Şimdi Ara

Topraksız priz topraklı priz yapılabilir mi? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
71
Cevap
3
Favori
79.035
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • kardeş bana hiç bir zararı dokunmadı.
    Bir de ben topraklama yapmadan önce PC kasasından beni elektrik çarpıyordu ama
    şimdi öyle birşey yok. Bu arada da bu prizle yaklaşık şu anda 6 parça çalıştırıyorum.
    demek ki işe yarıyor ki herkez bunu yapıyorlar.

    İsteyen gidip çubuğunu levhasını alıp topraklama hattını yapsın.
    ben zaten oraya not düştüm herkez yapmak zorunda değildir,

  • arkadaşlar topraklama can sağlığı açısından çok önemli şöyleki;
    bir çamaşır makinanız olduğunu düşünün ve bi şekilde çamasır makinasının metal aksamına elektrik kaçağı olmuş
    eğer priziniz topraklı ise metal aksamdaki elektrik toprak hattını izleyip yer küreye akacaktır. fakat toprak hattına sahip değilseniz elektrik camasır makinasına dokunduğunuz zaman sizin üstünüzden gecerek binanın betonuna ordan yer küreye ulasacaktır. sizin üstünüzden gecerkende ya eliniz ya ayanız yanar yada allah korusun kalbiniz durur ve ölürsünüz. topraklı priz kullanıyor ve cihazınız düzgün bir toprak hattına bağlıysa sizin ustunuzden akmaz çünkü elektrik için siz dev bir drençsiniz elektrik en kısa yolu izleyeceğinden asla sızı tercih etmeyecektir.

    TOPRAK hattı nasıl çekilir
    toprakama bir çok yöntemle yapılmaktadır. bunlardan biri tercihe göre 1-15m uzunluğunda 3-5cm çapında bakır çubuklar toprağa çakılıp özel bir havya ile birbirine lehimlenip toprak hattı bağlanır. ustu toprak ile kapatılır. tam verim alınması için bu hattın olduğu bölge 15 günde bir sulanırki iletim artsın. yakşalık 10-15 yıl sonra bu toprak hattı çürür ve yenilenmesi gerekir. bu yüzden eski evlerde topraklama sorunu sık yasanır. kimse yenilemez bilmez sonra başlarsınız çarpılmaya. ör: istanbul-ataköy




  • BEN BİLGİSAYARIMI YAKLAŞIK 15 SENEDİR NÖRT den TOPRAK h HATTINA KÖPRÜ ATILMIŞ PRİZLE KULLANIYORUM... HİÇBİR SORN YAŞAMADIM
  • Efendim elinize parmağınıza sağlık. Gerçekten çok güzel anlatmışsınız. Keşke herkes sizin gibi düşünceli olsa...

    quote:

    Orijinalden alıntı: tyilgin1

    Arkadaşlar bu mesaj artık bilgi seviyesinden UYARI seviyesine gelmiştir.

    BU BİR UYARIDIR !!!................

    Uzun görüp okunmamasını engellemek için mümkün olduğunca kısa yazacağım, Lütfen okuyun.

    Önce kontrol kalemi ile prize bakarken, kontrol kaleminin parmağınızı değdirdiğiniz yerinden size akan akımın ne kadar olduğunu öğrenin.
    Sonra Yukarıda anlattığım ıslak zeminde, çıplak ayakla kontrol kalemini kullanma testi yapın,
    ve bu akımın size verdiği zararı görün.

    Son olarakta topraklı cihazın, hata durumunda 220V gibi bir voltajı, hatta bağlı olan sigortanız amperajında bir akımla size verdiğinde uğrayabileceğiniz zararı hesaplayın.

    Hepimiz biliyoruz ki demir su borularına sahip evler eskidendi ve bu evlerde otomatik sigortalar yoktu. Bişonlu ve herkesin üzerine tel sardığı sigortalar var. Birde bu hesaba, gereğinden fazla tel sarılmış bir sigortayı ekleyin...........

    Otomatik sigorta taktırmış olsalar bile, atma süreleri ile vücunuzun bu akıma dayanma süresini kıyaslayın....

    Kaldı ki bazı elektrikçi arkadaşların otomatik sigortalardaki "G" sembolünün GECİKMELİ anlamı taşıdığını bilmeden taktığını da unutmayın.....

    Toprak hattına verilmiş bir su borusu üzerindeki kaçak, ancak en alt katın altında, boruların toprak ile buluştuğu yerde sıfırlanır. Bu nokta ile kaçak oluşan nokta arasındanki mesafede eşit olarak dağılır. Evinizdeki kaçak oluştuğunda komşularınız banyoda ise bunu düşünmek bile istemiyorum.

    Bu iş benim gözümde, komşunuzun evine, en basılmayacak yerde bile olsa bir adet mayın koymanız ile aynıdır.

    "-Bu olursa bu durumda şuda olursa.... Ohooooo çok zor ihtimal..." diyenler,

    Yaratan zamanı gelmedikçe kimseye azrail aleyhisselamı göndermez. Ancak, zamanı geldiğinde de mutlaka bir bahane verir.

    Bu bahaneye mazhar olmak istemiyorsanız bunu bir kere daha düşünün.

    Herkese KAZASIZ günler dilerim......




  • konu eski ama olsun ben yine de bilgilendirme amacı yazayım (Resimler ve bazı yazılar alıntıdır)

    Topraklama nedir?
    Ev veya işyerimizin binasına sokaktan giren bir çok boru ve kablo vardır. Su borusu, doğalgaz, kanalizason... Telefon kabloları, kablo TV ve tabii ki elektrik kabloları.



    Binaya genellikle 4 tane elektrik kablosu girer. Bu kablolardan 3 tanesi faz'dır. Yani üzerinde elektrik vardır. Bir tanesi ise nötr'dür. Bu sisteme tri-faze denir.



    Bu üç faz hattı binaya eşit bir şekilde dağıtılır. Yani binanın girişindeki ana elektrik kutusuna gelen bu 3 faz hattının her biri ayrı bir kata veya katlara dağıtılır. Nötr hattı ise tek bir tanedir ve tüm katlara gider.



    Bizim çalışma odamızda veya ofisimizde, duvar prizinin ortasındaki iki delik işte bu gelen faz hatlarından birisine ve nötr hattına bağlıdır. Eğer elimizde bir voltmetre varsa, bunu yüksek gerilim kademesine ayarladıktan sonra, prizin deliklerini ölçtüğümüzde 220 Volt değerini görürüz.



    Dikkat ederseniz bu noktaya kadar hiç toprak hattından bahsetmedik. Gerçektende (ne yazık ki) ülkemizde bir çok binada bu anlatılandan farklı bir şey de yok. Yani toprak hattı yok.



    Toprak hattı şudur: Binaya 3 faz ve bir nötr girer demiştik. Binanın elektrik sistemini döşeyen elektrikçi binanın dışında(bahçeye mesela) toprağa belirli bir büyüklükte bir bakır çubuk veya bakır levha çakar/gömer. Bu bakır çubuğa bağlı bir kabloyu binanın girişindeki faz ve nötr'ün binaya ilk girdiği ana elektrik kutusuna kadar getirir. Bu noktadan itibaren, tüm binaya, tüm dairelere bir faz, bir nötr ve bir de toprak hattı gider. Topraklı prizlerde ortadaki iki delik faz ve nötr'e bağlı iken, dış taraftaki metal çıkıntılar da toprak hattına bağlanır.



    Sizin bu prize taktığınız fiş ve kablo da topraklı olmalıdır yani üç bağlantı noktası içermelidir.

     Topraksız priz topraklı priz yapılabilir mi?
     Topraksız priz topraklı priz yapılabilir mi?



    Sonuç itibariyle bilgisayarın arkasına giren kabloya bakarsanız, iki tane yanda, bir tane de ortada olmak üzere üç delik olduğunu görürsünüz. Yanlardakiler faz ve nötr(bunların yeri ve sıralaması yoktur ve önemli değildir), ortadaki ise toprak hattıdır.


     Topraksız priz topraklı priz yapılabilir mi?


    Toprak hattının kontrol edilmesi
    Sağlıklı bir topraklama olup olmağını bir voltmetre ile kontrol edebilirsiniz. Size tavsiyem, bu ölçümü muhakkak bilgisayarın arkasına giren elektrik kablosunun ucunda yapmanız, orda bir problem varsa, çoklu prize veya duvar prizine, ordan sigorta kutusuna... şeklinde geriye doğru kontrol ederek gitmenizdir. Çünkü duvardaki prizi ölçüp düzgün bir değer alırsınız ama bilgisayar ile duvar prizi arasında kullandığınız çoklu prizde problem vardır. Sonuçta bilgisayarda topraklama olmayabilir.



    Şimdi voltmetreyi yüksek gerilim kademesine getirelim ve bilgisayarın arkasına giren eletrik kablosunu ölçmeye başlayalım.



    Faz ve Nötr Arası

     Topraksız priz topraklı priz yapılabilir mi?


    Faz ve nötr arası doğal olarak 220V değerinde veya civarında olmalıdır. Ancak elektrik altyapısı zayıf yerlerde, civarda aynı hattı kullanan bir fabrika vs. varsa veya kış aylarında elektrik sobaları açılınca 170V gibi değerlere düşülebilir ki, bu da Ferrariyi fuel oil ile çalıştırmak gibi bir şey olur.



    Bu noktada bu iki uçtan hangisinin (sol veya sağ) faz, hangisinin nötr olduğunu bilmiyoruz. Bilmemiz veya öyle yada böyle olması hiç önemli değil. Ölçümde aynı değeri alırız ve sorunsuz çalışır.

    Nötr-toprak arası

     Topraksız priz topraklı priz yapılabilir mi?


    Şimdi sağdaki probu(kırmızı) çıkardım ve orta deliğe taktım. Siyahı da takabilirdim, bu önemli değil. Okuduğum değer 2 volt. Demek ki, Şu anda, siyah nötr hattına, kırmızı da doğal olarak toprak hattına bağlı.



    İşte bu değer çok önemli. Düzgün bir topraklamada bu değer, yani nötr-toprak arası 0-1V civarında olmalıdır(bende niye 2v ??). Yani size gelen nötr hattının gerçek toprakla arasında fark olmamalı veya çok çok az olmalıdır. Eğer bu ölçümde 50-60-15-22V vb. garip ve değişken değerler okunuyorsa, ciddi bir topraklama probleminiz var demektir.

    Faz-toprak arası

     Topraksız priz topraklı priz yapılabilir mi?


    Şimdi soldaki delik nötr olduğuna göre sağdaki de faz olmalı. Probun birisini toprağa(ortadaki delik ve şu anda siyah takılı) diğerini faz'a takınca 220V değerini alıyoruz. Ve bu da tam olarak almamız gereken değer. Çünkü düzgün topraklamada toprak-faz arası 220V okunmalıdır. Burada herhangi bir değer çıkmıyorsa (sıfır volt gösteriyorsa) toprak hattı hiç bağlı değil demektir.



    Özetlersek, öncelikle voltmetrenin problarının rengi hiç önemli değil. Üç delik var. Biz sadece ortadakinin toprak olduğunu biliyoruz. Yandaki iki tanesine probları takıyoruz 220V okuyoruz. Ortadaki delikle yandan birisini ölçüyoruz, 0-2V arası bir değer çıkıyor demekki yan delik nötrmüş, diğer yan delikle ortayı ölçünce de 220V çıkıyor, çünkü faz ve toprağı ölçüyoruz.



    Toprak hattı dediğimiz gibi bakır çubuk veya levha ile başlıyor. Bilgisayarın arkasına kadar geliyor. Ancak bu arada prizler, çoklu prizler ve daha bir çok noktadan geçmesi gerekiyor. Problem ise şu, bir çok binada bu hat bir kere en baştan yok, olan binalarda da prizlerde düzgün bağlanmamış olabilir. Bağlı olsa bile sizin taktığınız fişin toprağa temas edecek noktası temas etmiyor olabilir.



    Eğer bu temassızlık faz veya nötr hattında olsa, cihaz çalışmayacağı için ister istemez problemi bulup çözersiniz. Ama toprak hattı temas etse de etmese de cihaz çalışacaktır. Siz de her şey yolunda gidiyor diye uzun bir süre böyle kullanabilirsiniz taa ki, network sapıtana kadar.



    Doğruyu söylemek gerekirse, ben bu yazıyı yazarken bile ilk ölçüm yaptığımda, faz-toprak arası 220V okuyamadım. Çünkü duvardaki prize takılı fişin toprağa dokunan uçları prizi taka-çıkara içeri doğru eğilmiş ve toprak hattına temas etmiyormuş.



    Bu noktada kullanılan malzemenin (priz, kablo vs.) ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Aslında topraklı prizlerin ortada iki delik, ve üst ortada da toprağa bağlı bir çubuğa sahip olanları vardır. Üstteki fiş resmine bakarsanız, fişin ortasında bir delik olduğunu görürsünüz. Prizdeki toprağa bağlı çubuk bu deliğe girmelidir. Ancak bu tip prizlere öyle heryerde rastlayamazsınız. UPS prizi de denilen bu tip prizleri kendiniz özellikle alıp takmanız/taktırmanız gerekebilir. Eğer bu tip priz kullanırsanız, toprak hattının temas etmemesi problemiyle karşılaşmazsınız.



    Sıfırlama nedir?
    Bir çok binada bakır çubuk olayının olmadığını söyledik, tabii uyanık milletimiz bununda bir çözümünü bulmuş, işi adam gibi yapmak yerine sıfırlama denilen bir yöntem kullanılıyor. Prizlerdeki toprak ucu nötr hattına bağlanıyor. Böyle olunca, yukarıdaki ölçümlerde doğru sonuçlar çıkıyor. Ancak bu işlemin gerçek topraklama kadar sağlıklı olmadığını biliyoruz.



    Siz acilen çözmeniz gereken bir topraklama problemi varsa, veya hiçbir şekilde bakır çubuk olayına giremem diyorsanız bu yöntemi kullanabilirsiniz.



    Sigortaların hepsini indirin. Duvardaki prizi açın(bu noktada zaten prizin arkasında toprak hattı bağlı mı değil mi görürsünüz). Sigortaları açın. Dikkatlice nötr hattını kontrol kalemi ile tespit edin. Kontrol kaleminde ışık yakan faz, yakmayan ise nötr'dür. Sigortaları kapatın. Nötr hattını prizin toprak bağlantılarına bağlayın. Yani nötr hattı hem ortadaki deliklerden birine, hem de toprak uçuna bağlı olsun. Ancak sakın tutup da faz hattını falan toprağa bağlamayın, bilgisayara dokununca çarpılırsınız. Ayrıca bu işlemi yalnızca duvardaki, vida ile sökülüp takılan, "duvar prizi" içinde yapın. Uzatma için kullandığınız çoklu prizin içinde kesinlikle yapmayın, çünkü çoklu prizi duvara takarken yan çevirip takarsanız, daha önce nötr'e gelen uç bu sefer faz'a gelir ve toprak hattına faz girmiş olur, yani çarpılırsınız.



    Gördüğünüz gibi bu sıfırlama oldukça sakat bir iş. Aslında tüm bu işler, ehliyetli bir elektrikçiye bırakılması gereken işler.

    Farklı binalarda veya aynı binada ama farklı faz hatlarına bağlı networklerin arasındaki toprak problemi
    Eğer iki farklı binadaki ağ sistemi network kablosu ile birbirine bağlanacaksa(telefon hattı ve modem kullanılıyorsa problem yok), iki binanın toprak hattı farklı olduğu için problemler yaşanabilir. Hatta aynı bina içinde dahi olsa, farklı faz hatlarından elektrik alan bilgisayarlar arasında toprak farklı dolayısı ile problemler oluşabilir.



    Eğer iki makina arasındaki toprak farklı belli bir değerin üstüne çıkarsa, ağ sinyallari karşı tarafa sağlıklı ulaşamaz.



    Binalar arasında fiber optik bağlantı yapılmasının bir avantajı da burda ortaya çıkar. Fiber üzerinden elektrik değil, ışık sinyalleri iletildiği için binalar arasındaki toprak farkı problem yaratmaz.



    Fiber optik çözümünün yerine bu iş için üretilmiş özel bazı çevirici cihazlar kullanılabilir.



    Eğer sizde ağınızda böyle bir problemden kuşkulanıyorsanız, bağlantı kurulamayan uzaktaki sistemi diğer sistemin bulunduğu odaya getirip, aynı prizden elektrik almalarını sağlayın. Ancak aralarında aynı uzunlukta ağ kablosu kullanmaya devam edin. Eğer bağlantı kurulursa, problemin ağ kablosundan veya kablonun uzunluğundan değil, topraklamadan olduğunu anlarsınız.




  • Dostum kendin topraklama yapman uzun bir iş. bence pro bir elektronikciyle görüşüp bu işi halletmen gerekir.
  • anladıysam arap oluyum
    şu anki evimde 10 yıldır oturuyorum, bi çok priz zaten topraksız, topraklı prizler de var ama sağlamlığından şüpheliyim
    ama hiç sorun çıkmadı, hiç aklıma da gelmedi "dur şu topraklamaya bi bakıyım" diye
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Raptiy3

    Dostum kendin topraklama yapman uzun bir iş. bence pro bir elektronikciyle görüşüp bu işi halletmen gerekir.


    +1
  • ekim 2006, eylül 2009 konu hayati olunca ilgi görüyor
  • quote:

    Orijinalden alıntı: THE SUBTİTLE

    ekim 2006, eylül 2009 konu hayati olunca ilgi görüyor

    2012 halen ilgi görüyor:)))
  • nötre kablo baglayarak topraklama yaptım bunun ne gibi yanlışlıkları vardır açıklar mısınız ?
  • caloso arkadaşım senin yaptığın işlem "sıfırlama" işemi. toprak hattı bulkunmayan evlerde nötr hattını toprak hattına bağlama işlemi. biraz detay vereyim. mahallelelerde bulunan trafo indrim merkezlerinde trafonun çıkış ucu 3 fazlı olup yıldız bağlıdır. üç fazın birleşim noktası yıldız noktası yani nötr dür. bu nötr trafo merkezlerinde toprağa verilir. direklerde gördüğünüz 5 telden üçü R-S-T faz biri sokak fazı en sonuncusu ise nötr dür. Faz-Faz arası gerilim 380 volt faz - nötr arası gerilim 220 volttur. topraklamamın asıl amacı ise şebeke üzerinde kullanıcıların 380 volt a maruz kalmasını önlemektir. şöyleki yanyana iki komşu birisin evine R fazı geliyor diğerinin evine S fazı geliyor . R fazı bulunan evde toprağa kaçak oluyor. ( trafoda nötr topraklanmadığını varsyıyoruz) yani toprak üzerinde S fazı oluyor. S fazı bulunan evdede tost makinasında kaçak var metal kısmında faz var. kullanıcı bu tost makinasına dokunduğunda 380 volttluk bir gerilime maruz kalacaktır. ancak trafo merkezlerinde nötr hattı topraklandığı için r fazı toprağa kaçak olduğunda devresini trafo üzerinden tamamlayacaktır. tost makinasına dokunan kullanıcı 220 volta maruz kalacaktır . eğer tostmakinasının kullanıldığı priz topraklı priz ise makinaya kaçak olan faz devresini toprak üzerinden tamamlayacak ve kullanıcıya zarar vermeyecektir.senin yaptığın işlem ise makinanın gövdesine nötr vermiş oluyosun ve bence sakıncalı bi işlem. hasbel kader faz ile nötr ün yeri panodan veya ana panodan değiştirilirse sen makinanın gövdesine doğrudan faz vermiş olcaksın ve sonderece tyehlikeli bi durum .

    Not:1 evlerde kullanılan normal sigortalar hattı korumak içindir hiç bir şekilde makinanızı yada sizi korumaz.

    not:2 Difransiyel röleli sigortalar ise kaçak akım kontrollü çalıştığı için muhakkak evinize taktırın kaçak akım rölesinin çalışabilmesi içinde evizde sağlam bir topraklama hattının bulunması gereklidir.

    not 3: elektrik kontağından yanın haberlerini duymuşunuzdur. elektrik kontağından yangın çıkmaz. elektrik sebebi ile yangın çıkmasının sebebi iletkenlerden geçen aşırı yada kaçak akımın iletkeni ısıtması bu ısınan iletkenin çevresin malzemeyi tutuşma yada yanma ısısına ulaştırması sonucu yangın çıkmaktadır.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: harmek

    caloso arkadaşım senin yaptığın işlem "sıfırlama" işemi. toprak hattı bulkunmayan evlerde nötr hattını toprak hattına bağlama işlemi. biraz detay vereyim. mahallelelerde bulunan trafo indrim merkezlerinde trafonun çıkış ucu 3 fazlı olup yıldız bağlıdır. üç fazın birleşim noktası yıldız noktası yani nötr dür. bu nötr trafo merkezlerinde toprağa verilir. direklerde gördüğünüz 5 telden üçü R-S-T faz biri sokak fazı en sonuncusu ise nötr dür. Faz-Faz arası gerilim 380 volt faz - nötr arası gerilim 220 volttur. topraklamamın asıl amacı ise şebeke üzerinde kullanıcıların 380 volt a maruz kalmasını önlemektir. şöyleki yanyana iki komşu birisin evine R fazı geliyor diğerinin evine S fazı geliyor . R fazı bulunan evde toprağa kaçak oluyor. ( trafoda nötr topraklanmadığını varsyıyoruz) yani toprak üzerinde S fazı oluyor. S fazı bulunan evdede tost makinasında kaçak var metal kısmında faz var. kullanıcı bu tost makinasına dokunduğunda 380 volttluk bir gerilime maruz kalacaktır. ancak trafo merkezlerinde nötr hattı topraklandığı için r fazı toprağa kaçak olduğunda devresini trafo üzerinden tamamlayacaktır. tost makinasına dokunan kullanıcı 220 volta maruz kalacaktır . eğer tostmakinasının kullanıldığı priz topraklı priz ise makinaya kaçak olan faz devresini toprak üzerinden tamamlayacak ve kullanıcıya zarar vermeyecektir.senin yaptığın işlem ise makinanın gövdesine nötr vermiş oluyosun ve bence sakıncalı bi işlem. hasbel kader faz ile nötr ün yeri panodan veya ana panodan değiştirilirse sen makinanın gövdesine doğrudan faz vermiş olcaksın ve sonderece tyehlikeli bi durum .

    Not:1 evlerde kullanılan normal sigortalar hattı korumak içindir hiç bir şekilde makinanızı yada sizi korumaz.

    not:2 Difransiyel röleli sigortalar ise kaçak akım kontrollü çalıştığı için muhakkak evinize taktırın kaçak akım rölesinin çalışabilmesi içinde evizde sağlam bir topraklama hattının bulunması gereklidir.

    not 3: elektrik kontağından yanın haberlerini duymuşunuzdur. elektrik kontağından yangın çıkmaz. elektrik sebebi ile yangın çıkmasının sebebi iletkenlerden geçen aşırı yada kaçak akımın iletkeni ısıtması bu ısınan iletkenin çevresin malzemeyi tutuşma yada yanma ısısına ulaştırması sonucu yangın çıkmaktadır.



    çok teşekkür ederim şu anda zaten söktüm o topraklama bağlantısını normal olarak kullanıyorum. emeğine yüreğine klavyene sağlıkkkkkkk;)))




  • Merhabalar,
    Konu bayağı bir süre önce açılmasına rağmen çok önemli olması nedeniyle halen güncel.Önceki mesajları okuyarak değerli ve deneyimli ustaların/Üstatların bilgilerinden çok yararlandım.Bu vesileyle kendilerine teşekkür ediyorum.Müstakil bir bina(Tripleks tabir edilen) sahibiyim.Bina yaklaşık yirmi yıllık.İnşa edilirken Topraklama levhası olarak demirden mamul bir sac levha sokakta bina duvarının dibine gömülmüştü.O yıllarda bakır kazıklar yokmuydu yoksa sac levha ucuz olduğu için mi bilemiyorum binama topraklama için bu sac levhayı kullandılar.Öğrenmek istediğim; bu sac levha çürümüş müdür?Şu ana kadar herhangi bir sorun yaşamadım şükürler olsun.Mesajları okuduktan sonra bayağı panikledim.Prizlerim topraklı.İkinci olarak öğrenmek istediğim;Banyoda kullandığım ihlas su ısıtıcısını kışın soğuk havalarda 3.cü kademede(7000 Watt) çalıştırdığımda bina içindeki sigortaların bulunduğu kutudaki ısıtıcının bağlı olduğu sigorta ve dışarıdaki sayacın yanında bulunan sigorta atıyor.Duyduğuma göre Sayacın yanındaki sigortanın Amperajını yükseltmeye Tedaş izin vermiyormuş.Yeni bir proje istiyorlarmış.Bu konuda bilgisi olan değerli dostların görüşlerini rica eder, saygılar sunarım.
    Not:Yukarıda deneyimli dostların ikazlarına ben de ilave yapayım.Elektrik konusu çok ama çok ciddi bir konudur.Elektrikçi değilim ama, çok tehlikeli olduğunu bildiğimden,bilmediğim anlamadığım bu elektrik işlerinde asla kendi başıma bir şey yapmam.Elektrikli ve Elektronik cihazlara meraklı bazı genç kardeşlerimiz sağdan soldan edindikleri yarım yamalak bilgilerle birşeyler yapmaya kalkışmasınlar.internet ortamında o kadar çok bilgi karmaşası var ki,hangisi doğru hangisi yanlış anlayamıyoruz.Allah göstermesin ama sonu çok kötü olabilir.İşi bilenlere yaptırmak her zaman için en mantıklısıdır.Aman Lütfen dikkat edelim, dikkat etmeyenleri uyaralım, bu iş şakaya gelmez.




  • öncelikle tüm elektrik işleri ehliyetli bir elektrikçi tarafından yapılmalıdır. elektrik işi basit gibi görünse de, tek bir hataya bile hoşgörü göstermez. elektrik tesisatında büyük değişiklikler yapılmasında yeni proje şartı vardır. çünkü sigortalar, iletken kesitleri ve diğer değerler incelikle hesaplanmalıdır. aksi durumda, sorumluluk tamamen tesisat sahibindedir.

    toprak çürütücü bir ortamdır. özellikle metalleri koruma olmadan gömerseniz, bir süre sonra bakteriler yavaş yavaş çürütürler.(yeraltı kabloları bu yüzden oldukça kalındırlar. kablo kesitinin önemli bir kısmını yalıtkan tabakalar oluştururlar.) o yüzden topraklama levhasını yenilemeniz gerekiyor.bu konuda uzman bir elektrikçiye yaptırırsanız, daha güvenli olur.
  • bazi arkadaslar notr hattina kopru yapip kullandiklarini cok gecerli bir durunus gibi gosterip yazmislar demekki evinizdeki sigorta panosunda kacak akim rolesi yokki rahatsiniz.

    gelelim topraklama konusuna bazi eski binalarda (hepsinde degil) sadece mutfak ve banyoda topraklama hatti oluyor prizlerinde topraklama hatti bulunmayan arkadaslar evlerindeki diger prizleri kontrol etsinler.

    bu kadar önemli bir konuda bile genellikle cok rahat davranan bir milletiz bravo gercekten....!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: maktel

    bazi arkadaslar notr hattina kopru yapip kullandiklarini cok gecerli bir durunus gibi gosterip yazmislar demekki evinizdeki sigorta panosunda kacak akim rolesi yokki rahatsiniz.

    gelelim topraklama konusuna bazi eski binalarda (hepsinde degil) sadece mutfak ve banyoda topraklama hatti oluyor prizlerinde topraklama hatti bulunmayan arkadaslar evlerindeki diger prizleri kontrol etsinler.

    bu kadar önemli bir konuda bile genellikle cok rahat davranan bir milletiz bravo gercekten....!

    aslında sıfırlama öğrencilerimize olmasa daha iyi olur diyerek öğrettiğimiz, geçerli bir yöntemdir. eskiden yaygın olarak kullanılsa da kaçak akım rölelerinin yaygınlaşmasıyla geçerliliğini yitirmektedir. bu arada her köprü priz üzerinde atılmıyor. sıfırlama buat içinde de yapılabilir. o yüzden her topraklama kablosunun, topraklama levhasıyla bağlantılı olabileceğini düşünmeyin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 15 Mayıs 2012; 11:23:35 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: dergul

    quote:

    Orijinalden alıntı: maktel

    bazi arkadaslar notr hattina kopru yapip kullandiklarini cok gecerli bir durunus gibi gosterip yazmislar demekki evinizdeki sigorta panosunda kacak akim rolesi yokki rahatsiniz.

    gelelim topraklama konusuna bazi eski binalarda (hepsinde degil) sadece mutfak ve banyoda topraklama hatti oluyor prizlerinde topraklama hatti bulunmayan arkadaslar evlerindeki diger prizleri kontrol etsinler.

    bu kadar önemli bir konuda bile genellikle cok rahat davranan bir milletiz bravo gercekten....!

    aslında sıfırlama öğrencilerimize olmasa daha iyi olur diyerek öğrettiğimiz, geçerli bir yöntemdir. eskiden yaygın olarak kullanılsa da kaçak akım rölelerinin yaygınlaşmasıyla geçerliliğini yitirmektedir. bu arada her köprü priz üzerinde atılmıyor. sıfırlama buat içinde de yapılabilir. o yüzden her topraklama kablosunun, topraklama levhasıyla bağlantılı olabileceğini düşünmeyin.

    haklisiniz bu yuzden forumlardan okuyup bilgisi olmadan bole bir uygulamaya girisilmemesi lazim.tessisat hakkinda yeterli bilgiye sahip olmadan bir degisiklik yapilmasi sakincali olur.bir elektrikci gelip tessisatta degisiklik yaparsa sıkıntı olur.zaten artik kacak akim roleleride zorunlu hale geldi diye biliyorum yanlissam duzentin hocam?




  • yeni yapılan tesisatlarda zorunlu tutulduğunu biliyorum. ama uygulamada uyulur mu, o başka bir meseledir.
  • Arkadaşlar peki topraksız prize kaliteli bir üçlü veya beşli veya ne bileyim böyle bir uzatma cihazı bağlasak nasıl olur? Amfimi bağladığım üçlü dandirik bişey, priz de topraksız. Cıt cıt ses geliyor arada, prizle pc aynı prize bağlı mesela, pc uyku modundayken amfiyi kapatınca pc açılıyor

    Bunların önüne nasıl geçebilirim? Kaliteli uzatma kablosu almak çözüm müdür?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dante -- 18 Ağustos 2012; 0:12:12 >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.