Şimdi Ara

Tıp Fakültesi Yazılır mı? Avantajları ve Dezavantajları nelerdir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
3
Cevap
0
Favori
642
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhabalar. Ben İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesinde temel tıp eğitimini tamamlayıp klinik tıp eğitimine başlayacak bir öğrenciyim. Zamanında tıp ve mühendislik arasında kalmış biri olarak deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. Bu konuda genel olarak tıp fakültesini konuşacağım. Puanlar açıklandıktan sonra da spesifik olarak İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesini konuşmak için yeni konu açmayı planlıyorum.

2020 yılı;
    Öncelikle tercih dönemimi anlatarak başlamak istiyorum. Hava Harp Okulu mülakatlarından sağlık kısmında elendikten sonra ertesi yıl 8400 civarı sıralama ile tıp ve mühendislik arasında düşünmeye başladım. Mühendislik için EE ve türevleri, CENG arasında gidip geliyordum. Bu iki bölümü birbirinden ayırt ederken zorluk kısmını direkt es geçtim. Çünkü tıp da okusam mühendislik de okusam o kadar çok mezun var ki çok çalışmak zorundayım, kendimi çok geliştirmek zorundayım diye düşündüm. Ayrıca kişisel hayatımda biraz sakin biriyim, genelde yeni yollar peşinde koşmam, atılgan değilimdir. Bu özelliklerim beni mühendislikten kopardı çünkü mühendislik genel olarak özel sektörde döndüğü için kendi PR'ını yapmak, kendini pazarlayabilmek çok önemli diye düşündüm. Bunlar tabii ki benim kişisel düşüncem, mühendis arkadaşlar ile daha detaylı konuşabilirsiniz. Kendim bu şekilde tıbba daha çok yaklaştım ve ailemin de düşüncesinin o yönde olması sebebiyle tıp fakültesine girmeye karar verdim. Soracak olursanız pişman mısın diye kesinlikle pişman değilim diye cevap verebilirim. Yine dönsem o yıllara -HHO'dan elendiğim şartlarda- yine tıp yazardım.

Fakülteye genel olarak bakacak olursak;
    Zor bir eğitim geçmekte. Fakat başta da dediğim gibi bu devirde kalifiye bir eleman olmak istiyorsanız ne bölüm seçerseniz seçin tabiri caizse it gibi çalışmak zorundasınız.
    Hocalar da zamanında zorlu bir eğitimden ve uzmanlıktan geçtikleri için akademisyenliğin neredeyse şartlarından biri olan torpilli kişilerin çoğu bile vasıfsız sayılmayacak cinsten kişiler.
    Maaşlar diğer meslek gruplarının üstünde fakat çalıştığınızın karşılığını alamıyorsunuz. Ayrıca maaşın tek kalemde yatmaması gibi sorunlar sebebiyle özellikle emeklilik döneminde bazı düşük maaş sorunları yaşayabilirsiniz. Şuan tıp fakültesinden mezun pratisyen hekim (4 farklı tanıdığıma birebir sordum) 35-50k arasında alıyorlarmış. Uzman olduktan sonra branşa göre vs çokça değişecektir tabii bu maaşlar.
    Mesleğin belki de en avantajları yanlarından biri ve beni de kişilik özelliklerimden dolayı cezbeden kısım iş bulma sıkıntısının olmaması. Mezun olduktan sonra ilk atamada bir hastaneye atanırsınız ve dilerseniz TUS'a girersiniz.
    Yurt dışı alanı çok açık bir bölüm. Zaten sosyal medyada sık sık "Türkiye bir doktor kaybetti Almanya/İngiltere bir doktor kazandı" postlarını sık sık görürsünüz. Özellikle Almanya, Türk doktorlar için nispeten kolay bir kapı olarak görülüyor. (Tabipler Birliği raporuna göre 2022 yılında 1344'ü uzman hekim, 1341'i pratisyen hekim olmak üzere 2685 hekim yurt dışına gitmek için gerekli olan Good Standing belgesi için başvuru yapmış.)

Fakültenin sıkıntı yönlerine bakacak olursak da;
    Bazı yerlerde asistanlar arası mobbing çok sıkıntı. O sebepten asistanlığa gitmeden önce istediğiniz yeri iyice araştırmak çok önemli.
    Eğer pratisyen kalmak istemiyorsanız ki öğrencilerin çok büyük kısmı kalmak istemez TUS denen belaya bulaşmak zorundasınız. Anlatılanlara bakacak olursak çok stresli dönemler sizi bekliyor olacak. Fakat bu sınavın en beğendiğim yanı adayları torpil, şans gibi kriterlere bırakmadan net bir şekilde sıralıyor. Şuana kadar 1 tane bile ben hiç çalışmadan TUS'tan iyi puan aldım diyen görmedim göreceğimi de düşünmüyorum. Eğer iyi puan almak istiyorsanız krallar gibi çalışmak zorundasınız.
    Hekime şiddet hala önüne geçilemeyen sağlık sistemi sorunlarından biri. Maalesef ki çalışırken şiddete maruz kalma riskiniz var. Bununla uğraşmak istemeyen kişiler genelde Patoloji, Mikrobiyoloji, Biyokimya gibi laboratuvar branşları seçiyorlar. Hangi lab asistanı ile konuşsam şiddet çok önemli kriter olmuş onlar için.

Genel olarak aklıma gelen maddeler bunlar oldu. Soru sormak isteyen olursa kendimce cevaplamaya çalışırım.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• hocam ikçüde 3.sınıfta hastaneye geçiliyor diye duydum doğru mudur

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.