Şimdi Ara

Tarihten bir soru (Dağılma Dönemi - Osmanlı)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
633
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Mısır'ın İngiltere taraından işgal edilmesinden sonra, Osmanlı devletinin varlığıını sürdürebilmek için, aş. dev. hnagisiyle yak. başladığı söylenebilir ?

a-rusya
    b-fransa
    c-avusturya
    d-almanya
    e-italya

Cvp D denmiş. Fikri olan arkadaşlara duyurulur

• Abi bence (8. sınıfa geçtim) bu yıl öğrendiklerimle yorumlucam. O zaman padişah olarak devlette aşırı bir Alman sevgisi olan kişiler vardı (yanlış hatırlamıyosam Jön Türklerdi galiba) o yüzden yakınlık göstermiş olabilirler. Ben bu kadar yardımcı olabiliyorum abi. Kolay gelsin sana.

ayrıca ben o dönem hakkında biraz araştırma yaptım şöyle ki : 1877-1878 de osmanlı rus harbi oluyor 93 harbi, padişah meclisi kapatıyor ve savaşa sonunda berlin antlaşmasını yapıyoruz.

bu antlaşma ile ermeni sorunu ortaya çıkıyor sırbistan karadağ romanyayı kaybediyoruz bağımsızlar üstüne birde ingiltere kıbrısı isteyince bizden onu veriyoruz. normalde ingiltere ile iyiyiz o aralar ama artık değişiyor işler 3 yıl sonrada bizden mısırı alıyor ingiltere. biz de artık almanyayla yakınlaşmaya başlıyoruz.

Yani ingiltere ilk kez bu savaşta 93 harbinde osmanlının yanından vazgeçiyor. tarafsız kalıcam diyor.

eskiden nasıldı peki mesela kırım savaşı

ingiltere fransa osmanlı birleşiyor - rusyaya savaş açıyorlar. rusya pes diyor paris antlaşmasını imzalıyoruz. rusya tabi hep ortodokslar var diyor osmanlıda onalrı korucam diyor derken savaşıyoruz.

bu antlaşmada önemli olan ıslahat fermanı 1856 da yayınlanana savaş bitimlerinde antlaşma da o dikkate alınacaktır deniyor resmiyet kazanıyor yabi

ayrıca ingiltere diyor ki fransa falan sen bizlesin artık avrupa devleti sayılırsın seni biz korucaz. ilk dış borcu da ingiltereden istiyoruz zaten sonra iflas geliyor

ve karadenizde de ne rusya ne osmanlı artık gemi bulunduramaz deniyor ( adı üstünde kırım savaşı - karadenizi unutun deniyor savaşıyorsunuz )

peki bu dönemde avrupayla yakınlaşmaya tavizlere veren yol açanlar neler ?

herşey aslında mısır da ki mehmet ali paşa dan başlıyor adam isyan ediyor kütahyaya kadar geliyor sonra tabi osmanlı ne yapıyor rusyaya diyor ki saldırı olursa birbirimize yardım edelim hünkar iskelesini imzalıyorlar tabi burada boğazlar la ilgili kararlar alınıyor biz diyoruz böyle böyle kabul olunuyor Son kez Boğazlar hakkında istediğimiz gibi konuşabiliyoruz ! sonra dur diyorlar biz karar vericez

tabi avrupa kızıyor buna sen diyor neden rusyayla antlaşma yaptın diyoruz gel balta limanı ticaret anlaşmasını yapalım sizle de derkennnnnnn kapütülasyonlar veriliyor herkese !

ama mısır isyanının da bir sebebi var ? yunan isyanı bastırsın diye mehmet paşa diyoruz sana toprak vericez sen bastır vermiyoruz isyan ediyor.

• Evet doğru cevap D şıkkı

Zaten 1880'li yıllardan sonra Almanya'ya yaklaştığımız gerçeği var ... Bu kıbrıs olayıyla daha da belirginleşiyor

İngiltere ve Fransa'nın bize karşı tutumu değiştiği ve Rusya'yı bize karşı serbest bıraktığıda bir gerçektir
    hcm gerileme dönemi yorumuna sağlık. soruda sağlammış valla. bnm aklımdan direk rusya geçmişti ama demekki işin içinde başka iş var ama kpss mantığına ne kadar yakındır tartışılır. He şöyle olsaydı, ne bilim soruyu sormadan önce dönemden şöyle bir parmak bal çalarcasına dudaklarımıza bahsetseydi, gerisini de yoruma dayasaydı bi nebze eyv çekilebilirdi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• arkadaşlar bunlarla kafanızı yormayın bu soruların kilit anahtarı şudur. Birinci dünya savaşında osmanlı kimle savaştıysa düşman kimin yanındaysa dost tur. buda karşı tarafda fransa ingiltere italya rusya var bizim tarafımızda sadece almanya var.

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.