Şimdi Ara

Tarih yine tekerrür etti: AMD, Intel’in olası satışını engelleyebilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
832
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Tarih yine tekerrür etti: AMD, Intel’in olası satışını engelleyebilir
    2009 yılında AMD ve Intel arasında çapraz lisans anlaşması imzalanmıştı. O dönemki anlaşma AMD için aslında pek de iyi geçmeyen dönemlerde yapılmıştı. Ancak aynı anlaşma, şimdi Intel’in oldukça zorlu geçen bir döneminde yeniden gündeme geliyor. Görünüşe göre AMD, tarihinin en sıkıntılı süreçlerinden geçen Intel’in olası satışını veya bölünmesini engelleyebilir.

Intel, son birkaç yılda ciddi finansal ve operasyonel zorluklarla karşı karşıya kaldı ve bu durum şirketin geleceği hakkında birçok spekülasyona yol açtı. En son çıkan söylentiler, Broadcom'un Intel’in ürün işini devralmaya istekli olduğu yönündeydi. Hatta TSMC’nin de Intel’in Foundry yani çip üretim tesisleriyle ilgilendiği de raporlanmıştı. Ancak, çoğu kişinin göz ardı ettiği bir engel var: Intel ve AMD arasındaki geniş çaplı çapraz lisans anlaşması.

Intel’in satışının önündeki lisans anlaşması

AMD ve Intel, uzun süredir devam eden bir çapraz lisans anlaşmasına sahip. Bu anlaşma, her iki şirketin de birbirlerinin patentlerini kullanmalarına izin veriyor, böylece potansiyel patent ihlalleri nedeniyle birbirlerine dava açmalarının önüne geçiliyor.  Bu anlaşma oldukça geniş bir portföyü (CPU, GPU, FPGA vb.) içeriyor. Örneğin, AMD, Intel’in x86 komut seti mimarisiyle uyumlu mikroişlemciler tasarlayabilirken, Intel de AMD'nin IP'lerini kullanarak işlemciler geliştirebiliyor.

Ancak, bu anlaşmanın bazı sınırları da bulunuyor. Her iki şirket, rakibinin altyapısıyla uyumlu işlemciler üretmekten (aynı soket veya anakartla uyumlu işlemciler gibi) kaçınmak zorundalar.

Öte yandan AMD ve Intel arasındaki anlaşmaya göre, iki şirketten birinin sahipliği değişirse, anlaşma otomatik olarak geçersiz hale geliyor. Bu durum, şirketlerin birleşmesi, ortaklık kurması ya da birinin başka bir şirket tarafından satın alınması halinde geçerli. Bu tür bir değişiklik gerçekleştiğinde, şirketlerin yeni bir lisans anlaşması yapmaları zaruri. Lisans anlaşmasının son derece derin ve geniş kapsamı göz önüne alındığında AMD ve Intel'in ürünlerinin neredeyse tamamının etkilenebileceğini söyleyebiliriz. Bu, her iki firma için de yıkıcı olabilir. Hatta bu, x86'nın tabutuna çakılan son çivi bile olabilir. Zira AMD ve Intel, x86'nın bugününü ve yarınını kontrol eden iki şirket ve başka bir oyuncuya yer yok. (İligli okuma önerisi: Intel ve AMD, x86’yı kurtarmak için güçlerini birleştiriyor)

Tarih genelde tekerrür eder

Eğer AMD’nin satılmasının gündemde olduğu 2010’lu yılları hatırlarsanız Intel’in bu anlaşmayla süreci zora sokabileceğine dair haber başlıklarını anımsayabilirsiniz. Şimdi tarih tekerrür etmiş görünüyor ancak taraflar yer değiştirmiş durumda.

Ancak, AMD'nin gerçekten Broadcom ile masaya oturup yeni bir anlaşma yapmaya istekli olup olmadığı büyük bir soru işareti. Geçmişte, Broadcom ağırlıklı olarak ağ çözümleri ve kablosuz teknolojilerle tanınıyordu, ancak bugün şirket, depolama, siber güvenlik ve altyapı yazılımı pazarlarında da önemli bir oyuncu haline geldi. Dahası, özel AI işlemcilerinin geliştirilmesiyle ilgili olarak büyük bulut hizmet sağlayıcılarıyla işbirliği yaparak CPU yetenekleri edinmek isteyen Broadcom, AMD için ciddi bir rakip olabilir.

Ayrıca Bkz.Kritik an geldi çattı: Intel, 18A üretim sürecinin hazır olduğunu duyurdu

Bugün, Broadcom'un hem CPU'lar hem de AI işlemcileriyle donanmış olması, AMD için Intel’den daha büyük bir rekabet tehdidi oluşturacaktır. Çünkü Intel’in AI stratejisi henüz netleşmiş değil. Broadcom'un AI pazarındaki Nvidia hakimiyetine karşı AMD’ye yardımcı olmak yerine, veri merkezi pazarında kendini güçlendirmeyi hedeflediği görülüyor. Intel’in büyük masaüstü PC işlemci hacmiyle desteklenen genel amaçlı veri merkezi işlemcisi işini alacak olan Broadcom, muhtemelen kendi AI veri merkezi platformunu geliştirmeye odaklanacaktır.

Bu arada şunun altını çizerek belirtmek gerekiyor; Çapraz lisans anlaşması, herhangi bir tarafa doğrudan satın alım gibi faaliyetleri engelleme hakkı vermiyor. Yani hem AMD hem de Intel, istedikleri gibi bölünebilir ve satın alınabilir, ancak sonuçlarına katlanmak zorunda. Buradaki “engelleme” söylemi, bu tür sahiplik değişikliği sonucunda ortaya çıkacak zorluklara atıfta bulunuyor. Zira bu lisans anlaşmalarının yeniden yapılacak olması belki de satın alımın kendisinden daha maliyetli bile olabilir. Bu senaryoda AMD, Broadcom’dan finansal bir ödeme dahil olmak üzere stratejik taleplerde bulunabilir.

Kaynak:https://www.techspot.com/news/105607-x86-wish-list-complexities-imaginary-intel-takeover.html
    Kaynak:https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/amd-could-block-intel-sale-due-to-a-cross-licensing-agreement

• o çapraz anlaşma 2009'da 10 seneliğine yapıldı çoktan bitti yoksa intel 2022'de çıkan x3d'yi de alırdı. bu kadar uzatmaya gerek yok burada demek istenen intel o anlaşmadan bir ton amd teknolojisi aldı şimdi satıyoruz bölünüyoruz dese amd der ki bi dur benim patentler ne olacak? bunun için intel'in bir bölümü bile olsa almaya kalkan amd'ye yüklü para vermek durumunda kalabilir bu da bir engel olabilir denmek istiyor yoksa amd engel koymuyor satamazsın bölünemezsin alamazsın gibi. nedir bu patentler mesela intel'in dahili ram kontrolcüsü bile yok bu 2009 anlaşmasından alıp 2011'den beri hala kullanıyor. ya da x64 HT gibi şeyler. intel'in de x64'ü var ama amd'ninki tuttu. intel'de x86 varsa amd'de x64 var o yüzden kökten bağlı artık bu firmalar. e ikisini birden kimse alamayacağına göre biraz engel oluyor yani durumlar.

• X86'yı bıraksınlar artık, RISC V çok daha verimli ve geleceği parlak.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Sonuç 0

Kendi ekosistemini uretmedigin surece x86 elestirisi boş..

Bnkz apple..

Bradcom texax i hp neler denedi neler.hepsi windows tabanli x86 alternatifi icin bosa caba sarf edip durdu.sonuc kimi batti kimi servet batirdi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sething -- 24 Şubat 2025; 18:8:47 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

windows arm tabanlı yaygınlaşırsa durumlar biraz değişebilir ama x86 ın öldüğünü biz göremeyiz :)

• o çapraz anlaşma 2009'da 10 seneliğine yapıldı çoktan bitti yoksa intel 2022'de çıkan x3d'yi de alırdı. bu kadar uzatmaya gerek yok burada demek istenen intel o anlaşmadan bir ton amd teknolojisi aldı şimdi satıyoruz bölünüyoruz dese amd der ki bi dur benim patentler ne olacak? bunun için intel'in bir bölümü bile olsa almaya kalkan amd'ye yüklü para vermek durumunda kalabilir bu da bir engel olabilir denmek istiyor yoksa amd engel koymuyor satamazsın bölünemezsin alamazsın gibi. nedir bu patentler mesela intel'in dahili ram kontrolcüsü bile yok bu 2009 anlaşmasından alıp 2011'den beri hala kullanıyor. ya da x64 HT gibi şeyler. intel'in de x64'ü var ama amd'ninki tuttu. intel'de x86 varsa amd'de x64 var o yüzden kökten bağlı artık bu firmalar. e ikisini birden kimse alamayacağına göre biraz engel oluyor yani durumlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jake Lockley -- 24 Şubat 2025; 20:28:21 >

https://ibb.co/JFcsQyQL
  • AMD Intel’i satın alsın böylece sorun çözülmüş olur ve x86’nın geleceğini de garanti altına almış olur.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Abd yasaları bunu engelliyor.

ABD yasaları via'yı engelleyemiyor yalnız onda da var(dı) x86 lisansı şimdi muallak. ben önceki mesajda ne demek istediğimi şöyle göstereyim.

AMD developed it, then licensed it to Intel. AMD is licensing x86 from Intel, and Intel is licensing x64 from AMD. This ensures that neither can sue the other without losing the rights to sell their entire cpu lineup, as they'd be shooting themselves in the foot

AMD bunu geliştirdi, sonra Intel'e lisansladı. AMD, x86'yı Intel'den, Intel ise x64'ü AMD'den lisanslıyor. Bu, hiçbirinin tüm CPU serisini satma haklarını kaybetmeden diğerini dava edemeyeceğini garantiliyor, çünkü kendi ayaklarına kurşun sıkmış olacaklar.

64 bit - What`s the difference between Intel 64 and AMD64? - Super User

yani ikisi de bırak birbirini almak dava bile açamazlar demiş o tekel yasasına gerek yok ama intel via'nın girişimlerini engelliyor bunu bıraksa zaten 3. şirketimiz olacak. çiplerin %70'ini yakıp 50 60 binden işlemci çıkaracaksa amd gibi satsın fabrikalarını TSMC'ye yaptırsın 18a değil 2nm olsun yani çok daha ucuz olur en azından. nm değil intel'in sorunu. 3nm aletler 10nm aletlerden yavaş oyunlarda.

https://www.extremetech.com/computing/261359-via-technologies-subsidiary-zhaoxin-announces-new-line-x86-64-cpus

https://www.extremetech.com/computing/328826-intel-pays-via-125m-for-centaur-technologys-x86-design-team

bu adamlara da yazık ondan sonra çin atılım yapsın ekran kartında diyor herkes. adamlarda x86 lisansı var(dı) ona bile engel oluyorlar değil ki amd nvidia'ya rakip kart yapacak birileri yani olacak iş mi sizce? üretim teknolojileri de yok gibi bir şey zaten.

2013'te VIA, Zhaoxin adlı efsanevi bir yarı iletken şirketi oluşturmak için Şanghay Belediye Hükûmeti ile bir anlaşma imzaladı. Ortak girişim, Çin pazarı için x86 uyumlu CPU'lar üretiyor.

https://tr.wikipedia.org/wiki/VIA_Technologies

• Jake Lockley kullanıcısına yanıt

Evet bunu duymuştum.

Nvidia ion serisi vardı. X86 SoC tıpkı AMD'nin APU çipleri gibi grafik birimi ile CPU birimini birleştiren çözümleri.

İlk nesil ion Atom çip üzerine şekillendi diye hatırlıyorum. 2. Nesil de Via Nano üzerine uygulanacaktı ama piyasaya sunuldu mu onu bile hatırlamıyorum.

Nvidia'nın Tegra ya da MediaTek ortaklığında GPU çözümlerini mobile sunması lazım. Çok güçlü bir rakipti mobilde ama Shield TV harici piyasada gözükmüyor.

Ya da Intel ile anlaşıp şu çiplerden geliştirseler güzel sonuçlar çıkabilir.

Abd toprakları içinde tekel oluşumuna izin vermezler. Zamanında intel x86 lisansını kendi isteğiyle vermedi, hükümetin zorlamasıyla verdi.

via'ya niye verdi bir rakip yetmiyor muymuş? bu lisansları dağıtan başka bir firma olabilir mi? bence sen ibm'nin tarihini bi araştır yanlış biliyorsun bu dağları intel yaratmadı. benim ilk 586 işlemcimin üzerinde boydan boya IBM yazıyordu ona da mi intel verdi yok artık..Tarih yine tekerrür etti: AMD, Intel’in olası satışını engelleyebilir  intel ibm'nin ibmpc ihalesine son anda düşük teklif verip motorola yerine ihale kazanmış firma yani haddine değil ibm'ye bir şeyler vermek. ibm buzdolabı boyunda 5mb hdd yapan firma 50'lerde. teknoloji hayranı olabilirsin ama yanlış firmaya hayransın.

486 bittiğinde yeni nesle 586 686 ne desek tartışması oldu. pentium 60 mhz ile başlamıştı sanırım? 96'da sistem toplamaya gittim 100mhz pentium var. daha hızlı bir şey yok mu dedim bak 60 falan daha yeni çıkmış. adam dedi bu var. dedim PR 120 ne demek? Pentium Rated 120 mhz demekmiş işlemci aslında 100mhz imiş yani maytap geçiyormuş adamlar intelle. sonra ne uğraşacaz son kullanıcı ile deyip via'ya sattılar pc bölümünü yoksa intel via'ya lisans vermedi ibm'den aldı via. e ibm zaten mekanın sahibi ise mahkemeye gerek yok amd'ye de ver demiştir çünkü bu forumda 100mhz amd kullanan bir arkadaşla tanışmıştım. en az intel kadar eski amd 586 deniyor artık 686'dan vazgeçtiler mimarisinde. bak cyrix falan yazmıyor.

https://www.cpu-world.com/CPUs/6x86/IBM-6x86-2V2P120GC.html

benim burada ilk nick cyrix120 ama aslında cyrix değildi kullandığım işlemci ama millet anlasın diye öyle yapmıştım ibm120 tuhaf olurdu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jake Lockley -- 25 Şubat 2025; 10:54:59 >

• High Sierra kullanıcısına yanıt

nvidia via'yı satın almaya çalıştı ama kimse izin vermedi kısaca. duymadım via ile ortak apu yaptıklarını iptal olmuştur o iş. intel via'ya normalde izin vermezken nvidia'nın satın alıp en azından işlemci bölümünü çünkü via büyük bir firma değişik iş kollarında. yani nvidia'ya hiç izin vermez istemez. engel olundu zaten nvidia'ya zamanında dediğim gibi. amd gibi nvidia da hem işlemci hem ekran kartı yapsa iyi olur bence. intel amd hem ekran kartı hem işlemci yapıyor ama nvidia'ya sen ai işlemcisi yap mobil işlemci yap ama masaüstü işlemci yapama diyorlar haksızlık.

Neyin tartışmasını yapıyorsun anlamdım. Ben sadece bilgi paylaşımı yapıyorum. O işlemci intel üretimi. Bilgisayarı üreten ibm üzerine etiket basmış.

ben tartışmıyorum ne dediysen çürüttüm daha da mahkeme diye gelseydin intel dell hp lenovo gibi firmalara şantaj yaparken amd sistem yapmayacaksınız yoksa ürün vermem derken neredeydi senin mahkemeler şimdi lazım olunca mı aklınıza geldi diyecektim. sanki amerikan hukuk uzmanı ya..

O işlemci intel üretimi. Bilgisayarı üreten ibm üzerine etiket basmış.

Tarih yine tekerrür etti: AMD, Intel’in olası satışını engelleyebilir  ibm çakma ürün yapmış. adamlar dram vs her şeyin patent sahibi ibmpc kullanıyorsun şu anda ve optik bağlantı ssd satıyorlar kurumsala sen pcie5 vs uğraşırken. hediye etmişler volvo gibi. günümüz teknolojisi dediğin adamların hediye ettiği şeyler. yallah amerika'ya o kadar meraklısıysan. yeni mi uyandın bilgisayarı üretirken sen zaten bilgisayarken ee bir yandan intele yaptırırken e kendi de yapabiliyormuş eee üzerine etiket basarken sen anladın mı gerçekten şu yazdığını?Tarih yine tekerrür etti: AMD, Intel’in olası satışını engelleyebilir 

The Cyrix 6x86 is a line of sixth-generation, 32-bitx86microprocessors designed and released by Cyrix in 1995. Cyrix, being a fabless company, had the chips manufactured by IBM and SGS-Thomson.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cyrix_6x86

ALL YOUR BASE ARE BELONG TO US!

şimdi şu tarafa doğru uza kardeş bir daha da görmeyeyim işlemci konularında.

Olum sen ayaksın neyi çürüttün? Daha lisans altında üretim nedir, komut seti nedir onu bilmiyorsun. x86 intelin icadıdır ve çeşitli firmalara kanun zoruyla lisanslamıştır bunun neyini anlamadın merak ediyorum. Zeka geriliği var herhalde.

Nvidia VIA'yı almaya çalışsa bile o işe Çin ve Tayvan engel olmaya çalışır. ABD güdümündeki x86-64 mimarisinin tek ayrı kutbu eski Cyrix / Centaur firmalarını satın alması sonucu elinde oluşmuş bir X86-64 mimarisine sahip. Bu özel bir değer.

Şu an tüm üreticilerde bulunan ARM sevdasını anlamış değilim. Evet RISC mimarisi güç tüketimi konusunda başarılı fakat her şey ARM güdümünde ki buna lisans ücretlerinin yükselmeye başlaması örnek.

Aynı Nvidia ARM'ı da almak istedi Rekabet Kurumu izin vermedi. Via'yı almak istediğini bilmiyordum bu arada.

IA-64 vardı Intel'in Itanium mimarisi. X86 ile uyumluluğu yoktu. VLIW mimarisi (EPIc diye adlandırılıyordu.) üzerine şekilleniyordu.

AMD de var olan x86 üzerine inşa edilen x86-64 (AMD64) mimarisini sunmuştu.

AMD'nin çözümü daha verimliydi var olan uygulamalar ile optimize çalışabiliyordu geriye dönük uyumluluğu sayesinde bu çipin. Sonuçta Intel de Itanium'u terk edip AMD64 mimarisine yöneldi.

Nvidia masaüstü çipi yapsa Linux'a ihtimal dahi olsa destek vermeyecek bir firma olduğundan VIA'yı alamamasına üzüldüğüm söylenemez. Bunu ekran kartlarında görmüştük. Tabi şu var. Nvidia'nın SoC tarzı çiplerinin dizüstü bilgisayarlar için güzel bir çözüm olacağını düşünüyorum. Tıpkı Qualcomm gibi ARM tasarımlı çipler sunabilir Tegra ailesi üzerinden.

• EmuDev E kullanıcısına yanıt

ingilizce öğren yazıyor intel yapmış ibm marka basmış dediğinin cevabını linkte. ibm tarihini öğren diyoruz ama daha google araması bile yapamıyorsun bot musun nesin bi yürü git. biz x86 intel'in icadı değil mi dedik yoksa sen mi ibm intel fabrikasında ürettirmiş marka basmış dedin? sende çok mu ki benim zekamı sorguluyorsun? suratına atsam anlamazsın sen zeka nedir?

The Cyrix 6x86 is a line of sixth-generation, 32-bitx86microprocessors designed and released by Cyrix in 1995. Cyrix, being a fabless company, had the chips manufactured byIBM and SGS-Thomson.

Cyrix 6x86, Cyrix tarafından 1995 yılında tasarlanıp piyasaya sürülen altıncı nesil, 32-bitx86 mikroişlemci serisidir. Fabrikasyon üretim yapmayan bir şirket olan Cyrix, yongalarını IBM ve SGS-Thomson'a ürettirmiştir.

yongalarını IBM ve SGS-Thomson'a ürettirmiştir.

yongalarını IBM ve SGS-Thomson'a ürettirmiştir.

z kuşağı işte bu kadar armut düş piş ağzıma düş ya.. translate google bile yapmamış. çevirmiş lisans altında üretti diye. ne altunda olacaktı? intel üretti ibm marka bastı dedin daha ne dediğini bilmiyorsun ayıl da gel.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jake Lockley -- 26 Şubat 2025; 12:37:30 >

• konudaki intel hissedarları yüzünden ne dedin kendimi veremedim kusura bakma. önceden izin vermediler şimdi de vermezler kısaca yani olmaz nvidia'nın işi kısaca.

Wikiden gördüklerini kopyalayınca bilgili göründüğünü mü zannediyorsun? Sen kısa pantolonla gezerken biz burada teknoloji tartışıyorduk.

Amd'nin işlemcisini tsmc üretince o mal tsmc'nin mi oluyor? Ürünü tasarlayan kimse sahibi odur. Intel tasarlamış ibm silikona basmış tsmc gibi.

Cyrix ne alaka burada? O da intel gibi x86 uyumlu (bunun ne anlama geldiğini anlamazsan sor) cpu üretip yine intel gibi ibm'e bastırmış yongayı.

Bir firmanın komut seti lisansını alması kendi cpu'sunu tasarlamasına engel değildir. Qualcomm'un arm lisansı alıp arm uyumlu işlemci üretmesi gibi. O yüzden git komut setinin ne olduğunu öğren dedim sana.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.