
    Giriş çıkış gerilimleri trafo sargılarının birbirine oranı ile belirlendiği için hazır bir trafoda sabittir. Bu oranı yakalamak için yüksek voltaj için çok turlu ince, düşük voltaj için az turlu kalın tel sarılır. Dolayısıyla 12 volt 10 amperlik bir trafoya ac olarak girişten 12 volt verirseniz çıkıştan 220 volt 0.5 amper alabilirsiniz. Birde 12 voltta 30 mA verip 220 voltta 0.5 amper de alamazsınız giriş gücü = çıkış gücü olmalı tabi kayıpları da eklemedim prensip böyle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 26 Kasım 2011; 17:43:22 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    1 amper diyot
    12 yıl önce açıldı
    akım trafosu
    20 yıl önce açıldı
    12v röle
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için çok saolun..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sozuak

VgirişxIgiriş = V çıkışxIçıkış (aradaki Foucault ve bakır kayıplarını belirtmedim %10 kadardır iyi bir trafoda.
    Giriş çıkış gerilimleri trafo sargılarının birbirine oranı ile belirlendiği için hazır bir trafoda sabittir. Bu oranı yakalamak için yüksek voltaj için çok turlu ince, düşük voltaj için az turlu kalın tel sarılır. Dolayısıyla 12 volt 10 amperlik bir trafoya ac olarak girişten 12 volt verirseniz çıkıştan 220 volt 0.5 amper alabilirsiniz. Birde 12 voltta 30 mA verip 220 voltta 0.5 amper de alamazsınız giriş gücü = çıkış gücü olmalı tabi kayıpları da eklemedim prensip böyle.

giriş gücü=çıkış gücü prensibine göre çıkıştan 1.5A alınırsa ,giriş amperide 1.5A mi olur.yoksa wat olarak giriş ve çıkış aynı mı olacak.

• ideal bir trafoda
    Wgiriş=Wçıkış
    dolayısı ile
    Vçıkış x Içıkış = Vgiriş x Igiriş
    olmalı...
  • quote:

Orijinalden alıntı: kadir26

quote:

VgirişxIgiriş = V çıkışxIçıkış (aradaki Foucault ve bakır kayıplarını belirtmedim %10 kadardır iyi bir trafoda.

giriş gücü=çıkış gücü prensibine göre çıkıştan 1.5A alınırsa ,giriş amperide 1.5A mi olur.yoksa wat olarak giriş ve çıkış aynı mı olacak.

Formülü verirken güç değerleri üzerinden verdim. Güç akım ve gerilim değerlerinin çarpımından oluşur o nedenle akım yada gerilim için 12 volt versem şunu alabilirmiyim diyemezsiniz. Trafo 220/12 ise ister 220 verir 12 volt alırsınız ister 12 volt verir 220 volt alırsınız tabi verdiğiniz gerilimler AC olmalı.

Akım için ise direkt bir etkiniz olamaz. Trafonun tel çaplarınca belirlenir. Bu tip trafolara 1 amper versem diyemezsiniz çünkü boşta bir trafo sadece kayıplarını karşılayacak akımı çeker, örneğin 100 watt trafoya giriş gerilimi uygularsanız direkt 100 watt çekmez sadece kendini aktif tutan yani kayıpları oranında güç çeker örnek veriyorum 5 watt gibi. Bir de çekilen güç arttıkça bakır kayıpları ile çekirdeğin yüksek akımla oluşan doyma durumuna göre foucault (fuko akımları da denir ama manyetik akı ile ilgili) kayıpları artar. Dolayısıyla verimi de düşer.

Sonuç olarak şu akımı versem yada şu voltajı versem bu akımı alırmıyım diyemezsiniz, telin çapına ve trafonun hesaplanan işletme gerilimi ile gücüne bağlı olarak verilen giriş voltajına göre çıkış voltajı ve akımı alabilirsiniz. Bunlar dc olamaz yani 12 volt aküyü bağlayayım da 220 alayım mümkün değil.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: kadir26

quote:

Formülü verirken güç değerleri üzerinden verdim. Güç akım ve gerilim değerlerinin çarpımından oluşur o nedenle akım yada gerilim için 12 volt versem şunu alabilirmiyim diyemezsiniz. Trafo 220/12 ise ister 220 verir 12 volt alırsınız ister 12 volt verir 220 volt alırsınız tabi verdiğiniz gerilimler AC olmalı.

Akım için ise direkt bir etkiniz olamaz. Trafonun tel çaplarınca belirlenir. Bu tip trafolara 1 amper versem diyemezsiniz çünkü boşta bir trafo sadece kayıplarını karşılayacak akımı çeker, örneğin 100 watt trafoya giriş gerilimi uygularsanız direkt 100 watt çekmez sadece kendini aktif tutan yani kayıpları oranında güç çeker örnek veriyorum 5 watt gibi. Bir de çekilen güç arttıkça bakır kayıpları ile çekirdeğin yüksek akımla oluşan doyma durumuna göre foucault (fuko akımları da denir ama manyetik akı ile ilgili) kayıpları artar. Dolayısıyla verimi de düşer.

Sonuç olarak şu akımı versem yada şu voltajı versem bu akımı alırmıyım diyemezsiniz, telin çapına ve trafonun hesaplanan işletme gerilimi ile gücüne bağlı olarak verilen giriş voltajına göre çıkış voltajı ve akımı alabilirsiniz. Bunlar dc olamaz yani 12 volt aküyü bağlayayım da 220 alayım mümkün değil.

şöyle diyebilirmiyiz.formüle göre,220/12v trafonun çıkışına 50w lamba bağlasak,50/12=4.16 A çeker.220v girişde de, 50/220=0.22 mA olur.giriş amperini öğrenmek istiyorum.hesap doğrumudur.

• Yöntem doğru ama trafo kalitesinden tutun da anlık şebeke voltajı, lambanın gerçekte üretim toleransları nedeni farklı güce sahip olabilmesi durumu dışında kayıpları katarsanız bundan biraz daha fazla çekebilir. Teorik olarak hesabınız doğru. .22 mA değil de .22 A demelisiniz orada ufak bir birim hatası olmuş. Diyebilirsiniz ki yaklaşık .25 A yani 250 mA çekilir.
  • Merhabalar,
    Bana bi transformatör lazım değerleri 400V/230V/300MA Burada MA değeri neyi ifade ediyor? Farklı bi değerde kullansak ne gibi sıkıntılarla karşılaşırım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.