Şimdi Ara

Tesla tek başına tüm rakiplerinden daha değerli ama satışlar endişe verici

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
641
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Tesla tek başına tüm rakiplerinden daha değerli ama satışlar endişe verici
    Tesla’nın borsa değeri, küresel otomotiv devlerinin toplamını geride bırakıyor. Bu tablo, şirketin mevcut finansal büyüklüğünün sektörün geneline kıyasla ne denli yüksek seviyeye ulaştığını gözler önüne seriyor. Ancak değerlemenin sürdürülebilirliği ve satış performansıyla ne ölçüde örtüştüğü tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Yapılan hesaplamalara göre; aralarında Toyota, BYD, Hyundai, GM, Ferrari, BMW, Volkswagen Group, Mercedes-Benz, Ford, Kia, Honda, Geely, Stellantis, XPENG, NIO, Renault ve Nissan’ın da bulunduğu 17 otomotiv şirketinin toplam piyasa değeri yaklaşık 1,027 trilyon dolar seviyesinde kalıyor. Bu rakam, 1,544 trilyon dolar değerindeki Tesla’nın piyasa değerinin yaklaşık 517 milyar dolar altında bulunuyor.

Değerleme gerçeklerle örtüşüyor mu?

Borsada bir şirketin değeri, yatırımcıların o hisse için ödemeye razı olduğu fiyat üzerinden şekilleniyor. Tesla’nın ulaştığı yüksek piyasa değeri de doğrudan hisse fiyatındaki güçlü seyirden kaynaklanıyor. Piyasanın önemli bir bölümü şirketin geleceğine ilişkin iyimser beklentiler taşıyor. Buna karşılık geleneksel üreticilerin uzun vadeli büyüme potansiyelinin sınırlı kalacağı düşüncesi de fiyatlamalarda etkili oluyor.

Ancak satış trendleri incelendiğinde tablo daha karmaşık görünüyor. Son iki yılda Tesla’nın küresel satış performansı zayıf bir eğilim sergilerken bazı rakiplerinin ise satışlarını artırdığı görülüyor.

Tesla, 2026’ya zayıf başladı

2025’in başında şirket, yenilenen Model Y üretimine geçiş sürecindeydi. Küresel üretim hatlarında yapılan değişiklikler nedeniyle teslimatların geçici olarak yavaşlaması bekleniyordu ve talebin ilerleyen aylarda artacağı öngörülüyordu. Bu nedenle Ocak 2025’in zayıf geçmesi belirli ölçüde tolere edilmişti.

Buna karşın Ocak 2026 verileri, geçen yılın aynı dönemine kıyasla belirgin bir gerileme ortaya koyuyor. Avrupa’da verisi açıklanan 12 pazarda Tesla satışları yıllık bazda yüzde 23 düştü. Şirketin ABD dışındaki en büyük pazarı olan Çin’de ise düşüş yüzde 45 seviyesinde gerçekleşti. ABD’de kayıt verilerine dayanan tahminler, satışların yüzde 17 gerilediğini gösteriyor. Ocak 2026’da yaklaşık 40 bin 100 araç teslim edilirken, bu rakam Ocak 2025’te 48 bin 500 seviyesindeydi.

Ayrıca Bkz.Dev araştırma: Şarj edilebilir hibritler açıklanandan %300 daha fazla yakıt tüketiyor

Tesla’nın yalnızca satış hacmi değil, elektrikli araç pazarındaki payı da birçok ülkede belirgin şekilde azaldı.

Birleşik Krallık’ta 2024 Ocak ayında yüzde 7,6 olan pay, 2025’te yüzde 5’e, 2026’da ise yüzde 2,5’e geriledi. Norveç’te yüzde 21,6’dan yüzde 2,9’a düşüş dikkat çekti. Hollanda’da 18,6’dan 4,3’e, Almanya’da 14’ten 3,1’e, İsviçre’de 13,1’den 2,2’ye gerileme yaşandı. Danimarka ve Portekiz’de de benzer düşüş eğilimi görüldü.

Bazı pazarlarda ise kısmi toparlanma sinyalleri var. İtalya’da pazar payı 2025’e kıyasla artış göstererek yüzde 7,7’ye çıktı. Finlandiya’da pay yüzde 9’a yükseldi. En dikkat çekici artış ise Avusturya’da yaşandı; 2025’te yüzde 5,9 olan oran 2026’da yüzde 15,6’ya ulaştı.

Kaynak:https://cleantechnica.com/2026/02/19/tesla-market-cap-more-than-market-cap-of-toyota-byd-gm-ford-hyundai-kia-mercedes-benz-stellantis-geely-ferrari-bmw-volkswagen-group-honda-nissan-renault-xpeng-and-nio-combined/
    Kaynak:https://companiesmarketcap.com/automakers/largest-automakers-by-market-cap/
    Kaynak:https://cleantechnica.com/2026/02/17/teslas-change-in-market-share-in-13-european-countries/

• Siz hepiniz ben tek diyor resmen

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Türkiye’de de Togg ciddi bir rakip oluyor.

Çin’de ise kendi markaları çok daha iyi ürünleri çıkartıp pazarını çoktan kaptı.

Şimdi Çin dünyaya satmaya çalışıyor her yerde Çin’i zorlayacak.

Tesla Robotaxi ile büyük değişim yapacağım diyor ki yaparsa haklı, Semi ile kamyon var oda büyük pazar, birde insansı robot dedi ki oda çok büyük iddia bunlarla hissesini sürdürüyor.

Bana kalsa hepsini yapabilmesi zor ama Elon Musk işte belli olmaz.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    Phenom II X4 940, Asus M3A78T (790GX), 2x2 GB DDR2-800 ,Samsung 2333SW 23"", Sapphire Ati HD6870 1GB, 160 Gb Intel X25-M SSD ve SCYTHE Silent Box içinde 3,5" Western Digital 750 Gb 5400 rpm sessiz HDD, 16 Mb önbellek , Lian-li PC-C32 Fanları kısılmış Kasa, Be-Queit 450 Watt güç kaynağı, Samsung DVD-RW Gümüş ön yüz, Microsoft Sidewinder X6, Cyber Snippa Intelliscope fare, SONY KDF-E50A11E 50" 3LCD HDTV, 2x Saitek P3000 Gamepad Scythe Zipang soğutucu
  • Diğerleri araba yapıyor, bu ise Tony Stark gibi bir teknoloji imparatorluğu kuruyor, dolayısıyla yatırımcıların Tesla'dan beklentisi daha büyük, adamın el attığı tüm alanlar oldukça vizyoner ve oldukça önemli alanlar;
    - SpaceX ki şu anda rakibi yok -NASA dahil-,
    - Tesla kısmında ise araba üretiyormuş gibi görünse de aslında ana ekseni otonom sürüş ve bu alanda halen eline kimse su dökebilmiş değil(kısmen Waymo yani Google ve bu işe yeni giren Nvidia/Mercedes işbirliği gelecek vaat ediyor)
    - X, ki sosyal medya konusunda oldukça önde(Twitter'da dünya gündemine/trend sıralamasına girmek diye bir kavram var), hani biz bile diyoruz diye sosyal medyaya düşmese adalet sağlanmayacaktı diye, işte o ne Instagram ne de Facebook...
    - Neuralink, bence en uçuk kaçık olacak olan bu olabilir, sibernetik kavramını dünya hayatına sokacak, Deus Ex oyun serisi ya da Cyberpunk 2077 oyununu oynayanlar ne demek istediğimi bilir.
    - Starlink, yine neredeyse rakipsiz olduğu bir başka alan
    - xAI yani diğer ismi ile Grok, kesinlikle yabana atılmayacak bir performansa sahip, ki daha sonradan bu alana girmiş olmasına rağmen
    - Tesla Optimus, ki kesinlikle başa oynayan firmalardan bir tanesi

Şimdi sadede gelecek olursak adam şirket ya da ürün değil ekosistem oluşturuyor, bunları eni sonu tek bir yapı altında harmanlayacak(zaten hareket tarzı da böyle; örn. yakın zamandaki birleşme), artı doğal olarak hepsi birbirine pozitif katkı(teknoloji transfer/paylaşımlar) sunacak...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serdarcenk -- 23 Şubat 2026; 11:47:22 >

• gun kullanıcısına yanıt
    Çinli markalar ucuz alternatif oluşturuyor doğru ama Avrupalı şirketlerin EV lerinin çok yol almaları lazım zira hem ucuz değiller hem teknolojik olarak çok bir albenileri yok. Ayrıca ciddi kalite sıkıntıları bulunuyor. BMS kısmının gelişmesi epey bir zaman alacak.

• ferrum650 F kullanıcısına yanıt
    Tesla daha verimli ve işletim sistemi yazılımı çok iyi doğru ama 13 yıldır sürücüsüz otomobil vereceğiz diyor bana sorarsan lidarsız yeterli güvenliğe halen ulaşamadılar ve ne yapacaklarını bilmiyorlar. Bu nedenle ertelenip duruyor. O yüzden Tesla’nın o artısı yok gözümde.

Çin’liler ucuz ürettiği gibi pahalı güzel araçlarda üretiyor farkı kapattı çoğu yerde de geçti mesela Tesla bile kendi bataryasını üretmeyip Çin’den kullanıyor artık bazı yerlerde.

Kalite sıkıntısına gelirsek kullanmadığım için bilemem ama bence günümüzde her alet ucuzlatma çalışmasından dolayı kalitesi düştü :)

Avrupalılar 800V, çift vites gibi bir çok gelişmeyi tamamladı. AB baskısı ciddi işe yaradı en azından ayakta durabiliyorlar ileride de kaptırlar farkı daha fazla.

Japonlar elektrikli aracı ülkelerinde teşvik etmediği için esas geride kalan oldu.

Phenom II X4 940, Asus M3A78T (790GX), 2x2 GB DDR2-800 ,Samsung 2333SW 23"", Sapphire Ati HD6870 1GB, 160 Gb Intel X25-M SSD ve SCYTHE Silent Box içinde 3,5" Western Digital 750 Gb 5400 rpm sessiz HDD, 16 Mb önbellek , Lian-li PC-C32 Fanları kısılmış Kasa, Be-Queit 450 Watt güç kaynağı, Samsung DVD-RW Gümüş ön yüz, Microsoft Sidewinder X6, Cyber Snippa Intelliscope fare, SONY KDF-E50A11E 50" 3LCD HDTV, 2x Saitek P3000 Gamepad Scythe Zipang soğutucu

• gun kullanıcısına yanıt
    otonom sürüş kısmında bahsetmiyorum. onun için şu an çıkar yol yok gibi. tesla lidarsız yapacam diye uğraşıyor -tercih. ama lidar ile olunca da olmuyor özellikle yağmurlu havalarda lidar kör oluyor. waymo araçları kaldılar ortada.

aktif olarak tesla kullanıyorum daha önce PSA grubundan EV kullandım. DC sarj soketini bağladığın zaman aracın arıza moduna geçmemesi ya da mevcut pil ile kaç km giderim bu pil şuraya gitmeye yeter mi gibi gibi gündelik basit uygulamalardan bahsediyorum. Teslanın işletim sistemi ve BMS olayı fark yaratıyor.

Ayrıca avrupalı EV üreticilerinin kendi verilerini güncellemek için yıllık bakım adı altında müşterileri "sağmaları" mevcut. PSA için yıllık bakım 2025 de 4bin civarı tutmuştu. baktım yapılan işlemlere sıvı kontrolleri ve yazılım güncelleme. Tesla bunları wifi üzerinden yapıyor. neden vereyim her sene o kadar parayı. hadi parayı geçtim. servise götür bekle yapsınlar da aracı al vs vs.

800V un kabul edilip yayılmasının yavaş olacağını düşünüyorum. mercedes yaptı sadece 800v koydular sonra baktılar pabuç pahalı hiç bir yerde doğru dürüst 800v u destekleyen şarj istasyonu yok. paşa paşa geri adım attılar.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ferrum650 F kullanıcısına yanıt
    Benim araç 800V Hyundai ve şükür o dediğiniz şeylerle karşılaşmadım hiç. 40 bin km 2 yıl oldu. Evet bunlarda servis ücreti ödetiyorlar o konuda haklısınız. 800V çoğu istasyon bana veriyor. Türkiye için böyle yurtdışı bildiğim kadarı ile daha düşük. BMW’da 800V’a geçti bu arada.

• elonu kovmazlarsa birkaç yıla ya ortalama bi marka olacak ya da tümden batar

yanlış bilmiyorsam türkiye de satılan arabalar arasında Hyundai Kia Porche ve Merdeces geçti. 800V mimarsine

Mercedes in hatası 400V luk sistemi araca eklememişti dolayısıyla istasyon 400V luk sistem ile çalışıyor ise sarj edemiyorlardı.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.