|
Şimdiden bu başlık dursun.Tercih zamanı uplatacagım.Bu baslik ogretmenlik-doktorluk arasinda kararsiz olanlarin dertlesmesi ve diger insanlarin da iki meslek hakkinda dis göz olarak yorum yapmalari icin acilmistir.Biraz uzun olacak basliyorum. Öncelikle Tyt 80-88net arası Ayt 50net bekliyorum.Tahminimce 40-55bin arası bir sıralama gelecek bu ilk senemdi.Yüzde 1.2 dilimle İstanbulun iyi liselerinden birinden mezun oldum.Lisemdeki arkadaslarımın çoğu Tıp ya da Bogaziçi-İtü mühendislikler bekliyorlar ya da buralar için mezuna kalıyorlar kalınca da 2.yılda genelde tutturuyorlar.Ben ilkögretim mat yazmayı düşündügümü söyledigimde potansiyelimi harcadıgımı,ileride pisman olacagimi ve vizyonsuz bir insan oldugumu bile söyleyenler oldu.Bugünde eşi ögretmen olan bir akrabama ögretmenlik dusundugumu,doktor olsam bile en fazla aile hek ya da lab uzmani olabilecegimi söyledigimde doktorlugun hangi bransi olursa olsun bir ogretmenden cok daha saygideger oldugunu,ogretmenligin itibarinin kalmadigini falan söyledi eşinden dogru baya moralim bozuldu.Şimdi ben bu yıl imö yazıp gitmekleseneye Tıp icin bir daha hazırlanmak konusunda çok kararsız kaldım.Mezuna kalırsam Tıp kazanmak konusunda kendime güveniyorum ama sorun buna deger mi?Kendimce iki mesleginde + ve - lerini yazacagim. ÖĞRETMENLİĞİN ARTILARI= 1)Risksiz bir meslek.Doktorluktaki gibi hasta kaybetme,bilgi eksikliginden öturu birine zarar verme,dava edilme ihtimalin yok.Kışın 1ay,yazın 2ay ve tüm haftasonları tatil.Kendine ayıracak zamanın çok. 2)Ek ders ve haftasonu kursuyla kombinlersen sadece Mebde calisarak gelirini 6000lira civarlarina cikarabilme ihtimali var.Hele ki matematikçi olarak 2-3ögrenciye saati 100liradan özel ders versek aylık geliri 7-8yapmak çokta zor degil gibi. 3)Meslegi ogrenmek icin kimseye bagimli olmamak.Sinifa girdigin an kiseye hesap vermek zorunda olmamak.Ekip isi olmamasi bireyselligin getirdigi ozgurluk ÖĞRETMENLİGİN DEZAVANTAJLARI= 1)İpini koparanın ögretmen olmasi yüzunden itibarinin yerle bir olması.2yıllik kanatli hayvan yetistiriciligi mezunlarinin bile ücretli ögretmenlik yapabilmesi dolayisiyla bu lise ve bu sıralamayla kendimi harcanmis gibi hissedebilirim gibi.Halkın gözünde itibarı sanki düsuk bir meslek gibi mi benim cevremdekilerin mi algisi öyle bu konuda görüs istiyorum. 2)Atamalarin 4-5yil sonra ne olacaginin belli olmamasi.Gecen yil 71ile atanan imö nin 2025te 85ile atanamayabilecegi ihtimali.Erdoganin ihtiyac yok fazlalik var Ziya Selcugun ihtiyac var ama butce yok aciklamalari 3)Sınıf yönetimi zor olabilir mi?Yeni nesil saygisiz çocuklar mesleki tatmini dusurur mu?Sınif ortaminda ogretmenin iplenmeme ihtimali var mi?65yasina dogru cangir cungur gurultuyu kafa kaldirmaz mi? TIPIN AVANTAJLARI 1)İs garantisi.Bitirir bitirmez 7-8binle acilde de olsa is basi yapman.İşsizlik stresi yasamamak. 2)Doktorum hatta tıp okuyorum dediginde bile insanlarin sanki atomu parcalamiscasina vay be bakisi.Sayginligi.Genel olarak karizmatik bir meslek olarak gorulmesi. 3)Hastayi kurtardiginda hissedilen mesleki tatminin eşsizligi. 4)Çogu meslege göre ortalama maaşlarn daha yüksek olması. TIPIN DEZAVANTAJLARI 1)Riskli bir meslek olması.Bilgi ya da dikkat eksikliginin yanlis dozun hasta hayatina mal olabilmesi.Hata yaptigin an milyarca liralik tazminat davasina mahkum edilebilme riski dava acilmasa bile ömur boyu olusacak vicdan azabi. 2)Ölene dek yogun bir tempoda calisma.Tus sinavinin cok zor olmasi ve rahat bolumleri kazanabilmenin imkansizligi.Mezunlarin Yüzde 80inin zor bolumlerde uzman olmasi,30yasina kadar ayda 10nobetli yogun asistanlik ve uzman olunca da ayin 15gunu icapci olup gece uykunda bile her an telefonunun calinabilme ihtimalinin yarattigi huzursuzluk.5dakika bir poliklinik yapmak zorunda kalip kafanin ambalaj olmasi gunde 100hasta bakmak. 3)Tıpı bitirene kadar stresten vakit azligibdan asla diger bolumlerdeki ogrenciler kadar gencligini yasayamamak hep ders calismaliyim komite yaklasiyor hissi.. 4)Meslek hayatinda ozellikle acillerde veya hasta kaybedildigi de şiddete ugrama riski.Hastanelerin kasvetli ve gerginlige acik ortamlar olmasi. 5)Saglik ekip isi oldugundan yardimci saglik personeli ya da konsultasyon acisindan diger brans meslektaslarina bagli olman ve bunun da cogu zaman calisma ortaminda tartisma yaratmasi.1kisinin isini duzgun yapmamasinin seni de etkilemesi. 6)Uzman olana kadar meslegi ogrenmek icin asistanlikta kidemline bagli olmak bu yuzden mobbinglere boyun egmek.Ogretmenlikteki gibi bireysel olamamak devamli birseyler ogrenmek,ameliyat teknigi vs usta cirak iliskisi icin birilerine bagli olmak bu durumun da mobbi ge davetiye cikarmasi. Evet iki meslegi de avantaj dezavantajlari bence bunlar.Siz de fikirlerinizi yazarsaniz memnun olurum.Ben isin icinden cikamadim.Bana yardimedin:( < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2021TytAytYolcusu -- 10 Temmuz 2021; 22:20:47 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt