Şimdi Ara

Tarihteki ilk laik devlet? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
93
Cevap
1
Favori
6.598
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: hashus1099

quote:

Orijinalden alıntı: Mizuhara

quote:

quote:

quote:

dinler ortaya çıkmadan evvelki devletler diyebiliriz.

Din kavramı yoksa laiklik de olamaz. Zaten devletler kurulduğundan beri din olgusu hep var. Mesela m.ö 2000'de kurulan Babil'de bile vergiler tanrının adına toplanırdı.

devletler kurulduğundan beri din olgusu olduğu düşüncesi neye dayanıyor?
    dünya 5000 yıllık değil, ama dinler tarihi 5000 yıl öncesinden başlar. onun haricinde laik devletlerin yönetimi inanç sistemlerine bağlı değildir. din yoksa otomatik olarak bu şart sağlanıyor zaten.

din diye bir kavram yokken dinin devlet işlerinden ayrılmasına laiklik denir tanımını yapamayız. bu yüzden din yoksa laiklik de yoktur. zaten senin seçme şansın da yoktur.

insanlar varolduğundan beri doğası gereği bir şeylere inanırlar, inanma ihtiyacı hissederler. her insanda doğuştan bir yere ait olma duygusu vardır. bu duygunun gereği olarak insan bir yere ait olduğunu hissetmek ister. yaratılışından kaynaklanan bu ihtiyacın etkisiyle insan, mensubu olacağı bir yer arar. insan bu ihtiyacını yaratıcıya yönelerek yani bir dine inanarak giderir.

korkular, çaresizlikler karşısında da insan çıkış yolu olarak yine bir yaratıcıdan yardım isteme gereği duyar. insan olduğu sürece din de hep vardır o yüzden bence.

bir önceki mesajımda özellikle belirtmedim, o ilkokullarda öğretilen saçma ve sığ laiklik tanımını.
    laiklik, din ve devlet işlerinin ayrılması değildir sadece. bizim gibi dinin dogmalarına batmış bir devlette, devletin o dogmalardan kurtarılıp rasyonel gerçeklerle yönetilmesi anlamına gelebilir. ama laik bir devlet genel olarak "din etkisi altında yönetilmeyen devlet" olarak adlandırılır.
    Türkiye'nin, laikliğe geçerken devlet yönetiminden dini ayırmış olması, laikliğe geçişte yapılmış bir eylemdir sadece. laik devlet olurken devleti dinden ayırmış olmamız, laik bir devlet için illa doğada bir din olması gerekliliği sunmaz kimseye.
    laiklik kavramını bu kadar basit bir sözcük olarak alırsan yanılırsın.

ayrıca, insanların bazı şeylerden korkması, bazı istismarcılarca kullanılmıştır ve dinler ortaya çıkmaya başlamıştır tarihte. bunun yanında, toplumsal düzeni sağlama adına bir sistem, yaşam düzeni sağlanıp bunların dinlşmesi de var.
    dinler, insanın doğasından değil, toplumsal yaşamın doğasından kaynaklanır. her insanda doğuştan bir inanma ihtiyacı yoktur.
    yaratılış da bu yerleşmiş dinlerin dayatmasıdır, bilim "yaratılış" diye bir şeyden bahsetmez.

sen dinleri kanıtlamak adına yine dinleri referans gösteriyorsun ki bu "süpermen var, bak çizgi romanda yazıyor" demek gibi bir şey.
    bencelerin aksine, dünya üzerinde dinlerin kökeni, uzak doğu coğrafyasında 5000 yıl öncesinden başlar, yani "bence öyle" demekten çok daha öte bir şeydir bu.

Oh be bu forumda ilk kez laik kelimesinin anlamını bilen birine denk geldim. Gözüm açık gitmez artık.

• quote:

Orijinalden alıntı: Droogie

quote:

Orijinalden alıntı: Tarîhçî

Hristiyanlığı kabul edene kadar Roma diyebiliriz. Ama tam anlamıyla Moğol imparatorluğu olabilir. Her zaman cengiz yasalarına göre yönetilmiş. Ve Timur un devleti de öyle.

hazır seni bulmuşken sorayım. devletinin bünyesinde diyanet işleri gibi bir kurum varken (hele bu kurum açık bir şekilde devletin dini kontrol etmesi için oluşturulmuşsa) biz laik bir ülke olmuş olmuyoruz değil mi?

aynı şey fransa için de geçerli, cumhurbaşkanı seçilenler sanırım kiliseye girip dini bir yemin ediyor, tıpkı abd başkanları gibi.

yani kağıt üstünde var olsa bile faal olarak hala tam anlamıyla laik olmuş bir devlet yok.

Laikliğin anlamı örnek olarak şeriat ile değil seçilen hükümetin yaptığı yasalarla yönetilmesidir.

Yani devlet herhangi bir Hak dinin kitabındaki kurallar ile değil hükümetin yasaları ile yönetiliyorsa laiktir. Laik devletler dini dışlamaz sadece kuralları yaparken herhangi bir din kitabını referans almaz çoğunluğun tercihlerine ve duruma göre yasalar yaparlar.

Laik bir devletin bünyesinde din işleri ile ilgilenen bir bakanlık olabilir yada bizdeki gibi devlet okullarında dini eğitim verilebilir. Bu aynı zamanda halkın yanlış ellerden dini eğitim almasını engellemiş olur. Devlet kontrolüne girmiş olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: Treth

quote:

quote:

Hristiyanlığı kabul edene kadar Roma diyebiliriz. Ama tam anlamıyla Moğol imparatorluğu olabilir. Her zaman cengiz yasalarına göre yönetilmiş. Ve Timur un devleti de öyle.

hazır seni bulmuşken sorayım. devletinin bünyesinde diyanet işleri gibi bir kurum varken (hele bu kurum açık bir şekilde devletin dini kontrol etmesi için oluşturulmuşsa) biz laik bir ülke olmuş olmuyoruz değil mi?

aynı şey fransa için de geçerli, cumhurbaşkanı seçilenler sanırım kiliseye girip dini bir yemin ediyor, tıpkı abd başkanları gibi.

yani kağıt üstünde var olsa bile faal olarak hala tam anlamıyla laik olmuş bir devlet yok.

Laikliğin anlamı örnek olarak şeriat ile değil seçilen hükümetin yaptığı yasalarla yönetilmesidir.

Yani devlet herhangi bir Hak dinin kitabındaki kurallar ile değil hükümetin yasaları ile yönetiliyorsa laiktir. Laik devletler dini dışlamaz sadece kuralları yaparken herhangi bir din kitabını referans almaz çoğunluğun tercihlerine ve duruma göre yasalar yaparlar.

Laik bir devletin bünyesinde din işleri ile ilgilenen bir bakanlık olabilir yada bizdeki gibi devlet okullarında dini eğitim verilebilir. Bu aynı zamanda halkın yanlış ellerden dini eğitim almasını engellemiş olur. Devlet kontrolüne girmiş olur.

+1

• quote:

Laiklik veya laisizm (Fransızca: Laïcité); devlet yönetiminde herhangi bir dinin referans alınmamasını ve devletin dinler karşısında tarafsız olmasını savunan prensiptir. Fransızca'dan Türkçe'ye geçmiş olan "laik" sözcüğü, "din adamı olmayan kimse; din adamı dışında kalan halk" anlamına gelen Latince "laicus" sözcüğünden gelmektedir. Roma döneminde din adamlarına "Clerici" din adamı olmayanlara da "Laici" adı veriliyordu.

Eski çağlardan beri din, insanların, günlük yaşamında, toplumsal düzende ve devlet yönetiminde etkili oldu. Özellikle Hıristiyanlık Avrupa'da ortaçağ sonlarına kadar her alanda söz sahibiydi. Papalar krallara hükmedebiliyor, papaz, rahip ya da keşiş gibi din adamları Hıristiyan dininin kurallarına göre insanların yaşamını yönlendiriyorlardı.
    Zamanla değişen ve gelişen ticaret ilişkileri, kentlerin zenginleşmeye başlaması, Hıristiyan olmakla birlikte ayrı mezheplerden olanların çoğalması gibi etkenler Hıristiyan dininin dönemin yeni koşullarına göre gözden geçirilmesini gerektirdi. 16. yüzyılda dinde Reform hareketi oldu. Edebiyat, sanat ve bilimde Rönesans diye adlandırılan canlanma ve atılım dönemi de 15. ve 16. yüzyıllarda gerçekleşti. Böylece Hıristiyan dünyasında din, yaşamın birçok alanında etkisini yitirmeye başladı. Özellikle eğitim ve öğretim alanında yenileşmeler oldu. Din kurallarına uygun eğitim yapan kurumların yani sıra özgür düşünceye ve inanç özgürlügüne dayanan eğitim kurumları devlet tarafından açılmaya başlandı. 1789 Fransız Devrimi'nden sonra laiklik yavaş yavaş devletin bütün kurumlarında ve toplumda kendini kabul ettirdi.
    En son 2008'de Türkiye'de parti kapatma davalarıyla ilgili olarak Avrupa Birliği, jakoben laiklik yerine demokratik laiklik kavramını tercih ettiğini belirtmiştir

Yani internette o kadar kaynak varken üşenmeyip gelip buraya konu açmak nasıl bir zekânın ürünüdür anlamış değilim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Teslaman -- 21 Eylül 2013; 8:23:27 >

• quote:

quote:

quote:

anladim, cevap icin sagol.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Dinin hakim olduğu yerde laiklik olmaz . Tam tersi bir düşüncede din de olmaz .

En iyisi dinlerin olmadığı bir dünya . İnsanları birbirine düşürmekten başka bir olayları yok . Hele ki, o mezhep çatışmalarına çok gülüyorum . İnsanlar bu kadar beyinsiz olamaz , olmamalı . Mezhep,din çatışmasına giren her insancığın da ölmesini istiyorum .Dünyanın o davarlara,cahillere ihtiyacı yok . Hiçbir şey insan hayatından değerli değil .
  • quote:

Orijinalden alıntı: Akil Adam

Osmanlı tüm dinler serbestçe yaşanıyormuş

Akil adam
  • SSCB olabilir
  • Großdeutsches Reich
  • quote:

Orijinalden alıntı: L'enfer

quote:

Orijinalden alıntı: The_DoN

Laik devlet mi? Dostum suan bile laik bir devletten soz etmek imkansız ise, bu durum gecmiste de boyleydi. Görünür olmasa bile her zaman din ve devlet içiçedir ama az ama cok miktarda. Çünkü insanlari baski altina almanin en iyi yolu onlarin ilahi bir guc tarafindan cezalandirilmalarini one surmektir. Diger yonden devletin en önemli amaci da guvenligi sağlayıp toplum huzurunu korumaktir cunku devlet tum vatandaslar arasinda imzalanan bir sözleşmedir der ve giderim. Aksini iddia eden argumanini yazsin devlet ve din ayriligi hakkinda, tartisalim.

Başta İskandinavya olmak üzere Avrupa'da onlarca ülke laiktir. Kağıt üstünde krallıktır çoğu ama uygulanan anayasa, sistem laiktir.

Ornek verebilir misin? Şu şu yonuylr laiktir diye.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: The_DoN

Laik devlet mi? Dostum suan bile laik bir devletten soz etmek imkansız ise, bu durum gecmiste de boyleydi. Görünür olmasa bile her zaman din ve devlet içiçedir ama az ama cok miktarda. Çünkü insanlari baski altina almanin en iyi yolu onlarin ilahi bir guc tarafindan cezalandirilmalarini one surmektir. Diger yonden devletin en önemli amaci da guvenligi sağlayıp toplum huzurunu korumaktir cunku devlet tum vatandaslar arasinda imzalanan bir sözleşmedir der ve giderim. Aksini iddia eden argumanini yazsin devlet ve din ayriligi hakkinda, tartisalim.

laiklikte zaten dinler devlet tarafından desteklenir. devletin dinden ayrılması sekülerizmdir. amerika başta olmak üzere birçok ülke seküler bir yönetim sistemini benimsemiştir. bu devletlerde yine inanç özgürlüğü esastır.

Ornek verir misin gecmiste bir devlette siyasi yonetim içinde dini bir uygulamanin ya da dinin yonetimde etkili olnadigina? Bir defa reformasyon oncesi avrupasinda hristiyan roma da dahil olmak uzere laiklikten soz edilemez cunku hukumdar taci papa elinden giyer ve papa elinden rac giymeyen hukumdarin hukumdarligi mesru degildir. (Bu sadece bir ornek)

Ayrica madem sekuler ulkeler dini destekler deneden anayasalarinda dinlerinin ne olduguna dair ibareler yoktur? (Ornegin Turkiye,) Sekulerligin ana amaci toplumsal esitligi saglamak ve insan haklarinda bulunan inanc ozgurlugunu saglamaktir. Oysa laikligin ana metasi yonetimlerin dini kaidelerden farkliligi esasidir ki gunumuzde bu farkliligi yaratan bir devlet gormek cok cok zordur.

• Sovyetler Birliği.
  • quote:

Laik devletler dinden tamamıyla ayrı kalmış devletler değildir. Bu devletler laik değil seküler devlet olarak tanımlanır. Laik devletlerde din yine bir şekilde devlet kontrolündedir, din adamlarına devletin maaş vermesi, atama yapması gibi.

Ancak seküler devletlerde devletin din ile ilgili bir sorumluluğu yoktur.

Yani "ilkokul tanımlarıyla" tanınlayacak olursak laiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıyken, sekülerizm, din ve devletin birbirinden ayrılmasıdır.

Bu arada şimdilik dünyanın ilk yerleşim yerlerinden biri olarak bilinen konya/çatalhöyük'te o zaman ki insanların kutsal mekan olarak kullandığı odalar bulunmuş. Yani bilinen ilk kentleşmeden beri din olgusu hep var.

laik devletler, devlet yönetimini dinden ayırmıştır tamamen. bunu neye dayanarak söylüyorsun? dinin devlet kontroünde olması, devlet yönetiminde din etkisi olduğu anlamına gelmez.
    yönetsel olarak din etkisinin olmamasıdır laiklik. halkın ihtiyaçlarına yönelik hizmet götürmenin laiklik ile bir ilgisi, alakası yoktur. yani ihtiyaç halnde dini hizmet götürmek, devletin sosyal yönünün bir sonucudur. sosyal devlet bu gibi hizmetleri halka götürmelidir.
    devletin ekonomik yapısına göre, halk kendi din tesisinin ücretini de kendi vakıfları sayesinde ödeyebilir, bu tarz sistemler de var dünyada.

ayrıca sekülerizm laikliğin sadece bir ileri koludur ve dediğim gibi laik bir devlet için din bir hizmetten ibarettir. yani dinler öncesi bir devletle günümüzde laik olması gereken bir devletin arasındaki fark, bugünkü bir devletn halka götürdüğü hizmetlere "dini hizmetin" de eklenmiş olmasıdır.

bunu, laik devlet hakkında yönetsel bir fark olarak algılamakta ısrar mı edeceksin? çünkü fark hizmet farkıdır.

ek olarak: çatalhöyük gibi yerlerde bulunduğu söylenen "kutsal mekanlar" yalnızca bir iddiadır. spor medyasından farksız bir şekilde sunuluyor bunlar, "böyle olduğu düşünülüyor, şöyle olduğu tahmin ediliyor".

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hashus1099 -- 21 Eylül 2013; 13:43:33 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

dinler ortaya çıkmadan evvelki devletler diyebiliriz.

Din kavramı yoksa laiklik de olamaz. Zaten devletler kurulduğundan beri din olgusu hep var. Mesela m.ö 2000'de kurulan Babil'de bile vergiler tanrının adına toplanırdı.

devletler kurulduğundan beri din olgusu olduğu düşüncesi neye dayanıyor?
    dünya 5000 yıllık değil, ama dinler tarihi 5000 yıl öncesinden başlar. onun haricinde laik devletlerin yönetimi inanç sistemlerine bağlı değildir. din yoksa otomatik olarak bu şart sağlanıyor zaten.

din diye bir kavram yokken dinin devlet işlerinden ayrılmasına laiklik denir tanımını yapamayız. bu yüzden din yoksa laiklik de yoktur. zaten senin seçme şansın da yoktur.

insanlar varolduğundan beri doğası gereği bir şeylere inanırlar, inanma ihtiyacı hissederler. her insanda doğuştan bir yere ait olma duygusu vardır. bu duygunun gereği olarak insan bir yere ait olduğunu hissetmek ister. yaratılışından kaynaklanan bu ihtiyacın etkisiyle insan, mensubu olacağı bir yer arar. insan bu ihtiyacını yaratıcıya yönelerek yani bir dine inanarak giderir.

korkular, çaresizlikler karşısında da insan çıkış yolu olarak yine bir yaratıcıdan yardım isteme gereği duyar. insan olduğu sürece din de hep vardır o yüzden bence.

bir önceki mesajımda özellikle belirtmedim, o ilkokullarda öğretilen saçma ve sığ laiklik tanımını.
    laiklik, din ve devlet işlerinin ayrılması değildir sadece. bizim gibi dinin dogmalarına batmış bir devlette, devletin o dogmalardan kurtarılıp rasyonel gerçeklerle yönetilmesi anlamına gelebilir. ama laik bir devlet genel olarak "din etkisi altında yönetilmeyen devlet" olarak adlandırılır.
    Türkiye'nin, laikliğe geçerken devlet yönetiminden dini ayırmış olması, laikliğe geçişte yapılmış bir eylemdir sadece. laik devlet olurken devleti dinden ayırmış olmamız, laik bir devlet için illa doğada bir din olması gerekliliği sunmaz kimseye.
    laiklik kavramını bu kadar basit bir sözcük olarak alırsan yanılırsın.

ayrıca, insanların bazı şeylerden korkması, bazı istismarcılarca kullanılmıştır ve dinler ortaya çıkmaya başlamıştır tarihte. bunun yanında, toplumsal düzeni sağlama adına bir sistem, yaşam düzeni sağlanıp bunların dinlşmesi de var.
    dinler, insanın doğasından değil, toplumsal yaşamın doğasından kaynaklanır. her insanda doğuştan bir inanma ihtiyacı yoktur.
    yaratılış da bu yerleşmiş dinlerin dayatmasıdır, bilim "yaratılış" diye bir şeyden bahsetmez.

sen dinleri kanıtlamak adına yine dinleri referans gösteriyorsun ki bu "süpermen var, bak çizgi romanda yazıyor" demek gibi bir şey.
    bencelerin aksine, dünya üzerinde dinlerin kökeni, uzak doğu coğrafyasında 5000 yıl öncesinden başlar, yani "bence öyle" demekten çok daha öte bir şeydir bu.

Oh be bu forumda ilk kez laik kelimesinin anlamını bilen birine denk geldim. Gözüm açık gitmez artık.

orta okul, lise tarih kitaplarından başka kaynaklar okumak gerekiyor bunun için, 3-5 kitap okusalar şu devrimler hakkında, yeterli olacak da nerede?

• Tarihteki ilk laik devlet Türkiye yada Meksika değildir. Türkiye 1937 Meksika ise 1917 yılında laikliği anayasal olarak kabul etmiştir. Modern tarihteki ilk laik devlet Fransa'dır. Fransa laikliği sanıldığı gibi ihtilalle birlikte değil 1905 yılında kabul etmiştir.
  • su an hangi ulkelerde laiklik var bilmedigimden soruyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: Nipalensis

su an hangi ulkelerde laiklik var bilmedigimden soruyorum

sadece fransa ve Türkiyede var. fransada uygulanmıyor. Türkiyede uygulanıyor..!!

• Laiklik için genellikle kitaplı dinler kabul ediliyor. İnançla bağdaştırırsak çok biten yenilenen ülkeler var.

Fakat tam anlamı ile Fransa ; Fransız Devrimi'nden sonra laiklik yavaş yavaş devletin bütün kurumlarında ve toplumda kendini kabul ettirdi. Bunu uyguladı ve istirarlı bir şekilde devlet yapısına sokarak sürekli hale getirdi.
    İyi bir örnek oluşturduğu için Fransa kabul ediliyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Shide

quote:

Orijinalden alıntı: Nipalensis

su an hangi ulkelerde laiklik var bilmedigimden soruyorum

sadece fransa ve Türkiyede var. fransada uygulanmıyor. Türkiyede uygulanıyor..!!

Anayasasında laikliği kabul eden bazı devletler

Fransa (1958 Anayasası'nın 1. Maddesi)
    Japonya (1946 Anayasası'nın 20. Maddesi) Ancak hükûmette dinî parti mevcuttur.
    Meksika (1917 Anayasası'nın 3. Maddesi)
    Portekiz (1976 Anayasası'nın 41. Maddesi)
    Türkiye (1982 Anayasası'nın 2. Maddesi )

Önce araştır bunlar şuan en çok bilinenler ayrıca;

Anayasaya bakılınca "laiktir" ibaresi olmayan fakat laik olan devletler

Amerika Birleşik Devletleri
    Hindistan
    Küba
    İrlanda
    Avustralya
    Endonezya
    Senegal
    Mali
    Tunus

Bak bakalım kaç tane müslüman halk çoğunlukta olan devlet benimsemiş laikliği tek amacınız atamın yaptığı her şeyi kötü göstermek.

• Laikliği sadece din ayrımı olarak algılayanlar yanılıyorlar. Laiklik tam anlamıyla devletin yönetim gücünü hiçbir etki altında kalmadan doğrudan halktan almasıdır. Yani gerek din grubunun gerek burjuva sınıfının gerek tek bir adamın gücü ve etkisi altındaki devlet laik değildir.
    Bu durumda ilk laik oluşumların eski yunanda temellerinin atıldığını söyleyebiliriz.
    Fransız ihtilali sonrası devletler için laiklik konuşulabilir ancak, tam anlamıyla laik bir devlet kurulmuş mudur orası ayrı bir muamma.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.