Şimdi Ara

Tarihe adını yazdıran astronotların uzaydaki ilk sözleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
732
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Tarihe adını yazdıran astronotların uzaydaki ilk sözleri
    İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, Axiom-3 (Ax-3) kapsamında uzaya çıktı. Alper Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözlerine Türkçe cümlelerle başlayarak Mustafa Kemal Atatürk'ün "İstikbal göklerdedir" sözünü söyledi.

"İstikbal göklerdedir!"

Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözleri, "Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk'ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata'mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün dahiyane sözü; İstikbal göklerdedir." şeklinde oldu.

Uzaya çıkan astronotlar ilk ne söyledi?

Peki tarihe adını yazdıran diğer astronotların uzaydaki ilk sözleri neler oldu? Gelin tarihe geçen sözlere birlikte bakalım.

"Uzaya çıkan ilk insan" olarak tarihe geçen Rus kozmonot Yuri Gagarin’in Vostok 1 misyonuyla 1961’de yörüngeye ulaştığındaki ilk sözleri, "Araç normal çalışıyor. Vzor'un görüş alanında Dünya'yı görebiliyorum. Her şey planlandığı gibi ilerliyor." oldu.

Uzaya çıkan ilk kadın ve "Martı" kod adını kullanan 26 yaşındaki Valentina Tereshkova, 16 Haziran 1963'te Dünya'ya şu mesajı gönderdi:

"Benim, Martı. Her şey yolunda. Ufku görüyorum, koyu şeritli mavi bir gökyüzü. Dünya ne kadar güzel. Her şey yolunda gidiyor."

NASA astronotu Reid Wiseman ve Roscosmos komutanı Maxim Suraev ile birlikte Soyuz uzay aracıyla uzaya ulaşan Alexander Gerst, aile ve arkadaşlarıyla yaptığı kısa görüşmede "Burası harika bir yer." dedi.

Ayrıca Bkz.Alper Gezeravcı, uzaya çıkan ilk Türk oldu! İşte fırlatma anı

20 Şubat 1962'de Dünya yörüngesinde dönen ilk Amerikalı John Glenn, "Friendship 7" adlı uzay kapsülüyle 4 saat 55 dakikada Dünya'nın çevresini 3 kez dolaştı. Fırlatmadan 5 dakika 44 saniye sonra Glenn, gördüğü manzarayla ilgili, "Burası Friendship 7. Arkayı net bir şekilde görebiliyorum, Cape'e doğru büyük bir bulut deseni var. Güzel bir manzara." ifadelerini kullandı.

NASA ve SpaceX tarafından ortaklaşa yürütülen "Crew-6" görevinde yer alan Birleşik Arap Emirlikleri’nden ilk Arap astronot Sultan Al Neyadi'nin uzaydaki ilk sözleri, “Şükürler olsun, uzaya çıkmayı başardık. Herkese, aileme, liderimize, bize güvenen Muhammed bin Raşid Uzay Merkezi'ne ve bizi bu fırlatmaya hazırlayan herkese teşekkür etmek istiyorum.” oldu.

Ay’a adım atıldığında söylenen ilk sözler

Amerikalı astronot Neil Armstrong’un "Apollo 11" misyonuyla 1969’da Ay’a ilk kez ayak bastığı sırada söylediği ilk sözler, “İnsan için küçük, insanlık için büyük bir adım.”, "Ay'a ayak basan ikinci insan" olarak tarihe geçen Edwin Buzz Aldrin’in de ilk ifadeleri, Armstrong’un sorusuna verdiği “Güzel manzara.” cevabı oldu.

Ay'a ayak basan 4. insan Alan Bean'ın ilk yorumu, “Güneş ne kadar parlak.” oldu.

Ay'a ayak basan 7. insan David Scott, "Burada, Hadley'de bilinmeyenin harikaları arasında dururken doğamızın temel bir gerçeği olduğunu fark ediyorum. İnsanoğlu keşfetmeli ve bu da en büyük keşif." sözlerini sarf ederken bu deneyimi tecrübe eden 3. kişi Pete Conrad, "Mark, bu yumuşak ve mide bulandırıcı. Hey, burası düzgün. Çok fazla batmıyorum." dedi.

Ay'da yürüyen 9. insan John Young, "İşte buradasın: Gizemli ve Bilinmeyen Descartes. Yayla düzlükleri. Apollo 16 imajınızı değiştirecek. Yaşlı Brer Rabbit'i ait olduğu yere, böğürtlen tarlasına geri gönderdikleri için çok mutluyum." ifadelerini kullandı.

1972'de Apollo 16 misyonuyla "Ay'a ayak basan en genç insan" olan 37 yaşındaki Charlie Duke, "Harika. Ay yüzeyine attığım ilk adım süper, Tony." dedi.

Apollo 17 misyonuyla Ay'da yürüyen 11. kişi Eugene Cernan, Alan Bean gibi güneşin parlaklığından etkilenerek, "Jack, buradayım. Aman Tanrım. İnanılır gibi değil. İnanılmaz ama güneş çok parlak. Çok sığ bir çukura indik. Bu yüzden hafif bir eğim açımız var. Çok sığ, yemek tabağı gibi, çanak krater, sadece payandaların genişliği kadar. Nasılsın, Jack?" diye konuştu.

Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/astronotlarin-uzaydaki-ilk-sozleri/3113248

• Dolar şimdi düşer mi?

• Lod0ss kullanıcısına yanıt
    Tarihin bundan haberi var mı?
    Nasa'nın yalanlarıda oyunlarıda bitmez.
    1dgknyoutube
    Uzay'da büyük hata! Yoksa orası uzay değil mi?
    https://www.youtube.com/watch?si=9PzLWhn9PQKohKxj&v=xUzVcs68e_4&feature=youtu.be

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• - ama 55 milyon usd, başkasının roketi hede hödö....

- İstikbal göklerdedir demiş.

- He o zaman gurur duydum, iyi bir girişim oldu.

bize dolar...

Bu ölü hali pardon düsük hali :D

• Nevşin Mengüyoutube
    Uzaya Boşa Mı Çıktık? Alper Gezeravcı Gezip Gelecek mi?
    https://www.youtube.com/watch?t=204&v=qHZCiuIbWU4&feature=youtu.be

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • impossible kullanıcısına yanıt

Uzaya gitmediler mi diyorsun şimdi açık yaz bırak nasayı özel şirket götürüyor, TSK pilotu komutanımız ve devlet erkanımız da mı yalan söylüyor boşuna mı 55M$ ödedik?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Perturbator kullanıcısına yanıt
    Dünyadaki Uzay ajansları nereye bağlı? Cevabın orada

• Geri kaldığımızın en büyük işaretlerinden biri; uzaya gidenler ilk olarak hangi cümleyi kurmuşlardır ile ilgileniyoruz. Coğrafya kaderdir, abicim bu durum değişmiyor, değişmeyeyecek de.

Uygar milletlerden insanlar gece gündüz, acaba ilk söz olarak ne desem diye çalıştay düzenlemiyorlar, çünkü bilim böyle bir şey değil. Bizimkilerin odağında ise ilk cümle ne olmalı diye çalıştaylar düzenliyorlar.

Uygar milletlerden insanlar uzaya kaç paraya gidildi, kimin araçları ile gidildi diye bir tartışmaya girmiyorlar. Bizimkiler kaç para harcandı, kimin araçları gidildi gibi sığ tartışma yapıyorlar.

Uzayda bile ideolojik körlük devam ediyorsa bu milletten bi halt olmaz. Biri yüce atam sayesinde buradayız der, bir başkası gitse yüce ırkımız diyecektir, bir başkası gitse yüce dinimiz diyecektir, bir başkası gitse kendi ideolijisine göre bişi diyecektir. Sizi oraya ne ırkınız, ne atanız ne dininiz, ne peygamberiniz ne ülkeniz çıkardı. Sizi oraya tanrınız bile çıkarmadı. Sizi oraya tanrıyı bile ret eden Elon Musk çıkardı. Yüce Elon Musk olmasaydı orada olmazdınız! Siz yüce Elan Musk'a tanrılarınızı, putlarınızı, atalarınızı, ırklarınızı, ülkelerinizi şirk koşamazsınız. Çünkü burada yüce olan sadece Elon Musk!
    Coğrafya kaderdir abicim, değişmeyiz, değişmemiz mümkün değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asau -- 19 Ocak 2024; 19:2:0 >

• impossible kullanıcısına yanıt

Ben onu bunu bilmem Türkiye Uzay Ajansı Nasaya bağlı değil. Senin söylemine göre TSK pilotu komutanımız ve Cumhurbaşkanımız da bu yalanın içinde onlara iftira atamazsın senin gibileri bildirmek şart. O kadar para harcandı, uzaya yörünge de ki istasyona gönderildi komutanımız buna yalan diyemezsin.

bu saatten sonra dolarin ustundeki adamlar canlanip dile gelse bile dusmez

asil sen secimden sonrasini bekle

• Popülist bir hareket olduğundan pek araştırmamıştım ama bugün yazılarda denk geldim, yahu ciddi ciddi bu programa 55milyon dolar mı ödediler.Tarihe adını yazdıran astronotların uzaydaki ilk sözleri  Ulan Japon'ya Ay'a 121 milyon dolara uzay aracı gönderiyor. Neyse seçim öncesi güzel gaz alıyorlar Tarihe adını yazdıran astronotların uzaydaki ilk sözleri 

• Cem kullanıcısına yanıt

Cem, devletimiz için bu çerez parası, farkında mısın bilmem.

örnekler vereyim,

CHP bu yıl hazineden 60 milyon Dolar yardım alacak, Milli Piyango toplamda 78 milyon dolar ikramiye dağıttı.

hatta 17 milyon emeklimiz için (x400 dolar) 6.8 MİLYAR doları her ay devletimiz ödüyor.

bir uzay yolculuğuna 55 milyon dolar ne ki:))

-----

seçim öncesi ne gazı, belediye başkanlığında ne diyecekler, bak uzaya adam gönderdik, belediyelerimize uzay şehri yapacaaz mı:)

ne araştırması diye merak edersen bi bakıver :

Tarihe adını yazdıran astronotların uzaydaki ilk sözleriCihan Taştan, PhD (@CihanTastan_PhD) on Xtwitter
    @ProfDemirtas Sevgili hocam merhabalar, Sizi yakınen takip eden ve objektif bir bilim insanı olduğunuzu çok iyi bildiğim bir hocam olarak, sorunuza şeffaf ve çok açık cevap vermeye çalışacağım. Uzaydaki ilk insanlı Bilim Misyonumuz kapsamında 13 farklı Bilimsel deneyden MESSAGE Bilim…
    https://twitter.com/CihanTastan_PhD/status/1748034832448311424?s=20&utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber

• Aynen çerez parası Tarihe adını yazdıran astronotların uzaydaki ilk sözleri  Neyseki japonlar gibi 121 milyon harcayıp aya saçma sapan araç göndermedik. Tarihe adını yazdıran astronotların uzaydaki ilk sözleri 

• ötv kaldırılacak demis midir?

• asau kullanıcısına yanıt

bi ezik daha:)

kusura bakma ama öyle davranıyorsun.

coğrafya kader falan değil, sadece sen, 600 yıl yaşamış koca bir imparatorluğun, 100 yıl önce yıkılmış ve küllerinden yeninden doğmuş bir ülkenin çocuğusun. bu kadar ezik olma.

o uygar dediğin ülkelerin bir kaçı hariç kaç tanesinin 50-100 yıllık sömürgesi var biliyor musun?

bizim hiç sömürgemiz olmadı öyle kolay altın ve maden ve emek çalabileceğimiz.

senin dar kafan, her dar kalacak, buna mahkumsun.

Elon Musk, Güney Afrika'da doğmuş ve Güney Afrika vatandaşı bir adamdır.

ABD, dünyayı sömürürkene, kaynakları kendi ülkesinde harcayan bir ülke. Roma gibi, Osmanlı gibi sonu olacak. Eminim, bundan 200-300 yıl sonra bu yazını birileri okusa, kim bu ezik derdi.

Bizim model alacağımız ülkeler, Japonya ve Güney Kore gibi ülkeler. çalışacağız ve üreteceğiz ve daha çok çalışacağız.

her yolu deneyeceğiz, öyle kolay değil.

• Ben uzaya boş boş gitme olayını dünya boyutunda saçma buluyorum ama bir şey tekrar kendini kanıtladı bu ülkede en donanımlı en eğitimli en fazla bilime önem verenlerin ATATÜRKÇÜ insanlar olduğu gerçeği...

• 1969'da Aya ayak basılmış. Aradan geçmiş 60-70 yıl. İnsanoğlu teknoloji ve bilimde ne kadar yavaş ilerlemiş. Kim bilir bundan 60-70 yıl önce insanlara 2024'te dünya nasıl bir yer olur diye sorsalardı; herhalde birçoğu ışınlanma bulundu, uçan arabalarla geziliyor, insanlar başka gezegenlerde yaşıyorlar derlerdi.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.