Şimdi Ara

Tanrıya tek bir soru sorma hakkınız olsa (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
147
Cevap
0
Favori
4.045
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: kaotika

wyatt earp,
    Çok doğru, evren bir varlık değildir, çevremizdeki cisimleri gösterebiliriz ancak evreni gösteremeyiz çünkü sınırları olmayan birşeyi nasıl gösterelim. Sınırları var olmayan bir şey ancak bir kavram olabilir. Bir varlık olamaz bu nedenle onunla iletişime giremezsiniz, soru soramazsınız, o size soru soramaz. Evrenin sonsuz olması bir kavramdır, zıddı ile varolan bir kavram. Ben insanlara bu düşünceyi anlatmak için mecburen "evren" kelimesini kullanıyorum. Oysa günün birinde kavramlar yerli yerine otursa "evren" diye bir kelime kullanmaya gerek kalmayacak.

Oysa hocam bir okyanusun içindeki çeşit çeşit canlılar gibi, samanyolu, galaksiler, gezegenler... evrenin içinde

Bütün bunlardan mürekkep sisteme evren diyoruz. Sınırlarını bilmesekde o da bir varlık...

• @kaotika

Zaten anlaşılamayan noktada burasıdır insanları çelişkiye sokan...

Sen şöle düşünüyorsun Allah ne zamandan beri var zamanı ve mekanı işe katıyorsun!Çünkü bu dünya kurallarına göre düşünüyorsun...

Şöle bir örnek verelim sen gerçi biliyorsundur bunu...

Big bangle yaşam başladı varsayalım.Çok büyük kütle ve sıfır hacim..Sıfır hacim yokluk demektir zaten neyse...

Ve ''zaman'',madde,mekan,boyut vb. kavramlar ''yaratılmış'' oldu...

Eğer sen big bangden 15 yıl önce ne vardı diye bir soru sorarsan!''Bu hangi akıla hizmettir?'' diye sana sorarım...

Çünkü zaman diye bir kavram yok ve sen 15 yıl öncesini soruyorsun bilmem anlatabildim mi?
  • quote:

Orjinalden alıntı: Drazy

Ben eğer Tnrıya bir soru sorma hakkımolsaydı şunu sorardım;

Bosnada sırplar kadınlara tecavüz ediyorken ve etmişken sen bunu mağdurların zararını nasıl telafi etmeyi düşünüyorsun.?

Cennet veriyorsan değmez bence...

Kardeşim bak bizde ülkemize sahip çıkmazsak başkalarıda gelir senin ülkenin kadınlarına sahip çıkar!!!

Ve sen kendi yediğin halttan dolayı Allah'ı sorumlu tutuyorsan senin çıkman gereken davaya hep Allah'ın sahip çıkmasını umuyorsan her gelip geçen toplum gibi avucunu yalarsın sadece...

''Kendi rızası ile intihara gidene merhamet edilmez...''

• quote:

Orjinalden alıntı: C4
    arkadaşlar şurası bir gerçek ki, Kur'an da da bildirdiği üzere Allah canlıları bir oyun, eğlence, sebepsiz bir imtihan gayesiyle yaratmadı. Allah can sıkıntısı çekmez ve eğlence, meşgale aramaktan uzaktır. ve Allah, kendisini göstermek için kullar yaratıp sonrada onları cezalandırma makamı değildir.

sanıyormusunuz ki, annelerinizden doğarken ruhunuz yaratıldı ve imtihan kastıyla dünyaya gelmiş oldunuz? böyle zannedenler varsa hiç zannetmesin zira öyle değil. eğer öyle olsaydı, yaratış gayesi sıkıntı-eğlence mi acaba diye sorabilirdiniz.

kimse Allah'ı şahsi kanaatlerine göre ve örnekler vererek tanımlamasın. çünkü yaratıklarına benzemeyen Allah, yaratıklarından verilen örneklerle tanımlanamaz.

+1000
    Ve bu tür benzetmeler de inanmayanların veya kalbi yeterince mutmain olmayanların aklında çok daha fazla soruya ve kıyaslamaya götürmekte, cevaplar tatmin edici olmayınca da (ki gerçekten tatmin etmiyor, inanmaya yetmiyor en azından) inanmayanlar için yeni bir delil, imanı zayıflar içinse soru işaretlerinin artışına sebep oluyor.
    Bir insanın yaptığı şaheseri başkalarına göstermek istemesi egosuyla ilgilidir. Arkadaşlardan biri araba sahibi olup, hangi arabanın daha iyi çalışacağıyla ilgili örnek vermiş. İnsan bir arabaya benzetilemez. Arabanın iradesi yoktur ki daha iyisini veya kötüsünü yapabilmeyi seçme şansı olsun. Ama bunu arabadan insana götürürsek, bu kez de kimse imtihan etmek için evlat getirmez dünyaya mantığı çıkıyor ortaya.
    Bu yüzden lütfen Allah'ın yaratış amacını insanlara indirgeyerek kıyaslama yapmayalım.

• @su*fi

Yine aynı konuya dönmeyelim.

Haberin olsun temsil sırrını bir çok müfessir kullanmıştır.

@C4 bana itiraz etmişti. Sonunda da özür dilemek zorunda kaldı. Çünkü yanlış bir noktadan baktı.

Cevaplarımı dikkatlice okuyun lütfen...
  • quote:

Orjinalden alıntı: su*fi

quote:

Orjinalden alıntı: C4
    arkadaşlar şurası bir gerçek ki, Kur'an da da bildirdiği üzere Allah canlıları bir oyun, eğlence, sebepsiz bir imtihan gayesiyle yaratmadı. Allah can sıkıntısı çekmez ve eğlence, meşgale aramaktan uzaktır. ve Allah, kendisini göstermek için kullar yaratıp sonrada onları cezalandırma makamı değildir.

sanıyormusunuz ki, annelerinizden doğarken ruhunuz yaratıldı ve imtihan kastıyla dünyaya gelmiş oldunuz? böyle zannedenler varsa hiç zannetmesin zira öyle değil. eğer öyle olsaydı, yaratış gayesi sıkıntı-eğlence mi acaba diye sorabilirdiniz.

kimse Allah'ı şahsi kanaatlerine göre ve örnekler vererek tanımlamasın. çünkü yaratıklarına benzemeyen Allah, yaratıklarından verilen örneklerle tanımlanamaz.

+1000
    Ve bu tür benzetmeler de inanmayanların veya kalbi yeterince mutmain olmayanların aklında çok daha fazla soruya ve kıyaslamaya götürmekte, cevaplar tatmin edici olmayınca da (ki gerçekten tatmin etmiyor, inanmaya yetmiyor en azından) inanmayanlar için yeni bir delil, imanı zayıflar içinse soru işaretlerinin artışına sebep oluyor.
    Bir insanın yaptığı şaheseri başkalarına göstermek istemesi egosuyla ilgilidir. Arkadaşlardan biri araba sahibi olup, hangi arabanın daha iyi çalışacağıyla ilgili örnek vermiş. İnsan bir arabaya benzetilemez. Arabanın iradesi yoktur ki daha iyisini veya kötüsünü yapabilmeyi seçme şansı olsun. Ama bunu arabadan insana götürürsek, bu kez de kimse imtihan etmek için evlat getirmez dünyaya mantığı çıkıyor ortaya.
    Bu yüzden lütfen Allah'ın yaratış amacını insanlara indirgeyerek kıyaslama yapmayalım.

yazdıkların bana uhud daki savaşın birden terse dönüşünü hatırlattı..zayıf halkalar nasıl da düştü..elmas kalpler nasılda parladı..
    ey kalpleri evirip çeviren rabbim ;kalbimizi razı olduğun istikamette sabit kıl..amin..

dua :ne büyük lutuf,ne büyük bir güç kaynağı--acizliğinizi hissettiren,büyüklüğü önünde secde ettiren merhametlilerin en merhametlisi ...tevekkeltü al-ALLAH...

Sadece görüp öyle yapan, bilip yapan kadar muvaffak olamadığı gibi,bilip yapan da vicdanında duyup yapan kadar muvaffak olamaz.
    temsil dürbünü ile bakmak ,uzağı yakınlaştırabilir..mustafa hocamı yanlış değerlediriyorsunuz gibi geldi bana..

• quote:

Orjinalden alıntı: Mr.Lonely

quote:

Bosnada sırplar kadınlara tecavüz ediyorken ve etmişken sen bunu mağdurların zararını nasıl telafi etmeyi düşünüyorsun.?

Kardeşim bak bizde ülkemize sahip çıkmazsak başkalarıda gelir senin ülkenin kadınlarına sahip çıkar!!!

Ve sen kendi yediğin halttan dolayı Allah'ı sorumlu tutuyorsan senin çıkman gereken davaya hep Allah'ın sahip çıkmasını umuyorsan her gelip geçen toplum gibi avucunu yalarsın sadece...

Öncelikle sorumu Tanrıya sordum. Allaha değil o sizin tanrınız ona göre yorum yapmışsınız doğal olarak.

İkincisi ise ben orada tecavüze uğrayan kadın olarak soruyorum?

Bir başka nokta ise söylediğin haltı yeme olayı seni de kapsıyor ben bosnalı felan değilim sadece türküm.

Oysa sen ekstra olarak bide müslümansın daha çok etkilemiştir elbette seni bu durum .

Hala Tanrını sevebiliyor olman ilginç geldi bana...

Birde böyle durumlara düşenler geneldemüslüman toplumlarsa ortada bi yanlış yol var bana göre.

Türkiyeden zamanında islamı tebliğ için japonyaya giden heyete japonlar; bu dinin sizi getirdiği konumun en iisini söyleyin ona göre bakarız demişlerdir.

Burada ya gidilen yol yanlış yada Tanrı çok acımasız?

Çünkü gelinen nokta onu gösteriyor. Kıyamette denge sağlanacaksa bilemiyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drazy -- 10 Nisan 2006; 16:19:15 >

• @Mustafa bey,
    konuyu yeni okuyorum, akşam bıraktığım yerden okumaya başladım, @C4'ün o mesajını görünce de kendi fikrimi yazma gereği duydum. 2. sayfadaki yazılara geçmemiştim yazarken.

sizin cevaplarınızı ve diğer yazıları üstteki mesajımı yazdıktan sonra okudum. İsterseniz p.m.'de devam edelim.
  • quote:

quote:

quote:

Öncelikle sorumu Tanrıya sordum. Allaha değil o sizin tanrınız ona göre yorum yapmışsınız doğal olarak.

Bir başka nokta ise söylediğin haltı yeme olayı seni de kapsıyor ben bosnalı felan değilim sadece türküm.

Oysa sen ekstra olarak bide müslümansın daha çok etkilemiştir elbette seni bu durum .

Birde böyle durumlara düşenler geneldemüslüman toplumlarsa ortada bi yanlış yol var bana göre.

Türkiyeden zamanında islamı tebliğ için japonyaya giden heyete japonlar; bu dinin sizi getirdiği konumun en iisini söyleyin ona göre bakarız demişlerdir.

beni çok üzdün....çok üzdün..
    bak;
    1-eğer islamın vaadettiği ölümden sonraki hayat olmasa idi o tecavüze uğrayan insan için adaleti nasıl sağlarsın?
    2-dünyadaki elemler,acılar,çileler, neden sana yaratıcını acımasız olduğunu hatırlatıyorda ,insanoğlunun acımasızlığı ve tedavi yolları gibi bir soruya yöneltmiyor?
    3-islamın yeryüzünde gerçekten yaşandığı yıllar olan tarih sahnelerini hiç araştırdınmı?
    4-bugün itibari ile insanlığın geldiği noktada vahşeti uygulayanların sırplar,seyredenlerin de medeniyetin ve insan haklarının beşiği olduğunu iddia eden avrupa(ortasında cereyan etti) olduğunu düşündünmü?

müslüman insan için olmazsa olmaz tevhid dir..
    belalar ve musibetler bazen ona götürücü sebep,bazen şefkat tokatları ,bazen tesirli bir uyarıcı bazen hikmetinden sual olunmaz..
    neticede..
    efendimizin (s.a.v.)ifadesi ile:
    ” İstemez misin dünya onların olsun. âhiret bizim"

• @Drayz

Tabikide svaşta tecavüze uğrayan kadınlar ve erkekler için üzülüyorum bunun onların Allah'a Tanrı'ya İsa'nın onun oğlu olmasıyla ilgili değil...İnsan oldukları için üzülüyorum sen üzülmüyormusun?

Tamam benim yazdığım yerdeki Allah kelimesini kaldır tanrı olarak oku...

Allah sadece bir isim tanrıda aynı şekilde..önemli olan arkasındakiler...

Vallah dostum bende türküm ne tesadüf...

Savaşta gelinen pozisyonlar sadece bir onur meselesidir..Herşey ne kadar onurlu olduğuna bağlıdır...

Sen kendi iradenle bir haltlar ye sonra Allah'tan seni kurtarmasını bekle...

Sen bütün otur 4 duvar arasında sadece ibadet et..sonra ilimde ilerlemekten medet um!!!

Herşey bir denge içindedir dostum..

Sana bu konuyu anlatacak bir fıkra biliyorum ama biraz küfürlü istersen pm atabilirim...

• quote:

quote:

quote:

Yapılan zulümün cezasını Allah verecek tabi,ancak Allah verir cezasını deyip oturmak kenara çok yanlış.
    Mezalime göz yumuyoruz zaten sorumluyuz,müslümanı kardeşimiz olarak deyip arap türk kürt olarak görüp ona göre davranırsak o daha da kötü.
    Sen mezalime göz yumdun mu bilmiyorum ama bütün bu olaylar sonucu tanrıyı sorgulamak hepten yanlış.
    Her millet hakettiği gibi yönetilirmiş.İslam milleti de öyle oluyor.
    Kimse somut birşey yapmaz, kimisi konuşur zulme uğrayan insanları isyanına sebep yapar.
    Kimisi de düşmanlığa göz yumup düşmanlığı yapanlarla dost olmak adına taviz verir yaranmaya çalışır...yorumsuz...

• quote:

Orjinalden alıntı: kargaşa

tanrıya inanmıyorum ama bundan dörtyıl önce şu soruyu sormak isterdim

bu sınavsa neden şartlar ve sorular herkese eşit deyil.

"benim yerimde olsan ne yapardın" diye sorardım ben.
    acaba ne diyecek ??
  • Evet Mr. Lonely

Elbette hem müslümanlar hemde türkler açısından hem tarihimize yakışmayacak şeyler yapıyoruz hemde inancımıza.

Burda suç dinin yada başka birşeyin değil elbette bizim.

Umarım böyle şeyler yaşamaz bu millet bir daha...

Çözüm bence idarecileri iyi seçip çalışmaktan geçiyor.

Bu tür şeyler hepimize ders ama maalesef ders alamıyoruz...

Saygılar...
  • @Drayz

Bak dostum müslümanlar gene yükselecek belkide sonradan yine düşüş yaşayıp zor günler geçirecek belki bu birden fazla yaşanacak..belkide yaşanamayacak...

Ama Allah yolunda zafer kazanmak istemez mi bir insan?umarım herşey güzel olcak...

İyi eğitimli idareci yetiştirmezsen iyi bir idareci seçemezsin kardeşim...

Eğitim şart...i

Bide kendimi eğitebilsem ne güzel olacak...
  • bu konuda herkes, kavrayışı kadar soru sorabiliyor.

yeğenimin benim yaptıklarıma "niye öyle yapıyorsun dayı" demesi gibi. ben açıklasam bile anlamıyor, "ama niye" diyor.

yiğenimin kavrayışı daha geride olduğu hiç şüphesiz. akıl olarak, idrak olarak benim gibi olduğu zaman sorularına çözüm bulacaktır.

bizde öyleyiz, arkadaşlarda sadece sebep-sonuç ilişkisinden yaratıcıya baktıkları için sonuca ulaşamayacaklardır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: mustafa_ogr

@redstorm, doğrusu, @ilteris'in yaklaşımı bana göre de yanlış.

İnanmayan birisine delil olarak "Kur'an'da böyle diyor inanman lazım" denmez zaten. Veya Hadis böyle diyo alimler böyle demiş.... Bunlar inanmayan kişilere cevap olamaz.

Benim kasdettiğim sorular bunlar değil.

Mesela senin sorunun altında yatan ince bir sır var.

Madem açıldı devam edeyim.

Her cemal ve kemal sahibi, kendi cemal ve kemalini görmek ve göstermek ister. Bir ressam sahib olduğu güzelliği önce kendisi görmek ister. Sonra da onu anlayacak gözlerin görmesini ister.

Allah insanı yaratmış ki iradesi ile kainattaki sanatı görsün (sadece bir hikmeti). İnsan görmese de en kafir insandaki sanat bile Allah'ın sanatıdır, Allah sanatına bakarak bundan lezzet alır. Fakat eğer insan o sanatı görürse Allah'ın daha çok hoşuna gider. (Bu tabirler benzetmedir, yoksa aynı telakki edilmesin).

İnsan görmese de o sanat orada vardır. Fakat Sadece Allah'ın ilmindedir. Bu durumda insan kaybeder. Allah'ın sanatının değerini azaltmaz.

Bu konu belki uzak gelebilir sana. Bence inanmayan kişiye bu da anlaşılmaz. İnanmayan kişiye Allah'ın varlığını izah etmek lazım.

Hem ben fikrimde ısrarlıyım. İnanmayan kişi, Allah'ın varlığına yönelik sorulara kendi aleminde cevap bulamadığı için inanmamayı tercih etmişlerdir. Eğer mantıklı cevaplar verilse inanırlar. (Mantıken doğru olduğuna inansa bir insan, inanmamasının ne nedeni olabilir ki)

Yanlış anlaşıldım yine... ben demek istedimki zamanında bende kendi kendime neden yaratıldık diye sordum. buna cevap olarakta eğer tüm kahinatı bir ilah yarattıysa (ki uzun zaman süren araştırmalarım ve düşüncelerim sonucunda bu kanıya vardım) şu yarattıklarından yola çıkarak bu yaratan ilahın inanılmaz bir akla, zekaya ihtiyacı olması lazım. somut olarak bu kadar zeki olacak olan bir varlığın tabi düşünce yapısı olarak olayları yorumlamada, sebeb sonuç ilişkilendirmeleride tabiki insanınkinden daha üstün olacak. insan, yaratılışında çeşitli sebeblerden veya yaşadığı çeşitli kötü olaylardan dolayı aşırı duygusal yaklaşırsa elbette mantıklı cevaplar bulamaya bilir, ama bu kesinlikle yaratılışı bir anlık cansıkıntısına bağlamak gerektirdiği sonucunu çıkarmaz, çıkarmamalı.

• Tabiki amacını.
  • quote:

Orjinalden alıntı: mustafa_ogr

@su*fi

Yine aynı konuya dönmeyelim.

Haberin olsun temsil sırrını bir çok müfessir kullanmıştır.

@C4 bana itiraz etmişti. Sonunda da özür dilemek zorunda kaldı. Çünkü yanlış bir noktadan baktı.

Cevaplarımı dikkatlice okuyun lütfen...

dostum, peki o müfessirlerin doğru bir iş yaptığını nerden çıkardın.

ben allahın kelamının kimse tarafından değiştirilmemesi yandaşıyım. haşa, o müfessirler allahtan dahamı fazla biliyorlar da, onun sözlerine yeni anlam katıyorlar, veya böyle söyliyeyim, bence tefsir yapanlar kendilerince demişlerki, diyorlarki, allah bunu demek istemişti, ama nedense diyememiş, biz ilmimizle bulduk, millete açıklayalım.

allah'ın kimseden korkusu olmadığı malum, sözlerini açık açık söyleye bilir, söylemişte. hatta bunu bir kaç ayette açıkca belirtmiş.

tabi benim bu yazdıklarıma, genelde cevap olarak denilirki, o zamanki halk cahil idi ve allah açık açık beyan edemiyordu. tabi bu tefsircilerin uydurması, kuran açık ve net olduğundan herkes okuyup anlıya bilir müfessir olmak gerekmez.

konuya dönecek olursam, allah bilmiyormuydu, insanı melek olarak yaratacağını, şeytan denen meleğinin allaha isyan edeceğini, daha sonra insanı kandırıp, cennetten attıracağını, ..... eğer bilmiyordu, nsıl herşeyi bildiğini iddia ediyo, eğer biliyordu, neden insanı yaratıp daha sonra cehenneme atacağını söyleyerek tehdit ediyor?

• bir şeyin sonucunun ne olacağını bilmek herşeyi derleyip toparlayıp kaldırıp atmayı gerektirmez.

mustafa hocaya da bir sözüm var, ben özür dilemek zorunda kalmadım tartışma büyümesin diye keseyim dedim. bir ressamın eserlerini teşhir etme arzusu ile Allah'a örnekleme yapılamaz. bunda ısrarlıyım.

ayrıca kimse kimseden özür dilemek zorunda da değil. ben kibarlık olsun, mevzu büyümesin diye keseyim dedim
  • quote:

Orjinalden alıntı: NewVatoo

konuya dönecek olursam, allah bilmiyormuydu, insanı melek olarak yaratacağını, şeytan denen meleğinin allaha isyan edeceğini, daha sonra insanı kandırıp, cennetten attıracağını, ..... eğer bilmiyordu, nsıl herşeyi bildiğini iddia ediyo, eğer biliyordu, neden insanı yaratıp daha sonra cehenneme atacağını söyleyerek tehdit ediyor?

@newVatoo Allah bunları önceden biliyor diye inanmamayı seçmek nasıl bir mantık ben de bunu anlayamadım. Allah önceden her şeyi bilebilir pekala ancak insana da akıl ve seçim şansı sunmamış mı? Eğer sen "ben yaratılmak istemiyordum kim bana sordu ki yaratırken" dersen dini açıdan bunun da bir cevabı var. İnsanlara, daha doğrusu ruhlara sorulduğunu biliyorum ben bunun. Bu dini bir bilgidir. Detayını bilmiyorum. Bilen arkadaşlar var ise açıklarlar.(Bela meselesi) Yani tüm ruhlara bu dünyaya gelmeden önce Allah'ı tasdik edip etmedikleri sorulmuştur. Ancak yineliyorum bu dini bir bilgidir. Senin önce bu dini bilgiyi iyice araştırman ve samimiyetine inanman gerekiyor. Bunun dışında dini konulara inancın yok ise hatta Allah kavramına inancın yok ise bunlara kafayı takman gereksiz. Öğrenmek istiyor olman ayrıdır. Öğrendikten sonra kabul edip etmemen ayrı. Ancak hiç inanmaya niyetin yoksa da diğer insanların inançlarına bir noktada kabul göstermen gerek.

Aslına bakılırsa insan iç dünyasında çok dalgalı bir yaratık. Bunu hemen hemen herkes bilir zaten. Şüphe denen o sihirli kavram inancın önüne çekilmiş bir perde gibidir. Bunu yaşamayan insan yok gibidir neredeyse. Örneğin bir insanın ibadet ederken bile hatta namaza yeni başlamışsa içinde, derinlerde bir yerlerde o insana sürekli bir ses fısıldar. Sadece ibadet edenlere değil hemen hemen tüm insanlara bu tür fısıltılar gelmektedir. Örneğin adam secdeye doğru uzanırken "Salak mısın oğlum sen? Ne yapıyorsun böyle? Şu haline bak bu bir rezillik gibi bir ses...Ya da birisi bir foruma girer. Bu forumda kişiler kendi aralarında tartışmaktadırlar. Forumu takip eden adam inançsızdır ve içinden şöyle düşünür: "Şu zavallılara da bak. Bu dünyada hiç bir şeyi halledemiyorlar işlerini uydurma bir öte dünyaya bırakmışlar. Bu tamamen cahillik başka bir şey değil."

@newVatoo işte burada görebileceğin gibi bu insanın içinde inanca karşı gelişen tepkiyi sorgulamak gerekiyor biraz da. Bir inançlı inanmayan için neden zavallı gibi görünür? İnançsız insanı inançlıdan ayırt eden bir özellik var mıdır? Sen inanmazsın ve inananlara zavallı gözüyle bakarsın ancak senin bir inançsız olarak bir inançlıdan gerek insanlık, gerek sevgi, gerek dürüstlük gerekse erdem yönünden ne farkın vardır? Seni inançlı insanlardan ayıran elle tutulur fark nedir? Eğitimli olmaksa mesele, eğitimli inançlılar da vardır. O halde nedir bir inançlıyı zayıf düşüren şey? Umutları mı? Bir gün hakları yenildiği için öbür dünyadan medet ummaları mı? Bu mu zayıflık? İnançsız insan yok olup gideceğini düşünür ve bu dünyada her işini kendisi yapar. Hatta inançsız insan kendisine yapılan hatayı anında cezalandırır. Öte dünya kavramına inanmadığı için işini o dakika halledebilir. Peki inançsız bir insan bu dünyada mal sahibi olabilir, mülk sahibi olabilir, istediği kadar eğlenebilir, istediği kadar gülebilir, yer, içer hayattan keyif alır. İnançlı ise ölçülüdür inançları gereği. Aşırıya kaçmaz. Yasak kılınanlardan uzak bir yaşam sürer. Peki yineliyorum. Buradaki dünya hayatında iki ayrı yaşam sürdüren bu iki ayrı insan karakterini birbirlerinden ayırt eden en büyük insani özellik nedir? İnançlı olan cahil mi? İnançlı olan koyun mu? Peki inançsızın elinde ne var? Allahsızlığı noter huzurunda tasdikletmiş mi? Bir öte dünyanın olup olmadığından ne kadar emin? İnançsız tüm bunları anlamsız bulabilir ancak bu inançsızın şu ölümlü dünya üzerinde insani açıdan inançlıya göre en büyük üstünlüğü nedir sence? İslamiyette takva kavramı vardır. İncelemek istersen göz at internete. İnsanlar arasındaki üstünlük derecesinin görüntüyle ölüçülmediğine yöneliktir bu kavram.

Ben yineliyorum. İnsanlar inanmayabilirler. Bu en büyük haklarıdır. Kafalarını karıştıran pek çok soru olabilir. Bu da gayet doğal. Ancak benim doğal bulamadığım bir şey var ki o da kimi inanmayan insanların inananlara baktıklarında bunu tiksindirici bulmalarıdır. Dine karşı, inanca karşı cahillik diye saldırmalarıdır. Dinin ilerlemenin önüne çekilmiş en büyük engel olarak görmeleridir. Bu yanlıştır. Bilim dinleri yok etmeye çabalamadıktan sonra -ki bilimin böyle bir amacının olmadığı biliniyor- dinlerin bilime karşı bir alerjisi olamaz. Zaten dinler bilim adamlarının Allah’ın ilmini bulacaklarını bilirler.

Bir örnek:

A şahsı inançlı birisidir. Kurallı ve ölçülü bir yaşam sürmüştür. 65 yaşında ölmüştür.

B şahsı inançsızdır. Hayatını kendi kurallarınca yaşamıştır. 82 yaşında ölmüştür.

Soruyorum @newVatoo şu iki adamın mezarı başında dursan ve sana hangisi inançlıydı hangisi değildi diye sorsalar bunu mezar taşlarından ayırt edebilir miydin?

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.