Yapılır, bedeninizi iyi tutturmak lazım sadece. Ben ayakkabı aldım, gömlek aldım, eşim elbise aldı, şimdi son bir siparişimde kargo pantolon aldım, kızıma yine elbise almıştık. Bir sorun yaşamadık bu tür ürünlerde. Ürün özelliklerini, yorumlarını ve beden mevzularını dikkatlice değerlendirmek lazım ama. |
TEMU Ürün, Sipariş, Kargo, Gümrük vs Konuları [Ref. Link Hariç Tüm Konular] (368. sayfa)

-
-
Hocam ayakkabı alırken yarım beden büyükmü almak lazım.bazı yorumlarda yarım yada 1 beden büyük alınmasından bahsediliyor.tabiki ayakkabıdan ayakkabıya değişiyor,siz alırken büyük beden mi aldınız
-
Benden sonra çözdüler mi işi acaba en son 16şubatta bu işlemi yapmışım :)
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Ürüne ve modeline bağlı olarak değişebilir bu durum, ben normalde 43 giyiyorum ve aynı numara aldım bir sıkıntı olmadı. Dediğiniz gibi yorumlarda büyük alın vb. yorumlar bende görmüştüm ama yinede normal numaramı tercih etmiştim. Mesela en son içi polar şeklinde olan gömlekler var onlardan almıştım, ürünün beden klavuzuna baktım ordaki ölçülere göre kendimde ölçüleri alıp bedeni ona göre seçtim yine bir sıkıntı olmadı.
-
Tork anahtarı alacaktım sadece anahtar olanla 3 başlıklı olan arasında 100 tl var diye 3 başlıklıyı alıyım dedim olmadı çıkmıyor wincreditte. Aynı firmanın boş anahtar hali çıkıyo mecbur onu aldım. 1.5 saat uğraştım çıkmadı pahalı olanlar çıkıyo ama.
-
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi someone74 -- 26 Mart 2025; 15:24:45 >
-
Ya arkadaşlar bu temu dan para iadesini nasıl alacağız, bi taktik verin, onlar biz gönderdik diyor banka bize gelen bişey yok diyor, bu sipay den çekmişler bu sefer izyico da bu sıkıntıları yaşamadım, çekerken sanal kart kullandım ne yapacağız
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cumur -- 26 Mart 2025; 15:44:12 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
faz ve nötr'ün , prizlerde sabit bir yeri YOKTUR. cihazınız, kendine göre ters gelene ters der. bu bir anlam ifade etmez.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Sırf şu yazılanları okuyunca iadeyi hesapa kredi olarak yaptım
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Wincredit iptal. Hiç çıkmıyor.
-
hocam hayırlı olsun sizin için tam detaylı araştırdım
yapay zeka ile tam detaylı sorunuzn cevabı .
Bu durumun nedeni, prizlerdeki faz ve nötr bağlantılarının düzgün yapılmamış olması veya test cihazının çalıştığı prensipten kaynaklanan farklı ölçüm yöntemleridir. Bunu iki farklı açıdan açıklayalım:
1. Priz Bağlantılarının Düzgün Olmaması
Eğer bir prizde "Live-Neutral Reverse" (Faz-Nötr Ters) hatası çıkıyorsa, bu genellikle prize gelen elektrik kablolarının ters bağlandığını gösterir. Normalde faz hattı belirlenen uçta, nötr hattı da ona uygun olan uçta olmalıdır. Ancak tesisatta bir hata varsa, bu bağlantılar yer değiştirmiş olabilir.
Şimdi, priz test cihazı nasıl çalışıyor, ona bakalım:
- Test cihazı, faz ve nötr uçlarını okuyarak hangisinin gerilim taşıyan hat (faz) olup olmadığını tespit eder.
- Eğer tesisatta faz ve nötr ters bağlanmışsa, cihaz "Live-Neutral Reverse" hatası verir.
- Ancak cihazın fişini ters takarsanız, cihaz artık farklı uçları ölçtüğü için farklı bir sonuç gösterebilir.
Yani, priz zaten ters bağlandıysa ve test cihazını ters taktığınızda cihaz "doğru" bir bağlantı gibi algılayabilir. Ama bu, tesisatın doğru olduğu anlamına gelmez.
2. Test Cihazlarının Çalışma Prensibi
Bazı priz test cihazları faz ve nötr arasındaki gerilim farkına ve toprak hattına göre ölçüm yapar.
- Eğer cihazın fiş yönü değişirse, test edilen noktalar da değişmiş olur.
- Test cihazları bazen yalnızca bağlantının ters olup olmadığını ölçer, bazen de topraklama ile ilgili ek testler yapar.
- Eğer faz ve nötr yanlış bağlanmışsa, bazı cihazlar bunu sadece fişin belirli yönünde fark edebilir.
Ne Yapmalısın?
Eğer böyle bir durumla karşılaşıyorsan:
✅ Farklı prizleri test et ve sonuçları karşılaştır.
✅ Birden fazla test cihazı kullanarak doğrulama yap.
✅ Bir elektrikçiye danışarak priz bağlantılarının doğru olup olmadığını kontrol ettir.
Sonuç olarak, test cihazının ters takılınca farklı sonuç vermesi, priz tesisatındaki yanlış bağlantıdan veya cihazın ölçüm yönteminden kaynaklanıyor olabilir. Eğer emin değilsen, bir elektrikçiye danışmak en güvenli çözüm olacaktır. 🔌⚡
1. Elektrik Prizinde Faz ve Nötr’ün Rolü Nedir?
Bir elektrik prizinde üç temel bağlantı bulunur:
- Faz (L - Live) → Elektriği taşıyan, gerilim bulunan hat.
- Nötr (N - Neutral) → Elektriğin devreyi tamamlaması için kullanılan hat. Normalde gerilim taşımaz.
- Toprak (PE - Protective Earth) → Elektrik kaçaklarını ve aşırı gerilimleri güvenli bir şekilde yönlendirmek için kullanılır.
Prizde doğru bağlantı:
- Faz (L), doğru terminale bağlanmalı.
- Nötr (N), doğru terminale bağlanmalı.
- Toprak (PE), güvenli şekilde bağlanmalı.
Eğer faz ve nötr ters bağlanırsa, cihazlar çalışabilir ama bazı riskler oluşur:
- Cihazın kapalı olması gerektiği halde kasasında elektrik olabilir.
- Anahtarlı prizlerde anahtar nötr hattını keseceği için cihaz kapalı gözükse bile hala elektrik taşıyabilir.
2. Priz Test Cihazı Nasıl Çalışır?
Priz test cihazları, genellikle LED ışıklar veya ekran aracılığıyla faz, nötr ve toprak bağlantılarını kontrol eder.
Test cihazı nasıl ölçüm yapar?
- Faz hattında 230V gerilim olup olmadığını kontrol eder.
- Nötr hattının toprağa göre 0V olup olmadığını inceler.
- Topraklama olup olmadığını ve doğru bağlanıp bağlanmadığını denetler.
Eğer faz ve nötr ters bağlanmışsa, test cihazı "Live-Neutral Reverse" (Faz-Nötr Ters) hatasını verir.
3. Priz Test Cihazını Ters Takınca Neden Farklı Sonuç Çıkıyor?
Bazı ülkelerde kullanılan Schuko (Tip F) veya Fransız (Tip E) prizlerde, fiş her iki yönde takılabilir. Eğer test cihazının fişini ters çevirirseniz:
- Cihaz artık faz ve nötr uçlarını değişmiş gibi algılar.
- Eğer prizde zaten faz ve nötr yanlış bağlandıysa, test cihazı bazı yönlerde bağlantıyı doğruymuş gibi okuyabilir.
Örneğin:
- Prizinizde faz ve nötr yanlış bağlanmışsa:
- Cihazı doğru yönde taktığınızda "Faz-Nötr Ters" hatası verir.
- Cihazı ters taktığınızda, nötr ve faz yer değiştirdiği için hata algılamayabilir.
Bu yüzden aynı prizi farklı yönlerde test ettiğinizde farklı sonuçlar alabilirsiniz.
4. Gerçek Hayattan Bir Örnek
Diyelim ki prizde faz ve nötr yanlış bağlanmış:
DurumTest Cihazının Algıladığı BağlantıSonuçTest cihazını "doğru" şekilde takarsanızFaz ve nötr ters algılanır"Live-Neutral Reverse" hatası çıkarTest cihazını ters çevirip takarsanızCihaz ters okuduğu için bağlantıyı doğru sanabilirHata kaybolur
Ancak, bu hatanın kaybolması bağlantının düzeldiği anlamına gelmez—sadece test cihazının algılama yöntemi değişmiştir.
5. Çözüm Ne Olmalı?
Eğer prizinizde böyle bir hata tespit ettiyseniz:
✅ Birden fazla test yöntemi kullanın → Priz test cihazına ek olarak, bir voltmetre ile faz ve nötr bağlantılarını ölçebilirsiniz.
✅ Farklı prizleri de kontrol edin → Evde birkaç farklı prizde test yaparak benzer sorun olup olmadığını kontrol edin.
✅ Tesisatı kontrol ettirin → Eğer birden fazla prizde bu sorun varsa, elektrik tesisatınızda genel bir yanlış bağlantı olabilir. Bir elektrikçiye danışmak en güvenli yoldur.
Özet
- Prizde faz ve nötr yanlış bağlanırsa, test cihazı "Live-Neutral Reverse" hatası gösterir.
- Test cihazını ters çevirerek taktığınızda, faz ve nötr uçları değişmiş gibi algılanır ve sonuç değişebilir.
- Bu durum, test cihazının algılama yöntemiyle ilgili bir yanılgıdır, priz bağlantısı hala hatalı olabilir.
- Kesin çözüm için elektrik tesisatını ölçerek doğru bağlantıyı sağlamak gerekir.
Eğer hâlâ bir şüphen varsa, bir elektrik ölçüm cihazı (multimetre) ile faz ve nötr gerilimlerini ölçmek en iyi doğrulama yöntemidir. ⚡🔌
NIE (Neutral to Earth Impedance) sonucu, nötr ile toprak arasındaki empedansı (direnci) ölçer. Normalde düzgün bağlanmış bir elektrik tesisatında, NIE değeri düşük olmalıdır. Ancak, faz ve nötr ters bağlanmışsa veya bir tesisat sorunu varsa, farklı sonuçlar görülebilir.
1. Doğru Bağlantıda NIE Sonucu Ne Olmalı?
Elektrik tesisatı düzgün bağlandığında:
✅ Nötr ve toprak arasında neredeyse sıfıra yakın bir empedans (NIE ≈ 0Ω) görülmelidir.
✅ Eğer nötr topraklamaya bağlıysa, bu direnç çok düşük (örneğin birkaç ohm seviyesinde) olmalıdır.
✅ NIE sonucu 0 veya çok düşük bir sayı (örneğin 0-2Ω gibi) gösterirse, nötr ve toprak bağlantısı normaldir.
2. Faz ve Nötr Ters Bağlanırsa NIE Sonucu Ne Olur?
❌ Faz ve nötr ters bağlanırsa, test cihazı aslında faz ile toprak arasındaki empedansı ölçmeye çalışır.
❌ Faz ile toprak arasındaki empedans genellikle daha yüksektir, çünkü faz hattı direkt olarak nötr hattına bağlı olmadığı için bu değerde değişiklik olur.
❌ NIE sonucu farklı, genellikle daha yüksek bir değer gösterebilir (örneğin 20Ω, 50Ω veya daha büyük bir sayı).
Bu durumda NIE değeri anormal şekilde yükselirse, nötr ile fazın ters bağlandığı düşünülebilir.
3. NIE Testinde Neden Farklı Sonuçlar Alıyorum?
Test cihazını düz taktığınızda nötr ile toprak arasındaki empedansı ölçer ve 0Ω veya düşük bir değer çıkar.
Test cihazını ters taktığınızda artık faz ile toprak arasındaki empedansı ölçer, bu yüzden daha yüksek bir değer çıkabilir.
Eğer:
- Düz taktığında NIE ≈ 0Ω ve
- Ters taktığında NIE > 10Ω veya daha büyük bir değer çıkıyorsa,
- büyük ihtimalle faz ve nötr ters bağlanmıştır!
4. Çözüm Ne Olmalı?
🔹 Farklı prizlerde test yap: Tüm prizlerde aynı sonucu alıyor musun? Yoksa sadece belli prizlerde mi fark var?
🔹 Bir multimetre ile ölçüm yap: Faz ve nötr bağlantısını test et. Faz hattı 230V göstermeli, nötr sıfıra yakın olmalı.
🔹 Elektrikçiye danış: Eğer faz-nötr tersliği tespit ettiysen, bir elektrikçiden bağlantıyı düzeltmesini iste.
Özet:
✅ Düz takıldığında NIE ≈ 0Ω olmalı.
❌ Ters takıldığında yüksek bir sayı çıkıyorsa, faz ve nötr ters bağlı olabilir.
💡 Bu durumu bir multimetre veya farklı prizlerde test ederek doğrulayabilirsin! ⚡
Özet:
✅ L-N voltajı 230V, N-E voltajı 0V ve NIE düşükse, bağlantı doğrudur.
❌ N-E voltajı 100V gibi yüksekse veya NIE anormal derecede büyükse, faz-nötr ters olabilir.
Eğer test cihazın zaten L-N (Faz-Nötr), L-E (Faz-Toprak) ve N-E (Nötr-Toprak) voltajlarını doğru şekilde gösteriyorsa, multimetre kullanmana gerek olmayabilir
Test Cihazı mı, Multimetre mi?
Ölçüm YöntemiTest CihazıMultimetreFaz-Nötr Voltajı (L-N)✅ Ölçer✅ ÖlçerFaz-Toprak Voltajı (L-E)✅ Ölçer✅ ÖlçerNötr-Toprak Voltajı (N-E)✅ Ölçer✅ ÖlçerNötr-Toprak Empedansı (NIE)✅ Ölçer❌(Multimetre ) Ölçemez (sadece voltaj ölçer)Bağlantı ters mi?✅ Algılayabilir✅ AlgılayabilirKesin doğruluk⚠ Cihazın kalitesine bağlı olarak bazen yanlış yorumlama yapabilir✅ Daha hassas ve kesin ölçüm yapar
Test cihazın zaten doğru voltaj değerlerini gösteriyorsa, faz-nötr tersliğini tespit etmek için ek olarak multimetreye ihtiyacın yoktur.
hocam ben daha elektrikçi çağırmadım son 2 haftadan beridir hastalandım ama yakın zamanda çağıracağım.evet sizin dediğiniz gibi ters çıkınca farklı sonuç çıkıyor
bende tüm bilgileri edinmeye çalıştım
hocam uzun oldu kusura bakmayın tam detayları anlatmaya çalıştım.bende tam elektrik hakkında bilgim yok bende elektrikçiyi çağıracağım bazı odalarda kıvılcım çıkıyor pirizi takınca ,onları yaptırıp burdan paylaşıcağım sorunun ne olduğunu
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-03DCCDC41 -- 26 Mart 2025; 19:45:6 >
-
Demek bana çıkmıyor. 🤔
-
Geçmiş olsun, Allah şifalar versin.
Detaylı bilgi için yine teşşekkür ederim. Yapay zeka olabildiğince detaya girmiş. biraz elektrik bilgim var. Bu sebeple ilk önce multimetre ile Faz-Nötr, Faz-Toprak ve Nötr-Toprak kontrollerini yapacağım.
Fişin yönlerini değiştirme olayıyla çıkan sonuçların farklı olması hiç mantıklı gelmiyor zira cihaz bunu farketmeliydi. Evde kullandığım çamaşır makinası, buzdolabı vs cihazların önceliği topraklamanın olup olmamasıydı o sorun aşıldı ama Faz ve Nötr ün farklı olmaları birşeyi değiştirmemeli zira bahsettğim cihazların fiş yapıları bunu ayırabilir özellikte üretiliyorlar. İlginç bir durum, biraz araştıracağım.
Ayrıca cihaz üzerindeki RCD (kaçak akım sanırım) testi nedir, nasıl yapılır, bilgi bulamadım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi someone74 -- 27 Mart 2025; 7:50:7 > -
Geldikten sonra incelemesi ve linkini atarmisiniz?
.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Heisenberg61 -- 30 Mart 2025; 7:59:8 > -
teşekkür ederim hocam lütfen silerde dikkat eidn sağlığınıza
sizin için bunları buldum
Teknik İşler TVyoutube
https://aliihsancuhadar.blogspot.com/2022/12/uni-t-ut07b-eu-priz-test-cihazi.html SOCKET TESTER OPERATING INSTRUCTIONS (Soket test cihazı çalıştırma talimatları.) READ ALL OPERATING INSTRUCTIONS BEFORE USE (Kullanmadan önce tüm çalıştırma talimatlarını okuyun.) Warning (Uyarı): Use extreme caution when testing live electrical circuits due to risk of injury from electric shock. (Elektrik çarpması nedeniyle yaralanma riski nedeniyle gerilim olan elektrik devrelerini test ederken çok dikkatli olun.) UNI-T instruments assumes basic knowledge of electricity on the part of the user and is not responsible for any injury or damages due to improper use of this tester. (UNI-T cihazları, kullanıcının temel elektrik bilgisine sahip olduğunu varsayar ve bu test cihazının yanlış kullanımından kaynaklanan herhangi bir yaralanma veya hasardan sorumlu değildir.)Boserve and follow all standart industry safety rules and local electrical codes. (Tüm standart endüstri güvenlik kurallarına (İş güvenliği kurallarına) ve elektrik ile ilgili ulusal ve uluslararası yasal mevzuat hükümlerine uyun.) When necessary call a qualified electrician to troubleshoot and repair the defective. (Gerektiğinde arızayı gidermek ve arızayı onarmak için kalifiye bir elektrikçi çağırın.) SPECIFICATIONS (ÖZELLİKLER) • Operating range (Çalışma aralığı) AC 230V (+-10%),50Hz~60Hz OPERATION (ÇALIŞTIRMA) • Plug the tester into any 230V(+-10%) Volt standart socket. (Test cihazını herhangi bir 230V(+-%10) Volt standart prize takın.) • View the indications on the tester and match with the cart on the tester. (Test cihazındaki göstergeleri görüntüleyin ve test cihazı üzerindeki tablo ile eşleştirin.) • If the tester indicators a wiring problem then turn off all power to the socket and Repair wiring. (Test cihazı bir kablolama sorunu gösteriyorsa, o zaman sokete giden tüm gücü kapatın ve kablolamayı onarın.) (Gerilim altında çalışmayın. Elektrikli alıcılara, prizlere, anahtarlara, lambalara tüm elektrikli aygıtlara müdahale etmeden önce mutlaka enerjiyi sigorta kutusundan kapatın.) • Restore power to the socket and retest. (Arıza giderildikten sonra, sokete elektrik enerjisini tekrar verin ve yeniden test edin.) NOTICE (DİKKAT) • All appliances or equipment on the circuit being tested should be unplugged to help avoid erroneous readings. (Hatalı okumaların önlenmesine yardımcı olmak için test edilen devredeki tüm cihaz veya ekipmanların fişi çekilmelidir.) • Not a comprehensive diagnostic instrument but a simple instrument to detect nearly all probable common improper wiring conditions. (Bu cihaz kapsamlı bir teşhis aracı değildir. Tüm olası yaygın yanlış kablolama koşullarını tespit etmek için basit bir araçtır.) • Refer all indicated problems to a qualified electirician. (Belirtilen tüm sorunları gidermek için kalifiye bir elektrikçiye başvurun.) • Will not indicate quality of ground. (Topraklama hattının kalitesini göstermez. Topraklama direnç değerlerinin hangi aralıklarda olması gerektiği için bakınız. Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği ve Elektrik Tesislerinde Topraklama Yönetmeliği) • Will not detect 2 hot wires in circuit. (Devrede 2 faz hattı (kablosu) olursa cihaz tespit edemez.) • Will not detect a combination of defects. (Farklı arıza kombinasyonlarını algılamaz.) • Will not indicate reversal of grounded and grounding conductors. (Topraklanmış ve topraklama iletkenlerinin ters çevrildiğini göstermez.) • Check for correct wiring of Socket and all remotely connected Socket on the branch circuit. (Branşman devresindeki (hatıındaki) Soket (priz) ve tüm uzaktan bağlı Soket kablolarının doğru olup olmadığını kontrol edin.) • Operate the test buton on the LEAKAGE installed in the circuit. The LEAKAGE must trip. If it does not -do not use the circuit- consult an electrician. (Cihaz üzerinde bulunan LEAKAGE TEST butonuna bastığınızda devrede kurulu olan karaç akım koruma rölesinin devreyi açması gerekir. Eğer bu botuna bastığında kaçak akım koruma rölesi devreye girerek elektrik enerjisini kesmiyorsa (Çalışmıyorsa) -devreyi kullanmayınız- bir elektrikçiye danışınız.) If the LEAKAGE does trip, reset the LEAKAGE. (Kaçak alarm verirse kaçağı sıfırlayın.) Then, insert the LEAKAGE tester into the socket to be tested. (Ardından, KAÇAK test cihazını test edilecek prize takın.) • Operate the test button of the LEAKAGE less than 3 seconds. (Kaçak akım test düğmesini 3 saniyeden az çalıştırın.) • If the tester fails to trip the LEAKAGE suggests: (Test cihazı açmayı başaramazsa şunlar önerilir): 1) A wiring problem with a totally operable LEAKAGE. (Bir kablolama sorununun giderilmesi ile bu kaçak tamamen düzeltilebilir ancak;) 2) Or proper wiring with a faulty LEAKAGE, consult with an electrician to check the condition of the wiring and “LEAKAGE”. (Uygun kablolama, kabloların durumunu ve “Kaçak-Sızıntı” durumunu kontrol etmesi için yetkili bir elektrikçiye danışın.)https://www.youtube.com/watch?v=9cGWyENr0M84:47 itibaren izlerseniz açıklamasını yapıyor
Starmeter Instrumentsyoutube
Habotest Socket Tester Pro Voltage Test RCD 30mA Socket Detector UK EU Plug Ground Zero Line Plug From www.Test-meter.cnhttps://www.youtube.com/shorts/SQ5iqw60Aikhocam yapay zeka ile bilgileri buldum ,evinizde sigorta atıyor mu atmıyor mu diye test ediyor.bence güzel bir sistem .
iyiki cihazı almışım en azından ne kadar sigortalarım güvenli test edebiliyorum
RCD (Residual Current Device), Türkçesiyle Kaçak Akım Koruma Rölesi, elektrik tesisatlarında kaçak akımı tespit eden ve elektrik çarpmasını önlemek için devreyi hızla kesen bir güvenlik cihazıdır.
RCD’nin Görevi Nedir?
- Elektrik kaçaklarını tespit eder: Nötr ve faz arasındaki akım farkını ölçerek, kaçak akım varsa bunu algılar.
- Elektrik çarpmasını önler: Toprağa veya insan vücuduna kaçak olan akımları hisseder ve milisaniyeler içinde devreyi keser.
- Yangın riskini azaltır: Yalıtım hatası veya kısa devre nedeniyle oluşan aşırı akımları keserek yangın tehlikesini önler.
Soket Test Cihazındaki RCD Butonu Ne İşe Yarar?
Elektrik prizi test cihazlarında genellikle bir RCD Test Butonu bulunur. Bu butona bastığınızda:
- Prizdeki kaçak akım rölesinin (RCD) çalışıp çalışmadığını test etmek için simüle edilmiş bir kaçak akım oluşturur.
- Eğer tesisattaki kaçak akım rölesi düzgün çalışıyorsa, devreyi keserek elektriği kapatmalıdır.
- Eğer devre kesilmezse, kaçak akım korumasının arızalı olduğunu gösterir.
Bu test, elektrik tesisatının güvenli olup olmadığını kontrol etmek için önemlidir. Eğer RCD testinde devre kesilmiyorsa, elektrik tesisatında sorun olabilir ve bir elektrikçiye danışmanız gerekebilir.
Test Adımları:
✅ 1. Soket Test Cihazını Prize Tak
- Cihazı doğrudan test etmek istediğin prize tak.
- Üzerindeki ışıkların normal priz bağlantısına uygun olup olmadığını kontrol et.
- Eğer yanlış bağlantı gösteren bir ışık kombinasyonu varsa, priz tesisatında bir hata olabilir.
✅ 2. RCD Test Butonuna Bas
- Cihazın üzerinde bulunan "RCD Test" veya "Test" butonuna bas.
- Bu butona basıldığında cihaz kaçak akım rölesinin çalışmasını test etmek için yapay bir kaçak akım oluşturur (genellikle 30mA seviyesinde).
✅ 3. Devrenin Kapanıp Kapanmadığını Kontrol Et
- Eğer kaçak akım rölesi düzgün çalışıyorsa evin/tesisatın ilgili sigortası atar ve prizde elektrik kesilir.
- Eğer elektrik kesilmezse, kaçak akım rölesi çalışmıyor olabilir ve bir elektrikçiye danışmalısın.
✅ 4. Röleyi Tekrar Aç
- Eğer sigorta attıysa, sigortayı tekrar açarak sistemi eski haline getir.
Önemli Notlar:
⚡ Eğer test sırasında kaçak akım rölesi devreyi kesmiyorsa, bu ciddi bir güvenlik sorunudur!
⚡ Testi, elektrikli cihazlar çalışırken yapma, bazı hassas elektronik cihazlar zarar görebilir.
⚡ Kaçak akım rölesi sık sık test edilmelidir (örneğin, ayda bir kez).
Bu şekilde, kaçak akım rölesinin çalışıp çalışmadığını kolayca kontrol edebilirsin. 🚀
Bazı ülkelerde prizler ters takılmaya karşı korumalıdır, yani fişi sadece tek bir yönde takabilirsin. Bu genellikle faz (L) ve nötr (N) uçlarının sabit olmasını sağlamak ve elektrik güvenliğini artırmak için yapılır. İşte bu tür prizleri kullanan bazı ülkeler:
1. ABD & Kanada (Tip B Prizler)
- ABD ve Kanada'daki Tip B prizler, bir tarafı büyük (nötr) ve bir tarafı küçük (faz) olan yuvalara sahiptir.
- Fişin uçları farklı boyutta olduğundan, ters takmak mümkün değildir.
- Ek olarak, topraklama pimi de bulunduğu için yön değiştirmek imkansızdır.
2. İngiltere (Tip G Prizler)
- İngiltere, İrlanda, Malta, Singapur ve bazı eski İngiliz kolonilerinde kullanılan Tip G prizleri, büyük dikdörtgen pimlere sahiptir.
- Üç pimli yapı, fişin sadece tek bir yönde takılmasını sağlar.
- Sigortalı fiş kullandıkları için yanlış yönlendirme tamamen engellenmiştir.
3. Avustralya & Yeni Zelanda (Tip I Prizler)
- Avustralya, Yeni Zelanda ve bazı Pasifik ülkelerinde kullanılan Tip I prizleri, eğik açılı iki pim içerir.
- Pimlerin açısı nedeniyle fişi ters takmak mümkün değildir.
4. İsrail (Tip H Prizler)
- İsrail’de kullanılan Tip H prizleri, benzersiz üçgen şekilli bir dizilime sahiptir.
- Yeni tip prizlerde yuvarlak pimler olsa da, tasarım gereği fişin ters takılması engellenmiştir.
5. Danimarka (Tip K Prizler)
- Danimarka'nın kullandığı Tip K prizleri, merkezi bir topraklama pimi içerir.
- Bu tasarım sayesinde yanlış yönde takmak mümkün değildir.
Sonuç
Eğer bir ülkede prizlerin yönü sabitlenmişse, bunun sebebi: ✅ Elektrik güvenliğini artırmak
✅ Faz ve nötrün sabit kalmasını sağlamak
✅ Ters bağlantıyı önleyerek cihazların güvenli çalışmasını garanti etmek
Avrupa’daki çoğu Tip C, E, F (Schuko) prizleri ise simetrik olduğundan fişi her iki yönde takabilirsin. Ancak yukarıdaki ülkeler ve priz tipleri, fişin yanlış takılmasına izin vermeyen tasarımlar kullanır. ⚡🔌
Türkiyede iki yönlü pirize takılıyor ve farklı sonuçlar göstermekte ,keşke bizim pirizlerde tek yönlü takılmış olsaydı.
ben pirizleri işaretliyecem hangi yönde takılınca hata almıyorsam ona göre takıcağım.
entrasan tarafı bazı odalarda pirize takınca daha önce dediğim gibi kıvılcım çıkıyor ama yönünü değiştirince sorun kalkıyor ,çok entrasan
bende sizin sayenizde öğrendim hocam ,test ettiğimde ters takmamıştım.
çok teşekkür ederim
-
Şuan Temu da max satın alma tutarı kaç TL?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Gümrük sebebiyle (kupon, indirim ve kredi öncesi) satış fiyatı 1.130 TL'yi geçemez.
güncel sipariş tutarı bu şekilde.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X