Şimdi Ara

Topraklama hattı nasıl bulunur ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
21.295
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar öncelikle şunu söylim ben bir amatörüm elektrik konusunda ama bu tarz işleri az çok yaparim anlarım yanı elimden gelir böyle şeyler.
    Şimdi Boatta baya bir kablo var. yeni bir hat çekicem priz için ana buat'tan , nötr-fazve topraklama kablolari lazım. şimdi nötr ve faz kablolarini buldum fakat topraklama kablosunu bi türlü bulamadim ?
    Genelde sarı kablo olur ama kafamı karıştıran şey şu oldu sarı kablo ana buatta var oda odadaki ışık için gidiyor ve bu kablo faz kablosunu oldugunu anladım.
    Boşta bir tane siyah kablo var onda bir hareket göremedim ?

topraklama kablosunun gercekten topraklama oldugunu nasıl anlarım ben ?

• topraklama kablosu genellikle çıplak (izolasyonsuz) olur. yoksa gerçekten topraklı bir prizin arkasından rengini görebilirsin ama tesisatı döşeyen arkadaş ne kadar özenlidir bilemeyiz. Hiç topraklama olmayabilir de.
  • topraklama evde var. boat biraz karışık oldugu için sanırım hepsi izole edildi. şimdi o boatta var mı yok mu bilemedim
  • neyse sanırım halletim. mutfaktaki boatta topraklama buldum ordan çekiem hatti...

bu arada basit bir soru sorsam elektrik mühendislerine

Elimizde Bir ampül var, bu ampül'ü aşagıdaki kablolardan hangisine baglarsak nasıl bir durum ortaya çıkar ?

Faz + nötr = ampül ışık veriyorsa ,
    Nötr + Topraklama = ampül ışık vermeyecegine göre,
    Faz + Topraklama = baglanırsa ne gibi bir durum ortaya çıkar

Sorunun değeri Tam 100 Points

• sorunuz yanlış. nört ile toprak arasında faz farkı yoksa lamba yanmaz ama nötr ile toprak arasında az da olsa voltaj farkı varsa bu durumda hangisinin nötr hangisinin toprak olduğunu anlayamazsınız. kaldı ki nötr ile toprak arasında her zaman faz farkı vardır.
    gelelim cevaba. faz ile toprak arasında; faz ile nört arasında nasıl davranıyorsa aynen o şekilde davranır yani lamba yanacaktır.
    aslında nört da bir topraktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DarK-CasTLe -- 16 Haziran 2011; 20:03:43 >
  • Artık akım anahtarın varsa devreyi açar. Diğer türlü lamba yanar.
  • yanı kablonun toprakalama oldugunu nasıl anlarız ? yoksa anlamak mumkun degilmidir ?
    birde yukarda arkadaş söylediya topraklama kablosu genelde izalasyonsuzdur. bugun mutfaktaki boat'ı açıp baktigimda nötr olan kablo izalasyonsuz olarak gördüm. topraklama olan ise bantlıydı.

acaba bu 3 kabloyuda bantlarsak daha güvenceli degilmidir ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi McCarty -- 19 Haziran 2011; 14:50:14 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • izolasyonlu nötrdur
    izolasyonsuz topraktır.
    sizin sıkıntıya girdiğiniz durumlarda elektrikçilerin sıklıkla uyguladıkları bir metod var.

ana pano ile karmaşıklığın olduğu buat arasında bakır iletken çekilir.
    bakır iletken ölçü aletinin bir probuna bağlanır. kablonun diğer ucu ana panonun şasesine bağlanır.
    diğer prop sırayla kablolara bakılır. ölçü aleti hangisinde sinyal sesi verdiyse o kablo topraktır.

3 kabloyu da izoleli yaparsan buat içinde olası faz hataları olduğunda akım toprağa akamaz. toprağın amacı kaçak akımın en kısa sürede toprağa akmasını sağlamaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DarK-CasTLe -- 16 Haziran 2011; 20:43:33 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: McCarty

neyse sanırım halletim. mutfaktaki boatta topraklama buldum ordan çekiem hatti...

bu arada basit bir soru sorsam elektrik mühendislerine

Elimizde Bir ampül var, bu ampül'ü aşagıdaki kablolardan hangisine baglarsak nasıl bir durum ortaya çıkar ?

Faz + nötr = ampül ışık veriyorsa ,
    Nötr + Topraklama = ampül ışık vermeyecegine göre,
    Faz + Topraklama = baglanırsa ne gibi bir durum ortaya çıkar

Sorunun değeri Tam 100 Points

bu sistem 2 şekilde incelenir 1 kaçak akım koruma rölesi varsa ve yoksa

varsa
    faz+nötr arası lamba işık verir
    nötr+topraklama kakr atar
    faz+topraklama kakr atar

yoksa
    faz+nötr lamba ışık verir
    nötr+topralama (faz farkı vardır ama lamba gözle gorulur bir işık vernez)
    faz+topralama topraklama düzgün çalışıyorsa lamba ışık verir.

topraklama hattı ya izelosiz kablodur veya sarıyeşil kablodur.

en canlı renk fazdır (kırmızı siyah kahverengi v.b.)
    en acik renk nötr (mavi,beyaz,sarı v.b) Ama genelde MAVİ'Dir
    2 renk olan kablolar Topraktır (sarı üstünte yeşil şerit)

Benden Bukar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mirac_ozturk -- 16 Haziran 2011; 21:38:00 >

• Sallama bağlıyor çoğu kişi renk standartına uymuyor Hele birde eski tesisatsa (sıfırlama ihtimali bile var). Kendimi münezzeh tutuyorum.

Ölçü aletin varsa nötr toprak arası 2 volt civarı bi gerilim bulundurur.

F N arası 220 diyelim

F T arası 218 v falan göstermeli anladın sanırım

Eski evlerin çoğunda banyo ve mutfak dışında toprak hattı yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nipp10

Sallama bağlıyor çoğu kişi renk standartına uymuyor Hele birde eski tesisatsa (sıfırlama ihtimali bile var). Kendimi münezzeh tutuyorum.

Ölçü aletin varsa nötr toprak arası 2 volt civarı bi gerilim bulundurur.

F N arası 220 diyelim

F T arası 218 v falan göstermeli anladın sanırım

Eski evlerin çoğunda banyo ve mutfak dışında toprak hattı yok.

tabi burda gerilim düşümü olmazsa :)
  • En son yazdıgım yorumda yanlışlık yaptim şimdi düzelttim.
    mutfaktaki topraklama olan kablo bantlı şekilde duruyordu. nötr olan ise açıkta
    ve bu açıkta olan kablo kırmızı
    nerden anladın diye sorarsanız hemen alttaki prize mavi ve kırmızının gittigini gordum ve sarınında topraklama olarak baglandıgını gordum.

ama neyseki halledip mutfaktan salona topraklamayi çektim şimdi tek şey kaldı bu topraklama hatlarını izalasyonsuz yapmak.
  • Bende PC nin usb girişine bişey bağladığımda deli gibi elektrik tutuyor betona basınca topraklama yok pc yi nasıl topraklamaya bağlıycam...?
  • ee hocam pc'yi taktigin prizi bi yerinden sök bak sarı kablo var mı ? yoksa topraklama çekmen gerekecek benım gibi başka bir odadan. tabii evde var mi topraklama hattı buda önemli.
    eğer evde yoksa zaten senin yapabilcegin bişey degi. elektrikci yapıyor onu

Not: prizi sökerkende Kontrol kalemi kullan
  • Abi bizim piruzde 2 hat var biri yalitiimli digeri yalitisiz. Yalitimli olan mavi. 500milyarlik soru su ki hangisi faz hangisii notr?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: otuz3

Abi bizim piruzde 2 hat var biri yalitiimli digeri yalitisiz. Yalitimli olan mavi. 500milyarlik soru su ki hangisi faz hangisii notr?
    kontrol kalemiyle kontrol edebilirsin. kalemde ışık yanarsa faz. olmayan da ise ya nötr.
  • quote:

Orijinalden alıntı: McCarty

kontrol kalemiyle kontrol edebilirsin. kalemde ışık yanarsa faz. olmayan da ise ya nötr.

Alıntıları Göster
    Evet ama notr u toraga oryak baglamislar o yuzden bulamadim. Ana hattan gelen mavi kabloda toprakta

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.