Şimdi Ara

TR sorunu bakmadan geçmeyin!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
253
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bende bir tane pır sesnsör vardı. Beslemenin hepsi Tr üzerinden ( sanırım bc 548) sağlanıyordu. Geçen gün yandı ( buharlı tren gibi duman çıktı) hemen beslemeyi kestim. Sensör devresi çalışıyor ama hareketin algılandığında yanan led sönük yanıyor ama hareketi algılıyor. Ayrıca devre üzerinde 555 zamanlayıcı vardı.(sanırım hala sağlam) Rölenin çekik kaldığı zaman yanan led normal yanıyor. Bir de pır sensörünün ve ledinin olduğu yerde sanıtım lm324 vardı. Şimdi oralardaki bir kısa devre yüzünden tr yanmış olabilir mi lm 324 ü de değiştirmem gerekir mi? Şemayı bulsam da koyabilsem. Herkese teşekkürler

• Beslemen'de zener diod varmı !! Yoksa o transistor değil LM78M05 ( BC tipi 5 Volt Regülatör ) olabilir.
    Bir bakarmısın ne olduğunu tam olarak bilelim.
  • Elimdeki kılavuzda tr yazıyordu. Yanlışım yoksa tr nin beyzi 5.6 v zener vardı
  • Tamam zener varsa transistör. çevresindeki elemanları kontrol ettikten sonra Transistörü değiştirmekte fayda var.
  • quote:

Orjinalden alıntı: melih.yanardağlar

Beslemen'de zener diod varmı !! Yoksa o transistor değil LM78M05 ( BC tipi 5 Volt Regülatör ) olabilir.

78L05

.oO°Oo.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Mesudum

quote:

Orjinalden alıntı: melih.yanardağlar

Beslemen'de zener diod varmı !! Yoksa o transistor değil LM78M05 ( BC tipi 5 Volt Regülatör ) olabilir.

78L05

.oO°Oo.

Evet Pardon "M" serisi BD kılıfa yada SMD kılıfa sahipmiş kılıf hatası yapmışım.
  • TR nin iç direnci artıp akımı azaltıyor olabilir mi ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bence o beyzdeki zeneri de 4.7V zener ile değiştirirsen daha iyi olur. Demek ki Vbe için 5.6V fazla gelebiliyormuş... bir tasarım hatası olabilir yani...
    Bir de beyze seri bir direnç varsa değeri nedir acaba... Ya da seri bir zener ise iş biraz daha değişir. LM324 ün giriş ve çıkışlarında muhtemelen dirençler vardır ve onlar entegreyi korumalıdır. Tabii ki şema olmadan ancak bu kadar atabiliyorum...

Saygılar.
  • Şu an devreye bakamayırum. Ancak bir hafta sonra bakabilirim. İlginize teşekkürler. Şemayı bulursam koymaya çalışırım. Bir de devreyi besleme kablolarının üstüne koymuştum pcb nin bakır kısımları tellerin bağlantı yerlerinin biriyle kısadevre yapıp tr den yüksek akım çekmiş olabilir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alper.y -- 19 Ocak 2006 23:09:38 >
  • mümkün. ama led sönük yandığına göre sadece lede de bir an yüksekçe bir voltaj gitmiş olabilir. transistörü ve ledi birlikte değiştirmeniz bence daha mantıklı.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.