Şimdi Ara

TESLA BOBİNİ Yapmam gerekiyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
39
Cevap
1
Favori
8.545
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Fizik dersi için tesla bobini yapmam gerekiyor.Genel olarak elektrikten biraz anladığımı söyleyebilirim.Yani en azından şimdiye kadar en az 20-25 tane elektronik eşya parçalayıp içini incelemişimdir.Voltu amperi bobini falan biliyorum :D

Neyse ben bu tesla nobinini yapmak için internetten birkaç video izledim fakat adamların hepsi "High voltage tranmitter" isimli bir parça kullanıyor.Bildiğim kadarıyla bu bobinin görevi zaten amperi düşürüp voltu yükselterek elektriğin atlama yapmasını sağlamak.Madem yükseltici bir parça kullanacağız buna ne gerek var.Ucuna bağla kabloyu sağa sola atlasın elektrik.
    Yani nasıl yapacağımı bile tam olarak anlamış değilim.Sizden bu projenin kullanım alanı ve amacı hakkında bilgi almak istiyorum.Amacını anladım aslında "Nicola tesla belgeseli" olarak yaptığım aramalarda güzel bir belgesel buldum ve bayağı bilgi sahibi oldum.Fakat bu yükseltici parça gereklimi nerden bulunur ve proje nasıl yapılır bilgi almak istiyorum

Şimdiden herkese teşekkürler...

Edit : Proje iptal :/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zwanzig -- 30 Eylül 2013; 20:11:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Tehlikeli oldugunu biliyorsundur.
    tesla bobini kabaca 2 kisimdan olusur. ilk kisim 220voltu atiyorum 10.000volta yukseltir.2 kisim yani bobinin oldugu kisimsa 10.000voltu 100.000volta cikarir.
    tesla yapmak hem tehlikeli hemde maliyetlidir.ben slayer excitier yapmani oneririm. hem daha kolay, hem daha az tehlikelidir ama bunda kivilcim az olur ama teslada oldugu gibi kablosuz olarak florasan,neon vs. yakabilirsin.Hatta forumda konusu bile vardi.

• televizyon bobini var yüksek gerilim veren onu bir dene floresan yakabiliyor ama oda tehlikeli unuutp bir yere elin değerse öldün direk
  • Tehlikeli olduğunu biliyorum ama dediğim gibi fizik dersi için yapacağım.Yani floresan lambayı yakmam gerekmiyor.Bana sadece atlama olduğunu göstermek düşüyor.Ayrıca yaptığım proje tesla bobini olnçmak zorunda

@TuRkiShCowboy

@sessizlerin_umudu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zwanzig -- 29 Eylül 2013; 8:13:42 >
  • 2 Saat uğraşıp bir adaptör parçaladıktan sonra nihayet bobin teli elde edebildim Buda boruya sarılmış hali

• Hadi arkadaşlar yardım edin.Nasıl yapacağım ben bu aleti ? İllede yükseltici mi gerekiyor ? 24 volt adaptör kullansak olmaz mı ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zwanzig -- 29 Eylül 2013; 10:33:56 >
  • müthiş

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: M@rKSm@N

müthiş

Bana bunun küçük çaplı versiyonu gerekiyor işte :)

• TESLA BOBIN

bunun hakkında forumda belkıde yuzlerce konu acıldı tesla bunu bulalı nerdeyse 1 asırı gectı ama hala herkes tarafından yapılmak ıstenen bır uygulamadır.sımdı uygulama ıle detaylı bılgı vermek ıstıyorum bunu yazarken herkesın sorularına cevaplamak ıstıyorum.

oncelıkle tesla bobını nedır nasıl calısır bunun gıbı sorulara cevap vermek ıstıyorum.

aslında tesla bobını cok yuksek voltaj cok dusuk akımda calısan buyuk bır trafodan baska bısey degıldır.sımdı nasıl calıstıgını bırazda teknık olarak anlatmak ıstıyorum.

yukarıda gordugunuz semada bır tesla bobının semasıdır.

calısma prensıbıne gelınce

daha kolay anlatmak bakımından tesla bobınını 3 bolumde anlatıcam.

bırıncı bolum yuksek voltaj trafosu
    ıkıncı bolum atlma ve yuksek voltaj kapasıtoru ve prımer(birincil) sargının oldugu bolum
    son olarakta sekonder(ikincil sargının topraklamanın ve troıd ın oldugu bolum

ılk olarak yuksek voltaj trafosundan baslayalım yuksek voltaj trafosu sebeke gelırımını (220 voltu) 10.000 voltun uzerıne cıkarır.

bu trafolar mıkrodalga fırınlar , Televızyonlarda ,neon lamba trafoları adı altında bulunabılır.

ıkıncı kısım ıse atlama yuksek voltaj kapasıtorlerı ve bırıncıl sarımdan olusur

bırıncı kısımdan cıkan 10.000 volt kapasıtoru sarj etmeye baslar ve ole bır an gelırkı kapasıtor dolar ve atlama noktaları arasındakı havayı ıyonıze edecek(yanı ıletken hale getırebılecek duruma) gelır ve kapasıtor anıden bosalır bırıncı kısım kısa devre olurken ıkıncı kısım devreyı tamamlar ve birincil sargıların uzerınde voltaj gecer bır manyetık alan olusur bunun sonucunda bu manyetık alandan etkılenen ıkıncıl sarımda 10.000 volttan daha yuksek akım olarak daha dusuk bır voltaj olusur bu voltajda ıkıncıl sarımın ucundan topraga akmak ıster ve boylece akarken havayı ıyonlastırır ve o bıldıgımız sımsek gorunumundekı atlama olusur.

yanı kısacası tesla bobını uc uca baglanmıs ıkı trafodan olusmaktadır

anlattıklarımın daha ıyı anlasılması ıcın asagıdakı anımasyonları ızleye bılırsınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kalavela -- 30 Eylül 2013; 20:03:15 >

• kalavela kullanıcısına yanıt
    Hocam teşekkürler yorumunuz için.
    Birçok bilgi sahibi oldum.Fakat hala aklıma takılan sorular var.

Nasıl bir kondansatör kullanmalıyım.
    Ne kadar kalınlıkta ve kaç tur tel sarmalıyım
    Bu cihazın çalışması için en az kaç volt vermem gerek
    Eğer tam anlamıyla başarılı olamaz ve amperi düşüremezsem çarpılır ve ölür müyüm :D
    elimde voltmetre ampermetre yok bu yüzden nasıl çalışma yapacağım.Çalışmazsa sorunun nerede olduğunu nasıl tespit ederim

vs vs

Zaten pzt günü ilk ders fizik hocaya bu soruların hepsini sormayı planlıyorum.İnş yardımcı olur :D

• zwanzig kullanıcısına yanıt
    oncelıkle sarım ve ne kadarlık kondansator kullanacagını hesaplaman lazım sıstemı rezonansa sokman lazım bu degerın en ıyı oldugu deger 120 hz cıvarıdır

kondansatorlerın degerı ne kadar yuksek olursa okadar cok atlama spak elde edersın.

eger esaslı bır ses ıstıyorsan gırıs voltajın 220 volt olsa senın acından saha ıyı olur.

carpılma konusuna gelınce eger dırek temas olmaz ıse ve oldugun yer ıyı yalıtılmıssa sana bır sey olmaz hatta faraday kafesı kullanarak cesıtlı gosterıler bıle yapılabılır.eger hesaplamaları ben yapamam dersen ınternette hazır yapılmıs.devrelerı bıre bır uygulayabılırsın yada yapanlardan yardım ısteyebılırsın.

yuksek voltajlı kapasıtorler asagıdakı resımdekılere benzer bunları serı ve paralel baglayarak ıstenılen voltaj ve kapasıte elde edılebılır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kalavela -- 29 Eylül 2013; 18:15:20 >

• quote:

Orijinalden alıntı: zwanzig

Hocam teşekkürler yorumunuz için.
    Birçok bilgi sahibi oldum.Fakat hala aklıma takılan sorular var.

Nasıl bir kondansatör kullanmalıyım.
    Ne kadar kalınlıkta ve kaç tur tel sarmalıyım
    Bu cihazın çalışması için en az kaç volt vermem gerek
    Eğer tam anlamıyla başarılı olamaz ve amperi düşüremezsem çarpılır ve ölür müyüm :D
    elimde voltmetre ampermetre yok bu yüzden nasıl çalışma yapacağım.Çalışmazsa sorunun nerede olduğunu nasıl tespit ederim

vs vs

Zaten pzt günü ilk ders fizik hocaya bu soruların hepsini sormayı planlıyorum.İnş yardımcı olur :D

kondansator hesaplamasi nasil bilmiyorum ama büyük ihtimalle kendin yapacaksin.
    Nasil yapildigi hakkindaki videoyu pcye gecince atarim.
    Ama mantigi iki iletken arasina bir yalktan koymak mesela cam levhanin iki yüzünede alimilyum folyo yapistircaksin.

• fbkaya kullanıcısına yanıt
    rezonans frekansı hesaplanması su sekıldedır.

Xc=XL yanı kondansator empedansı ıle bobının empedansı esıt oldugunda devre rezonansa gecer.

xc=1\w. C

xl=w. L old.

1\w.c =w.L => 1=w2.c.l => 1\C.L =W2 => W= 2 (pi) f => f= 2(pi) (kokıcınde) 1\L.C olur

L=telın henry degerı
    C=kondansatorun farad degerı

burdan frekans 120 hz ıle 1000 hz arası degısabılır ama en verımlı devre 120 hz calısır.

umarım yardımcı olmusumdur

burdada programı mevcut

http://elektrobilim.org/forum/attachments/radyo-frekans-elektronik/8896d1329596226-rezonans-hesaplama-programi-rezonans.rar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kalavela -- 29 Eylül 2013; 22:29:04 >

• Frekansmış,rezonansmış bunlar ne demek bilmiyorum.Sadece kondansatörün tipini bilirim :) Bugün bizim fizikçiyle bir konuşayım da durumu iletirim sizlere

• quote:

Orijinalden alıntı: zwanzig

Frekansmış,rezonansmış bunlar ne demek bilmiyorum.Sadece kondansatörün tipini bilirim :) Bugün bizim fizikçiyle bir konuşayım da durumu iletirim sizlere

önce terimleri arastirarak baslayabilirsin :)

• öncelike bu mesajı atarak konuyu bir takibe alalım. ve konu sahibi arkadaşada da kolay gelsin.

sorum sana kalavela:

ilk olarak yüksek voltaj trafosu derken halojen lambala trafosu demişin, benim bildiğim bir halojen lamba trafosu yok fakat metal halide sodyum buharlı gibi lambaların trafoları yani balansları var. sanırım bunları kasteddiniz.

benim elimde philips bhl1000 metal halide balanslarından 8 adet var, bu balansları tesla bobini yapmak için kullanabilirmiyim

kablo olayına gelirsek maximum elimde 2x6 tek tel kablo var, sanırım bakır konusunda fazla sıkıntı çekmem.

ikinci bölüm sorusu. kondansatör olarak 2.5kv lık güç kondansatörleri iş görürmü

bir diğer sorum ise. videolardan anladığım kadarı ile tesla bobini kondanstoru doldurup çalışıyor yani sürekli bir akım elde etmiyor. nikola tesla belgeselindeki kablosusz olarak florasan yakma olayını yapmıyor yani tamamen elektrik sıçramasından ibaret. bu elektrik iletimini yapan alet "slayer excitier" mi oluroy hatta forumda bir arkadaş yapmıştı

edit: biraz araştırdımda sanırım pekde kolay bir iş değilmiş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _bluescream_ -- 30 Eylül 2013; 15:08:06 >

• Evet arkadaşlar bugün hocanın yanına gidip sordum.Yaptığım sargının yetersiz olduğunu ve buna birde elektronik devre eklemem gerektiğini söyledi.Eğer malzeme listesi çıkarırsam kendisinden yardım alabileceğimi ve malzemeleri temin edeceğini söyledi.
    Bende düşünüp taşındım ve işin ucunda not falan da olmadığından üşenip bu işi bırakmaya karar verdim.Aslında çok kolay bir iş değil bu aleti yapmak fakat çok zor olduğunu da söyleyemem.Sadece bir borunun dışına sarılmış bobin teli ve kondansatör gerekiyor.İşin kötü yanı ise yüksek voltajla oynamak gerekmesi.Yani eğer sinek öldürme aletinden hazır olarak sökmezseniz elektrik devresini kurmak zorunda kalıyorsunuz.Kaç volt vereceğinizi ve buna bağlı olarak ne kadarlık bir kondansatör kullanacağınızı belirlemelisiniz.Fakat izlediğim videolarda genellikle 220 veya 110 volt kullanılmış yani şehir gerilimi.Ayrıca bunun ac olduğunu da unutmamak lazım.Kondansatöre dc akım verince ne olur bilemiyorum.Herneyse yani yüksek voltajlarla oynamak gerekiyor ve yaptığımız şeyde voltajı daha da yükseltip atlamasını sağlamak.Bu resmen delilik.Eğer beceremezsek ve aletin çıkışı 1000 volt 100 mA olursa bize atlayan bir elektriğin verdiği acı son hissettiğimiz şey olabilir.Kurtulma şansımız yol gibi bir şey :)

Neyse çok uzattım galiba ama bu mesajda benim projenin sonu oldu.

Edit: Takip eden arkadaş kusura bakma.Ben seni takip ederim artık :D

• Bende meraklıydm ufak tefek tesla bobinleri yaptm ama en güçlüsü 40 VA civarıydı en son 100 VA lik bi tane yapmayı planladm ama formda ilgilenen bulamadım hesapladığım değerleri paylaşıyım dedim bu konu altında belki birinin işine yarar Ayrıca Yüksek voltajda yalıtıma bile güvenmemen gerekiyor çünki her madde iletkendir bazılarının iletkenliği daha düşüktür sadece :)

Sekonder Sarımı 700
    Sekonder Tel Çapı 0.35 mm
    PVC Boru Çapı 50mm
    Trafo Gücü 100VA
    Trafo Çıkış Voltajı 5000V
    Trafo Çıkış Akımı 0.02A
    Frekans 50Hz
    PVC Boru Yüksekliği 250mm
    Primer Tel Çapı 3mm
    Primer Sarım Sayısı 13
    Primer İç Çap 63mm
    Primer Sargılar Arası Boşluk 9mm
    TOROİD Boru Çapı 30mm
    TOROİD İç Çapı 80mm
    Sekonder Tel Uzunluğu 110m
    Primer Kapasitörü 26,5nF
    Sekonder Bobin Kapasitesi 98pF
    Sekonder İndüktansı 112385uH
    Sekonder Rezonans Frekansı 34,935kHz
    TOROİD Kapasitesi 86,77pF
    Gereken Primer İndüktansı 0,784mH
    Primer İndüktansı 0.781mH
    Primer Rezonans Frekansı 34,984kHz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kronos335 -- 30 Eylül 2013; 17:54:10 >

• _bluescream_ kullanıcısına yanıt
    oncelıkle su yanlısı duzeltelım dalgınlıkla halojen yazmısım ozur dılerım. (neon lambalar yanı su reklamcıların kullandıgı ve kelımelerın yazıldıgı lambalar)

balans hakkında bı fıkrım yok ama fllorasanlarda ıyonlastırma mantıgı ıle calıstıgından dolayı balastlarda yuksek voltaj VEREBILIR. tekrar soyluyorum verebılır kesın bır bılgım yok sadece bu bır mantık.

dıger soruna gelırsek kondansatorun kapasıte degerı devreyı kurdugun sarım sayısı atlama yapılan yerınuzaklıgına gıbı faktorlere baglıdır.dıger degıskenlere gore degısecektır.

tesla bobınıne gelırsek demıssınızkı atma yapacak dogru atlama yapacak ama bu atlamayı sanıyede en az 120 kez yaptıgından sankı sureklıymıs gıbı olacak ve sızın kondansator ve atlama acıklıgına gore tesla bobınının menzılı belırlenecek.ve florasan tasarruf ampulu neon lamba gıbı ac akımla calısan ampullerı yakabılır.

not: bu gıbı projelerde en onemlı olan sey yalıtım ve topraklamadır.unutulmamalıdırkı yuksek voltaj bellı mesafeden havayı bıle ıyonıze edecegınden tesla bobınınız buyukse cok fazla yaklasmamak gerekır ve KESINLIKLE YALITIMSIZ TEL VE TESLA BOBININ ACIK HIC BIR TARAFINA DOKUNULMAMALIDIR.

TESLANIN ONERISINE GORE BUYUK TESLA BOBINLERI ILE ULASANLAR SOL ELLERINI CEPLERINDE CALISSINLAR.

PROJE ICIN BASARILAR

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kalavela -- 30 Eylül 2013; 20:18:23 >

• zwazing aynen katılıyorum benimde yapmayı çok istediğim birşey fakat 1 anlık dikkatsizliğin ölümle sonuçlanabileceği bir olay

kalavela: trafo olayına gelirsek bende yanlış anlamışım, bahsedilen neon trafolarını gördüm çok farklı şeylermiş, gerçi bu balanslarda yüksek voltlaj çıkartıyor ama bence denemek tehlikeli olur, ve o ince hsaplamaları yapacak kadar bilgim yok. belki projeyi ilk etapta yapamayacağım ama her zaman listemde olacak.

bugün yapmasam bile birkaç yeni şey oğrendim teşekkür ediyorum
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.