Şimdi Ara

Topladığım Sistem Hakkında Yorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
204
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Eski bilgisayarım artık yetersiz geldiği için yeni bir sistem toplayacağım. Çok detaylı bilgiye sahip olmasam da kendi araştırmalarıma göre bir sistem topladım. Parçalar konusunda güncel piyasada daha f/p ürün var mıdır sistem hakkında tavsiyeleriniz nelerdir?

Eski bilgisayarım: Ryzen 7 5800x, B550M Anakart, Corsair Vengeance Pro 64GB Ram 3200mhz, 4070ti Ekran kartı

After Effects / Photoshop ağırlıklı çalıştığım için Ram ve İşlemcim yetersiz kalıyordu. DDR5 sisteme geçeyim dedim.

Yeni almayı düşündüğüm parçalar:

Corsair Vengeance RGB 2*48 96 GB 6000mhz 36CL RAM 60.000TL

AMD Ryzen 9 9950X İŞLEMCİ 25.000TL

Arctic Liquid Freezer III Pro 420 SIVI SOĞUTMA 7.800TL

NZXT H7 Flow 2024 KASA 10.000TL

Gigabyte X870 Aorus Elite WIFI7 ANAKART 15.000TL

MSI MAG A1250GL 1250w PSU 10.000TL

4070TI Ekran Kartı (Eski sistemdeki kalacak)

Sıvı soğutucu kasanın ön tarafına monte edilebiliyor. İleride ekran kartı yükseltirsem diye de 1250W'lık PSU tercih ettim.

Malumunuz RAM fiyatlarının uçmasından dolayı RAM fiyatı zaten sistemin yarısına denk geliyor.

İlk başta bu RAM'ları alayım daha sonra 2 tane daha ekler 192GB tamamlarım diyordum ancak anladığım kadarıyla DDR5 sistemlerde 2 slot kullanmak daha doğruymuş. 4 Slotta ram hızları 3400mhz kadar düşebiliyormuş (?)

64*2 128GB ram almayı düşündüm ancak piyasada sadece "Crucial Pro 128 GB (2X64) 5600 MHz CL46" bulabildim bunun da CL değeri çok yüksek geldi. Hem de fiyatı 72.000TL civarlarında

Genel olarak sistemle ilgili yapılabilecek değişiklikler hakkında fikir paylaşabilirseniz çok memnun olurum. Özellikle RAM konusunda ciddi kararsızlıklarım var (:

• Please note that the Liquid Freezer requires at least 63 mm of clearance for installation
    arctic gmbh
    Liquid Freezer III Pro 420 | Multi Compatible All-in-One CPU Water Cooler | ARCTIC
    https://www.arctic.de/en/Liquid-Freezer-III-Pro-420/ACFRE00181A

Top Mounted 140mm / 280mm Radiator & Fan Combined Thickness
    Up to 57 mm

Belki ön panele yakın alt-üst fanlara çarpabilir. Önden arkaya gittikçe hafif bir eğim var, oraya temas edebilir. Üretici verilerine göre uyumsuz. Zaten 420mm lf 3 kolay kolay bir kasaya sığmıyor, normalden daha kalın radyatöre sahip. Yine de denersen burada sonucu paylaşabilirsin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Kasa olarak bu sisteme Raijintek ZOFOS Ultra daha iyi olur genişlik rahatlık depolama alanı açısından ama stok bulmak zor...

www.vatanbilgisayar.com
    GSKILL 96GB (2x48GB) TZ5 Neo Siyah RGB DDR5 6000MHz CL26 1.45V AMD EXPO Dual Ram fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'da
    https://www.vatanbilgisayar.com/gskill-96gb-2x48gb-tz5-neo-siyah-rgb-ddr5-6000mhz-cl26-1-45v-amd-expo-dual-ram.html

Bunları görünce de insan neler varda biz mahrum kalıyoruz diyor ram işi sıkıntılı maalesef...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi franklinda -- 8 Şubat 2026; 16:15:16 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• franklinda F kullanıcısına yanıt

Front: 280/360/420/480mm Radiator up to 30mm thick [option]

https://www.raijintek.com/en/products_detail.php?ProductID=197&userdpbjs=1

Lf 3 420 ise "The 38 mm radiator." Üretici sitesindeki açıklama.

Çok güzel kasaymış gerçekten hocam ben de yeni farkına vardım da üreticiler HDD alanından kısmaya başlamışlar ancak arşiv olarak halen çok ihtiyacımız oluyor. Tam render kasası

Hocam redditte ufak tefek modifikasyonlarla sığdırabildiğini yazmış insanlar ama ne yaptıklarını tam anlayamadım.

Halen kasayı sipariş vermedim 420 soğutma için tavsiye edebileceğiniz TR pazarında bulunan kasa varsa değerlendirebilirim

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Anakrttada 3500 DAHA UCUZU VAR.Aorus elite gibi 55 amper DRMos mosfetli. Faz sayılarıda aynı sayılır Biri 14 biri 16 . Farketmez,yani.

https://www.akakce.com/anakart/en-ucuz-asus-tuf-gaming-b850-e-wi-fi-amd-am5-ddr5-micro-atx-fiyati,1081860937.html

• iŞLEMCİYİ 9900X yapabilirsiniz 5800x den sonra ,uygulamalrınızda zaten roket gibi gelecektir. Aşğıdaki grafik dünyanın en büyük workstation sitelerinden biri olan pugetsystems.comdan alıntıdır.

Topladığım Sistem Hakkında Yorum

Yine 96 GB ram için ,yanlış anlamadıysam ,AE nin son sürümlerinde, geliştirilen,yüksek performanslı ön izletme oynatrma özelliği ile ,96 GB ın sorun olmadığını yazmışlar sanırım Sizde bi bakın .Chrome de tercüme edebilirsiniz.Alıntı pugetsystems.com.

• 9950X, 9900X için illa ARCTİCT almanız ,şart değil Zaten bu işlemcilere 360 mm bile fazlasıyla kafi gelirken,yine de 420 mm alacaksınız şunu alın geçin.derim.

,

İlla 420mm sıvı soğutma almana gerek yok. Hatta direkt sıvı soğutma almana gerek yokTopladığım Sistem Hakkında Yorum çift kule tipi hava soğutma al, iki fan değiştirip işini yapmaya devam edersin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi franklinda -- 9 Şubat 2026; 12:27:16 >
  • Hava soğutmada bozulacak tek parca fan/lar. Termal dengeye 10-15dk içinde ulaşıyor. AiO'da termal denge 30-60dk sürüyor. Sıvı var, pompa var, belki pompa sesi var. Arada kat kat fiyat farkı var tercih meselesi tabi.

• MSI PSU almanı tavsiye etmem. Cayma hakkını kullandırmadılar, günlerdir servis onaylı iade bekliyoruz onu da yapmadılar halen. CW sesi olsun, sesli ve sıcak çalışsın sorun değil diyenler MSI tercih edebilir. 1200 watt için NXTZ C1200'ün tavsiye edildiğini gördüm forumlarda. Kasanızla da uyum sağlayacaktır.

İncehesap.com ve MSI bu iki firmaya temkinli yaklaşın. Mümkünse incehesaptan alışveriş yapmayın hatta. İade yapamıyorsunuz, uğraştırıyorlar. Şikayetvar daki şikayetleri inceleyebilirsiniz.

MSI PSU için platinum sertifikalı yeni seriler çıkartacak ama fiyatları Asus ROG seviyesinde olacağını tahmin ediyorum.

Corsair Vengeance LPX CMK32GX4M2D3600C18
    2x16GB DDR4-3600mhz DDR4
    Samsung SSD 990 PRO with Heatsink 1TB
  • Anakart olarak ben de x870e chipset almayacaksaniz düz x870 chipset yerine b850 chipset kartlara bakmanızı tavsiye ederim.

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.