Şimdi Ara

TP-Link Deco meşh sistem Ana Konu ve kullanıcı deneyimleri (170. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
3.406
Cevap
119
Favori
170.125
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
13 oy
Giriş

Ben de bu tplink forumunda yazanlardanım. Hatta donanımhaber'de de deco kullananlar olduğunu görünce şaşırdım, Türkiye'de pek bilinmiyor sanıyordum.

1.3.5'i çıkış gününde (üç dört gün oldu sanırım) tesadüfen gördüm, o gün yükledim sorunsuz gidiyor şimdilik. Beta sürümündeki AI ECO modu kalkmış ama pek kullanan olmazdı onu zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GoldPunch -- 31 Ağustos 2026; 14:13:31 >
    || AMD Ryzen 7 9800X3D İşlemci || MSI X870 Tomahawk Anakart || Palit RTX 4080 GameRock OC GPU || G.SKILL Trident Z5 Royal Neo 6000MHZ CL28 DDR5 Ram || Kingston KC3000 4 TB NVME Gen4 SSD || FSP Hydro PTM Pro 1200W Platinum PSU || Arctic Liquid Freezer II 360MM Sıvı Soğutma || Cougar Conquer Kasa || Logitech Z5500 5+1 Ses Sistemi || MSI 321UP X24 32'' 4K 240Hz OLED Monitör || Apple MacBook Pro 16'' 2021 - M1 MAX (10/32) İşlem Birimi / 1 TB SSD / 32 GB RAM ||
  • En sonunda Omada/Deco sisteme biraz çeki düzen verebildim.

Türk Telekom 5G turbobox cihazı bizim evin olduğu yerde 5G alıyormuş, oldukça şaşırdım. Başvurmak için ilçe müdürlüğüne gittim, bugün bağlandı. Şu anda çift internet girişini Omada ER707 M2 router'a taktım ama herhalde eskisini iptal ederim. Turbobox'dan çok memnun kaldım.

Vlan işini ise hala çözemedim. Deco'ların AP modunda VLAN özellikleri için tp-link den hala telefon bekliyorum.

TP-Link Deco meşh sistem Ana Konu ve kullanıcı deneyimleri

315Mbps download hızını bu evde şimdiye kadar görmemiştim, önceki çanak anten internet hızı 32Mbps olunca bu inanılmaz oldu benim için.

Bu doğrudan Omada app ile.

Bu da Deco app ile.

Upload düşük ama yine de benim için çok iyi.

• Herkese merhaba ters dubleks bir ev tuttuk ben giriş olan yere tek odaya yani bilgisayarı indirmek istiyorum orada sadece kasa olan bilgisayarım duracak orayı giriş/ oyun odası gibi yapacağız gelen misafir de hemen yukarı çıkartırız zaten. Her neyse evde 3 kardeşiz 3ümüzde oyun oynuyoruz ve oyunlarda gecikme yaşamamak için fiber interneti alt kattaki pcye çirkin kablo görüntüsü yaratmamak için nasıl bir yol izleyebilirim? Eski modemim tp link vx1800v modem vardı vdsl uyumlu maalesef kablosuz access point özelliği olmadığı için onu kullanamadım ve muhtemelen satıcam. Onun yerine deco mu daha mantıklı olur kablosuz access point verebileceğim yeni bir tp link router mı daha mantıklı olur?

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Evdeki bağlantı nasıl bilmiyorum ama ont ile internete çıkılıyorsa mevcut router da pppoe kullanıcı adı ve şifresiyle nete çıkar, o açıdan yeni cihaza gerek yok ama eski bir alet. Kabloyla gigabit alırsınız ama wifi ile maks 600-700 görür. Yine de masraf yapmadan önce denenebilir. Evin her köşesinde tam hız alma takıntınız yoksa iş görür belki.

Ev yeni ise belki ethernet prizleri vardır, oyun da oynuyorsanız en iyi çözüm kablo tabii. Mümkün değilse Deco tabii ki çözüm olur. Bütçeye göre x50 ya da Be65 optimum cihazlar. Powerline cihazı da kullanılabilir ama cihazların aynı fazda olması lazım falan, çok verimli olmayabilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Ethernet çıkışı yok sadece fiberin ucu var ve ona ont taktılar haliyle deco tek çare. Hani bu modemler saf haliyle 100m2 wifi kapsama falan diye satılıyor ama hiç o kadar kapsama alanı ve dolayısıyla hız sunamıyorlar. Haliyle deco alcaz mecbur.

Bu arada hocam türk telekomun modemin iptal edip kendi modemimi taksam ve easymesh cihazları eklesem işimi görür mü? Elimde şu an sadece re315 var onda da gigabit portu yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VaporWave -- 3 Eylül 2026; 20:33:56 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ue-Gazi

Deco BE65 x 3

Tapo P115 x 3

Tapo S210 x 9

Tapo S220 x 8

Tapo L535 x 4

Tapo H110 x 1

Tapo H200 x 1

Tapo T100 x 2

Tapo T110 x 1

Tapo T315 x 1

Tapo S200B x 1

Mi Smart Air Fryer x 1

Mi Başucu Lambası 2 x 1

Bir problem yok. Yeni gelen AI özelliklerini aktif ettim, gözlemliyorum. IOT Ağında çalışan yukarıda listelediğim cihazlar ile güncelleme sonrası hiçbir problem yaşanmadı. Her şey stabil.

Not : Koridor BE65' e H200, Salon BE65' e TV+ ve PS5 direkt BU KABLO ile bağlı. 3 Deco' da birbiriyle kablosuz iletişim (Mesh) halinde.

Listeye;

Tapo D205 x 1

ekledim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ue-Gazi -- 3 Eylül 2026; 22:43:24 >

• VaporWave kullanıcısına yanıt

Ethernet çıkışı olsaymış iyi olurmuş. Neyse, Türk Telekom’da kendi router’ınızı kullanabilirsiniz. Bence önce vx1800v ile deneyin, memnun kalmazsanız o zaman alternatif bakarsınız. Yalnız vx1800v’de onemesh yokmuş, re315’te de easymesh yokmuş, sadece onemesh var. İkisi bir arada olmaz yani. Zaten bu easy, one falan çok verimli görünmüyor kullanıcı yorumlarına göre, o yüzden kendi router’ınız memnun etmezse doğru düzgün mesh deneyimi için direkt deco’ya bakın derim. Her kata birer uydu yeter muhtemelen.

Kendi sitesinden baktım, re315’te sadece onemesh var yazıyor fakat firmware güncellemesi ile easymesh de eklemişler, evet. Ancak sadece Ethernet üstünden eklemişler. Dolayısıyla 100 Mbps portla mesh yapmak anlamsız gerçekten. Mesh işini karıştırmadan tek başına modemi deneyin bence, olmazsa deco..

Deco x50 tek ünite 👍🏻

Deco X50 veya X50-Poe ihtiyacınıza göre alabilirsiniz.

• Selamlar herkese. Daha önce BE65 kullanmıştım. Çok memnun kalmamıştım. Keenetic'in router kullanıyorum ama triband Keenetic henüz olmadığından şimdi Deco BE85 almak istiyorum. AP modunda kullanacağım. Ancak BE65 kullanırken şu sıkıntılar vardı. Hala aynı mı?

-Keenetic'de tek bir SSID görünüyor. Bağlayacağınız cihaz otomatik uygun Wifi protokolü ve hızında bağlanıyordu. Ama Deco'da aynı ağın 2.4 ghz, 5 ghz, 6 ghz ve MLO olmak üzere 4 tane yayın görünüyordu.

-Keenetic MLO'yu 2.4 ghz + 5 ghz şeklinde yaparken (6 ghz zaten yok), Deco MLO'da 2.4 ghz kullanmıyordu. Sadece 5 Ghz + 6 Ghz şeklinde yapıyordu. 2.4 +5 + 6 oluyormu?

teşekkürler

Be85 ile 65 aynı olmalı o açıdan. Kısa bir süre test edip 65’e göre bir üstünlüğünü (kendime göre yani) göremediğim için iade etmiştim. Bazı cihazlar deco’nun yayınını dediğiniz gibi ayrı ayrı frekans bazında gösteriyor ama hepsinin ismi aynıdır. Hangisine bağlanırsanız bağlanın client için en uygun olanı otomatik seçer. Örneğin iPhone ile ağ aratınca frekans bazında göstermediği için bir tane ssid gösterir ama başka bir AP ile ağ aradığınızda 3 frekansı da gösterebilir. Yine de hepsinin ssid’si aynı olur, ona takılmayın yani. Deco mesh’in esprisi zaten tek bir isimde yayın yapması.

Neden keenetic router kullanıyorsunuz? Direkt deco internete çıksın router modunda? Bu arada mlo sadece 5 ve 6 ghz’de çalışıyor ama 700 tane cihazınız falan yoksa pratikte pek anlamı yok mlo’nun. Zaten alabildiğimiz maks bağlantı 1 gbps. (Superonline 10 veriyor galiba ama yine gerek yok mlo’ya).

Yani sırf mlo için be85’e ya da doğrudan deco’yu internete çıkarabilecekken başka bir router koyup deco’yu AP moduna almaya gerek yok açıkçası. Spesifik bir sebebiniz varsa bilemem tabii.

• igorparker İ kullanıcısına yanıt

Teşekkürler cevap için. Umarım doğru anlatabildim. Çünkü SSID isimleri başka.

SSID_2.4

SSID_5

SSID_6

SSID_MLO

şeklinde gösteriyor LG TV mesela. Ağ isimleri başka olduğundan diğer ağa yani örnek veriyorum 5 Ghz den 2.4 Ghz e bağlanacağını sanmıyorum. Ama dediğiniz gibi iPhone'da tek ağ ismi görünüyor.

MLO'yu internet için istemiyorum. LAN'da, telefondan TV'ye bir video stream ederken bile takılmalar oluyor mevcut Keenetic'de. Cihazların içeride maks. hızla haberleşsin istiyorum.

Diğer yandan Keenetic işletim sisteminden vazgeçemiyorum. zapret kullanıyorum, VPN kullanıyorum, cihaz bazında detaylı yönetim ekranları var.

Introduction and Usage of MLO Network - Home Network Community Bu linkte 2.4 Ghz in MLO'da kullanılabileceği yazıyor.

Ayrıca PS5 Pro ve Samsung Q990F soundbar'ım Keenetic'in wifi'ına bağlanmıyor. Bunu bir türlü çözemedim. Sesimide duyuramadım. Deco'ya bağlanıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: asukrumercan

En sonunda Omada/Deco sisteme biraz çeki düzen verebildim.

Türk Telekom 5G turbobox cihazı bizim evin olduğu yerde 5G alıyormuş, oldukça şaşırdım. Başvurmak için ilçe müdürlüğüne gittim, bugün bağlandı. Şu anda çift internet girişini Omada ER707 M2 router'a taktım ama herhalde eskisini iptal ederim. Turbobox'dan çok memnun kaldım.

Vlan işini ise hala çözemedim. Deco'ların AP modunda VLAN özellikleri için tp-link den hala telefon bekliyorum.

315Mbps download hızını bu evde şimdiye kadar görmemiştim, önceki çanak anten internet hızı 32Mbps olunca bu inanılmaz oldu benim için.

Bu doğrudan Omada app ile.

Bu da Deco app ile.

Upload düşük ama yine de benim için çok iyi.

Omada ER707 M2 VPN router ile yaşadığım 3 haftalık meceramı anlatayım.

Evde çift internet girişi olsun diye Omada ER707 almıştım, bunu router olarak kullanıp, deco'ları da AP yapmıştım. Omada'nın oldukça kapsamlı bir aplikasyonu var, bağlı tüm cihazları, ne kadar internet harcadıkları, hangi aplikasyonların ağda ne kadar harcadığını ve türlü türlü güvenlik protokollerini aplikasyonda görebiliyorsunuz. Oldukça da stabil çalışıyor, hiç aksama olmuyor.

Bu kadar stabil çalışınca acaba deco'lardan vazgeçip tüm sistemi omada mı yapsam diye düşünmüştüm.

Bununla beraber, ikinci internet hattı ararken önceki mesajda yazdığım gibi TT turbobox aldım. Oldukça da stabil çalışıyor. bu yüzden bunu tek internet servisi olarak belirledim. İkinci internet hattına ihtiyacı ortadan kardırdı.

Bir de Omada kurumsal ürün olduğu için muhtemelen bendeki pilli wifi Tuya sensörleri tanıtamadım, normal tuya cihazlar sorunsuz çalışırken, pilli wifi sensörler sürekli offline oldu. Tuya bulut ile iletişim kuramadılar. Bunun için Google AI zigbee sensörler alman lazım dedi. Omada'nın güvenlik ayarlarından yapılabilirdi belki ama benim bilgim yetmedi, google ai de bir yere kadar yardım edebiliyor. Tp-Link çağrı merkezi de bir hafta oldu hala geri dönüş yapmadı.

Bende yeni turbobox'ı, decoları router moduna alıp, Omada 707'i iptal ederek denedim. Herşey sorunsuz çalıştı. Misafir hattındaki vlan 591'de Easy smart TL-SG1016de network switch'e tanımladım. Herşey sorunsuz çalışıyor.

Omada 707'de Amazon'dan iade edeceğim.

Son olarak, Omada'yı iptal ettim ama aynı eve daha sonra yeni bir sistem kurmam gerekirse, düşünmeden komple Omada cihazları alırım. İnanılmaz stabil ve her parametreyi bulut üzerinden evde olmadan kontrol edebiliyorsunuz.

Şimdiki düşüncem, bendeki main olarak kullandığım BE85 yanına BE68 gibi 3-4 tane deco alıp, eskileri mümkün olduğunca kullanmamak.

• radyohead R kullanıcısına yanıt

iPhone’da tek ssid görünüyorsa sorun olmaması lazım, belki LG dediğim gibi ayrı ayrı frekans bazında görüyordur. Tv’de 5 ghz desteği varsa deneyebilirsiniz, örneğin 2.4 ile biten ssid’ye bağlanın, deco uygulamasından kontrol edin, gerçekten 2.4’te ise manuel olarak 5’e alın bakalım ne yapacak. Bu arada Deco ap modunda olduğu için de olabilir, emin değilim bundan. Çünkü Deco’da varsayılan ve değişmez ayar zaten tek ssid (misafir ya da iot ağı yaratmadıysanız).

Tv’ye bir şey stream ederken takılması ile MLO arasında bağ yok aslında, yani teoride var da pratikte yok, çünkü zaten wifi 6 standartlarında 5 ghz’de bile rahatlıkla yapabilmeniz lazım, muhtemelen ya kullandığınız frekans kalabalık (kirli) ya da keenetic beceremiyor (yüksek ihtimalle bu). 2.4 ghz mlo’ya dahil olsa da anlamsız zira çok yavaş zaten. Düzgün bir router ve anormal olmayan kalabalıklıkta (çevrenizde binlerce ağ yoksa) bir çevrede 5 ghz bile fazlasıyla yeterli olmalı. Ben Deco m4’te bile hiçbir takılma olmadan AirPlay ile yansıtabiliyordum ki bin küsür daireli bir sitedeydim o zaman.

Sizin bileceğiniz iş tabii ama fiber bağlantıda router’a göre kayda değer farklar olmuyor, yani keenetic’te ısrarcı olmazdım ben olsam, vdsl olsa anlarım da (belki öyledir bağlantınız, bilmiyorum). Deco’da da gömülü VPN var, client bazında şu cihaz VPN kullansın, bu kullanmasın diyebiliyorsunuz. Deco tak kullan, unut şeklinde bir cihaz ve işini çok iyi yapıyor. Wifi 6 tarafında x50, wifi 7 tarafında da be65 yeterli, ötesi lüzumsuz masraf (10 gbit portlara yerel ağda falan ihtiyacınız yoksa).

Bir de biliyorsunuzdur belki, router’a bağlı iki cihaz arasında trafik olacak diyelim, router’ın teorik hız limiti ne ise pratikteki karşılığını bulmak için öncelikle bunun kabaca %60’ını almanız lazım (kaçınılmaz kayıplardan dolayı). Örneğin Deco be65 ile wifi 7 320 mhz’de çalışan iki cihaz arasında dosya transfer edeceksiniz diyelim, deco’nun üst limiti 4804 mbps ama bunun zaten %40’ı gidecek, yaklaşık 2,9 gbps kalacak, bu da iki cihaz arasında ikiye bölünecek (ikisi de kablosuz çalıştığı için). Cihazları ethernetle Deco üstünden birbirine bağlarsanız o zaman ethernet portunun limiti kadar hıza ulaşırsınız, biri ethernet biri kablosuz olursa da yukarıdaki örnekte 2.9 gbps’ye ulaşırsınız (router’ın dibinde tabii). Yani router kadar bağlı olan cihazların wifi spesifikasyonları da önemli.

• igorparker İ kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkürler hocam. Faydalı bilgiler veriyorsunuz.
    İlk mesajınızda BE85 deneyip iade ettiğinizi söylemiştiniz. Bende denemek istiyorum. İadede sorun çıkmıyor değil mi. Nereden almıştınız.

Birde VPN yapabildiğinizi söylediniz. Deco ya VPN server kurabiliyor muyum? Yurtdışındayken eve VPN yapma ihtiyacım oluyor bazen.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Amazon’dan almıştım, iade konusunda çok iyiler ama ambalajlamaya falan özen göstermek lazım (etik açıdan da).

Deco uygulamasında vpn client ve server var, sunucu yapabilirsiniz yani. Ben client modunu kullanıyorum Be65’te.

Son kez de şunu sormuş olayım. SFP portu vardı BE85 de. Superonline fiber kullanıyorum. ONT cihazı kullanmadan direkt fiber kabloyu bu porta takabilirim değil mi? Ekstra bir SFP modül almak gerekiyor mu hazır mı geliyor.

Teşekkürler

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.