Şimdi Ara

THY'nin uçan arabası 'Esinti' hakkında bilmeniz gerekenler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
1.114
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • THY'nin uçan arabası 'Esinti' hakkında bilmeniz gerekenler



    Ulaşım dünyasında elektrikli ve otonom araç teknolojileri öne çıksa da, gelişim süreci adım adım devam eden bir konsept daha var: uçan araba konseptleri. Hyundai ve Airbus gibi dünya devleri, "uçan taksi" olarak da adlandırılan bu ulaşım konsepti üzerinde çalışmalar yürütüyor.



    Ülkemizde ise fikir ve tasarım olarak çeşitli örnekler görmekle birlikte, fiziksel bir prototip olarak Baykar'ın uçan arabası Cezeri'yi görmüştük. Cezeri, geçtiğimiz yıl ilk uçuş testlerini başarıyla gerçekleştirmiş ve güvenlik halatları olmadan yerden 10 metre yükselmişti. Konuyla ilgili haberimizi ve paylaşılan videoya buradan ulaşabilirsiniz.



    Şimdi ise karşımızda bir başka uçan araba konsepti "Esinti" var. Geçtiğimiz haftalarda düzenlenen TEKNOFEST 2021'de sergilenen Esinti, Türk Hava Yolları’nın iştiraklerinden Turkish Technic (THY Teknik) tarafından geliştirildi. Fotoğraflarda Esinti'nin ilk prototipini görüyoruz. İlerleyen süreçte bu prototip üzerinde çeşitli iyileştirmeler yapılacak ve Esinti'nin seri üretime hazır hale gelmesi sağlanacak.



    THY'nin uçan arabası 'Esinti' hakkında bilmeniz gerekenler



    Esinti şu an tasarım olarak bir drone'a benziyor. Aracın her kolunda iki adet olmak üzere toplamda 8 adet elektrik motoru mevcut. Önümüzdeki aylarda yer testleri başlayacak olan Esinti ilk aşamada 80 kilogram faydalı yük taşıyabilecek. Kabin de şimdilik tek kişilik ancak ilerleyen süreçte araçla yolculuk edebilecek kişi sayısının artırılması hedefleniyor. İlk uçuş konusundaki hedef ise Mart 2022.



    Esinti'nin öne çıkan özellikleri:




    • Faydalı yük: 80 kg

    • Maks. kalkış ağırlığı: 407 kg

    • Boyutlar: 4,1 metre x 4,6 metre

    • Seyir irtifası: 6500 ft

    • Maksimum hız: 115 km/s

    • Menzil: 48,4 km



    THY Teknik, sivil havacılık konusunda ülkemizin önde gelen şirketlerinden biri. Esinti'yi de bu birikim doğrultusunda geliştirmeye başlayan şirketin hedefleri arasında ilk olarak kargo taşımacılığı ve organ nakli gibi kullanım amaçları bulunuyor. Sonrasındaki hedef ise Esinti'yi hava taksiye dönüştürmek.









  • Özellikle TSK'nın ürettiği araçlarda kullandığı Poyraz, Tulpar, Kaya, Hızır, Kirpi, Pars gibi yerel ve araca yakışır isimlerin yanında THY'nin de bir hava aracına Esinsi ismini vermesi bence çok güzel bir karar. Sürekli yabancı ve ne olduğunu anlamak için İngilizce sözlük bakma gereği duyulan isimlerden tüm yurt genelinin kurtulması dileği ile.
    Aga halen anlamış değilim, zoraki şu uçan araba isimlendirmesini, buna kişisel amaçlı kullanıma yönelik drone demek çok mu zor, uçan taksi adı üstünde taksi(otomobil/araba) ama aynı zamanda trafik problemi olduğunda hooop uçuş moduna geçip havalanmak demek, bu ise daha ziyade kişisel olarak seyahatin de yapıldığı drone demek ya da elektrikli helikopter de ama gözünüzü seveyim uçan araba demeyin. Tamamen insanların duyguları ile oynayıp bakın yerdeki(TOGG) geliştiriliyor aynı zamanda bir de uçanını yapıyoruz deyip işin içerisine siyaset karıştırmak demek, malum yerli oto deyince milletin ağzının suyu akıyor. 2023'te göklerde olur umarım :)
  • Özellikle TSK'nın ürettiği araçlarda kullandığı Poyraz, Tulpar, Kaya, Hızır, Kirpi, Pars gibi yerel ve araca yakışır isimlerin yanında THY'nin de bir hava aracına Esinsi ismini vermesi bence çok güzel bir karar. Sürekli yabancı ve ne olduğunu anlamak için İngilizce sözlük bakma gereği duyulan isimlerden tüm yurt genelinin kurtulması dileği ile.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi monacomen -- 7 Ekim 2021; 09:48:37 >
  • Aga halen anlamış değilim, zoraki şu uçan araba isimlendirmesini, buna kişisel amaçlı kullanıma yönelik drone demek çok mu zor, uçan taksi adı üstünde taksi(otomobil/araba) ama aynı zamanda trafik problemi olduğunda hooop uçuş moduna geçip havalanmak demek, bu ise daha ziyade kişisel olarak seyahatin de yapıldığı drone demek ya da elektrikli helikopter de ama gözünüzü seveyim uçan araba demeyin. Tamamen insanların duyguları ile oynayıp bakın yerdeki(TOGG) geliştiriliyor aynı zamanda bir de uçanını yapıyoruz deyip işin içerisine siyaset karıştırmak demek, malum yerli oto deyince milletin ağzının suyu akıyor. 2023'te göklerde olur umarım :)

  • "Uçan araba" demek karayolunda tekerlekli olarak seyahat de edebilen + uçabilen araç demek.
    Ne alakası var bunun uçan arabayla?
    Saçma sapan isimlendirme yapmayınız.

  • iett uçan metrobüs yapsın :D

  • batarya teknolojinin ilerlemesiyle eletkrikli arabalar sehirdeki gurultu kirliligini bitirir diye sevinmistik ama simdi ayni batarya teknolojisiyle ucan araclar tureyecek, cok daha fena gurultu kirliligi yapacaklar.

  • Uçuyor ama maksimum hız 115 km/h

    Dandik hurda şahin model araçlar bile daha hızlı. THY'nin uçan arabası 'Esinti' hakkında bilmeniz gerekenler 

  • Hayırlı olsun. Yalnız pervane tasarımı çok tehlikeli. An azından çevresi kapalı olmalıydı. Bir de uçan araba demesek. Uçan Araç desek yeterli.

  • Uçan araba veya uçan araç/ vasıta .. uçuyor ve yük taşıyor mu ona bakınız.. ileride sınıflandırma , mevzuat buna göre şekil alır..karayolu ve mevzuatını ölçü almaya mahal yok.. Yapan ve geliştirenleri tebrik üstüne tebrik ediyorum

  • Buna araba demek Turkce bilmemek bence.(ya da baska bir amac)


    Helikopter de, arac de, vasita de, taksi de, drone de ama araba olmadigi cok net ortada.

  • ne güzel alternatif birileri daha yapıyor bunu bile laf eden var .yok kartal doğan daha iyi sen yap o zaman

  • Bilmemiz gerekenler mi? Öyle bir zorunluluk mu var? Tüm millet savunma sanayi ve teknoloji uzmanı olacak yakında

  • Yolda yürüyeni yaptık koyduk şuraya dimi. 4 teker döndüremedik daha uçan araba uçan araba.

  • gokhanvai kullanıcısına yanıt

    pervane açık cunkı hava akışını en iyi o şekilde sağlayabiliyor üzerinde çalışılırsa kapatılabılır

  • Yerli uçan giyotin.

    Biraz profesyonel tasarım yapın lütfen. 92 milyonluk ülke Türkiye, İran gibi olmamalıyız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • veteriner69 kullanıcısına yanıt
    bu tip prototiplerin genel adı ingilizce'de "drone" olarak adlandırılıyor.eğer bunun türkçe karşılığından yola çıkarsak "uçan göz" yada " erkek arı" denilmesi gerekiyor ki bu tam bir fecaat olur. kötünün iyisi uçan araba e hadi biraz daha iyi olsun diyorsan hava aracı olur diye düşünüyorum.

  • gokhanvai kullanıcısına yanıt
    Pervane, sistem gereği hava akımında destek alan bir sistem sen etrafını kapatırsan uçmaz... Senin söylediğin jet motor da onu yaparsın fakat onda da hava girişi ve çıkışı olmak zorunda... Yani bu söylediğin yapılması oldukça zor...

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Drone lar bir halta yaramıyor, bu kendini zor taşıyor ve insan seyahati için tehlikeli dengesiz araç, şuna 8 pervane uğraşacağına, yap helikopterini geç.

    En güzeli dikey havalanan uçak ( Vertical Take-Off and Landing) ama nedense ona da kimse uğraşmıyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.