Şimdi Ara

TCDD yapay zeka ile raylardaki arızaları oluşmadan engelliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
501
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • TCDD yapay zeka ile raylardaki arızaları oluşmadan engelliyor
    Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) yapay zeka tabanlı teknolojiler kullanarak trenlerdeki olası arızaları önceden tespit ediyor. Trenin yolda kalmasının ve daha büyük hasarlara yol açmasının önüne geçiliyor.

OTMİ nedir?

TCDD ve TÜBİTAK iş birliğiyle geliştirilen Otomatik Tren Muayene İstasyonu (OTMİ) sistemi; yapay zeka, görüntü işleme, büyük veri ve veri analizi teknolojilerinden faydalanıyor. Otomatik Tren Muayene İstasyonlarında yapay zeka desteği ile; toplanan verileri değerlendirerek arızaları oluşmadan tespit ediyor, önleyici müdahaleler için erken uyarılar gönderiliyor.

Trenlerdeki tekerlek aşınmaları, fren disklerindeki hatalar, aks rulman sıcaklıkları, yük dengesizlikleri ve diğer mekanik bileşenlerin gerçek zamanlı olarak analiz ediliyor. Bakım ekiplerine önleyici müdahaleler için erken uyarılar gönderiliyor. Beklenmedik arızaların önüne geçiliyor, bakım maliyetleri düşüyor ve tren sefer sürekliliği maksimum seviyeye çıkarılıyor. Ayrıca, Türkiye genelindeki demiryolu hatlarında uzaktan takip ve analiz imkanı sunarak bakım süreçleri büyük ölçüde iyileştiriliyor.

Ayrıca Bkz.Türkiye’de elektrikli araç şarj soket sayısı 28 bini geçti: Hızlı artış sürüyor

Bakan Uraloğlu, demiryolu altyapısının sürekli izlenmesi ve bakım süreçlerinin daha etkin yönetilmesi amacıyla, "kestirimci" bakım sistemlerinin de yaygınlaştırıldığını ifade ederek, özel sensörlerle donatılmış demiryolu araçlarının, arızalar oluşmadan müdahale edilmesini sağladığını, bu sayede işletme sürekliliği artarken, maliyetlerin de önemli ölçüde düşürüldüğünü bildirdi.

Demiryolu taşımacılığında güvenliğin en büyük önceliklerden olduğuna işaret eden Uraloğlu, yapay zeka tabanlı analiz sistemlerinin makinistlerin yüz hareketlerini, göz kapaklarının kapanma süresini ve baş pozisyonunu takip ederek dikkat dağınıklığını tespit ettiğini ve gerektiğinde uyarıda bulunduğunu belirtti.

YHT hatları 7/24 uzaktan izleniyor

Demiryollarında güvenliği artırmak ve operasyonları kesintisiz bir şekilde yönetmek amacıyla devreye alınan Eryaman İzleme Merkezi’nin de YHT hatlarının sürekli kontrol ettiğini belirten Uraloğlu, “Bu merkezde, tüneller, köprüler, menfezler ve viyadükler gibi kritik altyapılar akıllı kameralar ve sensörler aracılığıyla 7/24 izleniyor.” dedi.

Eryaman İzleme Merkezi’nde ise analiz sistemleri sayesinde rüzgar, sel, deprem gibi doğal afetlerin anlık olarak taranarak risk değerlendirmesi yapıldığını kaydeden Uraloğlu, “Aynı zamanda, uzaktan izleme teknolojisiyle hatlarda herhangi bir olumsuzluk tespit edildiğinde ilgili ekipler hızla bilgilendiriliyor ve müdahale süresi en aza indiriliyor. Demiryolu altyapısı ve üstyapısında yer alan köprü, menfez ve tünel gibi yapıların durumu sürekli analiz edilerek, erken uyarı sistemleri aracılığıyla bakım süreçleri optimize ediliyor.” ifadelerini kullandı.

• Sinyalizasyon sistemi eksikliği,yönetimin şov yapma isteği ve denetimsizliklerden dolayı çok canımız yandı ülke olarak,çok vatandaşımızı kaybettik.

Örnek : Çorlu tren kazası ve Pamukova tren kazası.

Bilmem anlatabildim mi.

Güya hasar oluşmadan tespit ediliyormuş.Hadi oradan,daha düzgün denetim bile yapamıyorlar...
    Çok beğendim, Çin'de doktorlar bile tanılamada yapay zekaya geçiş yapıyorken bizim bir mühendis yada makinist hatası yüzünden 50 kişi öldüğü halde AI'ye geçmememiz çok yanlış olurdu, çok doğru bir tercih. Özellikle makinistin göz kapaklarını ve yüzünü okuması; yol yapılarını (özellikle menfezleri ki Çorlu kazası bu yüzden oldu) sürekli takip etmesini alkışlıyorum. Aslında daha önemli bir kazanım var, o da bunların hepsini dijital olarak kayıtlanmasının denetimdeki herhangi bir zafiyeti caydırması. Ben inanıyorum ki bu iş, yani yapay zekanın işin içine girmesi, her açıdan kaza olasılığını çok büyük oranda azalttı ama maşallah yorumlar kronik muhalif refleksler ile haberi hiç okumadan nefret kusanlar dolu maalesef, Allah ıslah etsin.
  • Sinyalizasyon sistemi eksikliği,yönetimin şov yapma isteği ve denetimsizliklerden dolayı çok canımız yandı ülke olarak,çok vatandaşımızı kaybettik.

Örnek : Çorlu tren kazası ve Pamukova tren kazası.

Bilmem anlatabildim mi.

Güya hasar oluşmadan tespit ediliyormuş.Hadi oradan,daha düzgün denetim bile yapamıyorlar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-096358C22 -- 28 Mart 2025; 0:43:0 >
  • Mükemmel mesaj.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • programmer_onur kullanıcısına yanıt

Yorumu beğendiğine sevinemiyorum hocam.

Seninde bildiğin üzere bunlar acı gerçekler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sadece trene binin ve gidin. Daha da dönmeyin. Sizden tek isteğimiz bu.

• yine mi "yerlı ve mıllı" ? :D

ML nedir bilmeyen adamlar işte inanıyorlar.

• Güzel bir gelişme olmuş.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kafa yapısı depişmedikten sonra en son teknolojiyi ve yapay zekayı koysan ne fayda...

• Çok beğendim, Çin'de doktorlar bile tanılamada yapay zekaya geçiş yapıyorken bizim bir mühendis yada makinist hatası yüzünden 50 kişi öldüğü halde AI'ye geçmememiz çok yanlış olurdu, çok doğru bir tercih. Özellikle makinistin göz kapaklarını ve yüzünü okuması; yol yapılarını (özellikle menfezleri ki Çorlu kazası bu yüzden oldu) sürekli takip etmesini alkışlıyorum. Aslında daha önemli bir kazanım var, o da bunların hepsini dijital olarak kayıtlanmasının denetimdeki herhangi bir zafiyeti caydırması. Ben inanıyorum ki bu iş, yani yapay zekanın işin içine girmesi, her açıdan kaza olasılığını çok büyük oranda azalttı ama maşallah yorumlar kronik muhalif refleksler ile haberi hiç okumadan nefret kusanlar dolu maalesef, Allah ıslah etsin.

• Modernizasyon iyi bir şey. Keşke Garlardaki tabela yönlendirme sinyalizasyon işlerini de bilen birileri yapsa. Ankara YHT Garında trenden indikten sonra WC'leri tabelalarda bulabilene helal olsun. Bulamazsanız alt katta mescitin içinde var.

• Düzgün hangi iş yüryor Türkiyede?

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Gerçekleşmeyen bir kehanetim var o gerçekleşirse bir tren kazası bekliyorum ben. Umarım gerçekleşmez. Her türlü kazaya rağmen hala en güvenli ulaşım aracı demir yolu.

• Sinyalizasyonu düzgün yapamayan bir kurum. İzmirde şehir için banliyö ile tcdd trenleri aynı hattı kullanıyor tcdd düzgün sinyalizasyon kuramadığından seferlerde aksama oluyor.

• Allah korusun hocam umarım gerçekleşmez.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • azizfikri A kullanıcısına yanıt
    Malesef hocam.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • İnşallah Turkcell reklamı gibi drone gibi olmaz gerçekten çalışıyordur

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • azizfikri A kullanıcısına yanıt

çok basit, zam.. TCDD yapay zeka ile raylardaki arızaları oluşmadan engelliyor 

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.