Şimdi Ara

Tarih okumak...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
2.400
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ankara Üniversitesi'nde tarih okumak istiyorum.Bölümü bitirince de Siyaset Bilimi Yüksek Lisans yapmak istiyorum. İngilizce ve Almanca biliyorum.Çoğu kişi çok mezun olduğunu iş bulmanın zor olduğunu söylüyor. Sizce yine de okumalı mıyım ?



  • ben iki bölüm arasında kalmıştım ibn haldun üniversitesi'nde geleceğim sosyal bilimler zirvesi diye bi şey var. bölümler için atölyeler var orda.bu senin düşündğün bölümler de var diye biliyorum. atölyelerde o bölümlerin dersleri nasıl geçiyo, neler yapılıyo kısa bi örnek gibi dersleri falan deneyimleyebiliyosun. istersen okumak isteyip istemediğine gidip bi gör öyle karar bana çok mantıklı geldi çünkü. istanbul dışınadan katılıyorsan yol masrafın ve kalacak yerin karşılanıyormuş
  • Ben de tarih okumak istiyorum aynı şeyleri sürekli ben de duyuyorum. Hocam başka hiçbir bölümü okuyamam üni sınavına çalışırken bile tarih dışındaki hiçbir derse tam odaklanamıyordum. Ayrıca tarih yazmayip başka bir bölüm yazarsam acaba yazsam ne olurdu başarılı olur muydum diye ömrümün sonuna kadar içim içimi yer. Okurum bu bölümü işsiz kalırsam da kalırım arkadaş. Garsonluk yaparim bilmem ne yaparim hiç önemli değil yapmadığım iş de değil küçüklüğümden beri her yaz çalıştım. Hayatta en çok zevk aldığım şey bilgi edinmek öğrenmek tarihi araştırmak. Üniden sonra da bu ortamı yakalayabileyim yeter öyle disarilarda gezen tozan insanlarda her gördüğüne özenen onları elde etmek için uğraşıp elde edemeyince psikolojisi bozulan hayattan nefret eden bir tip değilim. Aylık spor kira ev masrafi ve kitap param çıksa yeter evlenmeyi de düşünmüyorum zaten. Tamam realist bakalım öyle dünya ayaklarımın altında olsun range roverlar pahalı saatler kıyafetler helikopterler vs hoşlanan bir insansan evet arkadaş bu bölümden %90 öyle biri olamazsın. Ama benim dediğim taraftan da bakmalı. Önemli olan insanın kendisini gerçekleştirmesi. Dünya kadar mala sahip olup kendini gerçekleştiremediğin hedeflerine ulasamadigin zaman belli bir yaştan sonra gireceğin bunalımı düşün. Aileyi eşi dostu takma onlar için mal mülk önemli olabilir ama bu sana ne ifade ediyor önce kendi kafanda cevap ver buna. Herkes toplumun ortak değer olarak gördüğü maddi şeylerle mutlu olacak diye bir şey yok. Tonlarca parası olup bunalıma girip kafasına sıkan da vaar mutlu olan da. Tamamen senin hayata bakış acına, yaşam tarzına ve hayattan ne istediğine bağlı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • İstanbul Üniversitesi Tarih bölümü 3. sınıfa geçtim.Aynı zamanda Fars dili ve Edebiyatı bölümü ile çift anadal yapıyorum onda da 2. sınıfım. Şahsen Tarih bölümü okumaktan dolayı hiçbir zaman pişmanlık duymadım.3 sene öncesine dönsem aynı bölümü ve aynı üniversiteyi seçerdim.Bölüme geldikten sonra her şey sizin elinizde.Tarih bölümünde akademisyen olacağım çok seviyorum diye gelen birçok kişi üniversite ortamının verdiği özgürlük ile dersleri boşladı.Şu anda böyle yapan arkadaşlar çok pişmanlar.Hatta içlerinden birçok kişi bu bölümde kendilerine gelecek göremedikleri için bölümü bıraktılar.

    Lisansüstü eğitime devam etmek için temel olarak İngilizceyi biliyor olmanız gerekiyor.Bana kalırsa bölüme başlar başlamaz İngilizce çalışmaya başlayın.Çünkü artık Dünyanın bilim dili haline geldi.Eskiçağ, Genel Türk Tarihi ve Ortaçağ dışında tüm alanlarda Osmanlı Türkçesi sizin için gerekli olacak.O yüzden ilk sınıftan itibaren Osmanlı Türkçesi derslerine ağırlık verin.Hatta bölümdeki Osmanlı Türkçesi dersleri yetersiz kalırsa kurslarla bu eksiği kapatmaya çalışın.Yeniçağ alanında çalışacaksanız ileri düzeyde Osmanlı Türkçesi bilmeniz gerekiyor.Siyakat dışında hemen hemen diğer yazı tiplerine hakim olmanız lazım.Siyakat her zaman işinize yarayabilecek bir yazı hattı değil.Tabi çalışmak istediğiniz alan önemli.Siyakat genelde mali kayıtlarda kullanılan bir hat olduğu için karşınıza çok çıkmayabilir.Ama onun dışında Divani hat başta olmak üzere diğer yazı hatlarına hakim olmanız icap ediyor.Yakınçağ döneminde ise Divani'nin basitleştirilmiş hali olan Rika hattı daha çok kullanılıyor.Genelde çoğu kişi Osmanlı Türkçesinden kurtulmak için Cumhuriyet Tarihi çalışmak istiyor.Fakat Cumhuriyet Tarihi çalışan hocalarımız bunun doğru olmadığını söylüyor.Cumhuriyet Tarihi çalışmak isteyen talebenin belli bir düzeyde matbu ve basit düzeyde belge okuyabiliyor olmasını istiyor.
    İngilizce ve Osmanlı Türkçesini hallettikten sonra mezun olmadan evvel kafanızda hangi konuyu çalışacağınızı belirleyin.Çalışmak istediğiniz konuyla ilgili size hangi dil lazım olacaksa onu öğrenmeye çalışın.Ben İran üzerine çalışmak istediğim için İngilizce ve Osmanlı Türkçesinden sonra Fars dili ve Edebiyatı bölümü ile çift anadal yapmaya başladım ve farsça öğrendim.Bunları hallettikten sonra Üniversitelerin kendi dil kursları var.Bunlar genel olarak diğer kurslara nazaran daha ucuz oluyorlar.Yaz aylarında boş zamanınızı değerlendirmek için Almanca, Fransızca gibi dilleri öğrenmek için üniversitelerin dil kurslarına yazılabilirsiniz.Bu dil kursları sizi Almanca ve Fransızca'da çok iyi bir noktaya taşımaz.Çünkü bu diller İngilizce'ye nazaran daha zor fakat yine de orta düzeydeki metinleri okuyup anlayabilecek noktaya gelirsiniz.Bunun dışında Yüksek lisans ve Doktora'ya başladığınız zaman bu dillere yatkınlığınız olduğu için Devlet burslarıyla bu dillerin konuşulduğu ülkelere gidip ilerletebilirsiniz.Almancayı tavsiye edebilirim.Ben de Almanca'yı tercih ettim.Çünkü İnternette Almanca ile ilgili İngilizce kaynaklar Fransızcaya kıyasla daha fazla.Temel olarak bu söylediklerim sizi diğerlerinden farklı bir noktaya yerleştirecektir.

    İş imkanlarına gelirsek Osmanlı Türkçesinde uzmanlaşırsanız Devlet arşivlerine girebilirsiniz.Devlet arşivleri bu yıl baya bir alım yaptı.Tarih öğretmenliği konusunda ise atanma ihtimali biraz düşük.Fakat Türkiye'de hızla büyüyen bir özel okul sektörü var aynı zamanda etüt merkezleri var.Devlet okulundaki kadar rahat olmasa da böyle yerlerde çalışabilirsiniz.Bunların dışında yüksek lisansı Türkiye'de bitirdikten sonra Devletin verdiği bursları alıp Yurtdışında Doktora yapabilirsiniz.Hatta şu anda bir hocamız Milli Eğitim Bakanlığından burs alıp İngiltere'de Birmingham Üniversitesinde Abdülaziz döneminde Denizcilik konusunda doktora yaptı.Bunların dışında İstanbul üniversitesi , Marmara üniversitesi ve Ankara Üniversitesi gibi üniversitelere giderseniz TÜBİTAK destekli Tarih projelerine katılıp oradan burs alabilirsiniz.Bir hocamızın dediğine göre Tarih alanında önümüzdeki 25 yıl daha akademisyen açığı devam edecek.O yüzden 2 yıl yüksek lisans + 4 yıl doktora toplamda 6 yıl sabrederseniz ve geçici işlerde çalışıp eğitiminizi tamamlarsanız doktoranızı yaptığınız anda bir üniversiteye atanamanız gerçekleşir.Bana kalırsa yüksek lisansa başladığınız zaman erasmusla yurtdışına çıkın bilhassa Alman üniversitelerine gidin orada birtakım hocalarla bağlantılar kurun.Doktora için bağlantı kurduğunuz üniversitelere gidin.Ortadoğu araştırmalarına önem veriyorlar.Doktoraya başladığınız vakit size ya burs bağlıyorlar ve öğrenci ofisi tarafından part time bir işe yönlendiriyorlar ya da üniversitenin bir çalışanı haline geliyorsunuz maaş ödüyorlar.Bildiğim kadarıyla Sosyal bilim alanlarında çalışanlara düşük bir maaş ödüyorlar.En çok doğa bilimlerinde doktora yapanlara maaş ödüyorlar ama yine de bu sizi idare eder. Yurtdışına gitmeden evvel Osmanlı Türkçesi , Farsça ve Arapça gibi dillerden bir ya da birden fazlasında uzmanlaşır ve eski dönem metinlerini okuyacak noktaya gelirseniz tercih edilmenizde çok önemli rol oynar.Bir yabancının Osmanlı Türkçesi öğrenip arapça ve farsça kelimelerden oluşan üst düzey osmanlı türkçesi metinlerini anlaması gerçekten çok zor.Belgelerden bahsetmiyorum bile çünkü belgelerde farklı farklı yazı hatları kullanılıyor.Bilhassa Divani harfler matbu harflere kıyasla çok farklı.

    Biraz uzun oldu fakat bundan birçok kişinin istifade edebileceğini düşünüyorum.Bundan dolayı yazıyı biraz uzun tuttum.Görüldüğü üzere iş imkanı var.Fakat sizin sürekli çabalamanız lazım.Yaz kış gece gündüz demeden sürekli çalışacaksanız.Bazen çok zorlanacaksınız ama pes etmeyeceksiniz.Sizi ayakta tutan çok güçlü hedeflerinizin olması gerekiyor.Kendinizi eğlenceden uzak tutacaksınız.Gördüğünüz gibi bunları yapmak için kendinizi her şeyden soyutlamanız gerekiyor.Sürekli derslere girip çıkacaksınız konferanslara katılacaksınız okuyacaksınız dil öğreneceksiniz yani çok yoğun bir hayatınız olacak.Bunu herkes kaldıramaz ve yapamaz.Bunlara hazırlıklı olarak gelin.ilk başta söylediğim gibi dönem başında tanıştığım herkes akademisyen olmak istiyordu şunu yapacağım bunu yapacağım diyordu.Fakat bunları yapamadılar çoğu bölümü bıraktı.Bunlar söylemesi basit fakat yapması zor şeyler.Eğer ki işim biraz garanti olsun diyorsanız Tarih bölümüne gelmeyin.




  • İş bulmak/para kazanmak için okunabilecek bir bölüm değil. İdeali sadece tarih olan kişilerin yazması gereken bölüm. Üniversite olarak öncelikle Ankara DTCF ve İstanbul Üniversitesi tercih edilmeli. Bu ikisinden sonra Boğaziçi, Marmara vs. gelebilir ama öncelik Ankara DTCF ve İstanbul olmalı kesinlikle.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.