Şimdi Ara

TORSİYON NEDİR NEYE YARAR?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
1
Favori
12.229
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Torsiyona sahip araçlar genelde bağımsız süspansiyon sistemini kullanan araçlardan daha kötü yol tutuşu veya sürüş hissine mi sahip?

Mesela WW Golf'un torsiyonlu ile bağımsız modelinin karşılaştırılması.

TORSİYON NEDİR NEYE YARAR?

Torsiyonun avantajları nelerdir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Irishman -- 20 Kasım 2019; 13:46:44 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Storm Raider

Basitçe ekonomik montajı basit bagaj hacmini arttıyor. Eksileri tek tekerin büyük bir çukura girdiğinde konforsuz olması bir nebze yol tutuşu ve konforu zayıflatması oluyor.

Videodada söylüyor torsiyon arabayı 3 tekere indirebilmek için baya zorlamak lazım. Anca pistte yapabilir veya sokakta hızlı ve öfkeli modunda sürmek lazım. Trafikte bir sürü torsiyon araç olduğunu varyasarsak ben hiç o duruma düşen bir araç sahibine rastlamadım.

Tam bağımsız süspansiyon araç kullanıcıları alınabilir ama bazen öyle şeyler yazılıyorki bana göre fantastik, kullandığı araçta şasi ekonomik sınıfa uygun dizayn edilmiş , yaylar fabrikasyon spor yay yok , kule gergisi yok , klasik 15-16 jant üstünde normal lastik takımı öyle bir anlatılıyorki Tokyo dağlarında profesyonel yarış yapıyor. Biraz mantıklı olmak lazım ben geçmişte focus gruplarında öyle şeyler okudum askerlik anılarından beter.
    Torsiyonlu arabayı 3 tekere düşürmek sandığından çok daha kolay. 70-80 ile ani kaçış manevrası yaptığında şeridine dönerken havadaki tekerlekleri sayarsın
  • Passatlar zannetmıyorum onların bagımsız olması lazım bence ama yınede d sınıfı arac su an yenı 200 bınlık Focus bıulem torsıyon yapılmıs nasıl bır mantık beyın bılemıyorum ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Görseller size neyi anlatıyorsa fark o işte :). ŞAka bir yana, Torsiyonlu araç kasisten vs özellikle tek tekerlek ile geçerken arkadaki yolcuların içini dışına getirir, bağımsız ise bu etkiyi şasiye pek yansıtmaz, dolayısyla araç ani yaylanmalara maruz kalmaz. Bu viraja girildiğinde de benzer etki oluşturur ve torsiyonlu araç kıç tarafını daha fazla eğer vs vs. Eğer aynı araç her iki seçeneğe sahip opsiyonu var ise bağımsız süspansiyon seçilmesinde fayda var.

• Basitçe ekonomik montajı basit bagaj hacmini arttıyor. Eksileri tek tekerin büyük bir çukura girdiğinde konforsuz olması bir nebze yol tutuşu ve konforu zayıflatması oluyor.

Videodada söylüyor torsiyon arabayı 3 tekere indirebilmek için baya zorlamak lazım. Anca pistte yapabilir veya sokakta hızlı ve öfkeli modunda sürmek lazım. Trafikte bir sürü torsiyon araç olduğunu varyasarsak ben hiç o duruma düşen bir araç sahibine rastlamadım.

Tam bağımsız süspansiyon araç kullanıcıları alınabilir ama bazen öyle şeyler yazılıyorki bana göre fantastik, kullandığı araçta şasi ekonomik sınıfa uygun dizayn edilmiş , yaylar fabrikasyon spor yay yok , kule gergisi yok , klasik 15-16 jant üstünde normal lastik takımı öyle bir anlatılıyorki Tokyo dağlarında profesyonel yarış yapıyor. Biraz mantıklı olmak lazım ben geçmişte focus gruplarında öyle şeyler okudum askerlik anılarından beter.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Basitçe ekonomik montajı basit bagaj hacmini arttıyor. Eksileri tek tekerin büyük bir çukura girdiğinde konforsuz olması bir nebze yol tutuşu ve konforu zayıflatması oluyor.

Torsiyonlu arabayı 3 tekere düşürmek sandığından çok daha kolay. 70-80 ile ani kaçış manevrası yaptığında şeridine dönerken havadaki tekerlekleri sayarsın

Sony PS4 500 GB Xbox One S 500 GB

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: zotacing

Bu mesaj silindi.
    Tofaş'ta torsiyon yok yalnız.

Görsellerde de iki araç aynı koşullarda değil. Lastiklere bakın anlarsınız.

Torsiyon ile bağımsız süspansiyonun öyle atla deve derecesinde farkları yok. Zira bağımsız süspansiyonda da viraj demiri kullanılarak iki tekerleğin birbirine bağlı kalması sağlanır. Aksi takdirde ağırlık transferinde araç saçma sapan tepkiler verirdi. Off Road için viraj demirini sökenler ne demek istediğimi anlarlar. Torsiyonun avantajı daha az parça içermesi, daha düşük maliyetli olması ve daha sorunsuz olması. Bağımsız süspansiyon ise daha fazla parça içerdiği için daha maliyetli ve daha sorunludur. Yani arkada da neredeyse bir "ön takım" vardır. Bunun ayarı, bozulan parçaların değişmesi v.b gerekir. Anlayan usta gerekir. Artılarına gelince, hem fabrika için hem kullanıcı için ayar yapma imkanı çok daha fazladır. Örneğin sadece viraj demirinin kalınlığını değiştirerek burulma sertliğini ayarlayabilirsiniz. Ayar civataları ile kamber, toe v.b ayarlar yapabilirsiniz. Bu sayede araç için "ideal" ayarı sadece parçalar ile temin edebilirsiniz. Torsiyon çubuklu bir araçta ise ideal sertlikte ve ölçüde bir torsiyon üretmeniz lazım. Bu yüzden "yeterli" bir torsiyon konuluyor. Zira bir torsiyonu her ne kadar matematik hesapları ile üretseniz bile araca bir fiil takıp denemeden ne olacağını göremezsiniz. Ürettiğiniz torsiyon "yeterli" bir performans gösteriyorsa araca takarsınız. Bağımsız süspansiyonda ise ufak tefek ayarlar ile mükemmel dengeyi yakalamak mümkün. Bununla birlikte bağımsız süspansiyonlu araçlarda dinamik yükler altında tekerleğin yola basışını muhafaza etmek daha mümkün hatta pasif bir "Rear Wheel Steering" uygulamak dahi mümkündür.

Konuyu biraz dağıttım. Bağımsız süspansiyon daha iyi olsa da, Torsiyon çubuklu pek çok araç geziniyor trafikte, gündelik kullanım için aman aman bir eksisi yok denilebilir. Bağımsız süspansiyonun güzel artıları olsa da, gündelik kullanımda atıyorum bozuk bir denge kolu aracın saçma sapan çekmeler yapmasına sebep olabilir. Torsiyonda bunu yaşamazsınız.

Son olarak, bağımsızın bir artısı da, parça parça olduğu için parça parça bozulabilmesi. Yani mesela kaldırıma vurduğunuzda torsiyonu komple kaldırıp atmanız ya da tamir ettirmeniz gerekirken, bağımsızda sadece bir taşıyıcı ve salıncak değiştirip yolunuza devam edebilirsiniz.
    2016 Renault Megane 1.2 130 Bg 2022-... (Km 67.000-...)

• quote:

Bu çocukların anlattıkları şeyler birçok kaynakta var zaten kendi yorumlarıda yanlış chip tuning yakıt tüketimini düşürür felan diyorlardı en son son tam cahilce

• Polestar191 P kullanıcısına yanıt
    Tuningin yakıtı düşürmesi ya da yükseltmesi tamamen kullanıcıya bağlı. Alt devirler canlandığı için bir düşme söz konusu ama ben yazılım attırdım 800 beygir oldum deyip basarsan arttırır tabi.

DH Otomobil Genel: "- x ve y arasında kaldım, hangisini alayım? - x alın. - y'yi tek geçerim. - x çakar. - y takar. - z düşünmez misiniz? - t verelim? - x ile çok güzel yanlanır, buyrun size video. - k alın pişman olmazsınız. - f varken k önerilir mi yuh artık! - doğru konuş! - hadi lan, seni paramla ezerim! - adres ver adres! - cart curt..."
  • Benim 1.3 multijet urban egea da torsiyon mu var torsiyonu anlamdım gerçi süspansiyon ile ilgili bir parçamı çukurları tümsekleri az hissettirmek için.

Mercedes arka takımındaki lastik takozları sayalım. 2 tane amortisör başı, 4x2=8 tane travers, salıncaklarda 10x2=20 adettir. Toplam 30 lastik takoz. Takozlar eridiğinde kamber bozulur, toe kapanır. Travers bile hareketlenebilir.

• Paylaşmamın sebebi kanal sahiplerinin ODTÜ makine mühendisliği mezunu olmaları tekniğe hakim kişiler hislerinden çok rasyonel olarak aktarım yapıyorlar. Kaportaya dokunarak arabada kalite belirleyen kanalları fln sayarsak bir sürü yerde içerik vardır. Emek ve kalite olarak beğendiğim için burdan paylaşıyorum. @Polestar191

Hergün 90 km/h ani manevra mı yapıyorsun mübarek @doblocu_

Egeada da torsiyon var evet, torsiyon çubuğu denilen zımbırtı arka tekerleri birbirine bağlayan parçadır amortisör uçlarından belli bir oranda burkulmaya müsaade ederek tek tekerin düştüğü kasisten diğerini haberdar etmemeye çalışır ama bunda pek başarılı olamaz, macpherson sisteminde ise her teker kendi salınım mekanizmasına sahiptir tek tekerin düştüğü kasisi diğer teker şasenin ilettiği ölçüde hisseder. Güncel civic modellerinde ve d segment makinelerde bağımsız görülürken a,b ve c segmentlerinde genelde torsiyon tercih ederler. mini cooper b segment olmasına rağmen bağımsız süspansiyondur, yol tutuşu çok iyi olmasına rağmen konfor orta seviyelerde maalesef.

coilover konusunda ne diyorsunuz? bildiğim kadarıyla bunlar ayarlı oluyor. iyice basıp vatan toprağını temizlemek değil de konfor ve viraj dengeleri konusunda normal torsiyondan ne kadar iyi/kötü olur? aracımın süspansiyonları baya sert o yüzden sordum.

DH Otomobil Genel: "- x ve y arasında kaldım, hangisini alayım? - x alın. - y'yi tek geçerim. - x çakar. - y takar. - z düşünmez misiniz? - t verelim? - x ile çok güzel yanlanır, buyrun size video. - k alın pişman olmazsınız. - f varken k önerilir mi yuh artık! - doğru konuş! - hadi lan, seni paramla ezerim! - adres ver adres! - cart curt..."
  • zotacing kullanıcısına yanıt
    Mesajın üst ve alt kısmını yeterince iyi ayıramamışım ondan yanlış anlaşılma olmuş.

Sadece Tofaş'larda torsiyon yoktu demek istemiştim. Direkt dingil var ve çapraz denge demiri ile tutuluyor.
    2016 Renault Megane 1.2 130 Bg 2022-... (Km 67.000-...)
  • _____________________________
    ortada gerçekten bir tedarik sorunu olsaydı
    aralık 2022 son 5 yılın rekoru,
    ocak ve şubat 2023'de tüm zamanların satış rekoru kırılamazdı.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.