Şimdi Ara

Tıkalı kartuş veya Printhead Açma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
20.573
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • tıkalı kartuş veya printhead ları birçoğumuz bilinen yöntemler ile açmayı deniyoruz.örnek olarak evde basitçe kaynayan su buharına tutarak tortulaşmış mürekkebi yumuşatma yöntemi veya sölüsyon içinde bekleterek yumuşatarak çözünmeyi sağlama yöntemi falan yani.

bu iş için profesyonel seviyede ise ultrasonic temizleme cihazları ve basınçlı buhar makineleri bulunmakta ve satılmakta.fakat ev kullanıcıları için maliyet yönünden pahalı cihazlar oldukları için bir veya birkaç kullanım için bu cihaza para veremiyoruz.

bu konuda bir ara yabancı forumların birinde mikrodalga fırında bu işlemin yapıldığı hakkında yazılar okumuştum.birçoğumuzun evinde mikrodalga fırın bulunmakta.mikrodalga fırınlarda bazı eşyalarda sterilizasyon işlemi yapıldığını okudum.bu sterilizasyon işlemi acaba oluşan ısı ilemi sağlanıyor yoksa mikrodalganın verdiği radyo dalgaları ilemi oluşuyor eminde değilim.

gelgelelim ultrasonic kartuş temizleme makinelerinin çalışma mantığı hakkında bilgim yok.acaba mikrodalga fırınlar ile çalışma mantığı aynımıdır?

eğer bu sorulara çözüm bulabilirsek bu konuda epey bir yol alacağımızı düşünüyorum.

bu konuda bilgi sahibi olanlar veya düşüncesi olanlar paylaşabilirmi?

• bu arada ultrasonic cleaning cihazlarının 20 ile 400 kHz aralığında, mikrodalga fırınların ise 300 ile 300.000 MHz dalga aralığında çalıştığı verilerini buldum.

bu verilerin birimlerini aynı birime dönüştürebilen varmı acaba?bunları incelemek lazım.wikipedia deki makalelerde çalışma mantıkları aynı görünüyor.ama dalga boyutlarını aynı birime çevirip öyle bakmak lazım.

ultrasonic cleaner cihazları emici olmayan tüm maden ve materyallerde kullanılmakta.içine kartuş temizleme sölüsyonu konulup kartuşlarda bu cihazın içine koyuluyor ama sölüsyon ile kartuş nozzle ları temas ediyormu bilmiyorum.3 ile 5 dakika arasında sonuç verdiğinden bahsediliyor.çünkü cihazın kendisini sadece internette gördüm.

ultrasonic cleaning makinelerinin mantığında inçkare başına (yani 2.54 cm x 2.54 cm = 6.4516 santimetrekare alana ) 20.000 (ingiliz sterlinine benzeyan bir sembolü var) üzerinde basınç ve sıcaklık elde edildiği yazıyor.

mikrodalga fırınlar için ise internette bebek biberonu ve emziği için sterilizasyon kapları satılıyor.plastik bir kap.kabın içine su konulup üst kısmınada suya temas ediyormu bilmiyorum emzik ve biberonlar konulup çok kısa sürede bu işlem yapılıyor.

benzer bir sistem kartuşlardaki tıkanıklık için mümkünmü bunu araştırıyorum açıkçası.

• alttaki linkte ultrasonic temizleme cihazları ve çalışma prensibi hakkında akademik bir makale var.incelemek isteyenler bakabilir.

http://w3.balikesir.edu.tr/~ay/communiques/bildiri01.pdf
  • aman diyeyim sakın

mikro dalgaya metal girdimi zaten patlar o ayrı ama ultrasonik temizleyici ile yazıcı kafası yada kartus acmaya calısmayın.. 1pl yada 2 pl olan püskürtme ucunuz 15-20 pl olarak geri döner

internetteki o satıs yalanlarına aldanmayın sakın.. onuda almıs birisi olarak söylüyorum kartus nozzlerini civi deligi gibi büyüttü
    ilginc bir teknolojisi var ve en ufak catlaga bile giriyor deliklerin icine girince sanki iclerini zımpara yapıyor, sonucta delikler kocaman oluyor..

Ultrasonik temizleyiciler kesinlikle kartus konusunda uzak durulması gereken bir ürün...

• quote:

Orijinalden alıntı: meco

aman diyeyim sakın

mikro dalgaya metal girdimi zaten patlar o ayrı ama ultrasonik temizleyici ile yazıcı kafası yada kartus acmaya calısmayın.. 1pl yada 2 pl olan püskürtme ucunuz 15-20 pl olarak geri döner

internetteki o satıs yalanlarına aldanmayın sakın.. onuda almıs birisi olarak söylüyorum kartus nozzlerini civi deligi gibi büyüttü
    ilginc bir teknolojisi var ve en ufak catlaga bile giriyor deliklerin icine girince sanki iclerini zımpara yapıyor, sonucta delikler kocaman oluyor..

Ultrasonik temizleyiciler kesinlikle kartus konusunda uzak durulması gereken bir ürün...

sn.meço ultrasonic temizleyici ile yaşamış olduğunuz tecrübe ilginç gerçekten.yazdıklarınız makinelerin çalışma prensibi ile örtüşüyor.

daha önce İstanbul'da dolum işi ve baskı işi yapan bir arkadaş vardı forumda.bu işi ticari boyutta yaptıkları için tıkalı kartuşları açmak için ultrasonic cleaner cihazı kullandığını söylemişti.

sizin yaşamış olduğunuz sorun acaba makinede uzun bekletme süresinden kaynaklanmış olabilirmi diye düşündürmeye başladı beni.

yinede ben hiç kullanmadığım için emin değilim ve bu konuda hiçbir tecrübemde yok.yanlızca bir ara tıkalı brother printheadı ile uğraşırken nette yabancı forumların birinde mikrodalga fırında açıladığı hakkında yazılar okumuştum.ama şu an forumun adını hatırlamadığım için tekrar ulaşamıyorum bu konuya.

• ultrasonıc cleanerler lar ıse yarıyor yaramıyor degıl ama bazı kartuslar vae ne cleaner nede buhar hıc bır ıse yaramıyor bunun baska kesın sonuclu bır yontemı varmı acaba

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: dolummerkezi

ultrasonıc cleanerler lar ıse yarıyor yaramıyor degıl ama bazı kartuslar vae ne cleaner nede buhar hıc bır ıse yaramıyor bunun baska kesın sonuclu bır yontemı varmı acaba

evet bende bunu araştırıyorum.bildiğim kadarı ile özellikle pigment mürekkep kullanıldığı zamanlarda oluşan tıkanıklıklar açılmadığı zamanlar olmakta.dye bazlı larda bu sorun genellikle açılıyor.

bunun nedeni olarak mürekkebe renk veren pigment partiküllerinin tam olarak parçalanamaması olabileceğini düşünüyorum.dye bazlı mürekkepler ise suda çözünebildiği için tıkanma durumunda açılması çok daha kolay olmakta.

pigment ile dye nin kimyasal yapısı tamamen farklı.bunun haricindeki görsel olarak farkı bildiğiniz gibi pigment siyah daha koyu renk vermekte.dye siyah ise pigmente göre biraz daha açık tonda çıkıyor.bu karşılaştırma aynı marka mürekkepler için geçerli.

marka değiştiğinde bir firmanın dye bazlı mürekkebi başka firmanın pigment bazlısından daha koyu renkte olabiliyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: xpress34

quote:

aman diyeyim sakın

sn.meço ultrasonic temizleyici ile yaşamış olduğunuz tecrübe ilginç gerçekten.yazdıklarınız makinelerin çalışma prensibi ile örtüşüyor.

daha önce İstanbul'da dolum işi ve baskı işi yapan bir arkadaş vardı forumda.bu işi ticari boyutta yaptıkları için tıkalı kartuşları açmak için ultrasonic cleaner cihazı kullandığını söylemişti.

sizin yaşamış olduğunuz sorun acaba makinede uzun bekletme süresinden kaynaklanmış olabilirmi diye düşündürmeye başladı beni.

yinede ben hiç kullanmadığım için emin değilim ve bu konuda hiçbir tecrübemde yok.yanlızca bir ara tıkalı brother printheadı ile uğraşırken nette yabancı forumların birinde mikrodalga fırında açıladığı hakkında yazılar okumuştum.ama şu an forumun adını hatırlamadığım için tekrar ulaşamıyorum bu konuya.

youtubeda bu konuyla alakalı görüntüler bile var.. aluminyum folyoyu ultrasonik temizliyiciye daldırınca yüzeyindeki kücük delikleri nasılda kocaman yapıyor.
    ne kadar kısa tutulsada kartus nozzellerinin capları git gide büyüyecektir o yüzden bu makinalardan uzak durulmalıdır.

• valla arkadaslar dye bazlı murekkep kullanıyrum benm kendı murekkeplerımde sıkntı olmuyro fakat musterı makınalarında bı gelıyo kartus buhar desen yok cleaner desen yok acılmıyo arkadas ama bunu cozumu olmalı dıye dusunuyorum...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: dolummerkezi

valla arkadaslar dye bazlı murekkep kullanıyrum benm kendı murekkeplerımde sıkntı olmuyro fakat musterı makınalarında bı gelıyo kartus buhar desen yok cleaner desen yok acılmıyo arkadas ama bunu cozumu olmalı dıye dusunuyorum...

sn.dolummerkezi yanlış anlamadıysam cleaner cihazı elinizde bulunmakta galiba ve kullanıyorsunuz.

bu cihazı kullanırken bu işlem için cihaz icine hangi sıvıyı koyuyorsunuz acaba?su mu kullanıyorsunuz yoksa kartuş temizleme sölüsyonumu yoksa farklı kimyasallarmı?
  • quote:

youtubeda bu konuyla alakalı görüntüler bile var.. aluminyum folyoyu ultrasonik temizliyiciye daldırınca yüzeyindeki kücük delikleri nasılda kocaman yapıyor.
    ne kadar kısa tutulsada kartus nozzellerinin capları git gide büyüyecektir o yüzden bu makinalardan uzak durulmalıdır.

sn.meço eklediğiniz videolarda gerçekten alüminyum folyo neredeyse tamamen delinerek eriyor.

fakat kartuşlarda nozzle kısım genelde bakır malzemeden üretilmekte.kartuştan nozzle lı modellerde bu bakır yinede çok kalın bir malzeme değil.kalınlıkları hakkında tam bir bilgimde yok.fakat printhead nozzle ları ise epeyce kalın bir bakırdan üretilmiş olduğunu düşünüyorum.çünkü brother printheadı böyleydi.

bakır ile ilgili örnek videolar izlemiştim.örneğin elektronik kartların temizlik işleminde zaman zaman bu temizlik endüstriyel olarak zorunlu halde olabiliyor.izlediğim bakır ile ilgili videolarda böyle bir sorun görmedim.elektronik devre kartlarının üzerindeki bulunan bakır veri yollarınında çok kalın olmadığını düşünüyorum.yinede araştırmak lazım.

birde bakır ile alüminyum un yoğunlukları çok farklı.örneğin alüminyum yoğunluğu 2.7 g/ml iken bakırın yoğunluğu 8.9 g/ml dir.bu durumda ultrasonic cleanerda aynı süre içinde aynı delinme veya parçalanma olayı olmayacağını düşünüyorum.

elinizde ultrasonic cleaner cihazı varsa bu tipte bir deney yapabilirmisiniz müsait olduğunuzda acaba?örneğin eski bir elektronik kart ile veya atıl durumda bir kartuş varsa?

bu arada yurt dışında 35 dolar civarında nakliye dahil fiyatla ultrasonic cleaner cihazları satılıyor.bunlardan bir tane almayı düşünüyorum bende.

• alttaki videoda lexmark 17 nolu tıkalı kartuşun ultrasonic cleaner cihazında açma işlemi verilmiş.makine içine şişeden döktüğü sıvı ise bildiğimiz kartuş temizleme sölüsyonu.yani su kullanılmıyor.birde kartuşu makineye koymadan önce dolu olması gerektiğinden bahsediliyor.boş kartuşta sn.meçonun dediği gibi nozzle çaplarına hasar verebilir.

• bosuna almayın bende alet var ve tam bir kartus katili.. bir kartus denedim nozzlerini civi deligi gibi yaptı cünkü kartusun deliklerinin arası metal degil orayı sabun gibi eritiyor tabi siz bunu gözle göremiyorsunuz..
    uyarması benden bosu bosuna almıs olursunuz ayrıca kartusunuzu veya yazıcı kafanızı bozarsınız.. herkes reklam yapıyor ama sonuctan bahseden yok ben size söylüyorum karar sizin..
  • sn xpress34 kardesım solısyon kullanıyorum bıttıgınde su kullandıgımda oluyoo
  • Arkadarşlar Canon MP210 yazıcım olmakla beraber PG37 ve CL38 kartuş kullanmaktayım. Siyah kartuşta hiç bir problem yok ama renkli kartuş iki defa doluma gitmesine rağmen götürdüğüm yerdeki teknisyen bir türlü kanalları açamadı ve bende evde bir kaç birşeyler denedim. Bunlar,

1. Kartuşun ucuna camsil döktüm 5 dakka bekledi açılmadı,
    2. Kartuşun ucuna ispirto döktüm açılmadı (Açıcı sölüsyonlardaki de isipto gibi bişeymiş)
    3. Limon kolonyası döktüm açılmadı,
    4. Kartuşu söktüm süngerleri çıkardırdım, her renk bölmesine ispirto sıktım, ucundan simsiyah mürekkep geldi açıldı sandım geri taktım süngeri yine açılmadı,
    5. Kartuş kafasına buhat tuttum açılmadı,
    6. Kartuşucu cezvede kaynattım , açılır gibi oldu ama 1 dakika sonra yine mürekkep gelmedi,

Kartuşu çöpe mi atmak lazım :( Lütfen tasiyelerinizi belkiyorum. Artık ümidim kalmadı, ve açılması için bütün yöntemleri deneyeceğim, bozma pahasına.

• quote:

Orijinalden alıntı: s.akin01

Arkadarşlar Canon MP210 yazıcım olmakla beraber PG37 ve CL38 kartuş kullanmaktayım. Siyah kartuşta hiç bir problem yok ama renkli kartuş iki defa doluma gitmesine rağmen götürdüğüm yerdeki teknisyen bir türlü kanalları açamadı ve bende evde bir kaç birşeyler denedim. Bunlar,

1. Kartuşun ucuna camsil döktüm 5 dakka bekledi açılmadı,
    2. Kartuşun ucuna ispirto döktüm açılmadı (Açıcı sölüsyonlardaki de isipto gibi bişeymiş)
    3. Limon kolonyası döktüm açılmadı,
    4. Kartuşu söktüm süngerleri çıkardırdım, her renk bölmesine ispirto sıktım, ucundan simsiyah mürekkep geldi açıldı sandım geri taktım süngeri yine açılmadı,
    5. Kartuş kafasına buhat tuttum açılmadı,
    6. Kartuşucu cezvede kaynattım , açılır gibi oldu ama 1 dakika sonra yine mürekkep gelmedi,

Kartuşu çöpe mi atmak lazım :( Lütfen tasiyelerinizi belkiyorum. Artık ümidim kalmadı, ve açılması için bütün yöntemleri deneyeceğim, bozma pahasına.

öncelikle kartuş cezvede kaynatıldıktan sonra makineye taktığınızda kartuşu tanıdı mı? eğer tanımıyorsa ki büyük ihtimalle tanımaz...
    bu durum varsa yeni kartuş almanız gerekir.

eğer tanıyorsa bir 5 lt. pet şişe kapağına dolana kadar aseton veya kolonya döküp bir iki saat bekletin bu yolla acılmazsa dahada acılmaz.

• Kartuşu tanıyor , o konuda hiç bir problem yok , dediğinizi yaptıktan sonra sonucu paylarşırım, teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi s.akin01 -- 12 Mayıs 2012; 18:18:38 >
  • quote:

Kartuşu tanıyor , o konuda hiç bir problem yok , dediğinizi yaptıktan sonra sonucu paylarşırım, teşekkür ederim.

• quote:

Orijinalden alıntı: kadirekinci

quote:

Kartuşu tanıyor , o konuda hiç bir problem yok , dediğinizi yaptıktan sonra sonucu paylarşırım, teşekkür ederim.

Asetonda beklettim , Kartuşu hızla aşağıya doğru sallayın ca 3 renkte geliyo ama kendiliğinden gelmiyoo ya :( deli oldum
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: kadirekinci

quote:

Asetonda beklettim , Kartuşu hızla aşağıya doğru sallayın ca 3 renkte geliyo ama kendiliğinden gelmiyoo ya :( deli oldum

Kartuşları asetonda veya kolonyada beklettikten sonra içindeki çözücü sıvıyı vakum aparatıyla cekin ardından mürekkep doldurun ve yine yarım sırınga kadar mürekkep cekin ardından bir miktar daha mürekkep ilave edin. tamamdır.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.