Şimdi Ara

Toplu işlem dosyaları - Bat dosyalarında Türkçe karakter problemi.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
2.052
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bat dosyalarında bulunan Türkçe karakterlerin çalışma sırasında sorunlu görüntülenmene dair esaslı bir çözümü sizlerle paylaşmak istedim.

    Bilindik ama sorunlu çözüm:
    Bilindiği üzere bu sorunu basitçe aşmak için dosyayı wordpad de açıp, daha sonra farklı kaydet deyip "Metin Belgesi - MS Dos Biçimi" seçerek txt olarak kaydedip daha sonra uzantısını bat yapmamız gerekiyordu. Bu şekilde oluşturulan Bat dosyamız sorunsuz çalışıyor ama üzerinde bir düzenleme yapmak için Notepad de tekrar açtığınızda içindeki Türkçe karakterler sorunlu görünüyor, düzenlersek yeni yazdıklarımız çalışma anında sorunlu görünüyordu. Yani kısacası düzenlemeyi çi Türkçe görüntülenen ilk dosya üzerinde yapıp tekrar bu paragrafında ilk cümlelerindekilerini uygulamak gerekiyordu.

    Gerçek çözüm:(notepad++ uygulaması gerekli)
    Hem düzenleme, hem de çalışma anında sorun yaşamamak için getirdiğim çözümse şu: Bat dostlarınızı oluştururken en Başta Notepad++ da kodlama menüsünden karakter takımı->türkçe->oem 857 seçip ondan sonra rahat rahat Türkçe karakterler kullanarak Bat dosyamızı oluşturuyoruz. Çalıştırdığımızda hiçbir sorun çıkmıyor.
    Bu dosyaları düzenlemek için Notepad++ da her açtığımızda düzenlemeden önce kodlama menüsünden karakter takımı->türkçe->oem 857 seçili olup, Türkçe karakterlerin düzgün görüntülendiğinden emin olmalısınız.

    Peki varolan Türkçe karakterli bir Bat dosyasınının çalışma anında sorunsuz görüntülenmesini Notepad++ nasıl yapacağız derseniz şu şekilde. Dosyayı Notepad++ da açın tüm metni seçip kopyalayın ve silin. Sonra kodlama menüsünden karakter takımı->türkçe->oem 857 seçip, metni yapıştırıp kaydedin. O kadar.

    Peki hani birçoğumuz belki karşılaşmasada arada karşılaşan çıkar diye şöyle bir durum varsaysak: Türkçe karakter görüntüleme sorunu olmayan Bat dosyasındaki ifadeleri echo komutuyla utf-8 içerikli dosyaya sorunsuz kaydetmek için ne yapacağız. Öncelikle Notepad++ da yeni DOSYA açıp kodlama menüsünden utf-8 seçiyoruz ve ifademi yazıyoruz. Sonra kodlama menüsünden ansi yi seçiyoruz. Sonra da kodlama menüsünden karakter takımı->türkçe->oem 857 seçiyor ve ifadeyi kopyalıyoruz.
    Bu ifadeyi kodlama menüsü karakter takımı->türkçe->oem 857 seçilerek açılmış ve Türkçe karakterleri sorunsuz gösteren dosyada ilgili yere yapıştırıyoruz ve sorunsuz çalışıyor.

    Peki bu sorun neden oluşuyor?
    Komut satırı Türkçe sistemlerde tüm komut dosyalarının içeriğin oem 857 olarak kodlandığını düşünüyor ve görüntülemek için ansi ye çeviriyor. Normalde Notepad vs programlar ise ya direkt ansi yada utf-8 olarak kodluyor ve komut satırı bunları oem 857 kabul edip tekrar ansi ye çevirince sorun oluşuyor.

    Özet:
    Bat dosyalarını oluştururken oem 857 kodlama kullanarak kaydetmeyi ve düzenlemeliyiz.

    Bu bilgileri durduk yere neden yazdım:
    Hem ileride kendime bir hatırlatma hemde geliştiriciler ile paylaşmak için. Bilginin zekatı öğretmektir.

    Saygılar....

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Çok teşekkür ederim. Sağolun varolun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok teşekkürler. Bayağı bir işime yaradı.
  • Çok teşekkürler harika bilgi

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.