Şimdi Ara

Tarihçiyim Soruları Alayım (23. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
1.656
Cevap
94
Favori
43.403
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
26 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2122232425
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Masiva95

quote:

Orijinalden alıntı: hgwxx/7

Tarihçi neden ceza aldı yaw bilen var mı?

up
    Çalışmanızı gerçekten gönülden destekliyorum tarihçi büyüklerim.Şimdi bende sorularımı arz edeyim.
    Kurtuluş Savaşı sırasında silah ve cephane eksikliği için osmanlı cephaneliklerinden
    silah kaçırmalar dışında diğer ülkelerden silah satın alınılmış özellikle sovyetlerden kurtuluş harbi için
    çok yüksek meblağlarda silah yardımı alınmış.Kimi zaman para ile kimi zaman ing. batuma el uzatınca vs.
    Erol mütercimin bu konuda yaptığı çalışmalarını içeren bir kitabını okumuştum.şimdi
    1-Aynı zamanda sovyetlerin içinde var olan Türk toplulukları kurtluş Harbinde bize yardım toplamışlar.Ve sovyetlerde bu yardımı bize ulaştırmış.Ama bir yerden duymuştum bu yardımların sadece 3te 1ini gönderiyorlarmış.Sovyetlerin
    emperyalizme karşı savaşan bir ülkeye yardım etmesini anlıyorum çok doğal ve mantıklı bir hareket tabi ki de
    bu ne kadar doğru 3te 1 olayı?
    2-Mareşal paktıyla ismet inönü zamanında kurulan halkın kültür seviyesi ve tarımı gelişimi için kurulan
    köy enstütülerinin kaldırılması olayı ne kadar gerçektir.Gerçekten böyle bir çalışma olmuş mu? Eğer bu yapılmaya
    çalışıldıysa helal olsun diyorum.
    3-Türklerin islama katliamlar ile geçtiği doğru mu dur? onun yanında bizim öz dinimiz oğuzlarda var olan din ne idi?
    4-Türkiye iş bankasının kurulması için para nereden geldi?Hindistandan büyük bir para yardımı gelmiş olarak bir
    bilgi aldım.Ama ingiliz sömürgeleri bunu nasıl yapsın sorusu akıllara geliyor?
    5-Şimdi 15. y.y.da matbaanın ülkemizde gelişimine yeterli destek görmemesi,sözde küçük esnafın mağdur olmaması adına
    ama din kılıfında sanayileşmeye karşı çıkılması ile halkın cahil kalmasına lanetler ediyorum.Türk halkı
    toprak ağaları tarafından köle gibiçalıştırılıp, köyün imamları kendi medreselerini kurup sözde Osmanlı ordusu adına
    kendine köydeki adamlardan oluşan müfrezeler kurup onları kendine köle gibi çalıştırdığı doğru mudur?(kadınlara neler yaptıklarını düşünmektn tiksiniyorum)ben bunu duyunca küplere binip bütün evliyalara hacılara hocalar lanetler getirdim.(Aralarında çok asla bu işlere girmemiş olanlar vardır elbet.Ama görülen o ki bu pislik kesim temiz ve ahlaklı kesimden daha çok)Halkımızın insanlarımızın sömürülmesine
    daha kendi insanımız demeye utandığım kişilerin dini kullanarak ecdadımızı sefaletin içine çektiğini duymak bana
    acı veriyor.yakup Kadrinin yaban kitabında kurtuluş savaşı sırasında köyün imamının ve ağasının yunanlılarla iş
    birliği yapması.Bunlar beni çok sinirlendiren şeyler.Bu konularda ne derece bilginiz var?
    6-Osmanlı'da bu hacıların hocalar tarikatların bu kadar etkin olmasının sebebi nedir?Tamam yararları olmuştur bu
    tarikatların bir zamanlar moğol saldırılarında Türk birliğinin sağlanması gibi şeyler ama sonuç olarak daha
    beterini bizim halkıma yapmış değiller midir bu ....?

Öncelikle teşekkür edeyim.

1) 3 te bir olayını duymadım hiç. Doğru da olabilir. Bilemiyorum. Bu konuda derinlemesine bir araştırmam olmadı.

2)İsmet İnönü döneminde, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından kuruldu. Belli başı görevleri vardı bu enstitülerin.

3)Talkan ve Curcan Katliamları olmuştur. Bizzat Kuteybe b. Müslim tarafından gerçekleştirilmiştir.

4) Dostum sermayesini nereden aldığına dair bir bilgim yok.

5)Matbaa, bize ancak yüzyıllar sonra geldi. Bunda en büyük pay din adamlarında. Dindarlık ve yobazlık birbirine karıştırılıyor. Her gelen şeye bu gavur icadıdır diye karşı çıkılıyor. Çok yazık oluyor haliyle. Osmanlı'yı yıkılışa götüren sebeplerden bir tanesi.

6)Hocaların bu kadar büyük pay sahibi olmasının sebebi, Osmanlı'nın kuruluşunda dervişlerin büyük rolü olmasıdır.

• RUSLAR kurtuluş savaşında türklere silah sattılar yardım ettiler - neden?
    daha kurtuluş savaşından birkac yıl öncesinde balkan savaşında osmanlıya karsı savaşan balkan ülkeleri çeteleri ve rus ordusu değilmiydi? bu savaşı osmanlı neden kaybetti güneyden arap topraklarından arap halkarından osmanyıya ordu asker vs. yardımı yapıldımı?
    yapılmadıysa nedeni nedir o yıllarda tam emin olmamakla birlikte balkan savaşı ile birlikte güneydede bir takım savaşların olması olabilirmi? yada başka nedenlerimi var arapları osmanlıyı hiç sevememesi vs.?
  • Kurtuluş savaşında , rus himayesinde olan Türk cumhuriyetleri bize vermek için yardım topluyor , Rusya bu paranın sadece bir kısmını yolluyor. Diğer tarafını cebe atıyor.

Bu bilgi doğrudur.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 12 Adalar neden Yunanistan'a verildi? İngilizler, Fransızlar Osmanlıyı işgal ettiklerinde neden savaşmadan ülkeyi terk ettiler? Devlet arşivlerini isteyen herkes okuyabilir mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: 1lac

Kurtuluş savaşında , rus himayesinde olan Türk cumhuriyetleri bize vermek için yardım topluyor , Rusya bu paranın sadece bir kısmını yolluyor. Diğer tarafını cebe atıyor.

Bu bilgi doğrudur.

Rusya geri cekilmeseydi simdi belki turkiye cunhuriyeti yoktu. Dusunmesi bile kotu. Ama bize sonradan cok yardim yapiyorlar ki bunda Ataturkun dahi politikalari sonucudur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: hbasaran82

RUSLAR kurtuluş savaşında türklere silah sattılar yardım ettiler - neden?
    daha kurtuluş savaşından birkac yıl öncesinde balkan savaşında osmanlıya karsı savaşan balkan ülkeleri çeteleri ve rus ordusu değilmiydi? bu savaşı osmanlı neden kaybetti güneyden arap topraklarından arap halkarından osmanyıya ordu asker vs. yardımı yapıldımı?
    yapılmadıysa nedeni nedir o yıllarda tam emin olmamakla birlikte balkan savaşı ile birlikte güneydede bir takım savaşların olması olabilirmi? yada başka nedenlerimi var arapları osmanlıyı hiç sevememesi vs.?

Araplar Osmanlı'ya hiç yardım etmediler. Tam tersi İngilizler ile beraber çalıştılar.

Ruslar silah satmadı. Bir defalık silah yardımı yaptılar. Bu sürekli değil. Rusya'nın bize yardım etmesi ise Lenin'in Ekim Devrimi yapması. Rusya'da Çarlık vardı. Ancak Bolşevikler'in devrimi sonrası savaştan çekilmiş ve gizli anlaşmaları açıklamışlardır.

quote:

Kurtuluş savaşında , rus himayesinde olan Türk cumhuriyetleri bize vermek için yardım topluyor , Rusya bu paranın sadece bir kısmını yolluyor. Diğer tarafını cebe atıyor.

Bu bilgi doğrudur.

Bu bilgiyi nereden öğrendiğini merak ettim.

quote:

Orijinalden alıntı: Cüleybib

12 Adalar neden Yunanistan'a verildi? İngilizler, Fransızlar Osmanlıyı işgal ettiklerinde neden savaşmadan ülkeyi terk ettiler? Devlet arşivlerini isteyen herkes okuyabilir mi?

12 Adalar'ın verilmesi Uşi Antlaşması ile oluyordu yanlış hatırlamıyorsam.

Avrupa güçleri ile savaşılmadığını kim söylemiş? Güneyde Fransızlarla, Doğuda Ermenilerle, Batıda Yunanlılarla çok çetin geçen savaşlar yapıldı ve on binlerce, yüz binlerce şehit verildi.

• quote:

Orijinalden alıntı: Tarîhçî

quote:

Orijinalden alıntı: hbasaran82

RUSLAR kurtuluş savaşında türklere silah sattılar yardım ettiler - neden?

Araplar Osmanlı'ya hiç yardım etmediler. Tam tersi İngilizler ile beraber çalıştılar.

Ruslar silah satmadı. Bir defalık silah yardımı yaptılar. Bu sürekli değil. Rusya'nın bize yardım etmesi ise Lenin'in Ekim Devrimi yapması. Rusya'da Çarlık vardı. Ancak Bolşevikler'in devrimi sonrası savaştan çekilmiş ve gizli anlaşmaları açıklamışlardır.

quote:

Bu bilgi doğrudur.

Bu bilgiyi nereden öğrendiğini merak ettim.

quote:

12 Adalar neden Yunanistan'a verildi? İngilizler, Fransızlar Osmanlıyı işgal ettiklerinde neden savaşmadan ülkeyi terk ettiler? Devlet arşivlerini isteyen herkes okuyabilir mi?

12 Adalar'ın verilmesi Uşi Antlaşması ile oluyordu yanlış hatırlamıyorsam.

Avrupa güçleri ile savaşılmadığını kim söylemiş? Güneyde Fransızlarla, Doğuda Ermenilerle, Batıda Yunanlılarla çok çetin geçen savaşlar yapıldı ve on binlerce, yüz binlerce şehit verildi.

Çarlık var iken osmanlı düşmanıydılar
    devrimden sonra dostluk tasladılar yani? :)
    araplar ise tam bir din kardeşliği örneği taslamışlar aynı şuan dünyanın farklı ülkelerinde katledilen müslümanlara karşı sessiz kaldıkları gibi!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hbasaran82 -- 26 Haziran 2013; 16:04:37 >

• I. dünya savaşı sırasında savaş devam ederken surre alayının araplara gönderilen yardımın o dönemde bile devam ettiği doğru mudur eğer böyleyse gerçekten bu işte soğuyorum...
  • harem ağalarını nasıl hadım ediyorlardı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Zrti

harem ağalarını nasıl hadım ediyorlardı?

Arkadaşlar tekrar 4 günlük bir ban aldığım için yazamadım.

Penis ve yumurtalıklar eziliyor yahut kesiliyordu. Hadım edilen kişi genç ise hayatta kalması muhtemeldi.

quote:

Orijinalden alıntı: Masiva95

I. dünya savaşı sırasında savaş devam ederken surre alayının araplara gönderilen yardımın o dönemde bile devam ettiği doğru mudur eğer böyleyse gerçekten bu işte soğuyorum...

Bildiğim kadarıyla etmiyordu. Lakin yanlış biliyor da olabilirim.

• tarih bolumunu bilmenin pratik hayatta faydasi nedir ? ve bu bolumu bitirdikten sonra ne gibi is imkaanlari var ? ben mesele tarih okudugum zaman ogrendiklerimin cogunu sacma buluyorum !!!! ogrenmesi guzel ama bos geliyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tarîhçî

Güncelleme:

Sorulara cevap vermeden bir şeyler yazmak istedim.

Arkadaşlar hepinizin sorularını yanıtlamaya çalışıyorum, çalışacağım da. Bazen alanımın dışında aşırı derecede ayrıntı sorular geliyor, onları da bildiğim kadarıyla yanıtlamaya çalışıyorum. Bilmediğim sorulara da bilmiyorum diye yanıt veriyorum. Elimden geldiğince yardım etmeye çalışacağım.

Lakin konuyu tartışmaya çekenlere sesleniyorum. Eğer sadece körü körüne savunacağınız şeyleri söylemeye geldiyseniz lütfen başka konu açın kendinize. Konumdan gidin. Rica ediyorum sizden. Eğer Mustafa Armağan gibi bir edebiyatçının tarihçi olmadığını savunduğum için objektifliğimi kaybettiğimi söyleyecekseniz lütfen konumu kirletmeyin. Ben yaklaşık 2 senedir bu forumdayım ve beni tanıyanlar elbet vardır. Hiçbir zaman objektifliğimi elden bırakmamaya çalıştım. Lütfen gidin ve kendinize ayrı bir konu açarak orada Mustafa Armağan'ın yazılarını paylaşın. Böylece sözde objektifliğinizi korumuş olursunuz.

Bunun dışında çok güzel sorular geliyor. Yeni nesil tarihe meraklı bir şekilde yetişiyor. Yeni nesil dediğime bakmayın aslında ben de henüz yirmili yaşların başındayım. Tarihe meraklı, araştırmak, okumak isteyen arkadaşlara şu önerileri vereceğim, lütfen ama lütfen dikkate alınız:

-Sebebsiz yere Mustafa Kemal Atatürk'ü karalayan insanları kaale almayın.
    -Sebebsiz yere Osmanlı İmparatorluğu'nu ve padişahlarını karalayan insanları kaale almayın.
    -Kendi ideolojisine ters bir şey söylediğiniz için sizi eleştiren insanları kaale almayın.

Bundan sonra elimden geldiğince yine soruları yanıtlamaya devam edeceğim arkadaşlar. Konuya girip tarihe, tarihimize merak gösteren tüm arkadaşlarıma, kardeşlerime, abilerime teşekkür ediyorum.

İyi forumlar, Tarihçi.

neden osmanlıyı övüp duruyolar.osmanlı bize cahilikden celahetten başka bişey getirmedi.amerika gibi olacaklardı belki ama olamadılar çünkü onların yönetimi ilkel yöntem.teknolojiden anlamadılar bilimden anlamadılar
    neyse işte osmanlılığımızla gurur duyuyoruz osmanlı torunuyuz filan diyolar.ben utanç duyuyorum.padişahımız kardeşini öldürmüş vs

yanlış anlamayın size hitaben söylemedim konuyuda okumadım zaten.sadece sormak istediğimi vurgulamak istedim

• Mutavalli ile 2.ramses arasında yapılan savaşı (kades) kesin olarak kim kazandi...

• kuran da geçen eçiş ve meçüşlerin moğollar olduğu iddaa ediliyor yani kısmı olarak türk oldukları sizce ne kadar doğru bu ?

@Tarîhçî
  • quote:

Orijinalden alıntı: napolyon94

Rusların 2.dünya savaşında almanyaya saldırma ihtimali ne kadardı? Hitler haklı bir sebepten mi Sovyetler' e girdi. 1939-40-41 deki üyük sovyet silahlanması buna bir kanıtmıdır?

sovyetlere girdi zaten moskavaya kadar geldi bi bolgeyı adını bılmyıorum orayı açsız bıraktı 10 bın 30 bın rus oldu bı ara acaip bi soğuk basmıstı bi alman doktor da soyle demişti "bır rus bu soğuğa dayanabilir ama bi alman bu soğuğa dayanamaz dıye" hatta bi arada hıtler generallerın kafasını vurmustu geri çekılmeyın felan dıyordu

bunların sıralamasını bılmıyorum ama boyledir yüzde doksan sağlam kaynağım var
  • quote:

12 Adalar Yunanistana verilmedi. Osmanli zamaninda Usi Anlasmasiyla Italyaya birakildi, 1945`te Italya dunya savasini kaybedince adalari Yunanistana birakmak zorunda kaldi.

https://en.wikipedia.org/wiki/Paris_Peace_Treaties,_1947
    https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Peace_with_Italy,_1947

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Friedrich Engels -- 2 Temmuz 2013; 17:59:45 >

• Hep Merak Ettiğim bir konu Göktürkler vs döneminde hep Çinliler ile mücadele ettiğimiz bilinir.Peki Ruslar bu dönemde neredeler?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Martin.

quote:

Rusların 2.dünya savaşında almanyaya saldırma ihtimali ne kadardı? Hitler haklı bir sebepten mi Sovyetler' e girdi. 1939-40-41 deki üyük sovyet silahlanması buna bir kanıtmıdır?

sovyetlere girdi zaten moskavaya kadar geldi bi bolgeyı adını bılmyıorum orayı açsız bıraktı 10 bın 30 bın rus oldu bı ara acaip bi soğuk basmıstı bi alman doktor da soyle demişti "bır rus bu soğuğa dayanabilir ama bi alman bu soğuğa dayanamaz dıye" hatta bi arada hıtler generallerın kafasını vurmustu geri çekılmeyın felan dıyordu

bu nasıl bir yorum, kıraathane seviyesinde, yazmayaydın iyiydi.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Martin.

quote:

bu nasıl bir yorum, kıraathane seviyesinde, yazmayaydın iyiydi.

Valla sovyet soykırımı adlı dıye bir programı saatın 3unde uyumadan once izliyorum aklımda kalan bılgılerı soyledım :D

ama yukarıdakı yazdıklarımın hepsı doğru

• bızım sucumuz neydı

• 
Sayfa: önceki 2122232425
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.