Şimdi Ara

Bir devrin sonu: İngiltere'de kömür enerjisi tarih oldu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
1
Favori
890
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bir devrin sonu: İngiltere'de kömür enerjisi tarih oldu
    İngiltere, enerji dönüşümünde tarihi bir adım atarak Nottinghamshire'daki Ratcliffe-on-Soar Elektrik Santrali'ni kapattı. Bu gelişmeyle birlikte İngiltere, kömürle çalışan son elektrik santralini de kapatmış oldu ve kömür enerjisi kullanımını resmen sonlandırdı. Küresel enerji düşünce kuruluşu Ember'in genel müdürü Phil MacDonald, “Bu, Sanayi Devrimi'ni başlatan ülkenin son derece hızlı bir geçiş sürecinin son bölümüdür” dedi.



    İngiltere, kömürü terk etti



    Bir devrin sonu: İngiltere'de kömür enerjisi tarih oldu
    Dünyanın ilk kömürle çalışan elektrik santrali 1882'de Londra’da açılmıştı ve 2012'ye kadar İngiltere’nin elektrik üretiminin yüzde 39’u kömürden sağlanıyordu. Ancak Ember’in verilerine göre, bu oran hızla düştü ve 2019'dan itibaren yüzde 2'nin altına indi. Ember, bu dönüşümü sağlayan beş ana faktörü şu şekilde sıralıyor: 2025 kömürden çıkış hedefini önceden açıklamak, karbon fiyatlandırması uygulamak, deniz üstü rüzgar enerjisine destek vermek, yenilenebilir enerjiye yönelik piyasa reformlarını hayata geçirmek ve enerji şebekesine yatırım yapmak.



    Ayrıca Bkz.İrlanda'da 1 GWh büyüklüğünde demir-hava bataryalı depolama tesisi kurulacak



    Kömür enerjisi, İngiltere'de ağırlıklı olarak rüzgar ve güneş enerjisi ile yer değiştirdi ve bu süreçte doğal gaz bağımlılığı da artmadı. Ülke, 2030 yılına kadar tamamen karbon nötr bir enerji sistemine geçmeyi hedefliyor. İngiltere’nin kömürden çıkışı, hem maliyetleri düşürürken hem de karbon emisyonlarını azaltarak birçok fayda sağlıyor. 2012'den bu yana kömür enerjisinin hızla gerilemesi, toplamda 880 milyon tonluk emisyonun önüne geçti. Bu, İngiltere'nin 2023 yılındaki toplam emisyonlarının iki katından fazlasına eşit.



    Bir devrin sonu: İngiltere'de kömür enerjisi tarih oldu
    Hesaplamalara göre kömürün rüzgar ve güneş enerjisiyle değiştirilmesi yaklaşık 2,9 milyar sterlinlik maliyetten tasarruf da sağladı. 2030 yılına kadar OECD ülkelerinin dörtte üçü kömür enerjisini tamamen terk etmeyi hedeflerken an itibariyle durum üçte bir seviyesinde. Bu gelişmeler, küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlama hedefleriyle de uyumlu.



    Türkiye’deki durum tam tersi



    Çoğu ülkenin aksine Türkiye’de ise kömür kullanımı son yıllarda artıyor. Son on yılda kömürden elektrik üretimi iki katına ulaşırken, 2023 yılında 118 TWh’lik kömür kaynaklı elektrik üretimi Türkiye tarihinin en yüksek üretimi olarak kayıtlara geçti. Artan kömür kullanımı nedeniyle Türkiye’nin toplam emisyonunun beşte biri doğrudan kömürden geliyor. Verilere göre Türkiye, Almanya’dan sonra Avrupa’da kömürden elektrik üreten ikinci ülke konumunda.




    Kaynak:https://electrek.co/2024/09/29/uk-officially-closes-its-last-remaining-coal-power-plant/
    Kaynak:https://www.ember-climate.org/insights/research/the-uks-journey-to-a-coal-power-phase-out/







  • Anadolu da kömür beleş dağıtılır özellikle seçim öncesi daha da fazla ...

    Akkuyu da Rusların patlatırlarsa ülke değil bölge hapı yutar.

    Sanayi Devrimi malum ilkin İngiltere'de oldu ve çok nemalandılar da ...

    Başka şeylerde de öncü olacaklar ...

  • 15 GW gücünde deniz üstü Rüzgar Türbini kurmasalardı bu kömürden kurtulamazlardı. Şanslarına 25 metreden az derinlikte kapasiteleri ise 40 GW. 50 metre derinliğe çıkarsanda toplam 120 GW kapasiteleri var ve bu şekilde türbini deniz tabanına sabitlemek bayağı kolay.

    Bizim ise denizlerimizde ise denizin tam ortasında böyle sığlıklar yok. Ama Ege’de bir sürü kayalık ve boş ada var ve buralara kurulabilir. Tabii bunun yüzünden savaş çıkacaksa değmez.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    Onlar kullandı kirletti, ekonomilerini ucuz enerji ile büyüttü, biz pahalı enerji kullanıp ekonomimizi büyüteceğiz, olan bize oldu. Hadi ucuzlasa bile büyük bir sermaye gerektiriyor ilk yatırımda oda bizde çok olmayan bir şey.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gun -- 30 Eylül 2024; 20:48:4 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • geç kalınmış bir karar :)

  • Zaten eskiden başka seçenek yoktu, erken girmenin avantajını kullanırlar. Diğer küçük ülkeler de ekonomi büyütme hırsı yerine stabil tutmaya odaklansalar daha iyi olur. Enerjiyi de "büyük sermayeden" dolayı beceremiyorlsrsa yap işlet devrete teslim etsinler. Tabii bu akkuyu gibi absürt örnekler için değil, güneş ve rüzgar için geçerli.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adamlar 2000'li yıllardan bu yana bir strateji içerisinde ilerliyorlar. X partisi gelip "Dur bu olmamış" demiyor. Stratejiyi alıyor ve güzelce güncelliyor.


    2010 da Londra'da her devlet dairesinin ışıl ışıl olmasına çok şaşırmıştım. Neden demiştim. Neymiş güvenlik içinmiş. Peh.


    Gelelim o zamanların off-shore planlarına. Anlattıklarında "Yok be zor yaparlar" diyordum.


    Bir devrin sonu: İngiltere'de kömür enerjisi tarih oldu


    Bir devrin sonu: İngiltere'de kömür enerjisi tarih oldu




    Adamlar Off-shore'da limitli kalsalar bile on-shore tarafında almış başını gitmişler. Ben utandım yeminle.



    Bu arada @gun 'ün umurunda değil belki ama biz 50 defa yönetmelik değiştirdik. Hep belli başlı firmalar ile yürüdük. Birilerini zengin ettik. Sonra baktık. Aaaaa enerji açığımız var.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi astegon -- 30 Eylül 2024; 15:48:14 >




  • Medeniyet dediğin böyle bir şey işte

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ssbrutality S kullanıcısına yanıt
    O medeniyet için ne milletleri sömürdüler...

  • gönderin kömürleri Türkiye'ye, çöpleri gönderdiğiniz gemilerde yer vardır.

  • DreamSs kullanıcısına yanıt
    Güçlü, güçsüzü ezer doğanın kanunu..

  • 22 yıl geriye gitsek, 50 yıl ileri refah seviyesine ulaşırız..

  • ssbrutality S kullanıcısına yanıt
    Gerçekçi olalım. Tarih boyunca güçlü olan milletler-ülkeler doğrudan yada dolaylı olarak çeşitli biçimlerde diğer milletleri boyunduruklarına almıştır. Yunan'lar, Makedon'lar, Roma'lılar, Doğu Romalılar, Persler, Emeviler-Abbasiler, Türk'ler, Çinliler, Ruslar ve en son genel olarak bunu batı yapmıştır. Kabul ediyorum metodları ve acımasızlık oranları değişik ama bu durum tarih boyu değişmiyor. Güçsüzlüğün bahanesi yok. Güçlü olun sonra beğenmediğiniz şeyleri isterseniz başkalarına yapmasınız. Gerisi hayalcilik olur maalesef. Kendi içimizde yapısal problemlerimiz çok. İyi kabul edilen iki üniversitede lisans ve lisansüstü eğitim aldım birisinde 5 yıl kadar araştırma görevlisi oldum(mühendislik). Benim gözlemlediğim hocaların, asistanların ve öğrencilerin çoğu vasattı. Ayrıca kaynaklar çarçur ediliyor düzgün yönetilmiyor. Bu saydığım grupların içinde belki %10-20'si güzel işler yapabilecek insanlar ama ne kadarı belirli imkanlara ulaşabiliyor emin değilim.





  • gun kullanıcısına yanıt

    Akkuyu Nükleer Santral deki elektrik için birim fiyatlar kabaca yine kazıklanan Türkiye olacak. En pahalı nükleer elektriği Türkiye'nin olacak. Ruslar bu işte de karlı. Yapıyorlar parasını Türkiye ödüyor. Elektrik üretecek parayı Ruslar toplayacak! ...


    Patlama sızma riski de cabası ... Türkiye'de Ruslar de-facto askeri tesisleri kendi topraklarına dönüştürecekler ... Rusların gözleri bu topraklarda fiziksel işgal etmede ...

  • Herkes gider Mersin'e biz gideriz tersine.

    Adamlarda güneş yok ne yapmışlar, biz güneş ülkesiyiz durum ne? Pehhh

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • DreamSs kullanıcısına yanıt
    Büyük balık küçük balığı ham yapar doğanın kanunu bu sende yapsaydın dostum aman yapma etme dur diyen mi oldu ?

  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    Kazıklanma göreceli bir kavram gaz krizi olduğu zamanda 25 cent dolara çıkınca çok ucuza geldi filan diyordu millet yarı fiyata aldık, müthişti vs.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • astegon kullanıcısına yanıt
    Almanya’da da devamlı yönetmelik değiştiriyor. Tabii benimki mazeret değil.

    Rüzgarda yerli bir türlü başaramadık, dolayısıyla rüzgardan vazgeçti hükümet, güneşte çok büyük üretim kapasitemiz oldu onu destekliyor şimdi.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • esmerbuyucu kullanıcısına yanıt
    Yap işlet devlet dediğin çöp oluyor zaten otoyol değil bu kalsın 20 yıl sonra :)

    Açıkçası ben 3 tane nükleer enerji santralini çok gerekli buluyorum Akkuyu, Sinop ve Trakya ama yapan yok işte ne yazık ki bizim istediğimiz fiyatlara girmiyorlar alım garantisi versek bile.

    Onun dışında güneşe devam ve pompajlı hidro elektrik depolama tesisi kurması gerek devletin yada bak o yap işlet devret olabilir.


    Anadolu’da çok çok çok fazla güneşi depolayacak çok fazla alt ve üst rezarvuara sahip alan bulabiliriz.

    Baraj yapmayı ve işletmeyi biliyoruz.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • bizde kömür olmazsa olmaz... onu çıkarmak ayrı, taşımak ayrı, satmak ve kullanmak ayrı.. hepsinden de vergi.. yaktıkça iştahı artan kapitalizm!!!
    doğa var mıydı? o neydi ki!!!

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.