Şimdi Ara

Tartışma nasıl olmalı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
2
Favori
873
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Forumdaki tartışmalı fakat düzgün tartışılmayan başlıklar nedeni ile bir kaç Forumdaşımızı kaybettik. Her ne kadar Forum kuralları okunarak nasıl tartışılabileceği hakkında bilgi sahip olunabilse de "fazla bilgi akıl karıştırmaz" şiarı ile küçük bir çeviriyi takdim ediyorum. Forumdaşlarımın kendi "Karşı Çıkma Seviye"lerinin tespitinin kendileri tarafından özeleştiri babında yapılması gerektiğini düşünüyorum.


    Verilen örnekleri doğrudan Forumdan alınmış örneklerle destekleyecek forumdaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.


    How to Disagree March 2008

    Nasıl karşı çıkalım/katılmayalım? ( Farklı fikir beyan edelim.)

    The web is turning writing into a conversation. Twenty years ago, writers wrote and readers read. The web lets readers respond, and increasingly they do—in comment threads, on forums, and in their own blog posts.

    İnternet yazı yazmayı karşılıklı konuşmaya çevirdi. İnternet öncesi yazanlar yazar, okuyanlar da okurdu. İnternet okuyanların Forumlarda , haberlerde ya da bloglarda cevap yazmasına imkan sağlamakta.


    Many who respond to something disagree with it. That's to be expected. Agreeing tends to motivate people less than disagreeing. And when you agree there's less to say. You could expand on something the author said, but he has probably already explored the most interesting implications. When you disagree you're entering territory he may not have explored.

    Cevaplayanların çoğunluğu ileri sürülen fikre katılmamakta karşı çıkmaktalar. Katıldığınızda genellikle yazarın öne sürdüğü fikrin sınırlarını biraz genişletirsiniz. Katılmayıp karşı çıktığınızda ise muhtemelen orijinal yazarın fikrini öne sürerken öngörmediği alanlarda fikrin etkisine dikkat çekersiniz.


    The result is there's a lot more disagreeing going on, especially measured by the word. That doesn't mean people are getting angrier. The structural change in the way we communicate is enough to account for it. But though it's not anger that's driving the increase in disagreement, there's a danger that the increase in disagreement will make people angrier. Particularly online, where it's easy to say things you'd never say face to face.

    Karşı çıkma/katılmamanın öngörülebilir sonucu daha fazla karşı çıkma/katılmama olacaktır. Bu insanların daha çok kızdıkları anlamına gelmez. Karşı çıkma/katılmamanın sebebi kızgınlık olmasa da artan karşı çıkma/katılmamanın sonucu özellikle online olunan durumlarda yüz yüze söyleyenemeyecek şeylerin kolaylıkla söylenmesi sonucu insanların kızmasına neden olabilir.


    If we're all going to be disagreeing more, we should be careful to do it well. What does it mean to disagree well? Most readers can tell the difference between mere name-calling and a carefully reasoned refutation, but I think it would help to put names on the intermediate stages. So here's an attempt at a disagreement hierarchy:

    Eğer sıkça karşı çıkıyor/katılmıyor isek bunu çok dikkatle ve özenle yapmalıyız. İyi/özenli/dikkatli karşı çıkma/katılmama nedir? Bir çok katılımcı aşağılayıcı isim takma ile iyi, özenli, mantıklı, dikkatle hazırlanmış tekzip arasındaki farkı bilir, fakat karşı çıkma/katılmamanın ara basamaklarını Forumdaşlarımın dikkatlerine sunmak tartışmalarda belirli bir seviyeyi korumamıza yardımcı olabilir.

    DH0. Name-calling.

    Karşı çıkma seviye : 0 (KÇS 0 ) Aşağılayıcı isim takma.

    This is the lowest form of disagreement, and probably also the most common. We've all seen comments like this: u r a fag!!!!!!!!!!

    Karşı çıkma/katılmamanın en alt ve en yaygın türüdür. Örnek ; Seni ..ne !

    But it's important to realize that more articulate name-calling has just as little weight. A comment like The author is a self-important dilettante. is really nothing more than a pretentious version of "u r a fag."

    Farkına varmalıyız ki “..ne” demek yerine süslü cümlelerle aşağılayıcı isim takma , söz gelimi “kerameti kendinden menkul derviş” demek “..ne” demekten çokta farklı olmayıp tartışmaya katkı yapmamaktadır.


    DH1. Ad Hominem.

    KÇ Seviye 1 Doğrudan kişiliğe saldırı

    An ad hominem attack is not quite as weak as mere name-calling. It might actually carry some weight. For example, if a senator wrote an article saying senators' salaries should be increased, one could respond : Of course he would say that. He's a senator.

    Doğrudan kişiliğe saldırı aşağılayıcı isim takmaktan daha ağır bir saldırı türüdür. Örnek olarak bir Milletvekili maaşlarının arttırılması yönünde görüş belirtmiş olsun, “Elbette milletvekili maaşlarının arttılmasını isteyecek, kendisi de bir milletvekili” denilebilir.


    This wouldn't refute the author's argument, but it may at least be relevant to the case. It's still a very weak form of disagreement, though. If there's something wrong with the senator's argument, you should say what it is; and if there isn't, what difference does it make that he's a senator?

    Bu karşı çıkış, milletvekilinin argümanını geçersiz kılmamakla beraber en azından konu ile ilintilidir. Fakat, hala zayıf bir karşı çıkış olup milletvekilinin argümanındaki yetersizliği ortaya koymak yükümlülüğü sizin üzerinizdedir.


    Saying that an author lacks the authority to write about a topic is a variant of ad hominem—and a particularly useless sort, because good ideas often come from outsiders. The question is whether the author is correct or not. If his lack of authority caused him to make mistakes, point those out. And if it didn't, it's not a problem.

    Kişinin yazdığı konu hakkında otorite olmadığını öne sürmek, iyi fikirlerin ( idea) genellikle o disiplin haricindeki kişilerden çıkması nedeni ile özellikle faydasız, yararsız,geçersiz bir doğrudan kişiliğe saldırı biçimidir. ( Çevirenin notu : Bir disiplinin enstrümanlarını bir başka disipline uygulamak çok şaşırtıcı sonuçlar verebilir. ) Burada soru yazarın geçerli bir argüman sunup sunmadığı olup konu hakkında otorite olması değildir. Eğer yazar hatalı bir argüman öne sürmüşse sadece hatalara dikkat çekiniz.


    DH2. Responding to Tone.

    KÇ Seviye 2 Yazının aktardığı duyguya cevap vermek

    The next level up we start to see responses to the writing, rather than the writer. The lowest form of these is to disagree with the author's tone. E.g. I can't believe the author dismisses intelligent design in such a cavalier fashion.

    Sıradaki basamaklarda yazara değil yazılanlara verilen cevapları göreceğiz. Bunun en alt basamağında yazarın “tone”una karşı çıkma/katılmama vardır. Örnek verirsek, “ Forumdaş bu iyi fikre tepesinden atarak karşı çıkmasktadır”


    Though better than attacking the author, this is still a weak form of disagreement. It matters much more whether the author is wrong or right than what his tone is. Especially since tone is so hard to judge. Someone who has a chip on their shoulder about some topic might be offended by a tone that to other readers seemed neutral.

    Doğrudan yazarın kişiliğine çıkmaktan daha iyi bir karşı çıkma/katılmama olmakla beraber halen zayıf bir karşı çıkıştır. Yazarın nasıl söylediği değil söylediğinin doğru yahut yanlış olup olmadığı daha önemlidir. Özellikle aktarılan “tone”u forum ortamında doğru değerlendirmek zaman zaman mümkün olmamaktadır. Konuya karşı hassa olan kişiler “tone”dan etkilenir iken konudan rahatsız olmayan kişiler “tone”u nötr bulabilir. (  DSG )


    So if the worst thing you can say about something is to criticize its tone, you're not saying much. Is the author flippant, but correct? Better that than grave and wrong. And if the author is incorrect somewhere, say where.

    Eğer bir konu hakkında eleştirebildiğiniz tek şey yazarın “tone”u ise konu hakkında çok fazla bir şey söylemiş olmazsınız. Yazarın ciddi fakat yanlış olmasındansa saygısız fakat haklı olması evladır. Eğer yazar hatalı ise hatayı belirtiniz.


    Karşı Çıkma Seviyesi 3,4,5, ve 6 ile sonuç bölümü azzz sonraa..!


    Forumun genelini ilgilendirdiği için buraya koydum. Arzu olunan bir yere taşınabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oldsalt -- 16 Aralık 2013; 15:49:52 >







  • Teşekkür ederiz, paylaşımlarınız hep dikkat çekici oluyor.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • ıyı hoş da yanlıs yere acılmıs konu,psıkolojı-felsefe kısımlarına daha uygun olacak bır konu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ütopik bir topik olmuş. Emeğe saygı.
  • Faydalı bir çeviri çalışması olmuş... Teşekkürler... üst konu olmasını öneriyorum...
  • Seviyeli yazışma konusunda wowturkey forumunu tek geçerim. Örnek alınması gereken bir forum. gayet seviyeli yazışmalar, seviyeli tartışmalar var.
  • Ortaokul ve lise yıllarında münazaralarda aktif olan insanların konuşma şekilleri kendini oldukça belli ediyor.

    Düzeyli bir şekilde tartışma malesef forumumuzda pek fazla görünmüyor.

    Spesifik forumlarda ise düzey çok daha yukarılarda.

    Paylaşımınız için teşekkür ederiz oldsalt.
  • gerçekten güzel konu olmuş, favorilerime ekledim bile, emeğine sağlık, sana da böyle bir konu yakışırdı.

    şu forumda kç6 seviyesinde kaç tane mesaj vardır acaba..?

    aslında yurdumuzda genelde kç 0 ile kç 1 arasında dönen siyasi yaşamdan çok ekmek çıkarırım bu konuya (siyasetçisiyle seçmeniyle fark etmez) ama "siyasi mesaj" gibi kç 2 seviyesindeki bir kuraldan dolayı silinir, artı olarak bir de üstüne ceza alabilirim..

    bu arada tarafıma yazılan kç1 ler ve yazılmayan ama akıllardan geçirilen veya arkamdan edilen (belkide biri yazar, belli olmaz) kç0 lar da(ki biz buna küfür diyoruz) gırla gider..

    bol kç6 lı konularda görüşmek üzere..
  • Bu yazıyı okuyup anlayabilecek kişiler kümesi, forum düzenini bozmaya meyilli kişiler kümesiyle kesişmiyor ne yazık ki..

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Burada yani bu forumda tek madde var o da karsidakini cahillikle suçlama...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ben size özet geçeyim,

    sen şunu dedin. o onu dedi. bu bunu dedi olayına girerseniz amaç araçlarımız olmaktan çıkar kişilere yönelir.

    ergen, cahil, liseli gibi kelimelerden uzak durmalıyız.

    birisinin mesajını alıntıladığımızda tahrik etmeden. onu yargılamadan salt bilgi aktarmalıyız. size göre bilmiyor olabilir. onun bilmemesine vurgu yapmak yerine doğru bildiğiniz bilgiyi yazın geçin.
  • Üstad güzel paylaşım için teşekkürler.
  • Mükemmel.


    Emeginize saglık.

    Çift karakteri forum ortamının tetikledigini dusunuyorum. Icinde olanı dışarı çıkarması kolay bir dunya.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Forumun yaş seviyesi oldukça düşük. Bununla birlikte eğitim seviyeside günden güne düşmektedir. Forum içerisindeki usule ve usluba aykırı hareketler deneyimli ve bilgi birikimi olan insanları, forumdan uzaklaştırmaktadır. Sırf bu durumdan mütevellit, Jetta topiğine bir "Jetta sahibi" olarak mesaj yazmama kararı aldım.

    Otomobil genelde açılan bir başlığın altına, alaycı ve küçümseyici mesajların yazılması, marka antipatisi yüzünden insanlara sataşmak ve küçük düşürmeye çalışmak dünyanın en cahilane davranışı.

    Aynı fikri savunan kişilerin bile uzun bir süre tartıştıktan sonra aynı fikirde olduğunu anlayan bir toplumda yaşıyoruz ne yazık ki.

    Toplumsal mânâda iletişim yetersizliği ve davranış bozukluğu olduğuna inanıyorum.

    Uzun lafın kısası paylaşımınızdan dolayı teşekkürler ancak unutlumamalıki bu düşüncelerim herzaman bir ütopya olarak kalacak. İnsanların birbirine kaldırımda yürürken saygılı olmadığı bir toplumda tartışma esnasında saygılı olduğunu görmeyi benim ömrüm vefa etmeyecek sanırım...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gökhan And Jetta -- 17 Aralık 2013; 22:07:31 >




  • oldsalt O kullanıcısına yanıt
    Fikrî ayrılık varsa, tartışma kaçınılmazdır. Ama maksat sabit fikirlerle hareket etmeyip, hakikate ulaşma çabası ise, o zaman tartışma yerine müzakere olur. Müzakerede amaç bağcıyı dövmek değil, üzüm yemektir çünkü. Müzakerenin en önemli özelliği, herkes aynı değirmene (amaca) su taşır. Öyle olunca da ayrılık değil, birliğin dirliği doğar.
  • faideli bir paylaşım, emme bunu herkes fermente edemez
  • quote:

    Orijinalden alıntı: oldsalt

    Acaba tartışmalı mıyız?

    http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/19607018.asp

    güzel ve doğru bir yazı ama tam sonuca bağlanamamış.
  • Saygı çerçevesinde olduktan sonra tartışmak gerçekten güzel ve faydalıdır yeterki insanlar fikirlere durumlara saygı göstermeyi bilsinler.

    Tartışmada her şeyin başı bana göre saygıdır haklıda olunsa haksızda saygı olmadıktan sonra saygı yoksa o tartışma her yola kadar gider kavga laf dalaşı vs.

    Forumda bunun örneğini çok görüyoruz özelikle vw konularında bir birlerine neler diyen üye arkadaşlar gördüm bunlar olmamalı burası kaliteli bir forum.

    Ben inanıyorum ki herkes karşısındakine saygıyla yaklaştıktan sonra saçma sapan kötü tartışmalar ortadan kalkacaktır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nego0505

    Saygı çerçevesinde olduktan sonra tartışmak gerçekten güzel ve faydalıdır yeterki insanlar fikirlere durumlara saygı göstermeyi bilsinler.

    Tartışmada her şeyin başı bana göre saygıdır haklıda olunsa haksızda saygı olmadıktan sonra saygı yoksa o tartışma her yola kadar gider kavga laf dalaşı vs.

    Forumda bunun örneğini çok görüyoruz özelikle vw konularında bir birlerine neler diyen üye arkadaşlar gördüm bunlar olmamalı burası kaliteli bir forum.

    Ben inanıyorum ki herkes karşısındakine saygıyla yaklaştıktan sonra saçma sapan kötü tartışmalar ortadan kalkacaktır.

    +1 Haklısınız ama ne yazık ki uslubüne dikkat etmeyen kişiler çok.

    Baştan zaten konuyu bilgilenmek amaçlı bir şeyler öğreneyim maksadıyla yazmayanlar bitmediği sürece bu kötü tartışmalar hep devam edecektir.

    Böyle kişilerin amaçları da bu ya provake edip ortalığı kızıştırmak!! Tek isteğim daha sağlıklı düşünerek karşı tarafta ki insana, saygı gösterilsin.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.