Şimdi Ara

Tecil bittikten sonra askere ne zaman giderim ? (61. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: karizmaaa1907 Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 4 Misafir (2 Mobil) - 3 Masaüstü2 Mobil
5 sn
1.303
Cevap
28
Favori
235.532
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
6 oy
Popüler Konular listesinde
69. Sırada  bugün en iyi #17
Sayfa: önceki 5960616263
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hocam üsteki arkadaş gibi bende 20 08 2004 doğumluyum anadolu lisesi mezunuyum tecilimi diploma ile 2 yıl erteledim 1 ocak 2026 de bitiyor 2026 yks girmek istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim? askerlik şubesine gitsem bu durumu anlatsam çözülürmü? veya yukarıda ki arkadaş gibi 2026 yılı yoklama aralıkta yapılacak ozamana kadar üniye kayıt olurum çözüm bumu? bu konu benim için cok önemli bilgisi olan varsa söyleyebilirmi sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ft.mehmet -- 6 Ağustos 2025; 20:39:8 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Öğrenci ve mezunlar için tecil şartlarına bakabilirsiniz.

https://www.msb.gov.tr/Askeralma/icerik/ogrenci-erteleme-islemleri

Yüksek lisans öğrenciliği biterse öğrenciliğin sağladığı tecil de biter. Ama yüksek lisans mezunlarına 1 yıl tecil hakkı veriliyor, yaş şartını sağlıyorsanız onu kullanırsınız.

Mezun olamazsanız da başka bir yüksek lisans programına kaydolup (yaş şartını sağlıyorsanız) tecil alırsınız.

Zaten yüksek lisansta 2016dan beri süre sınırı var. Tezlide 6 yarıyıl; tezsizde 3 yarıyılda bitirme şartı var. Tecil süreleri de max eğitim süresine göre belirleniyor. Pandemi gibi ekstrem bur durum çıkarsa anca tecil uzatması yapılabilir.

Alt tarafı 5.5 ay askerlik (paran varsa 1 ay) için bu kadar aksiyona ‐ strese gerek var mı? Yapın kurtulun.

• PiRaTeS...06 P kullanıcısına yanıt

Madem bedelli gideceksiniz yoklama yaptırmak için Aralık ayına kadar bekleyin o zaman. Tecil bittikten sonra otomatik 31 aralığa atacak. Paranız hazır olunca tek seferde tüm işlemleri halledersiniz. Bu arada 31 aralığa kadar kaçak falan sayılmıyorsunuz.

https://www.msb.gov.tr/Askeralma/Duyuru/ce27fa8aeeea44fdb07d6f7b8b2a2a28

Diğer türlü ağustos içinde yoklama + muayene tamamlanırsa kasım celbiyle gitme ihtimaliniz doğar (MSB 6 ay er veya 12 ay yedek gidecekler için, hizmet tercihini yapıp yapmamanıza bakmıyor).

Bir de kötü şansınıza kasım veya aralık ayına (er veya yedek olarak) askere gitme durumu olursa son dakika parayı toparlamakla uğraşmayın. Tecil hakkı da yoksa sıkışırsınız.

Edit : düzeltme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a-f-h -- 9 Ağustos 2025; 18:58:36 >

• Evet hocam öyle yapacağım teşekkür ederim

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Arkadaşlar benim durum biraz farklı, yurtdışı yüksek lisans mezun olmak üzereyim ekim ayında, tecilim de ekim ayında bitiyor. burada kalacağım senaryoda daha sonra konsolosluk üzerinden tecil ettirme şansım var mı 1 yıl falan denilen duydum? tr'ye döndüğüm senaryoda da tecil ettirebiliyor muyum ? teşekkür ederim.

https://www.msb.gov.tr/Askeralma/icerik/ogrenci-erteleme-islemleri

Sayfanın son yarısında mezunlar icin şartlar var. 5. maddeye bakabilirsiniz

Alıntı

metni:
    Yurt dışındaki öğrenim kurumlarından lisans veya yüksek lisans seviyesinde mezun olanların mezuniyet belgesi, yeminli tercüman tarafından tercüme edilmiş Türkçe tercümesinin aslı ve noter onaylı sureti ile askerlik şubelerine müracaat etmeleri halinde 32 yaşını geçmemek şartıyla, lisans eğitiminden mezun olanların iki yıl, yüksek lisans eğitiminden mezun olanların bir yıl süreyle ertelemeleri yapılır. Bu süreler içinde denklik işlemleri sonuçlanmayanların, denklik işlemlerinin halen devam ettiğini belgeleyerek tekrar erteleme talep etmeleri halinde 32 yaşını doldurdukları yılın sonunu, geçmemek şartıyla denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için erteleme bitiminden itibaren ilave bir yıl daha askerlikleri ertelenir.

Ya da çalışma izniyle erteleme yaptırabilirsiniz

https://www.msb.gov.tr/Askeralma/icerik/yurt-disi-erteleme-islemleri

• a-f-h A kullanıcısına yanıt
    Hocam teşekkür ediyorum,tr dönüş senaryosunda o zaman işe başvururken tecil alabilirim o vakit ve 32 ye kadar uzatabilirim iş kontratımla doğru mudur

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    1-Normalde tecilim 12.03.2026. Hocam benim yüksek lisans üçüncü dönemim başladı, maalesef başarısızlık sebebiyle yüksek lisans benim kaydımı Aralık ayında silecek. Tecilim böylelikle aralıkta sona erecek. Benim 2026 ocak ayında milli eğitime öğretmen olarak atamam gerçekleşecek. MEB, atama için askerlikle ilişiğinin olmaması gerek şartı koymuş. Aralıkta kaydım silinip, tecilim bitecek. Ocakta ise atama olacak. Ben 2025 Aralık ayında kaydım silinmeden yoklamamı yapsam, mayıs 2026 celbine kalacağım sanırım. Bu şekilde mayıs ayına kadar askerlikle ilişiğim olmaz değil mi ? Bu şekilde Ocak ayında atanabilir miyim sonuçta askerlikle ilişiğim mayısa kadar olmayacak

2-Ayrıca ben şu an yüksek lisans kaydımı silsem yeni bir programa başvurmak için tecili uzatmak amacıyla, eski programdan kaydımı silsem tecilim düşeceği için hemen yoklama kaçağına düşer miyim ? Bu sebeple yoklama yapıp öyle kaydımı mı sileyim ? Yoksa 31 aralım 2025 e kadar yoklama başvurusu hakkım devam eder mi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hadrian1414 -- 4 Eylül 2025; 20:48:37 >

• hadrian1414 H kullanıcısına yanıt

https://www.msb.gov.tr/Askeralma/Duyuru/ce27fa8aeeea44fdb07d6f7b8b2a2a28

Daha önce yoklama başvurusu yapmadıysanız veya aile hekimine gidip askerlik muayenesi olmadıysanız (2025 içinde kaydınız silinir veya ilişiğiniz kesilirse) 31 aralığa kadar süreniz olacak. Bu süre içinde kaçak falan sayılmıyorsunuz.

Ocak ayına sarkması için,

Ya Aralık ayında yoklama + aile hekimi muayenesini tamamlarsınız

Ya da başka bir yüksek lisans programına kayıt olursunuz. Hatırladığım kadarıyla birden fazla yüksek lisans bölümüne kayıtlı olmak sıkıntı olmuyordu.

Hocam aralık ayında yoklama yapınca mayısa kadar kesin bir şekilde askerlikle ilişiğimin olmaması gerek Ocakta rahatça atamamın yapılması için. Aralık ayında yoklama yapınca askerlik durum belgemde mayıs ayına kadar ilişiği yoktur yazar mı ?

diğer konuda ise birden fazla yüksek lisansta ise ilk yüksek lisans programı dikkate alınarak tecil devam ediyor diye biliyorum. O sebeple kaydı silip yeni programa başvurmak istiyorum. Tek korkum kaydımın silinince yoklama kaçağına düşmek olacağıydı. Yok dediniz ama.

son olarak hocam tezsiz yüksek lisansı silip yine tezsiz yüksek lisansa kayıt yapmak tecil uzatır mı ? Bazıları tezsizden sonra tezliye geçmen gerek dediler.

bütün bu düşüncelerimin tek olayı ocak ayında askerlik ilişiği olmaması. Atama olayı beni çok gerdi. Çok defa sormuş olabilirim, lütfen kusura bakmayın.

Aralıkta yoklama yaptırdığınızda mayıs 2026ya rahatsınız. XX mayıs 2026 diye askerlik durum belgenizde yazar.

Birden fazla yüksek lisans kaydı varsa hangisi lehinize tecil hakkı sağlıyorsa ona göre tecil yapılır.

Alıntı

metni:
    4. Ertelemesi teklif edilen yükümlülerden daha önce herhangi bir nedenle erteli olduğu tespit edilenler hakkında yükümlünün erteleme süresi dikkate alınarak lehine olan erteleme işlemi yapılır.

https://www.msb.gov.tr/Askeralma/icerik/kamu-personeli-yuksek-lisans-staj-aday-memur-vb-olanlarin-ertelemeleri

O halde mevcut yüksek lisans kaydımı silmeden de yeni bir yüksek lisans programına başvurabilir ve yeni yüksek lisans programı üzerinden tecil isteyebilirim hocam. İkisinin de tezsiz olmasında da bir sorun yok anladığım kadarıyla. Allah razı olsun hocam sizden, bu konuda yardımcı olabilecek kimse yok

• hocam askerlik şubesini aradım ve aralıkta yoklama yaparsam ne olur dedim, bana Ocak ayında kadar askerlikle alakan olmaz dediler. Sonra belki güncellenir dediler. Mayıs olması gerekmiyor mu normal şartlarda ? Niçin Ocak diyip güncellenir dediler anlamadım

• A-f-h hocam konudaki sayfaların büyük bir bölümünü okudum, emekleriniz için teşekkür ederim. Verdiğiniz bilgiler benim sürecimde de yardımcı oldu. Benim durumumda olanlar varsa onlara da katkı sağlar diye yazmak istedim. Doktoradan dolayı 09.05.2025 tarihine kadar tecilim vardı. Bugün itibariyle bitti. Daha önce 2012 ve 2017 (bunu hatırlamıyorum) askerlik yoklaması yaptırmışım. Dolayısıyla yoklama için 31 Aralık tarihine kadar süre vermeyeceğini düşünüyordum. Ancak hafta başında şubeye gittiğimde sınıflandırma işlemimin yapılmadığını söylediler. Benzer durumda olan arkadaşlar varsa sınıflandırmam kesinlikle yapılmıştır diye düşünmesinler. Fakat daha önce yoklama yaptıranlarda sistem direkt olarak 31 Aralık tarihine atmıyor. Eski yoklamayı kaç yıl olsa dahi sayıyor. Bu sabah tecilim sona erdiği için e-devlet üzerinde yoklama işlemini tamamladınız, hizmet tercihi yapın şeklinde bir uyarı gördüm. Hizmet tercihine tıkladığımda ise yoklama işlemini tamamlayın hatası veriyordu. Bunun üzerine tekrar şubeye gittim. Şubedeki yetkililer e- devlet sistemine hata kaydı açıyor. Çünkü en son yoklamamın üzerinden 8 sene geçmişti. Belirli bir süre önceki muayeneler sayılmıyormuş. Hata kaydı açıldıktan sonra yoklama için 31 Aralık tarihine kadar süre verdi. Belki birine faydalı olur diye yazmak istedim.

• @hadrian1414
    Tezli, tezsiz, uzaktan farketmez. Mezun olmamak kaydıyla 32 yaşa kadar yüksek lisans öğrenciliği ile erteleme yapılabilir.

Geçen sene aralıkta yoklama yapanları direkt mayısa attı. Ama bedelli başvurusu yapanları ocak ayına atıyor. Ocak sonu gibi bedelli sınıflandırması açıklanıyor. Aralık ayına kadar peyderpey askere alınıyorlar.

@bestofmen
    Siz de benim gibi eski 1111 sayılı askerlik kanununa tabi olduğunuz için istisna olabilir. Benim de 2011de yapılan yoklamamı saymışlardı. 2018 kasımda askere gitmiştim. 17 temmuz 2018di sanırım, kurban bayramı öncesi son cumaydı. Askerlik şubesine gitmiştim. Bir tane memur seni yoklamaya alalım dememişti. Kasıma askere gidiyorsun dediler.

Yeni yasada (2019 haziran sonrası) artık celp duyurularına 2 seneyi geçmiş yoklamaların tekrarlanacağını ekliyorlar (sınıflandırılanlar hariç).
    quote:

Daha önceki sınıflandırma dönemlerinden haklarında sınıflandırma işlemi yapılarak ertelenenler hariç 31 Aralık 2023 (dâhil) öncesinde yoklama işlemlerini yaptırdıkları halde çeşitli nedenlerle ertelenenlerden, 31 Ağustos 2025 (dâhil) tarihine kadar ertelemesi sona erenlerin yeniden yoklama ve askerlik hizmet tercihi ile celp tercihi yaptırmaları gerekmektedir.

www.msb.gov.tr
    Kasım 2025 Sınıflandırma Dönemi Duyurusu MSB | T.C. Millî Savunma Bakanlığı
    https://www.msb.gov.tr/Askeralma/Duyuru/058abc3710c2418b91bc17841244db95

• A-f-h hocam yanıtınız için teşekkür ederim. Neticede yapıp rahatlamışsınız. Ben hâlâ halledemedim. Yoklama başvurusunu Aralık ayında bedelli olarak yapmayı planlıyorum. Aralık ayında yoklama yapıp bedelli ücretini Ocak veya Şubat aylarında ödeme durumumuzda(zamlı fiyat üzerinden) askerliği yine 2026 içerisinde mi yapıyoruz? MSB sitesinde “ Ödemelerini müracaat edilen yılı takip eden yıl içinde yapanlar, ödemenin yapıldığı yılı takip eden yıl silahaltına alınmak üzere seçim işlemine tabi tutulur. Bunlar celp tercihlerini askerlik şubelerinden güncelleyebilir.” ibaresi var. Ancak emin olamadım.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.