Şimdi Ara

Tartışma / Dimmer-Enerji Tasarrufu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
1
Favori
25.131
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ev iç aydınlatma olarak 200W bir halojen lamba bakıyordum. Bunlara dimmer takıldığını bildim için güzel olur sürekli 200W harcamaz yoksa biterim düşüncesi ile dimmer araştırırken enerji tasarrufu sağlar-sağlamaz polemiğinin içinde buldum kendimi.

Civciv - yumurta misali %50 %50 fikir ayrılıkları var. Nedir bunun doğrusu ? Kimileri formuller dökmüş sağlar demiş, kimileri elektronik mühendisiyim sağlamaz demiş.

Dimmer ile kıstığımız halojen ampul elektrik giderini azaltır mı yoksa her halükarda 200W harcamaya devam mı eder ?

Vikipedi: enerji tasarrufu sağlamaz
    Uzman TV: tasarruf sağlamaz (19.sn)

Bu ikisi harici "sağlar diyen bir çok kişi var forumlarda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shockwave error -- 28 Kasım 2012; 18:01:14 >

• ne yakarsan onu ödersin 200w yerine 50w lamba tak..
  • quote:

Orijinalden alıntı: kadircitak

ne yakarsan onu ödersin 200w yerine 50w lamba tak..

Ben akıl edememiştim 50W takmayı sağol.
  • dimmer sinyali parçalar ve bi kısmına izin verir yani bi nevi yarım pasta yemiş olursunuz.. harcanan güç yüzey pastanın yüzey hesabından çıkartılabilinir, ortaya çıkan enerji de zaten belli. açıkça belli ki kıstığında az enerji harcarsın, nitekim olmaz diyenlerin mantığını düşünürsek, dimmerin içindeki elemanlarda harcanması gereken enerji (örneğin yarısı 100w) onları aynı halojen ampul kadar ısıtması, aydınlık saçtırması gerekirdi..
  • quote:

Orijinalden alıntı: stormeagle2

quote:

ne yakarsan onu ödersin 200w yerine 50w lamba tak..

Ben akıl edememiştim 50W takmayı sağol.

öğrenmenin yaşı olmaz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: necoinside

dimmer sinyali parçalar ve bi kısmına izin verir yani bi nevi yarım pasta yemiş olursunuz.. harcanan güç yüzey pastanın yüzey hesabından çıkartılabilinir, ortaya çıkan enerji de zaten belli. açıkça belli ki kıstığında az enerji harcarsın, nitekim olmaz diyenlerin mantığını düşünürsek, dimmerin içindeki elemanlarda harcanması gereken enerji (örneğin yarısı 100w) onları aynı halojen ampul kadar ısıtması, aydınlık saçtırması gerekirdi..

Gereksiz konulara girmeden fikrinizi beyan ettiğiniz için teşekkürler.

Siz tasarruf eder kanısındasınız. Karşıt görüşte olanlar neyi yanlış yapıyor veya düşünüyorlarda tasarruf etmez kanısında oluyorlar ? Beni en çok etkiliyen vikipedi' idi.
  • Şahsen uygulamalı olarak test ettim.Uygulamayı gösteme şansım tabiki yok ama en basiti Şöyle Yola çıkarsınız;
    Güç= Akım X Gerilim
    200watt = 0.9A X 220v (Akım dan küsürat atıldı)
    Dimmer in mantığı triyak kullanarak triyağın anahtarlanma hızına göre Gerilimi kırpmaktır.Yarı yarıya kırtığımızı düşünelim;
    Dimmerin Ayarını Yarı ya getirdik yani 110v da kullanıyoruz;
    V X I = P
    110V X 0.9A =99-100watt olarak hesaplanır.Gerçekten içimde ukte kaldı derseniz.Watt metre yada basit bir pens Ampermetre ile Ölçüm Yapabilirsiniz.
    edit içinde tabiki Çok az bir miktar triyağın bağlı olduğu soğutucuda kayıp edilecektir.Ama Hesabı etkiyecek bir enerji değeri değildir.
    Uzman tv ve wikipedia ya bende güvenirim ama.Şuanda sayenizde güvenim sarsıldı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atakan123123 -- 28 Kasım 2012; 19:08:48 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    nem alma modu elektrik tüketimi
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • peki bu dimmer'ların türleri felan olabilir mi ? Tasarruf sağlayan - sağlamayan gibi. Hepsi sağlıyor ise bu kavram karmaşası nereden geliyor anlamadım. Sonuçta matematik döküyorsunuz ortaya sonuç net olmalı.

Muhalif düşünceye sahip olan bir kişinin açıklaması. Kendisi biyerde yanlış yapıyor sizin düşüncelerinize göre. (Alıntıdır);

"Eskiden bu işler için reosta denilen ayarlı dirençler kullanılıyordu, şimdilerde genellikle kullanılan ise triyaklı ac kıyıcıdır yani elektronik dimmer'dir, reosta tasarruf sağlamaz ama triyaklı dimmer sağlar. Cevaplardaki farklılığın sebebi sanırım şu:tasarruf sağlamayacağını söyleyen arkadaşlar konuyu reostalı dimmer'e göre cevaplamışlar. Kısacası net cevap şudur: reostalı dimmerler tasarruf sağlamaz , triyaklı dimmerler sağlar."

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shockwave error -- 28 Kasım 2012; 19:13:34 >
  • Orada da düşünülmeyen bir hata var, reosta dirençli dimmerde evet gerilim değişmez ancak direncin kendisi tıpkı ledlere bağladığımız gibi akımı sınırlar.. yine aynı güç=gerilim x akim hesabından, yarıya düşecektir yarı aydınlıkta..

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • şebekeden 100w çektin dimmerle 80wata çekmesine müsade ettin isen aradaki 20 wat tasarrufmu oluyo musluğu düşün ne kadar çevirirsen okadar harcan. wiki falan tanımam hesap ortada al 10kw dimmer apartmana tak elektirikden %40 tasarruf ölemi.
  • Sağlar. Sonuçta dimmer aşırı ısınmıyor ve üzerinde güç harcanmıyor reosta gibi.
  • sağladığı nedir acaba.
  • düz mantıkla eve 80tl faura geliyo tvye buzdolabına dimmer takıyorum yarın yarıya kadar kısıyorum dimmeri sonraki aya fatura 40tl gelecek.
  • Yarım aydınlık yarım iş demek.. Tvnin buzdolabının yarım çalışması muhtemel değil hatta voltaj ya da akım sınırlanırsa bozulmasına sebebiyet verebilir ancak örneğin fan gibi yarim iş yapması sana yarıyorsa ona takabilirsin elbette..

• Vikide yazıyor diye doğru demek değildir.. vikiye bişeyler bildiğini iddia eden herkes yazar..

Enerji tasarrufu sağlanır.. Dimmer çok hızlı bir şekilde anahtarlama yapmaktadır.. Bunu şöyle bir örnekle açıklayayım..

Bir yerde 10 dakika boyunca sürekli yanan 200 w lamba var..
    bir yerde de aynı lambadan var fakat biz 10 dakika boyunca anahtarı birer saniye arayla açıyor ve kapatıyoruz.. Yani lambanın açık kaldığı süreler toplamı 5 dakika, kapalı kaldığı süre de 5 dakika..

Şimdi söyleyin.. 10 dakika boyunca açık kalan lamba ile, bizim sürekli açıp kapattığımız (ve toplamda 5 dakika açık - 5 dakika kapalı kalmış olan) lambanın süre sonundaki tüketimleri eşit midir?
    Yoksa yarı yarıya mıdır?

• quote:

Yarım aydınlık yarım iş demek.. Tvnin buzdolabının yarım çalışması muhtemel değil hatta voltaj ya da akım sınırlanırsa bozulmasına sebebiyet verebilir ancak örneğin fan gibi yarim iş yapması sana yarıyorsa ona takabilirsin elbette..

iş yarımsa tasarruf nerede kalıyo.?? piyasa yeni tassarruf cihazı çıktı adı dimmer vikiye söylemek lazım hemen piyasa sürsün.
  • quote:

quote:

Yarım aydınlık yarım iş demek.. Tvnin buzdolabının yarım çalışması muhtemel değil hatta voltaj ya da akım sınırlanırsa bozulmasına sebebiyet verebilir ancak örneğin fan gibi yarim iş yapması sana yarıyorsa ona takabilirsin elbette..

iş yarımsa tasarruf nerede kalıyo.?? piyasa yeni tassarruf cihazı çıktı adı dimmer vikiye söylemek lazım hemen piyasa sürsün.

Aslında mantıken dogru, iş yarım harcanan da yarım. Dolayısı ile tasarruf diye birşey yok ancak yine de daha az enerji harcadigi da gerçek..

• quote:

Orijinalden alıntı: certy

Madem sinyal bölen dimmerlarda en düşük kademede bile çekilen güç azalmıyorsa o güç nerede harcanıyor? Yani bir lambanın çok yanarken çektiği güç, az yanarken çektiği güç ile nasıl aynı olabiliyor?

.

ben dimmerde düşürülen gücün dimmerde ısıya dönüştüğünü biliyorum
  • @20playback
    Düşürülen güç, alternansın bir bölümünde iletimin kesilmesi ile düşürülüyor.
    Yani kabaca aç-kapa.Akımın başka yerden geçirilmesi değil, harcanan güç yok.

Görsel örnek:

Sinüsün siyah bölümlerinde triyak/dimmer iletimde değil, kapalı.Beyaz bölümlerinde her şey normal, açık.

• Tasarruf edilmez önermesi doğrudur. İşi aynı tuttuğunuzda tabii ki tasarruf etmiş olmazsınız. Dimmer'ı kısarsanız yaptığınız şey tasarruf değildir, tasarruf aynı güç ile aynı işi yaptırmaktır.

Siz 200W'lık bir lambayı kısık yakmak istiyorsunuz. Bu durumda daha az enerji harcarsınız, eğer bunu soruyorsanız. Kısık yaktığınızda da tam güç harcanmaz.

Ayrıca Vikipedi'ye güvenmeyin. Wikipedia'ya güvenin. (İngilizce olanı yani) O da bir yere kadar; ilgili sitenin sloganının "Özgür Ansiklopedi" olduğunu da unutmayın.

---
    edit: Günümüzde "dimmer" diyerek satın alabileceğiniz SCR bazlı dimmerlarda kullanmadığınız enerji ısıya dönüşmez.. Lineer gerilim regülatörü gibi düşünmeyin; chopper yani kıyıcı olarak düşünün. Süperiletkenler hayatımıza girmediği için elbet kendi üzerinde bir kaybı var tabii ki.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 29 Kasım 2012; 10:31:16 >

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.