Şimdi Ara

Tarih öncesinde mutfak: dünyanın en yaşlı ekmeği bulundu!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
638
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
     
    Geçtiğimiz günlerde Ürdün'de bulunan ekmek kalıntısının yaklaşık 14.000 yıllık bir mazisi var. BBC News'e bu konu hakkında demeçler veren Prof. Dr. Dorian Fuller, “Bu mutfak olarak adlandırdığımız kavrama dair elimizde bulunan en eski kanıt.” açıklamasında bulundu. 
     
    Ürdün, Kara Çöl’de arkeolojik bir kazı alanında bulunan ekmek örneği, ekmeğin bilinen tarihçesini 5000 yıldan fazla bir süre geriye götürüyor. Kazı alanında araştırma yapan arkeologlar her birinde kömürleşmiş ekmek kırıntıları bulunan büyük taş şömineler içeren iki bina ortaya çıkardılar. Şöminelerin içinde bulunan kırıntı örneklerini inceleyen UCL Institute of Archaeology'den Lara Gonzalez Carretero, bu ilkel ekmeğin yaklaşık 14.000 yıllık maziye sahip olduğunu ve günümüzdeki ekmeklere yapısal olarak bir hayli benzer olduğunu belirtti. Ayrıca en yaşlı ekmeğin yabani buğday ve arpa ununun, yabani kuş yumurtalarının ve bazı bitkilerin karıştırılarak pişirilmesi ile elde edildiğini düşünüyor.
     
     
    Kırıntıları inceleyen diğer araştırmacılar kırıntıların 4,4 mm genişliğinde, 2,5 mm kalınlığında ve 5.7 mm uzunluğunda olduğunu kaydettiler. Yani bu ölçülere göre ekmek kesinlikle mayalanmamıştı ve ince bir pideyi andırıyordu. Araştırmacılar 14.000 yıllık ekmeğin bulunduğu bölgede bulunan tahıl örneklerini incelemeye devam ediyorlar. 
     
    Dünyanın bir önceki bilinen en yaşlı ekmeği 9000 yaşındaydı ve Konya, Çatalhöyük'te bulunmuştu. Buğday, arpa gibi tahılları öğüterek un elde eden yerli halkın, bu unu nohut gibi bakliyatlarla ve su ile karıştırarak ateşte pişirdikleri ve bu sayede ekmek elde ettikleri ortaya çıkmıştı.







  • Ekmek davası yüzyıllardır bitmiyor
  • Bizim ithâlatımızdır. Pideyi andırdığını zaten söylemişler, kuş yumurtası da var diyor; "bu bir Türk malıdır ve adı da ramazan pidesidir" demeye çekiniyorlar, gücümüzden korkuyorlar. Ben söyleyeyim size, o ekmek "Göbeklitepe Taş Ekmek Fırını"ndan gitmiştir Ürdün'e, yoksa Ürdün ekmeği nereden bilsin 14,000 yıl önce...

  • Bu uluslararası tarih kuruluşlarını kınıyorum. 1995 den beri Göbeklitepenin varlığı ve önemi bilinmesine rağmen daha bu yıl unesco dünya mirası listesine girebildi.

  • cinemaker kullanıcısına yanıt
    Türkiye değilde avrupada olsa tarihin başladığı yer ilan ederlerdi aynı günde. Hele ki yuanistanda olacak. Onlara göre sanki yunan mitolojisindekilerden başka hayat olmamış, başkaları yaşamamış. Doğu kültürleri hiç bir zaman batı tarafından saygı ve önem görmemişki.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi idombayci -- 18 Temmuz 2018; 15:28:48 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Haplo

    Bizim ithâlatımızdır. Pideyi andırdığını zaten söylemişler, kuş yumurtası da var diyor; "bu bir Türk malıdır ve adı da ramazan pidesidir" demeye çekiniyorlar, gücümüzden korkuyorlar. Ben söyleyeyim size, o ekmek "Göbeklitepe Taş Ekmek Fırını"ndan gitmiştir Ürdün'e, yoksa Ürdün ekmeği nereden bilsin 14,000 yıl önce...
  • idombayci İ kullanıcısına yanıt
    Çok şaşırmamak lazım, dünya ülkelerinin Türklerle ilgili sıkıntısı büyük. Bazı şeyler hiç unutulmaz, hem tarih olarak hem siyasi olarak hemde popülasyon olarak gerekçeler gösterebiliriz.



    Siyasi ve tarihi sebepler hepimiz tarafından iyi biliniyorken Avrupa da yaşayan ve bulunduğu ortama entegrasyon sağlayamayan türkler Avrupalıların gözüne çok batıyor.



    Mesela Almanyada sokağa tükürme yasak (hem yasa hemde ahlaken) ama bizde serbest. Sokağa çöp atmakta trafik kurallarına uyma da aynı şekilde.



    İşte bu yüzden bize çok farklı bakıyorlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teknoloji desen değil, buna hiçbir bahane olamaz: "MUTFAKHABER"

  • Üniversiteye giderken bizim öğrenci evinde de vardı aynı ekmek
  • güzel yazı !
  • 14,000 yıldan eskisi de vardır mutlaka ! 9,000 yıllık ekmekçiler demek ki bunlardan öğrendi ekmek yapmayı o zaman .
  • acaba kaç gramdı ve kaça satılıyordu.
    bugünle karşılaştıracamda.
  • Canan Karatay bunu beğenmedi.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: buradan bir taytlı geçti

    acaba kaç gramdı ve kaça satılıyordu.
    bugünle karşılaştıracamda.
    Onlar satmak için yapmıyorlardı yalnız.

    Taştan mı çıkarmışlar acaba? Yüzyıllarca değişmeyen tek şey bu olsa gerek.
  • 7 Harika, Unesco Dünya Mirası vb diğer konularda olduğu gibi Batı’nın adilane davranmadı seçimlerden ibaret.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.